Van avchd naar mpeg

Van avchd naar mpeg

Avchd is een opname formaat dat is ontwikkeld door Sony en Panasonic. Het maakt gebruik van van de AVC/H.264 codec die ook bekend staat onder de namen H.264, Mpeg-4 Part 10 en Mpeg-4 AVC. Het grote voordeel van deze codec is dat het in staat is video te comprimeren met lagere bitrates, maar met behoud van kwaliteit. In vergelijking met Mpeg-2 heeft AVC/H.264 maar ongeveer de helft van de bitrate nodig om dezelfde kwaliteit te garanderen.

Evenals Mpeg-2 kent AVC/H.264 een groot aantal Profiles (Profielen) die weer onder te verdelen zijn in bepaalde Levels (Niveaus). Deze profiles en levels bepalen onder meer de maximale bitrate en de resolutie van de video. Voor Full HD-video in de resolutie 1920 x 1080 is minimaal een Main of High Profile nodig met Level  4. De maximale bitrate is dan 25 Mbit/s. Met de verhoging van de niveaus gaat ook de maximale bitrate omhoog tot maximaal 240 Mbit/s bij Main Profile en 300 Mbit/s bij gebruik van een High Profile.

De maximale bitrate voor avchd is vooralsnog vastgesteld op 24 Mbit/s voor het wegschrijven naar harddisks en geheugenkaarten en 18 Mbit/s voor het schrijven naar dvd. Met welke bitrate hd-camera’s opnemen, hangt af van de implementatie van de fabrikant. De meeste consumenten camera’s maken gebruik van Main Profile niveau 4 of High Profile niveau 4.1 en hebben in theorie de mogelijkheid om met een maximale bitrate van 25 Mbit/s op te nemen.

De betere compressie methode heeft er voor gezorgd dat opslag van hoge resolutie video in camera’s mogelijk werd. Keerzijde is dat er veel rekenkracht van de computer nodig is om de avchd-bestanden te decoderen. Zelfs met een dualcore processor en 3 GB aan geheugen is realtime hd-videobewerken nog lang niet optimaal laat staan op oudere computers. Totdat alle computers standaard over genoeg power beschikken, moeten we ons behelpen met andere manieren om toch met hd-video te kunnen werken.

Een optie is om alle avchd-bestanden om te zetten naar Mpeg-2. Als u bij het omzetten minimaal een dubbele bitrate kiest, is het verlies in kwaliteit minimaal. Mpeg-2 is minder gecomprimeerd en daardoor beter te bewerken. Brand u naar blu-ray dan hoeft u niet terug te encoderen naar avchd omdat Blu-ray ook Mpeg-2 afspeelt. Wilt u exporteren naar een avchd-dvd dan moet alles opnieuw worden geëncodeerd.

Voor het omzetten van avchd hebt u een converter nodig. Als u geluk hebt, is deze bij de camera geleverd. Bij de Sony camera’s wordt de Picture Browser geleverd. Deze kan wel avchd-bestanden omzetten naar mpeg, maar doet dat in de standaard resolutie van 720 x 576.

avchd-to-mpeg-Sony-picture-browser-convert-to-mpeg-groot

AvchdUpshift

Een handig en simpel te gebruiken programmaatje om avchd om te zetten is van NewblueFX en heet AVCHDUpshift. Hiermee kunt u snel alle avchd-bestanden omzetten naar hoge bitrate Mpeg-2-bestanden met stereo geluid. U kunt de GOP-lengte aanpassen alsook de hoeveelheid I-frames. De bitrates variëren van 10 Mbit/s tot 60 Mbit/s. AVCHDUpshift kost € 40,-.

avchd-to-mpeg-avchd-upshift-groot

Elecard Converter Studio AVC HD Edition

Wie avchd naar meer verschillende mpeg-2-formaten wil omzetten kan het zestig euro kostende Elecard Converter Studio AVCHD Edition gebruiken. Deze geavanceerde converter ondersteunt alle mpeg-2 formaten maar u kunt de video ook converteren naar ongecomprimeerde avi. Een demoversie is te downloaden op elecard.com.

avchd-to-mpeg-elecard-converter-studio-avchd-edition-groot