Het ideale thuistheater

Het ideale thuistheater

Muziek, beeld, games, opslag en afspelen is van groot tot klein verkrijgbaar. En voor de kwaliteit hoeft u echt niet meer naar de bioscoop want die liegt er niet om. Maar zo rijst de vraag, bestaat er nog zoiets als het ultieme thuistheater?  En hoe ziet die er dan uit?

De nieuwste ontwikkelingen op gebied van video en audio zijn geweldig. Nooit eerder waren de beelden zo scherp en kleurrijk en was het geluid zo intens aanwezig. Het thuistheater maakt een stormachtige ontwikkeling door. De tijd dat de videorecorder het enige aangesloten apparaat aan de tv was en u cd’s afspeelde op een aparte stereotoren ligt al mijlen ver achter ons. Blu-ray films, digitale kabel, foto’s, games, dvd’s, internetradio, mp3’s, cd’s en videobestanden behoren nu tot het standaardpakket.
Het is prachtig dat het ideale theater ook voor thuis te realiseren is. Maar aan welke eisen moet die dan voldoen als geld even geen rol speelt?

Wat is ideaal?

Wat maakt een thuistheater ideaal? Er zijn drie punten die dat bepalen.

Als eerste moet alle apparatuur kwalitatief goed zijn. Een dure kwalitatief goede av-receiver voor de audio is alleen zinvol als de luidsprekers dit ook zijn. Ook moeten alle bekende en nieuwe video-, audio- en fotoformaten kunnen worden afgespeeld. Het maakt daarbij niet uit of de data nu op een computer, mp3-speler, camera, blu-ray-disk of usb-stick staat. Als laatste moet alles eenvoudig aan te sluiten zijn. Het ideale thuistheater beschikt hiervoor over verschillende aansluitmogelijkheden (hdmi, componenten, usb, scart, dvi) en heeft er daar ook genoeg van.

De basis

De basis van ieder thuistheater wordt gevormd door de tv, receiver, luidsprekers en kabels.

De tv, lcd of plasma, moet in staat zijn om full hd-beelden te kunnen weergeven. Full-hd betekent dat de resolutie van 1920 x 1080 een vereiste is. HD komt pas tot zijn recht op een tv van minimaal 32-inch en moet in staat zijn beelden af te spelen met 24 frames per seconde. Dit is namelijk het aantal frames per seconden waarop iedere film wordt geschoten.

idealethuistheater_sonykdw40w4000_groot

Ook de beschikbare in- en uitgangen zijn van groot belang. Voor het ontvangen van 1920-1080  hd-beelden via de kabel, blu-ray speler of receiver is een High Definition Multimedia Interface nodig. Dit klinkt moeilijk, maar het is gewoon het bekender klinkende hdmi. Drie hdmi-aansluitingen is het minimale aantal om alles netjes te kunnen aansluiten. Twee traditionele scart-aansluitingen, een optische uitgang voor geluid en een componenten-uitgang complementeren de geschikte ultieme hdtv. Een prima keuze is de 40-inch lcd Sony Bravia KDL40W4000 ( €1199,–), of de 32-inch lcd Panasonic TX-32lzd85 (€929,–) of de 50-inch plasma Pioneer PDP-LX5090 (€2499,–).

 

Geluid

Beeld is één, maar een beetje theater heeft surround sound. Een goede av-receiver vormt hiervoor de basis. Dit apparaat met zijn vele aansluitingen moet in staat zijn alle bekende geluidsformaten te kunnen weergeven.

Voor de oude formaten als Dolby Digital 5.1, EX en Prologic II alsook DTS 5.1, Neo:6 en ES zal dit geen probleem opleveren. Voor de ultieme situatie komen de hd-formaten Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio en DTS-HD Resolution Audio erbij, want daarmee kunt u pas volop van het hd-geluid op de blu-ray disk genieten.

De av-receiver draagt natuurlijk het keurmerk THX Ultra2 Certified. Dit keurmerk staat voor kwaliteit en simuleert verschillende surround modes voornamelijk bedoeld om stereogeluid op te waarderen naar 5.1 of 7.1 surround sound.

idealethuistheater_onkyo_txsr875_groot

Minimaal vier hdmi inputs en één output, drie optische en drie coaxiale aansluitingen garanderen de koppeling met apparatuur.

Van belang is dat de av-receiver het beeld van gewone dvd’s kan vergroten naar de hoogste resolutie. Deze hdmi-upscaling moet daarnaast ook nog een goed beeld afleveren. De Onkyo TX-SR875 (€ 899,–), de Pioneer VSX-LX70 (€ 1495,–) en de Denon AVR-3808 (€ 1589,–) passen allen in het ideale thuistheater.

 

Luidsprekers

Met de mogelijkheid om tegenwoordig zeven luidsprekers en een subwoofer te gebruiken ontstaat er al snel een luxeprobleem. Een center luidspreker bij de tv, een subwoofer op de grond, op enige afstand links en rechts van de tv de voor-luidsprekers, aan de zijkanten van de zitplaatsen twee surround-luidsprekers en achter de zitplaatsen nog twee surround-achterluidsprekers. Het is ideaal, maar kost wel ruimte. Is die ruimte er niet dan kunnen we de achterluidsprekers weglaten zonder dat dit direct gevolgen heeft voor de beleving.

idealethuistheater_kef_3005_groot

Grote luidsprekers genieten alleen de voorkeur als er ruimte is en exact zijn gepositioneerd. In dat geval direct kiezen voor de €20.000,– kostende B&W 800-serie. Bij minder ruimte volstaan kleinere luidsprekersets, bijvoorbeeld de KEF KHT3005se (€2000,–). Deze kleinere luidsprekers  passen in de meeste huiskamers en de positionering wordt exact geregeld door de receiver.

 

Kabels

Bij het ideale thuistheater hoort een kwaliteitskabel, die ervoor zorgt dat het audio- en videosignaal zo min mogelijk wordt verstoord. Maar dat kost dan ook wat. Goedkope kabels zijn slecht geïsoleerd en daardoor gevoelig voor elektriciteit en naastgelegen kabels. Daarnaast worden bij goedkope videokabels (gele tulp, s-video en scart) de rgb-kleuren samengevoegd tot een signaal waardoor kleurvervaging optreedt. In de duurdere kabels zijn deze rgb-kleuren gescheiden, wat resulteert beter beeld. Grof gezegd: hoe duurder de kabel, des te minder deze vatbaar is voor elektrische storingen. En hoe discutabel voor sommigen ook, het hoort thuis in een ultieme omgeving thuis.

idealethuistheater_hdmi_groot

Het aansluiten van de luidsprekers vergt zeven kabels van Atlas Hyper 3.0 voor circa 35 euro per meter. Afhankelijk van de ruimte komt dat neer op tussen de 400 en 1000 euro.

Voor de aansluiting op de subwoofer kiezen we de analoge Chord Company Crimson sub voor 40 euro. De drie digitale aansluitingen tussen de av-receiver en de tv, kabel en blu-ray speler worden bewerkstelligd door  de Ixos XHD-608-100. Voor deze kabels zijn we € 240,- kwijt. Drie hdmi-kabels van Van Den Hul doen 65 euro per stuk zodat de totale bekabeling op 1485 euro uitkomt.

 

Blu-Ray

De basis van het ideale thuistheater staat er nu. Als eerste willen we gamen en films bekijken. We gamen met de Playstation 3 voor  399 euro. Deze kan namelijk blu-ray films afspelen. Het nadeel is dat deze gameconsole geen Dolby Digital en DTS hd-geluid afspeelt. Naast de Playstation hoort idealiter dus een volwaardige blu-ray-speler te staan, die ook gewone dvd’s, mp3’s, DivX, hd-jpeg- en avchd-bestanden afspeelt. Het laatste is handig voor onze hd-camera die de beelden opslaat in avchd-formaat.

idealethuistheater_panasonic_dmpbd50_groot

Voor het geluid zijn er twee mogelijkheden. Of het geluid wordt gedecodeerd door de receiver of door de blu-ray speler zelf. Ingebouwde decoders maken een receiver overbodig, omdat op de luidsprekers ook direct zijn aan te sluiten op de blu-ray-speler. In de ideale situatie gebruiken we hiervoor wel de receiver omdat dit kwalitatief veel beter is.

De films in de maximale resolutie en met 24 fps worden via HDMI 1.3 doorgestuurd naar de tv. De keuze in blu-ray-spelers is nog niet zo ruim. Alleen de nieuwste spelers komen in aanmerking voor het ideale thuistheater. Voor ons zijn dat de Panasonic DMP-BD50 (€ 550,–) en de Sony BDP-s500 (€ 436,–).

 

Mediaserver

Om de enorme collectie mp3, DivX, avchd, wav, dvd’s en tal van andere video- en audioformaten te kunnen bekijken en beluisteren vanuit de luie stoel zonder daarvoor de computer aam te laten staan, is een netwerk noodzakelijk.

Een bekabeld netwerk geniet de voorkeur want het is sneller dan een draadloos netwerk. Draadloos is echter meer van deze tijd en snel genoeg. Bij draadloos gebruiken we de standaard 802.11g.  Deze is met 54 Mbit/s seconde snel genoeg om audio- en video te streamen en wordt door de meeste mediaservers en receivers ondersteund.

idealethuistheater_Lacie_server

Voor de opslag van alle multimediale bestanden kiezen we bijvoorbeeld de LaCie Ethernet Disk mini Home Edition voor 249 euro. Allereerst halen we hiermee een Network Attached Storage (NAS) apparaat in huis. De LaCie wordt in het computernetwerk opgenomen en is in feite een extra harde schijf. Een nas-apparaat is zuinig met energie zuinigheid waardoor ze dag en nacht kunnen aanstaan en dat vanaf iedere computer de bestanden te benaderen zijn.

Daarnaast moet het nas-apparaat Universal plug ‘n’ play audio/video (UPnP AV) ondersteunen. Dit is een standaard waardoor het kan communiceren met elke mediareceiver die deze standaard ook ondersteunt. Hierdoor wordt het mogelijk om foto-, audio- en videobestanden die zijn opgeslagen in een andere ruimte toch af te spelen op het thuistheater.

 

Mediareceiver

Het kastje dat de bestanden ophaalt van het nas-apparaat en afspeelt op uw thuistheater is de mediareceiver. Deze ondersteunt ook UPnP AV om te kunnen communiceren met de mediaserver.

Daarnaast zijn er twee eisen die we stellen aan de mediareceiver. Als eerste moet dit apparaat zoveel mogelijk bestandsformaten ondersteunen. Mp3, wav, jpg, avi, mpeg-2, mpeg-4 en vob-bestanden van een dvd zijn een absolute vereiste. Maar ideaal is als deze ook meerkanaals DTS en Dolby Digital geluidsbestanden kan afspelen.

idealethuisteater_freecom

De tweede eis is dat de mediareceiver een hdmi en optische uitgang heeft. De hdmi-uitgang voor het afspelen van hd-bestanden en de optische uitgang voor het luisteren naar muziekbestanden.

Ook van de mediareceivers zijn er tal van merken verkrijgbaar. Als voorbeeld kan dienen de Freecom Network Mediaplayer 450 voor 499 euro. Dit apparaat speelt dvd’s en de meest bekende video- en audiobestanden af en ondersteunt UPnP AV.

 

Universele afstandsbediening

Het ideale thuistheater is nu bijna compleet. We kunnen nu  nagenoeg alles afspelen en beluisteren. Een hd-videocamera en een multifunctionele afstandsbediening maken het thuistheater af.

De hd-camera moet de maximale resolutie van 1920 x 1080 ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn de Sony HDR-SR12 (€ 1000,–),  de JVC Everio  HD30 (€ 897,–) of de Canon HG21(€ 1200,–).

Tevens is de hd-camera uitgerust met een hdmi-aansluiting, zodat de beelden direct op de tv zijn af te spelen. Sluiten we de camera via hdmi aan op de receiver dan kunnen we ook luisteren naar het opgenomen surround geluid.

idealethuistheater_logitech_harmonie

Ieder apparaat waaruit het ideale thuistheater bestaat heeft een eigen afstandsbediening. Dit is niet alleen lastig, maar kost ook veel batterijen en staat rommelig. Een universele afstandsbediening op accu is de oplossing.  De Logitech Harmony 1000 (€ 399,–) is er zo één. Met deze universele afstandbediening met touchscreen kunt u met één druk op de knop verschillende apparaten aanzetten en starten. Het instellen gebeurt door uw apparatuur online te selecteren.

Uw ideale thuistheater is nu af voor nog geen 10.000 euro. Wilt u nog duurder, dan kan dat. Goedkoper uiteraard ook. Dat ziet u in de tabel. Zolang alle mogelijkheden hetzelfde blijven is dat enkel een kwestie van voorkeuren, smaak, kwaliteit en ehh duiten.

 

Top thuistheater

Onderdeel Top Prijs
     
TV 50-inch plasma van Pioneer PDPLX5090 € 3.990
Av-receiver Yamaha DSP-Z11 € 4.999
Luidsprekers B&W 800-serie € 20.000
Kabels Alles top € 1.500
Blu-ray-speler Panasonic DMP-BD50 € 550
Game console Playstation 3 € 399
Mediaserver Netgear ReadyNAS NV+ 2 TB € 1.249
Mediareceiver Freecom € 499
Hd-camera Sony HDR SR12 € 1.000
Afstandsbediening Nevo sl € 849
     
  Totaal € 35.035

 

Budget thuistheater

Onderdeel Budget Prijs
     
TV Sony KDW 32w4000 € 798
Av-receiver Onkyo TX-SR875 € 1.000
Luidsprekers Harman Kardon HKTS 11 € 395
Kabels Bijgeleverd en budget € 150
Blu-ray-speler Playstation 3 € 399
Game console Playstation 3  
Mediaserver Lacie Ethernet € 169
Mediareceiver LaCie LaCinema Premier € 149
Hd-camera Sony HDR SR10 € 666
Afstandsbediening Philips SRU7060 € 64
     
  Totaal € 3.790