Praktische tips voor de aanschaf van een surroundset

sacd_dvdaudio

Praktische tips voor de aanschaf van een surroundset

Het is o zo verleidelijk: surround geluid op de computer. Veel hebt u er immers niet voor nodig. Een 5.1-geluidskaart , een surround luidsprekerset en software voor de weergave. Fluitje van een cent zult u denken. Helaas is de praktijk vaak anders. Daarom laten we u aan de hand van de nieuwe surround kaarten Creative Audigy 2 ZS Pro en Terratec Aureon Universe zien waarop u moet letten bij de aanschaf en het aansluiten van een surroundset.

Het aansluiten van de kabels is het eerste waarmee u te maken krijgt na het installeren van de geluidskaart in de computer. Meestal worden bij geluidskaarten en luidsprekersets de kabels geleverd die u nodig hebt. Zowel bij de Audigy 2 als de Aureon Universe ging het aansluiten zeer eenvoudig. De analoge uitgangen op de geluidskaart worden aangesloten op de subwoofer die ook de uitgangen heeft van de verschillende luidsprekers.
Lastiger wordt het als u luidsprekers gebruikt die niet passen bij de geluidskaart of als u uw geluidskaart wil doorlinken naar een externe decoder voor het decoderen van surround geluid. Het is niet onwaarschijnlijk dat de analoge aansluitingen van uw geluidskaart dan niet overeenkomen met de ingangen van de decoder of dat de connectoren van uw luidsprekers niet passen op de ingangen van uw geluidskaart. Gelukkig biedt in zo'n geval de elektronicawinkel uitkomst. Voor een paar euro kunt u zelf de door u gewenste kabels laten maken en het maakt daarbij niet uit welke connectoren u wilt gebruiken.

Helaas is de kwaliteit van de meeste bijgeleverde kabels bij luidsprekersets en geluidskaarten is niet al te best. Maar de vraag is of dat nodig is. Natuurlijk kunt u honderden euro's uitgeven aan professionele kabels, maar de ervaring leert dat velen het verschil in geluidskwaliteit niet kunnen horen? Want goed geluid is ook afhankelijk van de gebruikte geluidskaart, receiver en luidsprekers.

 

Gebruik van externe decoder

In het geval dat u al beschikt over een externe decoder voor Dolby Digitale of DTS signalen kunt u zowel bij de Audigy 2 ZS pro als de Aureon Universe er voor kiezen deze geluidssignalen door te sturen. In dat geval zal de decodering niet meer plaatsvinden door de geluidskaart. Zeker als u een externe av-receiver of een goed actieve luidsprekerset met decoder hebt, kan dit een prima oplossing zijn. Om van deze externe decoder gebruik te kunnen maken, moet er zowel in de software van de geluidskaart als in de afspeelsoftware instellingen worden aangepast. Tevens moet u de externe decoder met de geluidskaart verbinden door middel van een optische of spdif-kabel.
Creative gebruikt de term spdif Passthrough om aan te geven dat een externe decoder de signalen gaat decoderen. Om dit in te stellen moet u in het configuratiescherm de AudioHQ starten en kiezen voor Device Controls. Bij het tabblad decoder kunt u nu kiezen voor spdif Passthrough. De Aureon Universe heeft ook een configuratiescherm waar u kunt aangeven dat het spdif -signaal moet worden doorgeven. Dit werkt ingewikkeld. Behalve de keuze voor spdif moet u ook aangeven of het om een analoog signaal gaat of een 'Wave'. Daarnaast moet u aan geven dat het om non-audio materiaal gaat, omdat er pakketjes data worden verstuurd. Als laatste moet u nu ook in de afspeelsoftware aangeven dat SPDIF wordt gebruikt. In bijvoorbeeld WinDVD en PowerDVD moet u bij de 'audio options' de keuze maken voor spdif in plaats van het aantal luidsprekers.

PCM

Het kan natuurlijk ook zijn dat u geluiden wilt importeren op uw computer of gebruik wilt maken van uw surround luidsprekerset om bijvoorbeeld naar een dvd in een externe dvd-speler te luisteren. U sluit daarvoor een optisch of spdif kabel aan op de digitale uitgang van uw dvd-speler en op de digitale ingang van uw geluidskaart. De Audigy kan overweg met AC-3 en DTS geëncodeerde signalen. Hiervoor moet u wel bij de AudioHQ aangeven dat het om een 'spdif -in decodering' gaat. De Aureon Universe kan dit niet. Deze accepteert alleen ongecodeerde PCM-stereosignalen. In zo'n geval kunt u in de set-up van uw dvd-speler aangeven dat de Dolby Digitale signalen moeten worden omgezet naar PCM.

Surround geluid klinkt pas goed als de luidsprekers goed zijn ingesteld. Creative biedt u volop de gelegenheid dit goed te doen. Bij De Aureon Universe ontbreekt iedere mogelijkheid om de luidsprekers goed in te stellen.

 

 

 

 

 

 

 

Kalibreren luidsprekers

Als alles naar behoren is aangesloten kunt u beginnen met het afstellen van de luidsprekers. Bij surround geluid is het van belang dat de luidsprekers goed zijn opgesteld en dat u de afstanden weet van de toehoorder ten op zichten van iedere luidspreker. Dit is noodzakelijk omdat u het geluid dan zo kan instellen dat het precies op tijd bij de luisteraar moet komen. Alleen op die manier ontstaat er een logisch geluidsbeeld. Daarna is het van belang dat ieder luidspreker de juiste hoeveelheid decibels produceert.
Creative levert zowel een eigen kalibratiesysteem als een THX Set-up Console om alles zo precies mogelijk in te stellen. Bij de Aureon Universe hebt u alleen de mogelijkheid om de afzonderlijk luidsprekers harder of zachter te zetten. Ieder vorm van kalibratie ontbreekt. In zo'n geval is het handig naar dolby.com te surfen en zeer gedetailleerde handleidingen te downloaden voor het op- en instellen van uw luidsprekerset.

 

DVD-audio

Als alles goed is ingesteld kunt u gaan genieten van surround geluid. Nieuw is dat u met de laatste geluidskaarten ook kunt luisteren naar DVD-audio. Daardoor kunt u genieten van hoogwaardig multikanaals geluid van 24-bit 96 kHz. Zowel de Audigy 2 als de Aureon Universe hebben decoders aan boord om dit signaal weer te geven. Wel hebt u daarvoor software nodig die met deze 24 bit 96 kHz signalen overweg kan. Creative levert een DVD-audio player bij de Audigy. De Aureon Universe maakt gebruik van WinDVD om DVD-audio af te spelen. Helaas was het met de versie van WinDVD die Terratec meeleverde alleen mogelijk om naar stereo geluid te luisteren. Eenmaal de nieuwe versie van WinDVD geïnstalleerd blijken de zes geluidskanalen wel te worden weergegeven.

De laatste aanwinst voor de Audigy is ondersteuning van DTS Neo:6. Via een online update kunt u uw Audigy hiermee opwaarderen.

 

 

 

 

 

 

 

ASIO 2.0 compatible

Het is niet onwaarschijnlijk dat, wie eenmaal de smaak van surround geluid te pakken heeft, al snel zelf aan de slag wil om dvd's en cd's met surround geluid te creëren. Om dit te kunnen is het van belang dat uw geluidskaart ASIO 2.0 (Audio Stream Input Output) ondersteunt. Pas dan kunt u geluiden versturen naar de afzonderlijke luidsprekers en dit tegelijkertijd beluisteren. De Audigy 2 en de Aureon Universe ondersteunen beide ASIO 2.0 en zijn dus geschikt voor het maken van surround geluid in bijvoorbeeld Première Pro, Cubasis VST en Nuendo. Gaat u hiermee aan de slag, dan zult u nog meer gebruik gaan maken van alle aansluitingen op uw geluidskaart. Gelukkig hebt u dan de installatie en kalibratie al achter de rug en begint surround geluid pas echt leuk te worden.

De Media Source Player van Creative is een echte alleskunner. Een handige speler, bibliotheek en recorder voor uw multimedia bestanden.

 

 

 

 

Conclusie

Het aansluiten van surroundset op de computer kan een hele klus zijn als u niet van tevoren goed heeft gekeken naar de connectoren van bestaande hardware in vergelijking met de nieuwe. U kunt een miskoop voorkomen door vooraf de installatiehandleidingen te downloaden bij de fabrikant en de aansluitmogelijkheden te checken. Als de hardware eenmaal goed functioneert is het van groot belang de luidsprekers goed af te stellen. Als bij uw geluidskaart geen tools worden geleverd voor het afstellen dan kunt u altijd terecht op dolby.com waar alles haarfijn wordt uitgelegd. Wie daarnaast ook nog surround geluid wil maken moet erop letten dat de geluidskaart ASIO 2.0 ondersteunt.

 

 

Terratec Aureon Universe 7.1

De nieuwste geluidskaart van Terratec speelt ook Dolby Digitale en DTS geluidssignalen af. Bij deze kaart ontbreken de mogelijkheden voor Dolby Digitale EX, DTS ES en DTS Neo:6. De Aureon Universe wordt geleverd met een break-out box die u moet inbouwen. Op de geluidskaart kunt u bijvoorbeeld de Home Arena TXP 884 7.1 luidsprekerset aansluiten. Daarnaast beschikt de geluidskaart ook over een optische uitgang. De break-out module is uitgerust met één optische en één SPDIF in- en uitgang, twee analoge uitgangen, een microfoon ingang en een aansluiting voor een koptelefoon. Terratec levert weinig bruikbare software: een configuratiescherm voor het instellen van de geluidskaart, de applicatie WinDVD 5.0 voor het afspelen van Dolby Digitale, DTS en DVD-audio en het pakket Sound Rescue voor het opschonen van geluidsbestanden.
Voor meer informatie: www.terratec.com .
Alle instellingen van de Aureon Universe worden geregeld in een klein configuratiescherm. Helaas wordt u weinig hulp geboden bij het gebruik hiervan.

 

 

 

 

Creative Audigy 2 ZS pro Platinum

De meest uitgebreide geluidskaart van Creative Labs is de Audigy 2 ZS platinum pro. Deze kaart kan bijna ieder geluidsformaat. Of het nu gaat om Dolby Digital (EX), DTS (ES), DTS Neo:6 of dvd-audio, het is geen enkel probleem. De Audigy 2 ZS Pro wordt geleverd met een break-out box die door een firewire kabel met de geluidskaart wordt verbonden. Op de geluidskaart zitten drie analoge uitgangen voor de 7.1 luidsprekers, bijvoorbeeld de Inspire T7700 set. Op de break-out module van de Audigy zitten drie analoge ingangen, een optische en SPDIF in- en uitgang, een aansluiting voor de koptelefoon en twee firewire aansluitingen. Zoals gewoonlijk bij Creative krijgt u een berg aan software waaronder Cubasis VST 4.0 CE, Wavelab Lite 2.0 en FL Studio CE.
Voor meer informatie: http://www.creative.com

 

De Creative Audigy 2 ZS Pro is één van de meest uitgebreide geluidskaarten van dit moment. Geen gebrek aan software, ondersteuning van veel geluidsformaten en veel informatie zijn de kernwoorden van dit product.