Analoog-digitaal converters

Analoog-digitaal converters

Analoge video-opslag is slijtage gevoelig. Om er zeker van te zijn dat u favoriete films en videofragmenten ook in de toekomst kunt bekijken, is het verstandig om alles te digitaliseren. Analoog-digitaal converters zijn ideaal om deze klus te klaren.

Het digitaliseren van analoog videomateriaal is al langer mogelijk. Al jaren zijn er op de markt capturekaarten verkrijgbaar die analoge videobeelden omzetten naar digitale gegevens. Maar capturekaarten hebben nadelen. Ze eisen een vrij pci-slot op en de gedigitaliseerde beelden zijn slecht uitwisselbaar met andere computers omdat de gebruikte codec voor digitalisering niet standaard aanwezig is op iedere computer. Omdat de video-codec de videobeelden COdeert en DECodeert kunt u zonder deze codec de videobeelden niet bekijken of bewerken.

Codecs

Door een analoog-digitaal converter te gebruiken omzeilt u het probleem van niet-uitwisselbare codecs. De analoge gegevens worden door de converter gedigitaliseerd en gecomprimeerd met een dv-codec op de computer gezet. Er zijn weliswaar een aantal verschillende dv-codecs op de markt maar bijna ieder videobewerkingspakket kan hiermee over weg en anders kunt u ze eenvoudig op het internet downloaden.

S-video

De belangrijkste taak van de converter is de analoge gegevens goed te digitaliseren. De converters die we bekeken hebben allemaal een composiet en een s-video ingang. De voorkeur bij het overzetten van analoge videobeelden gaat uit naar s-video (zie kader). In de meeste gevallen levert dit een beter beeld op. Alleen bij de Canopus ADVC-55 leverde dit een slechter resultaat op te leveren. Kiest u toch voor composiet, dan kunt u na de hand ongewenste kleureffecten en helderheidsproblemen verminderen door de video-effecten te gebruiken die in uw videobewerkingssoftware zitten.

 

Canopus ADVC-55

Te duur

Canopus staat bekend om zijn betere capturekaarten en videoconverters. De ADVC-55 is de goedkoopste in de serie. Het is een klein kastje dat alleen in staat is om analoge gegevens te digitaliseren. Een adapter is niet noodzakelijk omdat de ADVC-55 stroom krijgt via de 6-pins firewire-aansluiting. De ADVC-55 is als enige in staat om ook het Franse SECAM-videosignaal om te zetten. Daarnaast kunt u standaard instellen dat de audio-signalen met vijftien decibel worden verhoogd als u van mening bent dat het geluid te zacht is opgenomen.

Bij het bekijken composiet videobeelden viel direct het veel te donkerde beeld op. Zowel de helderheid als het de hoeveelheid kleuren werden drastisch verminderd. Dit leverde een minder gedetailleerd en vooral somber beeld op. De videobeelden gecaptured met de svhs-kabel waren nog donkerder, waardoor veel detail in de schaduwgebieden verloren ging. Dit samen met de nodige kleurverloop in het beeld, moeten we constateren dat de ADVC-55 de minste kwaliteit biedt van de vier bekeken converters.

Er wordt geen software geleverd bij de ADVC-55. Behalve dat dit vreemd is omdat Canopus over zeer aardige videosoftware beschikt, doet het ook niet recht aan de prijs die voor de ADVC-55 moet worden betaald.

 

Terratec CameoConvert

De converter van Terratec is de enige waarbij een keuze kan worden gemaakt in hoeveel bit de audio-signalen moeten worden geconverteerd. Dit is handig omdat ouder videocamera's vaak niet hoger konden opnemen dan 12-bit. Om vervorming van het geluid te voorkomen bij het converteren naar 16-bit, kunt u op de CameoConvert aangeven dat de audio-signalen met 12-bit worden overgezet.

De CameoConvert im- en exporteert zowel digitale als analoge signalen. Jammer is dat u tijdens het converteren van digitale naar analoge signalen niet de video-uitgangen kunt gebruiken om met de beelden meet e kijken of ze op te nemen.

Het omzetten van analoge composiet-signalen levert een scherp beeld op maar met veel kleurverschillen. De beelden zijn donkerder en het wit in het beeld wordt vermengd met de omliggende kleuren. De omzetting van beelden doorgegeven met de s-video-kabel geeft een beter resultaat. Het beeld is nog steeds te donker maar de kleurverschillen zijn nagenoeg verdwenen.
Terratec levert het professionele videobewerkingspakket van Ulead bij de CameoConvert. Met MediaStudio Pro 6.5 kunt naar wens video en audio bewerken om het daarna te archiveren op vcd, svcd of dvd.

 

Pinnacle MovieBox DV

Het eerste dat opvalt aan de MovieBox DV is de prachtige vormgeving van de converter die is ontworpen door topdesigner F.A. Porsche. Deze converter kan zowel van analoog naar digitaal als van digitaal naar analoog gegevens omzetten. De uitgaande connectoren kunnen worden gebruikt tijdens het omzetten om mee te kijken op een televisie of op te nemen naar bijvoorbeeld een videorecorder of digitale camera. De dv-aansluitingen liggen te diep in de converter, waardoor het niet mogelijk is andere dv-kabels, dan de bijgeleverde, op de converter aan te sluiten. Daarnaast is het ontbreken van een aan- en uitknop erg onhandig.
De kwaliteit van de MovieBox DV is goed. Bij het gebruik van de composiet-kabel zijn de kleuren te licht en komen de kleuren flets over. Bij het gebruik van de s-video-kabel zien we wel een duidelijk verschil. De beelden zijn te donker en de kleuren lopen over in elkaar.

De MovieBox DV wordt geleverd met de Studio 9 software van Pinnacle. Met deze software kunt u beelden bewerken, effecten toepassen en zelfs surround geluid toevoegen aan uw video. Er zit een keurig Nederlandstalige handleiding bij die u stap voor stap help het videobewerken onder de knie te krijgen. Met Studio 9 kunt u eenvoudig u gegevens omzetten naar vcd, svcd of dvd.

 

ADS Pyro A/V Link

De Pyro A/V Link is een echte alleskunner. Behalve de analoge video inputs s-video en composiet, beschikt dit kastje ook over in- en uitgangen voor componenten video. Vooral in de professionelere werkomgeving wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van componenten video. Dit omdat in tegenstelling tot rgb, componenten video minder opslagcapaciteit vergt en de kwaliteit nagenoeg hetzelfde is.

Voor de installatie van de Pyro A/V Link kan alleen onder Windows 98 en ME om drivers worden gevraagd. Onder Windows XP wordt de Pyro A/V Link direct herkent. Het aansluiten van de kabels op het kastje is geen probleem zolang u de bijgesloten kabels gebruikt. Problematischer wordt het als u een andere 6-pins dv-kabel wilt gebruiken. De aansluiting hiervoor ligt te diep in het kastje waardoor de meeste kabels niet passen.
U kunt met de Pyro A/V Link van analoog materiaal omzetten naar digitaal of anders om. Tijdens het omzetten van de videosignalen kunt u meekijken op een externe monitor of het signaal direct opnemen.
De kwaliteit van de Pyro A/V Link is bijzonder goed. Bij het capturen met de composiet-kabel zijn er marginale verschillen in helderheid en kleurverloop. De beelden zijn iets donkerder en de kleuren zijn minder fel dan dat ze horen te zijn. Bij het capturen met de s-video-kabel zijn helderheidsverschillen nauwelijks zichtbaar. De kleuren zijn hetzelfde gebleven als bij het capturen met composiet. Het detail van de video wordt door de minder heldere kleuren niet aangetast.

De kleine verschillen die er zijn kunt u met de bijgeleverde Ulead Video Studio 7.0 DVD software verhelpen door video-filters te gebruiken. Daarnaast kunt u met deze software de video verder bewerken en exporteren naar avi of mpeg 1 en mpeg 2 voor het maken van vcd's, svcd's en dvd's.

 

Conclusie

De prijzen voor analoog-digitaal converters liegen er niet om. Tussen de vier- en vijfhonderd euro bent u er snel voor kwijt. Het is dus van belang dat het apparaat aan de wensen voldoet en voldoende kwaliteit biedt. Alleen de ADVC-55 van Canopus scoorde onder de maat. Behalve de matige kwaliteit beschikt de ADVC-55 over beperkte mogelijkheden en wordt er geen software bij geleverd.

Van de vier converters die wij bekeken, levert de Pyro A/V link van ADS de beste kwaliteit. Voordeel is tevens dat deze converter kan worden gebruikt in een professionele omgeving waarin gebruik wordt gemaakt van componenten video. Beschikt u nog niet over goede videosoftware dan is zonder meer de MovieBox DV van Pinnacle aan te raden. Deze wordt namelijk geleverd met de nieuwste versie van de Nederlandstalige Studio 9. Als enige levert Pinnacle ook een complete Nederlandse handleiding in boekvorm.

 

Technische gegevens

Productnaam ADS Pyro A/V Link CameoConvert ADVC-55 MovieBox DV
Bedrijf ADS Tech Terratec Canopus Pinnacle Systems
Prijs € 203 € 279 € 229 € 299
Website www.adstech.com www.terratec.com www.canopus.com www.pinnaclesys.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, 2000, ME, XP Windows 98, 2000, ME, XP Windows 98, 2000, ME, XP Windows 98, 2000, ME, XP
Intern geheugen 128 MB Ram 128 MB Ram 128 MB Ram 128 MB Ram
HD 500 MB 500 MB n.v.t. 500 MB
Processor 400 MHz 400 MHz 400 MHz 800 MHz
Functies
Composiet in/uit in/uit in in/uit
S-Video in/uit in/uit in in/uit
Componenten in/uit - - -
DV in/uit in/uit uit in/uit
Audio L/R in/uit in/uit in in/uit
Video Systeem NTSC, PAL NTSC, PAL NTSC, PAL, SECAM NTSC, PAL
Software Ulead VideoStudio 7 SE DVD Ulead MediaStudio Pro 6.5 SE DVD - Pinnacle Studio 9
Beoordeling
Kwaliteit video 4 sterren 3 sterren 2 sterren 4 sterren
Prijs/kwaliteit 4 sterren 3 sterren 1 ster 4 sterren
Beste product Beste Koop
Praktische tips voor de aanschaf van een surroundset
Audio in video