Gratis audio en video converters

TMPEnc levert dvd's van een prima kwaliteit af.

Gratis audio en video converters

Ben je net lekker op weg met het maken van je eigen videocompilatie, blijkt opeens dat dat ene filmpje of geluidsfragmentje niet door het videobewerkingspakket wordt herkend. Dan is het mooi wanneer je het bestand kunt omzetten in een formaat dat wel gelezen kan worden. Op internet zijn talloze converters te vinden die daarbij kunnen helpen. Wij bekijken de zes beste gratis oplossingen.

Dure softwarepakketten om video en geluid te bewerken, kunnen vaak maar met een beperkt aantal bestandsformaten overweg. Zo zijn er maar weinig pakketten die in Dolby Digital geëncodeerde ac3-bestanden of meerkanaals wav-bestanden kunnen importeren, laat staan dat ze er naar toe kunnen exporteren. Bij videobestanden zien we hetzelfde probleem. Weliswaar kunnen de meeste pakketten inmiddels overweg met mpeg-1 en mpeg-2, maar het wordt al lastiger als u video-object-bestanden (vob) van een dvd wilt importeren, of m2v-bestanden wilt omzetten. Natuurlijk kunt u een nieuw pakket aanschaffen dat wel met de gewenste bestanden overweg kan, maar waarom geld uitgeven als het ook gratis kan? Op internet zijn talloze gratis audio- en video-converters te vinden waarmee u elke exotische bestandsvorm in het door u gewenste formaat kunt omzetten.

 

Compressie

Kwaliteitsverlies Bij het converteren van het ene formaat naar het ander zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden, met name wanneer er gebruik wordt gemaakt van compressietechnieken. Deze kunnen namelijk consequenties hebben voor de kwaliteit van een bestand. Het doel van compressie is om gegevens op een zodanige manier op te slaan dat de bestanden minder ruimte op een harde schijf innemen en daarmee ook sneller en eenvoudiger via internet kunnen verstuurd. Bij de meeste compressiemethoden voor audio en video houdt dit in dat dat deel van de gegevens dat toch niet waargenomen kan worden, weggelaten wordt. Dit maakt deze zogeheten 'lossy' compressiemethoden minder aantrekkelijk voor conversies. Zo is het beter om van een origineel avi-bestand naar mpeg, wmv of mov te converteren dan van wmv naar mov of van mpeg-1 naar mpeg-2. De kwaliteit zal ook hoger zijn als u converteert van een originele wav naar ac3 dan van mp3 naar ac3. Voor videobestanden geldt dit sterker dan voor audio: de verschillen in kwaliteit zijn veel sneller merkbaar. Een veel gemaakte fout bij converteren van video is het opblazen van het beeld. Een videofragment met een resolutie van 320x240 pixels wordt slechter als u deze omzet naar het mpeg-2 formaat 720x576 voor dvd. Werk dus altijd van een grote resolutie naar kleinere. Als algemene stelregel geldt dat je bij het converteren van bestanden het best gebruik kunt maken van bestanden waarop zo min mogelijk compressie is toegepast. Gebruik indien mogelijk de bronbestanden. Voor de goede orde: er bestaan ook compressiemethoden waarbij geen gegevensverlies optreedt, de zogeheten Lossless-compressie. Twee bekende video-codecs zijn Huffyuf en Alparysoft Lossless Codec; voor audio zijn er het gratis FLAC audio, Monkey's Audio Codec of Windows Media Audio 9 Lossless Codec.

 

Conclusie

Wie bovenstaande audio en video converters standaard op zijn computer heeft geïnstalleerd kan er vrijwel zeker van zijn dat negentig procent van de bekende bestandformaten worden gedekt. Vindt u zes tools teveel van het goede dan raden wij u aan TMPGenc en HeadAC3he te installeren. Dit zijn de prettigste pakketten met de meeste opties.

 

Lossless codecs video

Huffyuv
http://neuron2.net/www.math.berkeley.edu/benrg/huffyuv.html

Alparysoft Lossless Codec
http://www.videohelp.com/download/alparysoftlossless.exe

 

Lossless codecs audio

FLAC audio codec
http://flac.sourceforge.net/

Monkey's Audio Codec
http://www.monkeysaudio.com/

Media Audio 9 Lossless Codec
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/9series/codecs/audio.aspx

 

 

Videoconverters

 

TMPGenc

Dit handige pakketje stelt u in staat om uw gemonteerde avi, mpeg-1 en mpeg-2 bestanden om te zetten naar (s)vcd en dvd, in zowel 4:3 als 16:9 beeldformaat. Een handige wizard loodst u door het proces heen. De vrijheid om de mpeg-instellingen aan te passen is groot, waardoor u een zo optimaal mogelijk resultaat kunt behalen. TMPGenc genereert zowel elementaire mpeg-bestanden (m2v, mp2 als program-bestanden (mpg). De audioformaten pcm en mpeg-1 Audio Layer I en II worden ondersteund. De kwaliteit van de mpeg-bestanden is bovengemiddeld.

 

TMPEnc levert dvd's van een prima kwaliteit af.

TMPEnc levert dvd's van een prima kwaliteit af.

DVD2AVI

Vob-, m2p-, m2v- en mpv-bestanden kunnen met DVD2AVI worden omgezet naar standaard avi-bestanden. Daarnaast kunt u zowel de beeldformaten als de helderheid van het beeld aanpassen. Het is niet mogelijk om audio apart te exporteren, maar u kunt er wel voor kiezen om het geluid om te zetten naar wav of de originele dts-, mpa- of ac3-bestanden te behouden. Het programma is niet al te snel, maar de kwaliteit is prima.

 

FlasKMPEG
Van mpeg naar avi, van mpeg-1 naar mpeg-2, audio extraheren en converteren met iedere codec die u op uw computer aanwezig is; niets is FlasKMPEG te veel. Het is niet voor niets één van de betere op internet verkrijgbare converters. U krijgt veel vrijheid bij de instellingen en voor beginners is het raadzaam eerst de documentatie van dit programma goed door te lezen. Met gedetailleerde gegevens over uw videobestanden en een handig previewvenster is deze converter onmisbaar voor iedereen die met audio en video werkt.

 

De vrijheid van instellingen in Flaskmpeg is opmerkelijk.

Extra videoconverters

Windows Media Encoder (van avi naar wmv)
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/9series/encoder/default.aspx

Helix Producer Basic (van avi naar ra)
http://forms.real.com/rnforms/products/tools/producerbasic/

MPEG Mediator (van mpeg-1 naar mpeg-2 en van vob naar mpeg inclusief ac3 stream)
http://www.mpeg-mediator.com/

RAD Video Tools (van alles naar alles converter)
http://www.radgametools.com/binkhcon.htm#START

AVI2Mpeg2 (avi naar mpeg-2)
http://members.cox.net/beyeler/bbmpeg.html

AVI2VCD (avi naar mpeg-1)
http://www.divx-digest.com/software/avi2vcd.html

Stoik Video Converter (van avi, mpeg, dat naar avi en wmv)
http://www.stoik.com/downloads/downloads_frm.htm

 

Audio-converters

 

Besweet Gui
De BeSweet interface werkt niet zonder de command line tool BeSweet. Daarnaast moet u voordat u aan de slag kunt de nodige plug-ins downloaden. Maar is alles eenmaal geïnstalleerd, dan kunt u veel plezier aan deze allesvreter beleven. Van ac3 naar Ogg 5.1, van wav naar mp3, van vob naar mp3 of ac3; het maakt dit programmaatje allemaal niets uit. Voor het encoderen naar dts hebt u wel de Minnetonka dts-encoders nodig en die zijn niet goedkoop. Voor de rest moet u vooral veel met dit programma werken om het goed onder de knie te krijgen.

Een handleiding is geen overbodige luxe bij het gebruik van BeSweet GUI.

Een handleiding is geen overbodige luxe bij het gebruik van BeSweet GUI.

Ciler's AC3Tool
Een eenvoudig softwarepakketje dat ac3-bestanden uit vob-bestanden kan extraheren en deze Dolby Digitale bestanden vervolgens kan omzetten naar wav. U kunt er voorkiezen om de 5.1 ac3-bestanden om te zetten naar stereo of er een meerkanaals wav-bestand te maken. Dit bestand kunt u dan met Windows Media Encoder weer encoderen voor een streaming formaat op het internet. Behalve goede analyses van de door u gekozen bestanden, kunt u de wav-bestanden ook nog converteren naar mp3 of divx-audio.

AC3tool heeft een eenvoudige interface waarmee je snel uit de voeten kunt.

AC3tool heeft een eenvoudige interface waarmee je snel uit de voeten kunt.

HeadAC3he
Een erg prettig programma dat overweg kan met ac3-, wav-, mpa-, mp2- en mp3-bestanden, en deze naar ieder gewenst wav-formaat kan converteren. Downmixen van meerkanaals geluid, zelf het aantal gewenste kanalen selecteren of een compleet meerkanaals wav-bestand maken is allemaal geen probleem. Door de handige interface kan iedereen hier direct mee aan de slag.

HeadAC3 is een zeer efficiënte audioconverter.

HeadAC3 is een zeer efficiënte audioconverter.

 

Extra audio converters

Hypercube transcoder (ac3, dts, vob en avi naar mp2, pcm, wav)
http://hypercube.is.dreaming.org/

Cdex (cd naar wav, van wav naar mp2 of mp3)
http://cdexos.sourceforge.net/

Monteren van video
Praktische tips voor de aanschaf van een surroundset