Sony Vegas Pro 13 heeft beperkt aantal verbeteringen

review-sony-vegas-pro-13-trim

Sony Vegas Pro 13 heeft beperkt aantal verbeteringen

Een loudness meter, verbeterde mogelijkheden om projecten op te slaan, een automatische proxy voor 4K en een aantal visuele veranderingen, zijn de hoogtepunten van de nieuwe Sony Vegas Pro 13. Zal dit genoeg zijn om de concurrenten de baas te blijven?

review-sony-vegas-pro-13-trim

De trimmonitoren zitten erg verborgen en dat is jammer.

 

 

review-sony-vegas-pro-13-toolbar

Door een aantal kleine visuele aanpassingen bent u sneller vertrouwd met Vegas Pro.

Wie start met Sony Vegas Pro zal na enkele dagen direct beamen dat het niet eenvoudig is om dit pakket onder de knie te krijgen. Deels komt dit door de interface die niet altijd even duidelijk is en deels komt dit door de typische eigenaardigheden van het pakket zelf. Bij elke nieuwe versie probeert Sony hier iets aan te verbeteren, zo ook bij deze dertiende versie. Beginnende gebruikers zullen blij zijn met de verbeterde toolbar die nu onder de tijdlijn is geplaatst. Deze toolbar is nu zelf aan te passen en er zijn een aantal pictogrammen bijgekomen om snel de verschillende editing mogelijkheden te kunnen selecteren. Vooral dat laatste is goed nieuws, want daardoor hoeft u niet meer al die vervelden toetsenbordcombinaties te onthouden om efficiënt met Vegas Pro te kunnen werken. U hoeft nu bijvoorbeeld niet meer te onthouden dat u met crtl + alt + shift + muis actie een clip kunt snijden en trimmen, omdat het nu volstaat om het icoontje van de Slip Trim Tool te selecteren.

 

Sony Vegas Pro13, stabiliteit en prestaties

De stabiliteit van Sony Vegas Pro is al een aantal jaren niet goed. Het programma crashte regelmatig en keer op keer verschenen er updates om de stabiliteit te verbeteren. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze dertiende versie daar verbetering in brengt, maar het ziet er vooralsnog goed uit. De afgelopen maanden hebben we intensief gewerkt met dit programma onder Windows 8.1 en maar een enkele keer liep het programma tijdens het bewerken van de video vast.

 

review-sony-vegas-pro-13-proxyhd

Door de proxy in te schakelen voor Ultra HD kunt u deze bestanden toch nog vloeiend afspelen.

 

Neemt niet weg dat er nog steeds een aantal bugs in zitten. Zo crasht het programma elke keer als u bins uit andere projecten wilt importeren met de optie Import Media from project, en worden de projectinstellingen bijvoorbeeld niet vastgelegd als u een vinkje plaatst bij Start all new projects with these settings in de Project Properties.

De prestaties van Sony Vegas Pro zijn zonder meer goed te noemen zolang u met resoluties werkt van 720 x 576 tot en met 1920 x 1080. Bij die resoluties werkt de grafische processor goed mee, waardoor nagenoeg alle effecten realtime te bekijken zijn en het encoderen sneller verloopt.

 

review-sony-vegas-pro-13-4k-media-info

UltraHD vergt veel van de computer en van Vegas Pro. Er moet nog flink wat gebeuren wilt u deze bestanden zonder te converteren vloeiend kunnen afspelen.

 

Hoe anders is dat wanneer u gaat werken met 4k video beelden van bijvoorbeeld de Sony FDR-AX1. Deze camera legt beelden vast met een resolutie van 3840 x 2160 in het XAVC-S formaat. Dat betekent dat er een interframe compressie wordt gehanteerd (Long-GOP) met een bitrate van 146 Mbit/s. Deze beelden zijn niet afspeelbaar in een behoorlijke resolutie van de monitor. Pas wanneer u de monitor op draft of preview zet spelen de beelden vloeiend af, maar is de beeldkwaliteit niet om aan te zien.

Dat is ook de reden dat Sony Vegas Pro 13 een nieuwe functie heeft om automatisch of handmatig proxy-bestanden te maken van deze ultraHD beelden. Deze proxy zorgt ervoor dat de ultraHD beelden worden omgezet naar het mpeg-2 formaat met 35 Mbit/s. Die beelden zijn prima afspeelbaar. Keerzijde is wel dat deze conversie enorm veel tijd in beslag neemt en dat de framerate standaard wordt gezet op NTSC 29,97 frames per seconde. Tevens viel het op dat bij het werken met de UltraHD beelden de GPU nauwelijks wordt aangesproken. Hier valt dus nog veel winst te boeken.

 

Sony Vegas Pro, loudness meter

Een nieuwe functionaliteit treft u aan zodra u gaat werken met geluid. Om het geluid af te kunnen mixen volgens de EBU R128 norm voor uitzendingen kunt u gebruik maken van de Loudness meter. Om het simpel te zeggen kijkt de Loudness meter niet naar de pieken in het geluid, maar kijkt het naar het gemiddelde geluidsniveau. Volgende de EBU (European Broadcast Union) standaard mag die niet boven de -23 LUFS (Loudness Units Full Scale) uitkomen, terwijl die grens voor Noord-Amerika ligt op -24 LUFS. Om het voor de gebruiker eenvoudiger te maken wordt er een relatieve waarde gehanteerd ten op zichten van de LUFS. Die waarde heet LU of Loudness Unit. -23 LUFS is dan gelijk aan 0 LU. Een LU is vervolgens weer gelijk aan 1 dB.

 

review-sony-vegas-pro-13-loudness-meterDe loudness meter is een prima vernieuwing.

 

In de Loudness meter van Sony Vegas pro kunt u switchen tussen de Noord-Amerikaanse en Europese standaard als ook tussen LUFS en LU. Zodra uw audio boven de toegestane waarde uit komt, wordt dat aangegeven met een rood ledje bij de waarde Integrated. U leest vervolgens deze waar af en corrigeert vervolgens het audiovolume.
Behalve deze belangrijkste functie van de Loudness meter, kunt u ook nog de absolute pieken in het geluid bekijken en de Loudness Range (dynamisch bereik) van uw audio. de Loudness meter is een welkome aanvulling voor iedereen die iets voor televisie produceert.

Sony Vegas Pro, Project Archiver

De laatste verbetering die u tegenkomt is de Project Archiver. Hiermee kunt u projecten archiveren door ze weg te schrijven naar een .veg bestand voor later gebruik. Nieuw zijn de opties om aan dit archief geneste projecten en mediabestanden te koppelen, zodat u een totaalpakket krijgt. Helaas wordt dit totaalpakket niet weggeschreven naar een gezipt bestand, waardoor het archief ontzettend veel ruimte in beslag neemt.

 

review-sony-vegas-pro-13-project-archiver

De Project Archiver is vernieuwd, maar nog steeds beperkt.

 

Doen of niet doen?
De vernieuwingen in Sony Vegas Pro 13 zijn, net zoals in 11 en 12, mager te noemen. Het is duidelijk dat dit pakket niet de prioriteit heeft binnen Sony. Sony Vegas Pro is voornamelijk bedoeld om nieuwe technologieën van Sony camera's te kunnen tonen. Belangrijke functies als het gebruik van meerdere tijdlijnen, betere kleurcorrectie middelen, een overzichtelijke werkomgeving, veelzijdige trimtechnieken die ook met het toetsenbord kunnen worden uitgevoerd en een goede batchverwerker voor de export ontbreken nog steeds. De achterstand op de concurrentie wordt hierdoor met het jaar groter.

Dat neemt niet weg dat u met Sony Vegas Pro prima een video kunt monteren, alleen u zult als u er voor het eerst mee aan de slag gaat wel de nodige tijd voor moeten uittrekken om het pakket eigen te maken. Daar staat tegenover dat dit pakket aanzienlijk goedkoper is dan de concurrentie. Bent u al een gebruiker van Sony Vegas Pro dan is upgraden op dit moment weinig zinvol, want daarvoor is er echt te weinig vernieuwd.

 

 

Sony Vegas Pro

Naam: Sony Vegas Pro

Website: www.sonycreativesoftware.com

Prijs: € 299,95