Synology Disks Station Manager 5.0, gebruiksvriendelijker en veelzijdiger

review-dsm-50-interface

Synology Disks Station Manager 5.0, gebruiksvriendelijker en veelzijdiger

Synology heeft onlangs een nieuwe versie uitgebracht van hun nas-software. De vijfde versie van de Disk Station Manager (DSM) kent veel vernieuwingen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de multimediale mogelijkheden om bestanden te delen met anderen. Want daar zult u als foto-, video- of audioliefhebber het meest gebruik van maken.

Een nas (Network Attached Storage) is allang niet meer alleen een geavanceerde manier om bestanden te backuppen of om bestanden te delen in uw netwerk. Een nas kan zoveel meer. U kunt er bijvoorbeeld een website of ftp-server op hosten, films automatisch download en streamen naar een tv, foto-albums aanmaken en beveiligd delen met uw familie, uw muziekcollectie overal beluister of wat dacht u van het opzetten van een persoonlijke Cloud-service. Dit is maar een kleine greep uit de mogelijkheden die een nas u biedt.

De software die op de nas draait moet dit allemaal mogelijk maken. De nassen van Synology staan bekend om hun goede, veelzijdige software. Wel was het altijd een hele klus om alles goed werkend te krijgen en om media op de nas van buitenaf te benaderen. Met de nieuwste DSM 5.0 software in combinatie met de mobiele apps komt daar verandering in.

 

-----

Interesse in een Nas-cursus van Synology? Klik hier voor het aanbod van de verschillende cursussen.

------

 

Algemene verbeteringen

De DSM 5.0 installatie verloopt zonder. De interface heeft een nieuw jasje gekregen dat er frisser uitziet en flexibeler werkt. Elk venster kan nu worden geschaald tot het volledige scherm en het configuratiescherm heeft een duidelijker indeling gekregen. Daarnaast zijn de pictogrammen iets groter en is de interface geschikt gemaakt voor verschillende apparaten met verschillende (HD) resoluties. Heel fijn is, dat updates van apps nu automatisch kunnen worden gedownload en geïnstalleerd, zodat u altijd up to date bent.

 

review-dsm-50-interface

De heldere en flexibele interface van DSM 5.0 is goed te bedienen op elk apparaat.

 

 

review-dsm-50-auto-update

Er zijn tientallen apps voor uw Synology nas. De auto-update functie zorgt er voor dat u er geen omkijken naar heeft.

 

 

File Station

Bestanden beheren op de NAS doet u met File Station. U maakt mappen aan en per gebruiker bepaalt u of deze daar toegang toe krijgt. Uiteraard kunt u als beheerder bij elke map. Nieuw is de handige tekst- en codeverwerker. Met deze verwerker kunt u bijvoorbeeld eenvoudige .txt, .php, en.html bestanden bekijken en bewerken. Kan de tekstverwerker de bestanden niet openen, dan krijgt u de optie om ze te lezen en/of te bewerken met Google Docs online of Office Online.

 

review-dsm-50-filestation-tekst

Vergeet Wetransfer. Maak gebruik van File Station om bestanden te delen met anderen.

 

Gaat het om tekst met opmaakcode, dan worden die codes gekleurd weergegeven. Het is tevens mogelijk om nieuwe tekstbestanden te maken. U moet daarvoor wel eerst een bestaand bestand openen, want er is geen direct manier om de tekstverwerker te starten. Met de app DS File, die u kunt installeren op uw iPhone, Android of Windows telefoon, kunt u snel bestanden downloaden van de NAS en uploaden naar de NAS, om ze te bekijken of te bewerken.

 

 

Cloud Station, Cloud Station Client en Cloud Sync

Bestanden in de Cloud delen is vooral handig als u op meerdere plekken toegang wilt hebben tot die bestanden. Of u dit nu doet met Dropbox, Google Drive of Baidu Cloud, ze hebben allemaal als nadeel dat u uw bestanden aan anderen moet toevertrouwen. Door de Cloud Station van Synology te gebruiken tackelt u dit probleem. U beheert gewoon uw eigen Dropbox en u bepaalt wie er toegang krijgt tot die bestanden.

 

review-dsm-50-cloudstation

Synchroniseren van bestanden tussen pc’s, mobiele apparaten en uw nas gaat probleemloos met Cloud Station.

 

review-dsm-50-quickconnect

Met uw eigen Quickconnect-ID logt u snel via elke mobiel apparaat in op uw nas.

Om het u eenvoudiger te maken om extern toegang te krijgen tot de NAS via Cloud Station, kunt u gebruik maken van QuickConnect. Deze dienst, die sterk vereenvoudigd is in DSM 5.0, biedt u de optie om een QuickConnect ID aan te maken, bijvoorbeeld ‘Mijn-rh-nas’. Vervolgens gebruikt u dit ID om met de Cloud Station Client in te loggen op uw NAS. Na het installeren van deze Cloud Station Client, worden uw bestanden, in een door u bepaalde map, voortaan automatisch gesynchroniseerd met uw NAS. Door de lees- en schrijfrechten per map aan te passen bepaalt u zelf hoe de synchronisatie tussen de clients en de NAS verloopt. U kunt ook gebruik maken van de DS Cloud app, die er alleen nog niet is voor de Windows Phone, om uw mobiele data direct met uw NAS te synchroniseren.

Photo Station

Beschikt u over veel foto’s, dan loont het om eens goed te kijken naar de vernieuwde Photo Station. Deze dienst biedt elke gebruiker van de NAS de mogelijkheid om een eigen online fotoalbum te maken compleet met blogfunctionaliteit. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om één gecentraliseerd fotoalbum te maken en daar bijvoorbeeld alleen uw familieleden en vrienden toegang toe te geven. De fotoalbums zijn nu beter in te richten, doordat u nu albums binnen albums kunt maken. Op die manier is het eenvoudig om van een vakantie per dag de foto’s weer te geven.

 

review-dsm-50-fotostation

Foto’s delen met familie en bekenden gaat razend snel met de DS Photo app.

De foto’s die u maakt zijn op verschillende manieren te uploaden naar een album. U kunt daarvoor de Cloud Station of File Station gebruiken, maar nog sneller werkt het als u uw foto’s rechtstreeks verstuurd met de DS Photo app op uw mobiele apparaat. U kunt direct aangeven in welk album de foto’s moeten worden geplaatst, een nieuw album aanmaken en een titel en beschrijving meegeven. Daarna zijn de albums te bekijken en kunt u de foto’s weergeven door gebruik te maken van de diavoorstelling. Nieuw is de mogelijkheid om vervolgens albums en foto’s te delen via Facebook, Google +, Twitter, en Youtube.

 

Audio Station en Video Station

Audio Station is de Synology dienst waarmee u overal ter wereld kunt luisteren naar uw eigen muziekcollectie via de DS Audio app. U kunt met DS Audio u muziek streamen naar DLNA-apparaten, naar webradio luisteren en afspeellijsten maken.

Video Station gebruikt u om overal toegang te krijgen tot uw videobestanden. De bijbehorende app is DS Video. Video Station kent een aantal vernieuwingen waar onder de mogelijkheden om te streamen naar smart tv’s van Samsung, te streamen naar Chromecast en het streamen van Dolby Digital audio-bestanden naar Apple TV. Erg prettig is, dat u nu zelf bij de metadata thumbnails kunt selecteren die moeten worden weergegeven bij de videobestanden.

Door het gebruiksgemak te verbeteren van de DSM software en de zeer snelle oplossing om via een Quickconnect ID in te loggen via tal van apparaten op uw NAS, is het nog veel leuker geworden om de Synology NAS functioneel te gebruiken in het dagelijks leven. De DSM 5.0 software zal dan ook buitengewoon welkom worden ontvangen door elke foto-, audio- en videoliefhebber.