Ledverlichting voor op de camera; test vijf verschillende ledlampen

on-camera-light-LS-achterkant

Ledverlichting voor op de camera; test vijf verschillende ledlampen

Het aanbod van ledlampjes voor op de camera is in vrijwel alle webwinkels enorm groot. Een goede keuze maken is vaak lastiger dan het lijkt. Daarom geven we u een aantal handvatten waarop u zou kunnen letten bij de aanschaf van een ledlamp.

Als u op zoek bent naar een ledlampje voorop uw camera, dan zult u al snel merken dat het niet eenvoudig is om een juiste keuze te maken. Niet alleen is het aanbod in functionaliteit en accessoires enorm, maar vaak zijn de beschrijvingen niet compleet, waardoor een vergelijking niet eenvoudig te maken is.

 

on-camera-light-LS-achterkantEr zijn maar weinig lampen die zo compleet worden uitgerust als de LS LED. Compleet met twee accu’s, oplader en stroomadapter.

 

Het aller belangrijkste van een ledlamp is natuurlijk de hoeveelheid licht die hij geeft. Soms staat er bij de lamp vermeld hoeveel vermogen deze heeft uitgedrukt in Watt of wat de lichtopbrengst is op een bepaalde afstand in LUX. Laten we wel wezen, tenzij u dagelijks met dit soort waarden werkt, zeggen ze de doorsnee consument niets. Om te beoordelen of de lichtopbrengst van een ledlamp afdoende is voor u, kunt u maar op één manier ontdekken, namelijk door het te zien.

 

on-camera-light-verschil-kleurtemperatuur-5500KControleer altijd of de kleur van de lamp goed is. De Socanland (onder) levert een te groen plaatje op.

 

Als de (web)winkel in de buurt is, ga er dan naar toe en test de ledlamp. Is dat geen optie, bel dan de webwinkel op en vraag wat de voorwaarden zijn om het product te retourneren. Test vervolgens thuis de ledlamp uit in die situaties die voor u van belang zijn en neem daarna een besluit om hem te houden of terug te sturen.

 

on-camera-light-verschil-lichtsterkte-op-een-meter-ls-vs-litepanelKleine lampjes zoals die van Litepanels (onder) leveren te weinig licht op drie meter afstand in vergelijking met grotere lampen zoals de LS LED.

 

 

Het voordeel is hier tevens van dat u de lamp ook op andere onderdelen kunt beoordelen. Om onderscheidend te zijn bieden fabrikanten voor dezelfde familie verschillende modellen aan. Zo biedt bijvoorbeeld Amaran in de Aputure serie niet alleen verschillende lampen aan wat betreft hoeveelheid leds, maar ook wat betreft functionaliteit. Zo hebben ze een model waarmee het mogelijk is de lichtbundel te veranderen van spot naar wide of een model waarbij de kleurtemperatuur is te veranderen. Deze zogenoemde bi-color lampen hebben als grote voordeel dat u niet hoeft te werken met kleurfilters voor de lamp om de kleurtemperatuur te veranderen van 5600 graden Kelvin (daglicht) naar 3200 graden Kelvin (kunstlicht). Koopt u geen bi-color ledlamp, let dan op de kwaliteit en de wijze van bevestiging van die filters op de ledlamp.

 

 

Stroomvoorziening

 

on-camera-light-batterijen-accuLet er vooral op met welke soort accu’s de ledlamp werkt.

Een ander belangrijk aspect waarop u moet letten is hoe de stroomvoorziening is geregeld. Sommige lampen bieden alleen de optie voor vier of zes AA batterijen en dat gaat natuurlijk in de kosten lopen. Beter is, als de lamp ook kan werken op een accu. Om die accu op de lamp te plaatsen is accu opzetplaatje nodig. Dit opzet plaatje verschilt per model accu (Sony, Canon) en is vaak los verkrijgbaar. Zit dat opzetplaatje er al bij, dan moet u controleren of deze werkt met de accu’s die u al heeft. Is dit niet het geval, dan zult u die accu nog moeten kopen en dus ook een oplader voor die accu. Een goedkoop ledlampje kan dan toch ineens zeer prijzig worden. Het is helemaal prettig als de lamp ook kan werken op netstroom. Vreemd is dan weer, dat de adapter daarvoor bij veel ledlampen vaak niet wordt bijgeleverd.

 

Omvang en bevestiging

Des te meer leds, hoe hoger de lichtopbrengst. Maar meer leds betekent ook een grotere lamp en een grotere lamp betekent weer meer gewicht. De grens voor dit gewicht wordt mede bepaald door de camera die u hebt en de wijze waarop u filmt. Filmt u uit de hand met een kleine camera, dan zijn ledlampen met meer dan honderdvijftig leds al snel te groot. Filmt u daarentegen vanaf statief, met een schouderrig of plaatst u het licht apart op een statief, dan levert een grotere ledlamp alleen maar meer voordelen.

 

on-camera-light-voetjes-licht-op-cameraVoetjes om de ledlampen te bevestigen zijn er in allerlei soorten en maten.

 

Om de ledlamp op de camera te bevestigen wordt gebruik gemaakt van een voetje (Shoe adapter). Deze voetjes zijn er in allerlei soorten en maten en verschillen in kwaliteit. Controleer in elke geval of het voetje op uw camera past en of deze makkelijk in gebruik is.

 

on-camera-light-grote-lamp-kleine-cameraEen te grote lamp op een kleine camera werkt niet prettig.

 

7 controle punten voor de aanschaf van een ledlamp.

1. Test de lamp uit in verschillende situaties om te ervaren of de lichtopbrengst afdoende is. 

2. Controleer of de lamp werkt met accu’s en of er een oplader voor die accu bijgeleverd wordt.

3. Controleer met welke accu’s de lamp werkt en of de voorzetplaat voor die accu wordt meegeleverd.

4. Controleer of de lamp werkt op het stroomnet en of de adapter wordt meegeleverd.

5. Controleer of het voetje op uw camera past.

6. Controleer of de lamp niet te groot is voor uw camera.

7. Controleer of de voorzetfilters niet alleen kwalitatief goed zijn, maar ook of ze eenvoudig zijn te bevestigen.

 

Amaran Aputure LED AL-198A Spot – Flood

De Amaran Aputure Spot-Flood komt in een keurige verpakking. Bijgevoegd zitten twee voorzetfilters van hard plastic, een voetje en een koppelstukje dat u kunt gebruiken om een twee Amaran lampen op elkaar te plaatsen.

Het ledlampje is aan de voorkant voorzien van een helder plastieke beschermlaag voor de 198 ledjes. Dit is fijn en beschermt de levensduur van de lamp. Op die heldere plastieke laag zitten vier puntjes, waarop u het bijgeleverde diffuus of 3200 graden kleurfilter kunt bevestigen. Dit gaat prima, maar toch krijgt u het idee dat deze vier puntjes makkelijk kunnen afbreken.

 

on-camera-light-amaran-aputure-spot-floodDe Amaran Aputure Spot Flood is gunstig geprijsd.

 

De achterkant van de ledlamp biedt een ruimte voor zes AA batterijen die worden afgedekt met een deurtje waarop een accu past. Erg prettig is dat de ledlamp de mogelijkheid biedt om af te lezen hoeveel stroom u nog hebt met de batterijen of accu. Deze Amaran Apurture beschikt niet over de mogelijkheid om te werken met een stroomadapter.

De Amaran Aputure Spot-Flood is uitgerust met een dimmer en een knop met een wide en spot optie. Stelt u deze knop in op wide dan wordt het licht verspreid over een breder oppervlak dan met in spot stand. Dat werkt ongeveer hetzelfde als met een zaklamp. Op grote afstand van een object is het verschil tussen spot en wide nauwelijks waarneembaar. Staat u dichterbij dan kan de spot functie net die kleine hoeveelheid meer licht geven om een stop lager te gaan zitten met uw diafragma.

Het voetje dat wordt bijgeleverd is van redelijk kwaliteit, maar niet erg functioneel in gebruik. Het voetje beschikt zowel aan de boven- als onderkant over een knop om de stand van de lamp in het verticale vlak te kunnen beïnvloeden. Het heeft dus niet de gebruikelijke balhoofd. Daarnaast moet u voetje in de lamp schuiven om deze te bevestigen.

De 198 leds geven afdoende licht om op drie meter afstand iemand te filmen. Voorwaarde is dan wel dat het diafragma helemaal open staat en dat u de knop Spot –Wide alverwege zet zodat alle leds branden. Gaat u verder weg staan, dan geeft deze lamp niet genoeg licht meer zonder het beeld negatief te beïnvloeden.

De special feature Spot en Wide van deze ledlamp zal in de praktijk voor maar weinig mensen een toegevoegde waarde bieden. Desalniettemin kan de Amaran Aputure Spot-Flood toch interessant voor u zijn door de lage prijs.

 

Naam Amaran Aputure LED AL-198A Spot - Flood
Prijs 89,5
Leds 198
Website folux.nl
Power dc Nee
Power adapter meegeleverd Nee
Hotshoe adapter Ja
Breedte lichthoek 25 - 60 graden
Soorten accu's / batterijen Sony NP-F series / 6 x AA
Batterijen bijgeleverd Nee
Gewicht (gram) 325
Kleurtemparatuur in graden Kelvin 3200 met filter  / 5500
Afmetingen b x h x d in mm 151 x 100 x 56
Diffusionfilter Voorzet filter
Kleppenset Nee
Kwaliteit voetje Redelijk
Opbergtasje Nee
Compleetheid/kwaliteit Drie sterren
Gebruiksgemak Vier sterren
Lichtopbrengst 1 meter Uitstekend
Lichtopbrengst 3 meter Goed

 

 

 

Amaran Aputure LED AL-198C Bi-Color

Amaran heeft naast de Aputure Led AL-198A ook de 198C versie in het assortiment. Deze ledlamp is de bicolor variant. De Aputure Bi-color komt in een nette verpakking en wordt geleverd met een diffusiefilter van hard plastic die u voor op de led-lamp positioneert en vastdrukt op vier pinnetjes. Ook voor deze lamp geldt, dat bij het plaatsten en loskoppelen van het filter u elke keer het gevoel krijgt dat deze pinnetjes het snel zullen begeven.

 

 

on-camera-light-amaran-aputure-bicolorDe Amaran Aputure Bi-Color is prettig in gebruik.

 

De Aputure Bi-color wordt zonder accu geleverd en heeft geen optie voor een stroomadapter. U zult dus zelf over een Sony-accu uit de NP-F serie moeten beschikken of over maar liefst zes AA-baterijen om deze lamp van stroom te voorzien.

Het voetje van hard plastiek kunt u aan alle kanten van de lamp positioneren en is door de twee knoppen in alle gewenste verticale posities te positioneren.

Op de achterkant zitten twee knoppen. De eerste is om de lamp aan of uit te zetten en om de lamp te dimmen. De tweede knop gebruikt u om de kleurtemperatuur te veranderen van 3200 graden Kelvin naar 5500 graden Kelvin. In de uiterste standen van een kleurtemperatuur worden de helft van de 198 ledjes gebruikt. Stelt u deze kleurtemperatuurknop in tussen deze twee uiterste waarden dan wordt het licht van de twee gekleurde leds gemixt met als resultaat telkens een andere kleurtemperatuur. Welke dat dan is, blijft gokken, want die waarden zijn niet uit te lezen.

De Amaran Aputure Bi-color is een prima lamp die ook op drie meter afstand nog afdoende licht afgeeft om mee te werken en daarbij is de prijs van deze ledlamp zeer gunstig.

 

Naam Amaran Aputure LED AL-198C Bi-Color
Prijs 95
Leds 198
Website folux.nl
Power dc Nee
Power adapter meegeleverd Nee
Hotshoe adapter Ja
Breedte lichthoek 60 graden
Soorten accu's / batterijen Sony NP-F series / 6 x AA
Batterijen bijgeleverd Nee
Gewicht (gram) 325
Kleurtemparatuur in graden Kelvin 3200 tot 5500
Afmetingen b x h x d in mm 151 x 100 x 56
Diffusionfilter Voorzet filter
Kleppenset Nee
Kwaliteit voetje Redelijk
Opbergtasje Nee
Compleetheid/kwaliteit Drie sterren
Gebruiksgemak Vier sterren
Lichtopbrengst 1 meter Uitstekend
Lichtopbrengst 3 meter Goed

 

 

 

 

Litepanels Micro LED

De Micro Led van Litepanels is een klein lampje met 48 leds. Het wordt keurig in een doosje geleverd met drie halfzachte plastieken voorzetfilters en een voetje om de ledlamp op de camera te plaatsen.

De Micro Led weegt bijna niets, maar 110 gram. U kunt deze lamp gebruiken met vier AA batterijen of met een accu. Daarvoor hebt u dan wel een accuplaatnodig die optioneel verkrijgbaar is voor verschillende merken accu’s. Tevens is er een aansluiting voor een stroomadapter, maar ook die wordt niet meegeleverd.

 

on-camera-light-Litepanels--Micro-Led-3200De Micro Led van Litepanels is ideaal voor kleine camera’s, maar geeft weinig licht en is duur.

 

Aan de bovenkant van de lamp zit een knop om de lamp te dimmen. Deze zult u niet veel gebruiken, want de lichtopbrengst van deze Micro LED met 48 leds is erg beperkt. Zeker als u een object of persoon filmt op een afstand van twee meter of verder schiet dit lampje al snel tekort.

De leds worden afgeschermd door een helder hard plastieken schermpje, waarvoor u één van de drie filters kunt bevestigen om de kleurtemperatuur te veranderen of het licht diffuser te maken. Het Micro Led lampje bevestigd u op een camera met de bijgeleverde Ball Shoe Mount, die prettig is in gebruik.

De Micro LED van Litepanels is door zijn gewicht en omvang ideaal voor situaties waarbij u niet veel apparatuur wilt of kunt meenemen. U betaald voor dat gemak dan wel direct de hoofdprijs, want goedkoop is dit lampje zeker niet.

 

 

Naam Litepanels Micro LED
Prijs 182
Leds 48
Website foka.nl
Power dc Nee
Power adapter meegeleverd Nee
Hotshoe adapter Ja
Breedte lichthoek Onbekend
Soorten accu's / batterijen 4 x AA
Batterijen bijgeleverd Nee
Gewicht (gram) 110
Kleurtemparatuur in graden Kelvin 3200 met filter  / 5500
Afmetingen b x h x d in mm 83 x 8.3 x38
Diffusionfilter Voorzet filter
Kleppenset Nee
Kwaliteit voetje Goed
Opbergtasje Nee
Compleetheid/kwaliteit Twee sterren
Gebruiksgemak Drie sterren
Lichtopbrengst 1 meter Uitstekend
Lichtopbrengst 3 meter Matig

 

LS LED 312DS

De LS LED is een prettige verrassing. Alles lijkt te kloppen met deze lamp. De LS LED wordt samen met alle accessoires geleverd in een keurig opbergtasje. Die accessoires bestaan uit twee accu’s, een oplader voor die accu’s, een stroomadapter, een kwalitatief goed voetje en een diffusiefilter.

De LS Led is een grote lamp met 312 leds. De lamp heeft een metalen behuizing en is aan de voorkant uitgerust met vier kleppen om het licht te kunnen richten of bundelen. Aan alle kanten zit een sleuf waarin u desgewenst een tweede LS Led lamp kunt schuiven. Het diffusiefilter wordt van bovenaf voor de leds geschoven en klikt vast met één enkele pin.
De achterkant van de led lamp biedt ruimte voor het plaatsen van twee accu’s. Op die manier heeft u altijd licht, ook als u even een batterij moet vervangen. Daarnaast kunt u deze lamp ook gebruiken door hem aan te sluiten met de bijgeleverde stroomadapter.

 

 

on-camera-light-ls-ledDe LS LED is een zeer complete en kwalitatief goede lamp.

 

De LS LED beschikt over twee knoppen. Met de ene knop regelt u de sterkte van het licht en met de andere de temperatuur. Erg prettig is dat u de waarden van de dimmer en de kleurtemperatuur kunt aflezen op een klein ledpaneeltje. Dit is superhandig, want op die manier kunt u altijd snel dezelfde instellingen terughalen. Het ledpaneeltje geeft ook informatie over hoe vol de accu’s nog zijn.

De LS Led geeft veel licht met zijn 312 leds. Filmt u op 3200 graden Kelvin of 5600 graden Kelvin dan wordt de helft van de leds gebruikt. Op drie of vier meter afstand kunt u deze lamp nog prima gebruiken. Staat u dichter bij, dan zult u het licht moeten dimmen of het licht moeten bouncen om er niet door verblind te worden. U kunt dit doen door de ledlamp anders te positioneren met het kwalitatief uitstekende voetje dat bij de lamp wordt geleverd.

De LS LED is iets duurder dan veel andere lampjes, maar u krijgt daarvoor wel twee accu’s, een oplader en een stroomadapter. Enige nadeel van deze lamp is, dat hij eigenlijk iets te groot is voor als u uit de hand wilt filmen met een kleine consumentencamera. In elk andere geval is de LS LED absoluut een aanrader.

Naam LS LED 312DS
Prijs 235
Leds 312
Website folux.nl
Power dc Ja
Power adapter meegeleverd Ja
Hotshoe adapter Ja
Breedte lichthoek 60 graden
Soorten accu's / batterijen NP-F550
Batterijen bijgeleverd Ja 2x NP-F550
Gewicht (gram) 400
Kleurtemparatuur in graden Kelvin 3200 tot 5600
Afmetingen b x h x d in mm 201 x 123 x 55
Diffusionfilter Voorzet filter
Kleppenset Ja
Kwaliteit voetje Uitstekend
Opbergtasje Ja
Compleetheid/kwaliteit vijf sterren
Gebruiksgemak vijf sterren
Lichtopbrengst 1 meter Uitstekend
Lichtopbrengst 3 meter Uitstekend

 

 

 

Socanland Bicolor Camera Led

De verpakking van de Socanland Bicolor led heeft niet veel om handen. Het ledlampje wordt geleverd in een kartonnendoosje met een folie om de lamp en een los voetje om de ledlamp op de camera te bevestigen. Meer is er niet.

De Socanland Bicolor Camera Led heeft een diffuus hard plastic beschermslaag voor de leds, wat er voor zorgt dat de geïnterviewde er minder moeite mee zal hebben in de camera te kijken. Dit maakt het gebruik van een extra diffusiefilter overbodig.

 

on-camera-light-SocanlandDe Socanland Bicolor laat hier en daar wat steekjes vallen.

 

U kunt deze ledlamp van stroom voorzien door gebruik te maken van een accu of een adapter. Beide worden niet standaard meegeleverd. De accu-aansluiting had beter gekund. Bij het plaatsten van de accu verbuigen de plus- en minpool vrij snel en elke keer krijgt u het gevoel dat de accu er niet precies op past. Uiteindelijk had dit bij onze test tot gevolg dat de twee pinnentjes om de batterij op z’n plaatst te houden afbraken.

De naam Socanland Bicolor led beschikt over 278 leds. De ene helft wordt ingeschakeld als u de lamp aanzet op 5600 graden Kelvin, de andere helft bij 3200 graden Kelvin. Er is geen mix te maken tussen deze twee groepen. Wat opvalt is de kleurtemparatuur van de 5600 graden Kelvin stand. Deze is wat warmer en neigt meer naar groen dan naar blauw.

De lichtopbrengst is uitstekend. Op één, twee en drie meter afstand is er zoveel licht in een compleet donkere ruimte dat als u de lamp voluit zet met een diafragma waarde van F1.8, het noodzakelijk wordt om het diafragma te sluiten of de dimmer te gebruiken om overbelichting van objecten of personen te voorkomen.

Het bijgeleverde voetje is van degelijke kwaliteit en stelt u in staat om snel de lamp te draaien of af te buigen naar een hoek van negentig graden.
Gezien de prijs van € 179,-, kunnen we niet uitermate tevreden zijn over de Socanland Bicolor Camera Led. Daarvoor biedt deze lamp te weinig accessoires, is de kleurtemperatuur niet optimaal en is de aansluiting van de accu niet afdoende.

 

Naam Socanland Bicolor Camera Led 2 x10w
Prijs 179
Leds 278
Website folux.nl
Power dc ja
Power adapter meegeleverd nee
Hotshoe adapter Ja
Breedte lichthoek 60 graden
Soorten accu's / batterijen BDL50, F970
Batterijen bijgeleverd Nee
Gewicht (gram) 400
Kleurtemparatuur in graden Kelvin 3200 of 5600
Afmetingen b x h x d in mm 143, 105, 43
Diffusionfilter Ingebouwd
Kleppenset Nee
Kwaliteit voetje Goed
Opbergtasje Nee
Compleetheid/kwaliteit Twee sterren
Gebruiksgemak Drie sterren
Lichtopbrengst 1 meter Uitstekend
Lichtopbrengst 3 meter Goed

 

 

Sony Vegas Pro 13 heeft beperkt aantal verbeteringen
Filmen met de DSLR, Test vier DSLR field monitoren