Filmen met de DSLR, Test vier DSLR field monitoren

dslr-monitoren-opening

Filmen met de DSLR, Test vier DSLR field monitoren

Een van de nadelen van het filmen met een DSLR-camera is om de opnames goed te kunnen monitoren. De viewfinder is te klein en het beeldscherm zit niet op een handige plaatst. De oplossing voor dit probleem is het aanschaffen van een externe field monitor.

Als u gewend bent te filmen met een videocamera waarbij het beeldscherm uitklapt naar de linkerkant of wanneer u gewend bent te filmen door gebruik te maken van een goede viewfinder op uw videocamera, dan is het behoorlijk wennen om goed te filmen met een DSLR-camera waarbij het scherm aan de achterkant zit. Zeker als u shots van onder- of boven af wilt nemen, wanneer u filmt met veel zonlicht, of wanneer u lopend filmt, is het nagenoeg onmogelijk om het beeld goed te volgen. Gelukkig bestaan er oplossingen om dit probleem uit de wereld te helpen.

dslr-monitoren-opening

 

Filmt u enkel en alleen uit de hand, dan kunt u eens kijken naar bijvoorbeeld de Zacuto Z-finder. Dit is een handige viewfinder die u voor het scherm van uw DSLR-camera monteert. Afhankelijk van het model, wordt het beeld 2,5 of drie keer uitvergroot. De Z-finder is een ideaal hulpstuk, makkelijk mee te nemen en niet al te duur.

 

dslr-monitoren-zacuto-viewfinder-cameraDe viewfinder van Zacuto is geschikt voor verschillende DSLR-camera’s.

Filmt u voornamelijk vanaf statief, dan is een field monitor de juiste keuze. Inmiddels zijn er al heel wat field monitoren op de markt en er is voor ieder wat wils in verschillende prijsklassen. Wij hebben vier van die verschillende DSLR field monitoren bekeken en de verschillende functies daarvan in een tabel verwerkt.

 

dslr-monitoren-zacuto-viewfinder-rigSamen met de opklapbare Zacuto Marauder bent u klaar om uit de hand te filmen met uw DSLR-camera.

Alle vier de monitoren ondersteunen een video input van 1080p. Dit signaal wordt vervolgens weergegeven op lagere resoluties. Het verschil tussen een 5 inch en een 7 inch monitor viel reuze mee. We hadden het idee dat 5 inch veel te klein zou zijn, maar niets is minder waar. Voordeel van een 7 inch is dat u ook met meerdere mensen, bijvoorbeeld in een studio situatie, naar hetzelfde beeld kunt kijken. Er is ook een nadeel. De 7 inch monitoren zijn eigenlijk te groot om ermee uit de hand te kunnen filmen. Hierbij doelen we niet alleen op de omvang, maar ook op het gewicht van die monitoren. Uitzondering op die regel is de Ikan D5W die ondanks zijn 5,6 inch de zwaarste is van de vier. Dit komt door de componenten die zij gebruiken.

dslr-monitoren-aputure-vs3-aansluitingen

Controleer bij de aanschaf altijd of de juiste aansluitingen aanwezig zijn.

 

Belangrijk is dat u goed kijkt naar de aansluitingen die de monitor u biedt. Niet elke monitor beschikt over een hoofdtelefoonaansluiting, terwijl dat toch zeer handig kan zijn aangezien veel DSLR-camera’s daar niet over beschikken. Ook een HDMI-out kan voordelen hebben als u de beelden door wilt sturen naar bijvoorbeeld de Atomos Ninja 2, een andere monitor of laptop.

Veel monitoren bieden extra opties die niet terug te vinden zijn op een DSLR-camera. Denk hierbij aan een peaking functie waardoor het onderwerp waarop u scherp stelt afgetekend wordt met een gekleurde rand. Het is daarbij prettig als u zelf mag bepalen wat voor een kleur die rand krijgt.

 

dslr-monitoren-aputure-vs3-menuElke monitor stelt u in staat om de kleuren en belichting goed af te regelen.

Daarnaast beschikken veel monitoren over functies om de belichting te kunnen controleren. De Aputure VS-3 gebruikt hiervoor de bekende zebra-functie om overbelichte gedeelten te arceren. Tevens wordt er gebruikt gemaakt van de functie False Color, die ook op Ikan D5W zit. Met False Color wordt door middel van kleuren aangeven hoe de belichting is van verschillende delen in het beeld. Elke kleur correspondeert met een IRE-waarde. Die tabel met IRE-waarden wordt onderin het beeld getoond. U kunt dus niet alleen in één oogopslag zien of er delen over- of onderbelicht zijn, maar ook of bijvoorbeeld de skintones goed belicht zijn.

De duurdere monitoren beschikken vaak ook nog over andere meetinstrumenten zoals een histogram, vectorscope, RGB-parade en waveform monitor om de opnames nog beter te kunnen beoordelen en om shots beter te kunnen matchen. Daarnaast kunt u deze meetinstrumenten inzetten om de witbalans van uw camera te kunnen controleren en te perfectioneren.

Bij de aanschaf van een monitor doet u er verstandig aan om goed op te letten welke accessoires erbij worden geleverd. Soms is het noodzakelijk om een aparte batterijplaat te kopen of zelf een stroomadapter. Filmt u voornamelijk buiten kijk dan of er een goede zonnekap bij zit, want die is echt noodzakelijk.

Van de vier monitoren die wij bekeken is de Ikan D5W de meest uitgebreide en professionele monitor. Het zal u niet verbazend dat deze monitor dan ook de duurste is. De Aputure VS-3 is een zeer goed alternatief. Deze monitor beschikt over de meest belangrijke functies en is ook nog eens goed betaalbaar.

De twee goedkoopste monitoren de Wondlan WM701A en de Ikan VL5 zijn beide prima geschikt als instapmodel. De Ikan VL5 is beter van kwaliteit en wordt completer geleverd dan de Wondlan WM701A.

 

 

Aputure VS-3 Monitor

De VS-3 van Aputure wordt keurig en compleet geleverd. In de doos zit behalve de monitor ook een HDMI-kabel, netstroomadapter, zonnekap, poetsdoek en usb-kabel. Het 7 inch IPS-scherm ziet er erg mooi en afgewerkt uit. Aputure heeft duidelijk nagedacht over de vormgeving en de plaatsing van de aansluitingen. Met het bijgeleverde voetje kan de monitor op de dslr-camera worden bevestigd.

Aan de achterzijde zijn alle input-aansluitingen terug te vinden. De VS-3 kan beelden binnenhalen via de componenten-, RCA- of HDMI-aansluiting. Erg fijn is dat er ook een HDMI-uitgang is, waardoor u dit scherm kunt gebruiken in combinatie met een nog grotere (computer)monitor of bijvoorbeeld met de Ninja-2 om de video in professioneel formaat te kunnen opslaan.

 

dslr-monitoren-aputure-vs3-false-colorDe belichting kunt u op duurdere camera’s, zoals deze Aputure VS-3, controleren met de functie False Color.

 

De stroom wordt geleverd door netvoeding of door een accu uit één van de Sony-series. De VS-3 beschikt hiervoor over een vaste batterijplaat. Aan de onderkant van de monitor zit een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Gebruikt u die niet, dan wordt het camerageluid weergegeven via de interne luidspreker. Aan de zijkant vindt u de usb-aansluiting om de camera te kunnen updaten met nieuwe firmware.

Aan de voorkant zitten drie knoppen. Een power switch, een knop om de input te kiezen en een multifunctionele menuknop. Alle knoppen lichten keurig op, zodat u dit scherm ook in het donker snel kunt bedienen. De menuknop is omgeven door vier knoppen waaraan u een functie kunt koppelen. Denk hierbij aan functies als peaking, volume bar, zebra, false color, histogram enzovoort. Het is niet mogelijk om deze instellingen per gebruiker vast te leggen.

 

dslr-monitoren-aputure-vs3-zonnekapEen zonnekap is erg prettig voor als u veel buiten filmt. Bij de Aputure VS-3 krijgt u deze er gratis bij.

 

Het beeld dat de Aputure VS-3 geeft is prachtig. Ook buiten valt onder de meeste omstandigheden hier nog goed mee te werken. Is dat niet het geval door de licht inval, dan plaatst u snel de goede zonnekap op deze monitor.

Het Engelstalige menu is prettig in gebruik en is in transparantie te veranderen, zodat u het onderliggende beeld kunt waarnemen. De Aputure VS-3 beschikt over alle belangrijke functies die u nodig hebt bij het filmen. Erg handig is de Camera mode, die er voor zorgt dat de monitor wordt uitgeschakeld en u de bediening van de camera weer op de camera kunt doen zonder dat u het scherm hoeft uit te zetten.

De Aputure VS-3 is van de vier monitoren die wij bekeken de favoriet. Deze monitor biedt de videograaf alle belangrijke opties en de prijs is goedkoop voor een 7 inch monitor met deze mogelijkheden. Belangrijkste pluspunten zijn de HDMI-out aansluiting, het prettig bedienbare menu en de goede plaatsing van de aansluitingen, zodat deze monitor op vrijwel elke rig te gebruiken is.

 

Naam Aputure VS-3 Monitor
Prijs 465
Website folux.nl
Paneel 7 inch
Max resolutie scherm 1024 x 600
Max resolutie video input Full 1080P
Gewicht (gram) 380
Kijkhoek (horizontaal en verticaal) 150, 120
Contrast ratio 700/1
USB-aansluiting Ja
HDMI in Ja
HDMI out Ja
SDI in Nee
SDI out Nee
Componenten video input Ja
RCA input Ja
VGA Nee
Hoofdtelefoonaansluiting Ja
Ingebouwde luidspreker Ja
Voetje Ja
User set ups Nee
Peaking (aantal kleuren) 4
DSLR scaling Ja
Blue only mode Nee
False Color Ja
Histogram Ja
Vectorscope Nee
Waveform Nee
RGB-parade Nee
Zebra ja, 70 en 100
Volumemeter Ja
Screenmarkers Ja
Instellen kleuren, contrast, helderheid, scherpte Ja, Ja, Ja, Nee
False Color Ja
Check field Red, Green, Blue, Mono, Color
Flip horizontaal en verticaal Ja
Movable pixel to pixel Nee
Clip Guides over exposure Nee
HDMI-kabel Ja
Zonnekap Ja
Netstroomadapter Ja
Accu Nee
Ondersteunde accu's NP-F550/F570/F770/F960/F970
Batterijplaat bijgeleverd NVT
Beste koop

Wondlan WM701

De Wondlan is de goedkoopste monitor die wij bekeken en voornamelijk alleen bedoeld om het op te nemen videobeeld goed te kunnen bekijken. De Wondlan wordt karig geleverd. U krijgt alleen een HDMI- en V-lock kabel en een zonnekap. U zult zelf nog een adapter en of batterijplaat en voetje moeten kopen om de monitor te kunnen gebruiken.

De Wondlan kan videobeelden weergeven via de HDMI-kabel of VGA-aansluiting. Daarnaast is er een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Vervelend is dat het geluid van de interne luidspreker niet kan worden uitgezet. Daarnaast geeft de monitor regelmatig een vervelende piep als deze dicht bij de camera is.

 

dslr-monitoren-wondlan-701a-geluidVeel monitoren kunnen het opnamegeluid weergeven zoals ook de Wondlan monitor.

 

De 7 inch monitor ziet er goed uit en geeft een redelijk beeld. Het beeld is ietwat korrelig en het ziet er telkens anders uit wanneer u onder een andere kijkhoek kijkt. De helderheid, het contrast en de kleuren zijn aan te passen, evenals de kleurtemperatuur.

 

dslr-monitoren-wondlan-701a-menu-cameraHet menu van de camera wordt overgenomen door de Wondlan monitor.

 

Het aanpassen van opties in het menu is behoorlijk wennen. Op de voorkant van de monitor zitten vijf knoppen voor de navigatie van het menu en dat zou toch eenvoudiger moeten kunnen. Is het menu niet gebruik, dan worden deze knoppen gebruikt om het volume te regelen, screen markers te activeren, te schakelen tussen fields, of om de peaking modus te activeren. Die peaking modus is niet opperst best. Het beeld wordt zeer korrelig en scherpe randen worden dan weergegeven door een witte rand. Die is niet altijd duidelijk zichtbaar. De Wondlan heeft verder geen bijzondere functies om het beeld te kunnen beoordelen.

We geven direct toe dat de prijs van € 139 aantrekkelijk is. Voor iemand die net begint kan deze monitor dan ook een uitkomst bieden. Voor het serieuzere werk is deze Wondlan niet aan te raden. Daarvoor mist hij de kwaliteit en de functionaliteit.

 

Naam Wondlan WM701A Monitor
Prijs 139
Website folux.nl
Paneel 7 inch
Max resolutie scherm 800 x 480
Max resolutie video input Full 1080P
Gewicht (gram) 450
Kijkhoek (horizontaal en verticaal) 70, 60
Contrast ratio 500/1
USB-aansluiting Nee
HDMI in Ja
HDMI out Nee
SDI in Nee
SDI out Nee
Componenten video input Nee
RCA input Nee
VGA Ja
Hoofdtelefoonaansluiting Ja
Ingebouwde luidspreker Ja
Voetje Nee
User set ups Nee
Peaking (aantal kleuren) 1 (wit)
DSLR scaling Ja
Blue only mode Nee
False Color Nee
Histogram Nee
Vectorscope Nee
Waveform Nee
RGB-parade Nee
Zebra Nee
Volumemeter Nee
Screenmarkers Ja
Instellen kleuren, contrast, helderheid, scherpte Ja, Ja, Ja, Nee
False Color Nee
Check field Red, Green, Blue, Mono, Color
Flip horizontaal en verticaal Ja
Movable pixel to pixel Nee
Clip Guides over exposure Nee
HDMI-kabel Ja
Zonnekap Ja
Netstroomadapter Nee
Accu Nee
Ondersteunde accu's F970, LP-E6, D28
Batterijplaat bijgeleverd Nee

Ikan VL5 kit

Het 5 inch schermpje van Ikan geeft een prima beeld in een resolutie van maximaal 800 x 480 pixels. De Ikan VL5 weegt maar 150 gram en is daardoor prettig om mee te nemen en om er mee uit de hand te filmen zonder dat het te zwaar wordt.

De Ikan VL5 wordt geleverd met stroomadapter, voetje, zonnekap en batterijplaat naar keuze. Het enige dat ontbreekt is een HDMI-kabel. Het schermpje beschikt over twee inputs; een HDMI-aansluiting voor een maximale video input van 1920 x 1080p en een USB-aansluiting om nieuwe firmware te kunnen installeren.

 

dslr-monitoren-ikan-vl5-achterkantDe Ikan VL5 maakt zoals zoveel monitoren gebruik van een batterijplaat.

 

De Ikan VL5 kent een beperkt aantal functies. Twee daarvan, DSLR Scaling en Peaking, zijn via aparte knoppen bovenop de monitor in te stellen. De overige functies zijn terug te vinden in het menu. De bediening van het menu gaat makkelijk, maar een nadeel is wel dat u telkens op het menu-knopje moet drukken om naar een volgende functie in het menu te kunnen. Soms betekent dit dat u acht of negen moet drukken om bij het juiste menu-item te komen.

 

dslr-monitoren-ikan-vl5-kadersHulpkaders zoals hier op de Ikan VL5 zijn altijd handig om te hebben.

 

U kunt de RGB-kleuren aanpassen evenals de scherpte, verzadiging, contrast en helderheid. Om de monitor te Kalibreren is een Blue Gun mode aanwezig en de laatste handige functie zijn de hulpkaders.

De beeldkwaliteit van de Ikan VL5 is erg goed; mooie kleuren en een scherp beeld. Door gebruik te maken van de bijgeleverde zonnekap kunt u deze monitor ook zonder problemen buiten gebruiken met helder zonlicht.

De belangrijkste functies die ontbreken zijn een ingebouwde luidspreker en een hoofdtelefoonaansluiting. Dit te meer omdat de meeste DSLR-camera’s daar ook niet over beschikken.
Ondanks de beperkte functionaliteit van de Ikan VL5, is deze monitor toch het overwegen waard door zijn lage prijs en zijn super lichte gewicht.

 

Naam Ikan VL5-kit
Prijs 229
Website Videobewerken.nl
Paneel 5 inch
Max resolutie scherm 800 x 480
Max resolutie video input Full 1080P
Gewicht (gram) 150
Kijkhoek (horizontaal en verticaal) 150, 130
Contrast ratio 600/1
USB-aansluiting Ja
HDMI in Ja
HDMI out Nee
SDI in Nee
SDI out Nee
Componenten video input Nee
RCA input Nee
VGA Nee
Hoofdtelefoonaansluiting Nee
Ingebouwde luidspreker Nee
Voetje Ja
User set ups Nee
Peaking (aantal kleuren) 1 (red)
DSLR scaling Ja
Blue only mode Ja
False Color Nee
Histogram Nee
Vectorscope Nee
Waveform Nee
RGB-parade Nee
Zebra Nee
Volumemeter Nee
Screenmarkers Ja
Instellen kleuren, contrast, helderheid, scherpte Ja, Ja, Ja, Ja
False Color Nee
Check field Blue
Flip horizontaal en verticaal Nee
Movable pixel to pixel Nee
Clip Guides over exposure Nee
HDMI-kabel Nee
Zonnekap Ja
Netstroomadapter Ja
Accu Nee
Ondersteunde accu's Sony L, Canon 900, Canon LP-E6, Panasoni D54
Batterijplaat bijgeleverd Ja

 

 

 

 

Ikan D5W

De Ikan D5W is een monitor met veel functionaliteit, een hoge schermresolutie van 1280 x 720 en een stevig prijskaartje van meer dan duizend euro. Maar daar krijgt u dan ook iets voor terug.

De monitor van Ikan wordt geleverd met een batterijplaat naar keuze, een stroomadapter en een beperkte zonnekap. Wat ontbreekt is een HDMI-kabel. De Ikan D5W kan video ontvangen via de HDMI-aansluiting of via de SDI-aansluiting. Bij Ikan heeft men niet goed nagedacht over de HDMI-aansluiting, want die is onderaan de monitor geplaatst, wat het bij sommige rigs lastig wordt om de kabel aan te sluiten.

 

dslr-monitoren-ikan-d5w-meetDe Ikan D5W beschikt over geavanceerde meetinstrumenten.

 

De meeste bedieningsknoppen zitten aan de boven kant van de monitor. Daar bevinden zich drie makkelijk programmeerbare knoppen, waaraan u één van de vele functies van deze monitor kunt toekennen. Verder is er een handige draaibare menu-knop om door het menu te navigeren of om het audio volume te regelen.

Het 5,6 inch grote beeld heeft een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels. De beelden zien er zeer goed uit. Bij de monitor zit een zonnekap die naar ons gevoel iets groter had gemogen. De videobeelden van uw DSLR-camera worden automatisch gescaled, maar u kunt de beeldverhouding ook zelf instellen.

 

dslr-monitoren-ikan-d5w-peakOok op de Ikan D5W ontbreekt de peaking functie niet.

 

Belangrijke en bekende functies als het instellen van kleuren, scherpte, contrast, peaking, DSLR-scaling en false color zijn allemaal aanwezig en makkelijk in te stellen. Daarnaast zijn er nog een aantal extra functies als Movable Pixel to Pixel om in te kunnen zoomen op een detail in het beeld, Clip Guides om overbelichte beelden te tonen, waarbij u zelf de IRE-grens kunt aangeven en Color temperature om zelf de kleurtemperatuur van de monitor te bepalen.

Het verschil met veel andere monitoren wordt verkregen door de extra meetinstrumenten Vectorscope, Waveform en RGB-parade. Deze meetinstrumenten zijn op verschillende wijzen ( alleen, tegelijkertijd of over het beeld) te tonen op de monitor. De vectorscope, de waveform monitor en RGB-parade stellen u in staat om het beeld te controleren op belichting, kleur en witbalans. Daarnaast zijn ze zeer handig om shots op elkaar af te stemmen.

De Ikan D5W geeft u veel keuze vrijheid bij het instellen van de monitor. Fijn is dat u al deze instelling kunt vastleggen in een preset voor een volgende klus. De Ikan D5W is een zeer goede monitor en uitermate geschikt voor professioneel gebruik door de geavanceerde functies. Nadelen van deze monitor zijn de aansluiting van de HDMI-kabel voor sommige rigs, het relatief kleine 5,6 inch scherm en de hoge prijs.

 

Naam Ikan D5W
Prijs 1065
Website Videobewerken.nl
Paneel 5,6 inch
Max resolutie scherm 1280 x 800
Max resolutie video input Full 1080P
Gewicht (gram) 600
Kijkhoek (horizontaal en verticaal) 160, 160
Contrast ratio 400/1
USB-aansluiting Ja
HDMI in Ja
HDMI out Nee
SDI in Ja
SDI out Ja
Componenten video input Nee
RCA input Nee
VGA Nee
Hoofdtelefoonaansluiting Ja
Ingebouwde luidspreker Nee
Voetje Ja
User set ups 5
Peaking (aantal kleuren) Onbeperkt
DSLR scaling Ja
Blue only mode Nee
False Color  Ja
Histogram Nee
Vectorscope Ja
Waveform Ja
RGB-parade Ja
Zebra Nee
Volumemeter Ja
Screenmarkers Ja
Instellen kleuren, contrast, helderheid, scherpte Ja, Ja, Ja, Ja
False Color Ja
Check field Red, Green, Blue, Mono, Color
Flip horizontaal en verticaal Nee
Movable pixel to pixel Ja
Clip Guides over exposure Ja
HDMI-kabel Nee
Zonnekap Ja
Netstroomadapter Ja
Accu Nee
Ondersteunde accu's Sony L, Canon 900, Canon LP-E6, Panasoni D54
Batterijplaat bijgeleverd Ja
Beste product

 

 

 

 

 

Ledverlichting voor op de camera; test vijf verschillende ledlampen
Review Magix Video deluxe 2015 Premium