Review Sony Vegas Pro 10

sony-vegas-pro-10-teaser

Review Sony Vegas Pro 10

Het montagepakket Sony Vegas Pro krijgt nog niet echt voet aan de grond in het professionele Nederlandse videolandschap. Avid Media Composer, Final Cut en Adobe Premiere Pro genieten daar de voorkeur. Misschien dat de nieuwe complete 3D-workflow daarin verandering kan brengen, want Vegas Pro 10 is vooralsnog het enige professionele montagepakket die dit ondersteunt.

Natuurlijk zijn we reuze benieuwd naar de 3D-functionaliteit van Vegas Pro en dat is dan ook het eerst waarmee we aan de slag gaan na de installatie. Vegas Pro accepteert alle verschillende soorten bestanden 3D-bestanden. Of het nu gaat om anaglyf beelden die u kunt bekijken met een gekleurde bril, line alternate beelden die geschikt zijn voor een gepolariseerde monitor of side by side beelden in halve en hele resolutie die u kunt bekijken met een actieve shutter bril, het maakt allemaal niet uit en de import staat los was hoe u het op uw monitor gepresenteerd wilt zien.

sony-vegas-pro-10-side-by-side

Dat klinkt makkelijk, maar het koste toch wel even tijd om uit te vogelen hoe we de 3D-beelden goed konden weergeven. Als eerste moet u de 3D-instellingen van het bestand opgeven (om welk 3d-formaat gaat het), vervolgens geeft u bij de previewmonitor op in welk 3D-formaat u het getoond wilt hebben en als u gebruik maakt van een tweede monitor moet u ook daarvoor de instellingen opgeven.

De anaglyf-beelden kunt u zonder problemen bekijken en er is geen extra hardware vereist. Vegas Pro levert een gekleurde bril bij het pakket en daarmee kunt u direct aan de slag. Enige grote nadeel van deze werkwijze is dat er een hoop kleuren worden weg gefilterd door deze rood/cyaan bril.
Om 3D-video met alle kleuren te kunnen bekijken zult u gebruik moeten maken van een actieve shutter of een gepolariseerde bril.

De actieve methode konden we niet testen, ondanks dat we over de enige actieve 3D-bril voor de pc beschikte, namelijk de 3D Vision kit van Nvidia, in combinatie met een Nvidia Geforce videokaart en een 120 Hz monitor. Grote probleem is dat de actieve bril alleen werkt met de veel duurdere Quadro videokaarten. Sony wuifde ons argument, dat dit toch wel een hele investering was voor veel mensen, weg door aan te geen dat Vegas Pro zich richt op de professionele markt en dat er andere goedkopere alternatieven waren in de vorm van een gepolariseerde monitor.

Inderdaad is dit een goedkoper alternatief, maar de keerzijde is dat u de beelden niet in volledige resolutie kunt bekijken omdat de beeldlijnen worden verdeeld over respectievelijk het linker en het rechteroog. Daarnaast zijn er nog niet zoveel gepolariseerde monitoren beschikbaar en van diegene die er wel zijn is de kijkhoek erg beperkt.

Desalniettemin is het een positieve ervaring om op deze line alternate manier de 3D beelden in kleur te bekijken. Overigens kregen we dit niet direct voor elkaar, omdat Vegas Pro niet automatisch bij de selectie van line alternate het deïnterlaced filter uitschakelt, waardoor er van enig 3D-effect geen sprake kon zijn.

 

3D-video bewerken in Vegas Pro 10

Met Vegas Pro kunt u ook 3D-video maken en bewerken. Van Sony kregen we drie paar videobestanden. Elk paar bestaat uit twee full hd videobestanden, waarvan er één bedoelt is voor het linkeroog en de ander voor het rechteroog. Deze bestanden zijn speciaal opgenomen met een 3D-camera voor een beter effect, maar u kunt hier ook gewone videoclips voor gebruiken.
Op de tijdlijn selecteert u beide bestanden, waarna u aangeeft dat deze bestanden moeten worden gekoppeld als een stereoscopic 3D-paar. Om dit te kunnen doen is het wel noodzakelijk om bij de projectinstellingen op te geven om wat voor een soort 3D-project het gaat.

Om het 3D-effect te creëren is een nieuw effect ontwikkeld, het Stereoscopic 3D Adjust filter. Door de instellingen van dit effect te veranderen kunt u op verschillende manieren diepte creëren in het beeld. Dit luistert allemaal zeer nauwkeurig en in het begin kan het maar zo zijn dat uw hoofd behoorlijk gaat tollen. Het resultaat staat echter als een huis en zelfs van gewone videobeelden of afbeeldingen is een goed 3D-filmpje te maken.

sony-vegas-pro-10-3d-instellingen

U kunt uw 3D montage nog verder verrijken met 3D-teksten door de 3D Track Motion te gebruiken. Eenvoudig is dit niet en de handleiding moet er aan te pas komen om de basis onder de knie te krijgen. De 3D track Motion is alleen te gebruiken in de 3D alpha compositing modus. Er verschijnt dat een ingewikkeld venster met cirkels, kaders en lijnen die u met de muis moet bedienen om de tekst in een bepaalde positie te krijgen. Veel makkelijker zou het zijn geweest als u in het previewvenster de tekst kon selecteren en die vrijelijk kon bewegen en positioneren.

sony-vegas-pro-10-3d-bewerking

Uw 3D-montage kunt u direct vanuit Vegas Pro exporteren naar een bestand, dvd of Blu-ray disk. U mag zelf bepalen welk 3D-formaat u daarvoor gebruikt. Vervelend is dat er bij de export nergens 3D-templates staan, dus u moet ze eerst zelf maken. De keuzes die u hebt voor het 3D-formaat zitten behoorlijk verstopt onder de systeemtab bij de exportinstellingen. Het renderen van de 3D-bestanden levert geen problemen op en de enige beperking die u hebt is dat u niet kunt exporteren naar full hd 3D. Het maximaal haalbare is half side by side met een resolutie van 1920 x 1080. En dat vinden wij dan wel weer vreemd voor een professioneel pakket.

 

Kleine vernieuwingen in Vegas Pro 10

Behalve een compleet nieuwe 3D-workflow kent Vegas Pro ook nog een aantal kleine andere vernieuwingen. De meest in het oog springende vernieuwing zijn de vu-meters voor elke geluidstrack, waardoor het geluid ook te monitoren is zonder de mixer te gebruiken.

sony-vegas-pro-10-tijdlijn-groepering

De tijdlijn zelf is uitgebreid met de functie om verschillende video- en audio tracks te combineren in een groep. Deze groep kunt u in- en uitklappen en dat zorgt voor de nodige overzicht bij lange en complexe montages.

sony-vegas-pro-10-stabilisatie

Een erg fijne vernieuwing is de mogelijkheid om schokkerige videoclips die uit de hand zijn geschoten te stabiliseren. U mag zelf bepalen of u alleen de pan, tilt of roll bewegingen wilt beperken of een combinatie van deze drie. De stabilisatiefunctie werkt uitstekend, maar heeft wel als consequentie dat er ongewenst details uit de randen van het beeld verdwijnen. Om de stabilisatie te kunnen realiseren worden de beelden namelijk gecropt en daarna weer naar volledige resolutie vergroot. Het is niet mogelijk om op te geven hoeveel de maximale percentage mag zijn waarmee er wordt gecropt.

 

Ondersteuning voor Open Effects

De effecten in Vegas Pro zijn goed, maar u hebt maar beperkte mogelijkheden om effecten te animeren. Zo is het niet mogelijk om individuele parameters van effecten apart te animeren met keyframes en is het tevens onmogelijk om de geanimeerde effecten door middel van effectcurves te beïnvloeden. Ook in Vegas Pro 10 is hieraan niets verandert.

sony-vegas-pro-10-open-effects

Wel nieuw is dat Vegas Pro nu de Open Effects standaard ondersteunt, waardoor derde partijen effecten kunnen gaan ontwikkelen voor Vegas Pro. BorisFX is de eerste partij die daar direct op inspringt met het uitbrengen van een speciaal pakket met 140 effecten voor Vegas Pro. Als u deze effecten zelf gratis 14 dagen uitprobeert zult u direct zien dat dit grote voordelen biedt. Deze open effecten kunt u namelijk wel tot in detail animeren en u kunt ze veel eenvoudiger weergeven en bewerken.

 

Exporteren in Vegas Pro 10

Net zoals in bij de kleine broer Vegas Movie Studio wordt nu ook bij Vegas Pro door middel van een = teken aangeven welke template er overeenkomt met uw projectinstellingen. Daarnaast ondersteunt Vegas nu ook de Cuda technologie van Nvidia om te renderen naar H.264/avc bestanden. De snelheid winst die dit oplevert is afhankelijk van de videokaart die u gebruikt.

Het is vreemd dat Vegas nog steeds niet beschikt over kant-en-klare exporttemplates voor uitvoer naar het bijgeleverde authoringsprogramma DVD Architect Pro. In sommige gevallen betekent dit dat u een dubbele encodeerslag moet maken, omdat de data in DVD Architect Pro nogmaals moet worden gerenderd. Daarnaast is het natuurlijk zonde dat deze twee programma’s niet naadloos met elkaar samenwerken en zodat u al tijdens de bewerking kunt switchen tussen de programma’s zoals dat bijvoorbeeld het geval is tussen Encore en Premiere Pro. DVD Architect is overigens een prima authoringsprogramma, waarmee u goede dvd’s en Blu-ray disk menu’s mee kunt maken. De enig twee vernieuwingen van dit programma zijn de 36 nieuwe HD-templates en de integratie van Microsofts Image Mastering API, waardoor er meer verschillende branders worden ondersteund.

 

Conclusie Sony Vegas Pro 10

Vegas Pro 10 is zonder enige twijfel een prima montageprogramma met een aantal handige nieuwe functies. Het is veelzijdig, stabiel en bovendien voor veel mensen betaalbaar. De nieuwe 3D-workflow werkt prima, maar het kost wel de nodige tijd om dit goed werkend te krijgen en er vertrouwd mee te raken. Dit komt natuurlijk deels door het feit dat 3D nog in de kinderschoenen staat.

Of de 3D-workflow genoeg is om de concurrentieslag met Avid Composer, Final Cut en Premiere Pro te winnen, is nog maar de vraag. De totale workflow is zeker nog niet optimaal en van een professioneel pakket mag je dat toch wel verwachten. Voor semiprofessionals en kleine bedrijven die video produceren is Vegas Pro echter uitstekend te gebruiken en aan te raden.

Sony Vegas Pro 10

Naam: Sony Vegas Pro 10
Website: www.sonycreativesoftware.com
Prijs: € 646,-