Adobe Premiere Elements 9

premiere-elements-9-teaser

Adobe Premiere Elements 9

Een paar nieuwe effecten, wat wijzigingen in de lay-out, de mogelijkheid om video te importeren van flip en spiegelreflex camera’s en de optie om een Web DVD te maken zijn de enige vernieuwingen van de nieuwe Adobe Premiere Elements 9. Niet veel nieuws dus, maar desondanks toch zeker de moeite waard voor iedereen die nog geen montagepakket heeft of wil upgraden van een vorige versie.

Want alhoewel het geen vernieuwing is, is de belangrijkste verandering van Premiere Elements 9 dat het voor het eerst goed overweg kan met avchd-video. Dat was een heel ander verhaal met de twee eerdere versies, die regelmatig vastliepen zodra u met avchd-materiaal ging werken. Maar laten we bij het begin beginnen.

Premiere Elements 9 laat zich eenvoudig installeren en als u bekend bent met het programma zal het u na de start direct opvallen dat de kleuren van de lay-out anders zijn. De gekleurde tabbladen zijn verdwenen en veel paarse knoppen hebben nu een blauwe kleur gekregen. Daarnaast zijn alle menu-vensters lichter geworden en worden de menu-items niet meer met witte letters maar met zwarte letters aangegeven. Dit leest een stuk prettiger en de gehele lay-out ziet er een stuk rustiger uit.

 

Premiere Elements: avchd import

Met Premiere Elements kunt u bestanden importeren van tal van apparaten. Nieuw is de mogelijkheid om ook video te importeren van flip en spiegelreflexcamera’s. Daarnaast heeft ook het importvenster om avchd-bestanden van de camera te importeren een aantal wijzigingen ondergaan.

premiere-elements-8-avchd-import

In de vorige versies werden er soms geen thumbnails gegenereerd van mts-bestanden en was het ook niet mogelijk om een preview te bekijken van de avchd-bestanden op de camera. Deze twee problemen zijn nu opgelost. Jammer is wel dat door de toevoeging van het previewvenster de mogelijkheid om metadata aan de videoclip te koppelen is verdwenen. Het is ook niet mogelijk om deze data later nog toe te voegen.

premiere-elements-9-import-avchd

Zoals gezegd, laat dit importvenster nu wel de thumbnails zien van avchd-bestanden, maar u moet daarvoor wel de nodige geduld opbrengen. Voor het genereren van ruim 500 thumbnails had Premiere Elements ruim veertig minuten nodig. Deze tijd bent u elke keer kwijt als u op een later moment de bestanden wilt importeren. Wat dat betreft doet u er verstandiger aan om de bestanden direct met de verkenner van Windows te kopiëren naar de harde schijf en daarna te importeren.

Premiere Elements: Organizer

Geïmporteerde bestanden kunt u ordenen en van zelf gemaakte tags voorzien in de Organizer. De Organizer blijft een van de sterkste onderdelen van Premiere Elements, omdat het u in staat stelt om op een eenvoudige manier multimediabestanden te organiseren met zelfgekozen tags, waardoor u altijd snel de juiste videoclip uit honderden kunt terugvinden.

De knop om de Organizer te activeren is verhuist naar de bovenrand, waardoor deze altijd direct te activeren is. Dit werkt echter alleen als u elke keer na gebruik de Organizer sluit. Als u het venster minimaliseert, dan werkt deze knop niet meer.

 

Premiere Elements: stabiliteit

Er zijn geen veranderingen of vernieuwingen aangebracht aan de manier waarop u de video kunt trimmen of bewerken op de tijdlijn. Wel is de stabiliteit een stuk verbeterd. Crashte in de vorige versies het programma nog regelmatig bij het bewerken van avchd-video en werd u regelmatig geconfronteerd met een foutmelding van de Nvidia grafische kaart, nu is daar niets meer van te merken.

Een avchd full hd stream kunt u in de hoogste resolutie bekijken in het previewvenster, zonder dat het beeld gaat haperen. De GPU van de Nvidia grafische kaart wordt daarbij ingezet en dat is te merken. Maakt u gebruik van effecten of beeld-in-beeld, dan begint het beeld wel te haperen. De GPU van de grafische kaart wordt dan niet meer belast en blijft hangen rond de vijf en twintig procent. U hebt dan twee mogelijkheden om het beeld weer vloeiend te krijgen. Of u rendert de gedeelten op de tijdlijn waar effecten worden gebruikt of u stelt het previewvenster in op automatische kwaliteit. Vaak is de consequentie van de laatste keuze dat de beeldkwaliteit zeer slecht wordt, maar in Premiere Elements 9 is dat niet het geval.

 

Premiere Elements: nieuwe effecten

Premiere Elements kent één nieuw video effect en een aantal nieuwe audio-effecten. Daar staat tegenover, dat er drie GPU-effecten zijn verdwenen. Met het video-effect van NewBlue kunt u uw film transformeren in een cartoonachtig uiterlijk. Dit effect kent veel verschillende instellingsmogelijkheden en ziet er zeer goed uit.

premiere-elements-9-cartoon

premiere-elements-9-audio-effects

De nieuwe audio-effecten van NewBlue stellen u in staat om snel ruis, hum en andere oneffenheden in uw geluid op te schonen. Deze effecten zijn simpel in gebruik en werken goed. Het geluid klinkt daarna een stuk beter.

 

Web DVD

De exportmodule van Premiere Elements heeft een aantal kleine wijzigen ondergaan. Adobe heeft er voor gekozen om een aantal exportformaten niet meer te ondersteunen. Hieronder vallen onder meer mpeg-1, SVCD, Animated gif, tiff en het is niet meer mogelijk om een Blu-ray disk te maken met de mpeg-2 codec. Daarnaast is het ook niet meer mogelijk om uw montage via ftp te uploaden naar uw eigen site. Alleen dit laatste punt kunt u als een gemis ervaren.

premiere-elements-9-dvd-menu

Nieuw is de mogelijkheid om een Web DVD te maken. Een Web DVD is een Flash-bestand dat u afspeelt in uw webbrowser, maar dan wel met een menu zoals u dat ook zou krijgen als u een DVD start. Een mooie optie die goed werkt en snel te maken is. In de montage kiest u een DVD-menu en past deze aan, u voegt handmatig of automatisch hoofdstukken toe en u kunt vervolgens de montage met de optie Web DVD exporteren. Het enige kritiekpuntje hier is, dat de keuze uit HD menu’s wel zeer beperkt is. Na de conversie worden alle HTML-bestanden die nodig zijn als ook het flash-bestand in een aparte map geplaatst.

premiere-elements-9-web-dvd

Adobe Premiere Elements is een goed en gebruiksvriendelijk videobewerkingspakket. Als u op het punt staat iets te moeten aanschaffen is deze negende versie een goede keuze. Als u al in bezit bent van versie 7 of 8 ligt de keuze om te upgraden een stuk moeilijker. Werkt u veel met avchd-video dan is een upgrade de moeite waard omdat het pakket nu een stuk stabieler is. Werkt u echter alleen met sd-materiaal, dan is de prijs die u moet betalen voor de vernieuwingen wel erg veel.

Adobe Premiere Elements 9

Naam: Adobe Premiere Elements 9
Website: www.adobe.nl
Prijs: € 98.77