Sony Vegas Movie Studio HD 10

vegas-movie-studio-10-teaser

Sony Vegas Movie Studio HD 10

Er zijn maar weinig videobewerkingspakketten waarmee u zonder problemen hd-video kunt bewerken. De nieuwe versie van Sony Vegas Movie Studio HD is daarom een hele verademing. Niet alleen worden avchd-beelden vloeiend afgespeeld, maar het beeld blijft ook nog stabiel als u met effecten of met beeld-in-beeld werkt.Daarnaast zijn er een aantal nieuwe functies die de hd-videobewerker zeker zal bevallen.

Al bij het starten van de applicatie wordt direct duidelijk dat Sony er alles aan heeft gedaan om het de hd-videobewerker makkelijker te maken. Met de nieuwe projectwizard kunt u in tegenstelling tot in de vorige versie nu wel templates selecteren om verschillende avchd- en Blu-ray-projecten te starten. Tevens is aan deze wizard de optie toegevoegd om automatisch projecten op te slaan in een eigen map waaraan de projectnaam wordt toegekend. Deze functie maakt het achteraf stukken eenvoudiger om complete projecten te archiveren.

De verschillende importfuncties voor geheugenkaarten en avchd-camera hebben plaatst gemaakt voor de Device Explorer. Deze verschijnt in een pop-up, maar is zoals alle vensters te docken in de werkomgeving. Nieuw daarbij is dat u tot negen zelf ingerichte werkomgevingen kunt opslaan in templates, zodat geen tijd verliest aan het heen en weer schuiven van specifieke vensters. De Device Explorer herkent direct de juiste mappen op de geheugenkaarten of avchd-camera. Daarnaast is het nu mogelijk om individuele bestanden te selecteren en om een preview te bekijken van de hd-video.

De bestanden worden na import geplaatst in de Project Media map. Helaas heeft Sony geen verbeteringen doorgevoerd om mediabestanden te organiseren en te classificeren. Behalve het veranderen van een naam en het opgeven van wat metadata, is er niets dat u verder kan helpen om de mediaclips goed te archiveren. Bij grote aantallen bestanden is het daarom lastig de juiste videoclip, foto’s of audiobestanden terug te vinden.

Fotoshow

Het aantal video- en audiosporen om te monteren is uitgebreid van drie naar tien. Dit is meer dan genoeg voor de meeste montages. Er zijn geen nieuwe video-overgangen, maar er is wel een nieuw video-effect om schokkerige beelden te corrigeren. Dit werkt prima, maar de analyse die hieraan vooraf gaat is tijdrovend.

vegas-movie-studio-hd-platinum-10-slideshow-device-explorer

Vreemd genoeg heeft Sony er niets aangedaan om het de beginnende videobewerker makkelijk te maken om bepaalde bewerkingen simpeler te kunnen uitvoeren. Verschillende bewerkingsmodussen zijn alleen te activeren door gebruik te maken van toetscombinaties die u alleen kunt achterhalen door de lijst met shortcuts te raadplegen in de Help. Dit is jammer, omdat Vegas Movie Studio HD Platinum over tal van zeer geavanceerde functies beschikt die de bewerking van de video sterk kunnen vereenvoudigen.

De enige functie die sterk is vereenvoudigd is het maken van een fotoshow. Na het activeren van deze functie in het navigatiemenu kunt u de foto’s selecteren die u wilt gebruiken, maar ook direct aangeven of en welke overgangen u wilt gebruiken en hoe lang de fotoshow moet duren. De complete fotoshow wordt daarna compleet met alle bewerkbare effecten op de tijdlijn geplaatst.

Avchd afspelen

Vegas Movie Studio HD Platinum speelt probleemloos avchd-bestanden af in de hoogste preview kwaliteit. Zelfs na het gebruik van effecten gaat het beeld niet happeren. Bij het tegelijkertijd tonen van twee avchd-bestanden in een splitscreen wordt automatisch de preview kwaliteit gehalveerd, waardoor de video vloeiend blijft afspelen. Blijkt u systeem niet snel genoeg, dan kunt u die kwaliteit nog verder verlagen of er voor kiezen de bestanden tussentijds te renderen naar mepg-2 of ongecomprimeerde yuv-beelden.

vegas-movie-studio-hd-platinum-10-dubbel-avchd

Blu-ray

Eindelijk is het mogelijk om in Vegas Movie Studio HD Platinum de montage op de tijdlijn direct te branden naar dvd of Blu-ray. Dit gebeurt dan wel zonder menu, want als u dat wilt zult u de montage moeten exporteren naar het bijgeleverde dvd-authoringsprogramma DVD Architect 5.0. Deze applicatie heeft als enige vernieuwing dat het nu ook menu’s kan maken die u kunt gebruiken op een Blu-ray disk.

Sony Vegas Movie Studio HD Platinum is zonder meer een van de betere videobewerkingsapplicaties voor beginners. Het is alleen jammer dat het alleen in het Engels verkrijgbaar is en dat u de nodige tijd moet investeren om met deze applicatie vertrouwd te raken. De vernieuwingen in versie 10 zijn niet spectaculair, maar zorgen er wel voor dat u een compleet en stabiel videobewerkingspakket heeft voor het bewerken van avchd-video.

Sony Vegas Movie Studio HD 10 Platinum

Naam: Sony Vegas Movie Studio HD Platinum
Website: www.sonycreativesoftware.com
Prijs: € 69,40