Vijf maal 2-bay NAS

nas-test-teaser50

Vijf maal 2-bay NAS

Een NAS is een ideaal apparaat om bestanden te delen, een website te hosten of om back-ups te maken. Als u een NAS wilt kopen, komt u er al snel achter dat het aanbod divers is  en de prijsverschillen groot zijn. Om die reden bekeek Dvscene vijf verschillende NAS-apparaten variërend van 129 euro tot 299 euro.

De vijf testkandidaten zijn de LG Network Space N2R1, de Netgear ReadyNAS Duo,
De Qnap TS 219 P, de Sitecom Home Storage Center MD-253 en de Synology DS209. Alle apparaten kunnen worden uitgerust met twee harde schijven, die standaard niet worden meegeleverd bij de verkoop. De uiteindelijke prijs van de NAS hangt dus af van het type en omvang van de harde schijven die u er bij besteld.

Bij de aanschaf van een NAS is het belangrijk om  te letten op de aansluitmogelijkheden voor externe apparaten. Wat dat betreft scoort de Home Storage Center van Sitecom niet goed. Een enkele USB-poort is wel erg minimaal. De uitblinker wat betreft aansluitmogelijkheden is de LG Networkspace. Deze NAS biedt de mogelijkheid om geheugenkaarten uit te lezen en beschikt ook nog eens over een dvd-brander. De veel duurdere Synology heeft dat allemaal niet, maar ook geen eSATA-aansluiting om de snelle overdracht van bestanden op een externe harde schijf mogelijk te maken.. Daarentegen beschikt de Synology samen met de Qnap wel over de snelste processor. Dit is weer van belang om programma’s soepel te laten draaien als veel mensen gebruik gaan maken van de NAS.

Maar aansluitmogelijkheden en processorsnelheid zijn maar twee belangrijke kenmerken van een NAS. Daarnaast moet u ook rekening houden met de functionaliteit die een NAS biedt. Om dit inzichtelijk te maken hebben we de belangrijkste diensten per NAS in de tabel verwerkt. Uit dat rijtje blijkt duidelijk dat de Sitecom Home Storage Center en de LG Networkspace achterblijven bij de rest. Wat betreft diensten doen de Qnap, Synology en de ReadyNAS Duo niet veel voor elkaar onder. Op alle drie de apparaten kunt u een website hosten, foto delen of op een handige manier back-ups maken. Verschil is er wel in gebruiksgemak. De software die gebruikt wordt door de Qnap en Synology is veel geavanceerder en gebruiksvriendelijker dan die van de ReadyNAS.

Als we de gebruiksvriendelijkheid combineren met de functionaliteit en aansluitmogelijkheden dan is de Qnap de winnaar van deze test. Deze NAS biedt alle functionaliteit die te wensen valt, maakt gebruik van een solide behuizing en is makkelijk te configureren. De prijs is hier dan ook naar. Voor iets minder geld bent u wat functionaliteit net zo goed af met de Synology. Het nadeel van deze NAS ten opzichte van de Qnap is, dat u geen eSATA-aansluitingen hebt en het met iets minder geheugen moet doen.

Bent u niet van plan om een website te hosten of om online foto’s te bekijken, dan is de LG Networkspace de juiste keuze. Deze NAS is door de automatische back-up optie van de geheugenkaartlezer alleen al een aanwinst voor iedereen die films of foto’s schiet op geheugenkaarten. Wilt u wel alle functionaliteit, geeft u niet zoveel om gebruiksvriendelijkheid en wilt u niet veel geld kwijt zijn, kies dan vooral voor de ReadyNAS Duo. De Home Storage Center van Sitecom is alleen aan te raden als u helemaal niet thuis bent in computers en alleen maar bestanden wilt streamen of opslaan in uw netwerk.

 

LG Network Space N2R1

De 2-bay NAS van LG is als enige uitgerust met een dvd-brander en geheugenkaartmodule voor SD, SDHC, MMC, MS en XD geheugenkaarten. The LG Network Space is door de ingebouwde dvd-brander een stuk breder dan gebruikelijk, maar ziet er goed uit.

nas-test-lg-network-space-bestanden-beheer

De webomgeving is simpel en overzichtelijk. Na het kiezen van RAID 0, 1 of JBOD worden de harde schijven automatisch geformatteerd. Het is daarna niet meer mogelijk om een harde schijf opnieuw te formatteren zonder dat alle instellingen verloren gaan. Een handige optie is de Selective Mirror. In tegenstelling tot Raid 1 waarmee de complete harde schijf wordt gespiegeld, wordt bij Selective Mirror alleen die mappen gespiegeld die u zelf uitkiest.

nas-test-lg-network-space-dvd-branden

Opvallend is het beperkt aantal toepassingen dat de LG Network Space kent. Er is alleen een bittorrent download service en een online File Manager om bestanden op de NAS online te kunnen beheren. Wilt u dit buitenshuis dan schakelt u de DDNS service van lgnas.com in en geeft u aan dat uw router de UPnP-poort doorstuurt.

nas-test-lg-network-space-usb-back-up

Het instellen van de DLNA-service om multimediabestanden te kunnen streamen naar andere mediaspelers is snel te realiseren. Het is alleen niet overzichtelijk dat de mappen die u daarvoor aanmaakt in de vaste /service/dlna map komen te staan en niet zoals gebruikelijk in de root van de NAS. De FTP- en iTunes-server zijn de laatste twee toepassingen van de LG Network Space en kennen verder geen bijzonderheden.

Het grootste pluspunt van de LG Network Space is dat u met een druk op de knop back-ups kunt maken van zowel usb-apparaten, als geheugenkaarten en dvd’s. Voor data op usb-apparaten en geheugenkaarten bepaalt u zelf de doellocatie. Dit hoedt u niet iedere keer te doen, want alle usb-apparaten en geheugenkaarten worden na gebruik automatisch herkend. U kunt tevens opgeven dat na het aansluiten van een usb-stick of geheugenkaart de data automatisch moet worden gekopieerd. Om een back-up of image van de dvd te maken, is het noodzakelijk het LCD-paneel te gebruiken. De gegevens worden dan gekopieerd naar de service-map van de NAS.

De LG Network Space is niet in staat om bestanden te back-uppen naar een externe usb-apparaten of geheugenkaarten. Zeker gezien het feit dat deze datadragers steeds meer worden gebruikt voor het afspelen en uitwisselen van informatie, is dit een gemiste kans.

Functietabel LG Network Space

LG Network Space N2R1
Website www.lg.com
Prijs (zonder harde schijven) 167,-
Processor Marvell 88F6192 800MHz
Geheugen 128 MB
Energieverbruik (actief/inactief) 30/4
DVD-brander Ja
eSATA poorten 1
Aantal bays 2
Raid opties 0,1, JBOD
Geluidsniveau 25 dB
Geheugenkaartlezer SD, MMC, MS, XD, SDHC
Wifi Nee
Ethernet 1 Gigabit
USB 2.0 aansluitingen 3
LCD-scherm Ja
Upnp Ja
Back-up programma op NAS Nee
One touch backup USB naar NAS Ja
Netwerkprotocollen CIFS/SMB, http, ftp, AFP
Shedule power off/on Ja
Toepassingen van derde installeren Nee
DDNS Ja
Support ip-camera Nee
File server Ja
FTP server Ja
Printer server Ja
Webserver Nee
My sql-server Nee
iTunes Music Server Ja
Download station Ja
DLNA Media Streaming server Ja
Photo station Nee
Audio Station Nee
e-mail notificatie Ja
Resource monitor Nee

 

Netgear ReadyNAS Duo

De ReadyNas Duo van Netgear biedt ruimte voor twee harde schijven in een mooi afgewerkte behuizing. Het aantal aansluitmogelijkheden valt met drie usb-poorten tegen, maar de NAS is wel uitgerust met een One Push Back-up knop om snel de data van een usb-stick naar de NAS te kopiëren.

De ReadyNas Duo werkt niet met RAID 0,1 of JBOD, maar maakt gebruik van X-Raid. Deze niet officiële standaard maakt het makkelijk om schijven toe te voegen in het geval dat u ze wilt opwaarderen. Bij standaard RAID-configuraties raakt u dan de data kwijt, maar bij X-raid niet.

nas-test-netgear-home

Gebruikers en groepen zijn snel aan te maken of te importeren vanuit een CSV-bestand. Na het aanmaken van gedeelde mappen, kunt u vervolgens rechten toekennen aan specifieke gebruikers of groepen door ze handmatig in te voeren op basis van naam of IP-adres. Daarbij kunt u aangeven of gebruikers alleen lees- of ook schrijfrechten moeten krijgen.

nas-test-netgear-shares

Standaard heeft de ReadyNAS een aantal services die u kunt gebruiken. Met ReadyDLNA kunt u bestanden streamen naar een mediaspeler, de iTunes server streamt bestanden naar iTunes clients  en de SqueezeCenter streamt muziekbestanden naar de Squeezebox. Op het eerste gezicht een mager aanbod. Waar is de bestandenserver, de mogelijkheid om online foto’s te bekijken, muziek af te spelen of een webserver te activeren? Om deze functionaliteit toe te voegen moet u tal van add-ons installeren die gratis worden aangeboden op readynas.com. Erg mooi is de Java-applicatie om foto’s te delen. Na het uploaden kunt u dan e-mailadressen opgeven van personen die de foto’s mogen bekijken. Zij krijgen keurig een e-mail met een link naar een subdomein op readynasphotos.com waar de foto’s worden gepresenteerd.

nas-test-netgear-add-ons

Het maken van back-ups kan de ReadyNAS Duo zeer goed. Behalve verschillende soorten systeemback-ups is het ook mogelijk om back-ups te maken van bestanden op het netwerk, internet, ftp-sites of aangesloten apparaten. Na het opgeven van de dagen en tijdstippen waarop dit moet gebeuren, hoeft u hier niet meer naar om te kijken.

Functietabel Netgear Ready NAS Duo RND2000

Netgear Ready NAS Duo RND2000
Website www.netgear.nl
Prijs (zonder harde schijven) 149,-
Processor Spark 600 Mhz
Geheugen 256 MB
Energieverbruik (actief/inactief) 35/-
DVD-brander Nee
eSATA poorten Nee
Aantal bays 2
Raid opties X-raid
Geluidsniveau Onbekend
Geheugenkaartlezer Nee
Wifi Nee
Ethernet 1 Gigabit
USB 2.0 aansluitingen 3
LCD-scherm Nee
Upnp Ja
Back-up programma op NAS Ja
One touch backup USB naar NAS Ja
Netwerkprotocollen CIFS/SMB, http, ftp, NFS,AFP
Shedule power off/on Ja
Toepassingen van derde installeren Ja
DDNS Ja
Support ip-camera Nee
File server Ja
FTP server Ja
Printer server Ja
Webserver Ja
My sql-server Ja
iTunes Music Server Ja
Download station Ja
DLNA Media Streaming server Ja
Photo station Ja
Audio Station Ja
e-mail notificatie Ja
Resource monitor Nee

 

Qnap TS 219P

Het plaatsen van de harde schijven in de Qnap gaat super handig doordat de bays makkelijk aan de voorkant in de Qnap kunnen worden geschoven. De Qnap voelt door de metalen behuizing stevig en solide aan en ziet er strak uit.

nas-test-qnap-meerdere-gebruikers

De Administratie komt rustig over en is keurig georganiseerd. Wilt u snel iets terug kunnen vinden, maak dan vooral gebruik van het zoekvenster dat zeer goed werkt. Het configureren en formatteren van de harde schijven is binnen vijf minuten gerealiseerd.

nas-test-qnap-multimediastation

U kunt een onbeperkt aantal gebruikers aanmaken of importeren en deze lid laten worden van specifieke groepen. Van iedere gebruiker of groep zijn de rechten tot in detail aan te passen en het is ook mogelijk om schijfquota’s op te geven. Fantastisch is de optie om in één keer meerdere gebruikers aan te kunnen maken. Binnen een halve minuut maakt u op die manier voor een groep van dertig mensen een individueel account aan met persoonlijke mappen en toegangsrechten.

Om een toepassing in te schakelen volstaat het om een vinkje te plaatsten voor de desbetreffende toepassing. Met de Web File Manager kunt u online de bestanden en mappen op de NAS organiseren terwijl u met de Multimedia Station Multimediabestanden kunt bekijken. Deze laatste toepassing valt tegen. Zowel audio als videobestanden kunnen alleen lokaal worden afgespeeld en de weergave van afbeeldingen is niet al te best.

Qnap maakt voor het streamen van bestanden gebruik van Twonky Media Server. Deze server die lastig te configureren is, zorgt ervoor dat u ook op iedere andere computer in het netwerk de gedeelde mediabestanden kunt bekijken en beluisteren.

Belangrijke gegevens kunt u automatisch back-uppen naar de Qnap, maar ook van de NAS naar een extern apparaat. Dit kan een harde schijf zijn, maar ook een usb-stick. De data kan in z’n geheel worden geback-upped maar ook worden gesynchroniseerd. Dit alles kan op vastgestelde tijden of automatisch wanneer u het externe apparaat aansluit.

Functietabel Qnap TS 219 P

Qnap TS 219 P
Website www.qnap.com
Prijs (zonder harde schijven) 299,-
Processor 1.2GHz
Geheugen 512 MB
Energieverbruik (actief/inactief) 21/5
DVD-brander Nee
eSATA poorten 2
Aantal bays 2
Raid opties 0,1, JBOD
Geluidsniveau 25,2 dB
Geheugenkaartlezer Nee
Wifi Nee
Ethernet 1 Gigabit
USB 2.0 aansluitingen 3
LCD-scherm Nee
Upnp Ja
Back-up programma op NAS Ja
One touch backup USB naar NAS Ja
Netwerkprotocollen CIFS/SMB, http, ftp, NFS, Telnet, AFP
Shedule power off/on Ja
Toepassingen van derde installeren Ja
DDNS Ja
Support ip-camera Ja
File server Ja
FTP server Ja
Printer server Ja
Webserver Ja
My sql-server Ja
iTunes Music Server Ja
Download station Ja
DLNA Media Streaming server Ja
Photo station Ja
Audio Station Nee
e-mail notificatie Ja
Resource monitor Ja

 

Sitecom Home Storage Center MD-253

Als u enkel bestanden wilt delen over een netwerk en bestanden wilt streamen naar mediaspelers zonder allerlei moeilijke instellingen te hoeven doorlopen, zal zich prettig voelen bij de Home Storage Center van Sitecom. Deze NAS kent weinig functionaliteit en is in enkel minuten geheel te configureren.

nas-test-sitecom-backup-software

Met de installatie-wizard is aan te geven welke RAID-configuratie u wenst voor uw harde schijven. Deze schijven stopt u de goedkope uitziende bays van de verder redelijke witte behuizing die aan de achterkant is voorzien van één USB-poort, een power knop en een One Touch Back-up knop.

nas-test-sitecom-gebruikers

De eenvoud van de instellingen ziet u ook terug aan de interface. Deze werkt snel, is overzichtelijk  en maakt gebruik van tabbladen om de verschillende diensten te kunnen configureren. Dit zijn er niet veel. Met de Bittorrent server kunt u films downloaden van het internet, de iTunes server gebruikt u om muziek te streamen naar uw iPod en de FTP-server kunt u inschakelen om overal in het land bij uw NAS te kunnen komen. U moet daarvoor wel het IP-adres onthouden, want er is geen DDNS-functie om het IP-adres aan een domeinnaam te koppelen. Het streamen van mediabestanden wordt gerealiseerd door de meegeleverde Twonky Media Server. In tegenstelling tot de Home Storage Center hebt u hier meer tijd voor nodig om er vertrouwd mee te raken.

nas-test-sitecom-twonky

De NAS biedt zelf maar een mogelijkheid om een back-up te maken en dat is door de enige USB-poort tegebruiken en de One Touch Back-up knop vijf seconden ingedrukt te houden. U mag zelf geen map uitkiezen waar de backup naartoe wordt gekopieerd, want dit gebeurt standaard naar de publiek gedeelde map. Wilt u back-ups maken van uw documenten op de computer, dan is installatie van het back-up programma Auto Save Essentials noodzakelijk.

FunctietabelSitecom Home Storage Center MD-253

Sitecom Home Storage Center MD-253
Website www.sitecom.nl
Prijs (zonder harde schijven) 129,-
Processor Onbekend
Geheugen Onbekend
Energieverbruik (actief/inactief) Onbekend
DVD-brander Nee
eSATA poorten Nee
Aantal bays 2
Raid opties 0,1, JBOD
Geluidsniveau Onbekend
Geheugenkaartlezer Nee
Wifi Nee
Ethernet 1 Gigabit
USB 2.0 aansluitingen 1
LCD-scherm Nee
Upnp Ja
Back-up programma op NAS Nee
One touch backup USB naar NAS Ja
Netwerkprotocollen CIFS/SMB, ftp
Shedule power off/on Nee
Toepassingen van derde installeren Nee
DDNS Nee
Support ip-camera Nee
File server Nee
FTP server Ja
Printer server Nee
Webserver Nee
My sql-server Nee
iTunes Music Server Ja
Download station Ja
DLNA Media Streaming server Ja
Photo station Nee
Audio Station Nee
e-mail notificatie Nee
Resource monitor Nee

 

Synology DS209

De behuizing van de Synology DS209 ziet er goed uit en het inbouwen van de harde schijven is kinderspel. De Synology is uitgerust met een ethernet-aansluiting, drie usb-poorten en een One Touch back-up voor snel maken van back-up van een extern usb-apparaat. Het enige wat ontbreekt voor een apparaat in deze prijsklasse is een eSATA-aansluiting.

nas-test-synology-admin

De webinterface van het administratieve gedeelte laat aan duidelijkheid niets te wensen over. De verschillende beheerfuncties, netwerkservices, toepassingen, back-up mogelijkheden, systeeminformatie, rechtenbeheer en opslagmogelijkheden staan keurig gerangschikt en zijn daardoor altijd makkelijk te vinden. Een grote plus is dat bij het selecteren van een functie direct in een aparte kolom uitleg wordt gegeven over het instellen en gebruik van die betreffende functie.

De DiskStation Manager software die de Synology hiervoor gebruikt, wordt regelmatig geüpdate en is zeer uitgebreid.

nas-test-synology-audio-station

Met de File Station kunt u met iedere webbrowser de bestanden beheren op uw Synology. Door uw IP-adres te koppelen en gebruik te maken van de ingebouwde gratis DDNS-ondersteuning  (Dynamic Name Server) kunt u overal ter wereld uw Synology benaderen.

nas-test-synology-photoblog

Muziek afspelen die op de NAS staat doet u met de Audio Station. Erg goed is dat hiervoor gebruikt wordt gemaakt van een eigen audiospeler. Naast het afspelen van uw eigen muziekcollectie, kunt u ook luisteren naar verschillende online radiostations.

Een applicatie die zeer de moeite waard is, is de Photo Station. Na het plaatsten van afbeeldingen op de Synology, worden deze automatisch geïndexeerd en verwerkt in een online fotoalbum. Aan dit fotoalbum is ook nog een persoonlijk weblog te koppen.

De Synology bevat uitgebreide mogelijkheden om back-ups te maken. Door het aanmaken van back-up schema’s bepaalt u zelf hoe deze back-ups er uit komen te zien en hoe vaak ze moeten worden gemaakt. Behalve dat u automatisch back-ups kunt maken van aangesloten usb-apparaten, kunt u hier ook automatisch bestanden naar wegschrijven.

Functietabel Synology DS209

Synology DS209
Website www.synology.com
Prijs (zonder harde schijven) 259,-
Processor 1.2GHz
Geheugen 256 MB
Energieverbruik (actief/inactief) 25/10
DVD-brander Nee
eSATA poorten Nee
Aantal bays 2
Raid opties 0,1, JBOD
Geluidsniveau 25 dB
Geheugenkaartlezer Nee
Wifi Nee
Ethernet 1 Gigabit
USB 2.0 aansluitingen 3
LCD-scherm Nee
Upnp Ja
Back-up programma op NAS Ja
One touch backup USB naar NAS Ja
Netwerkprotocollen CIFS/SMB, http, ftp, NFS, Telnet, AFP
Shedule power off/on Ja
Toepassingen van derde installeren Ja
DDNS Ja
Support ip-camera Ja
File server Ja
FTP server Ja
Printer server Ja
Webserver Ja
My sql-server Ja
iTunes Music Server Ja
Download station Ja
DLNA Media Streaming server Ja
Photo station Ja
Audio Station Ja
e-mail notificatie Ja
Resource monitor Ja

 

Overzichtstabel functies 5 Nassen

LG Network Space N2R1 Netgear Ready NAS Duo RND2000 Qnap TS 219 P Sitecom Home Storage Center MD-253 Synology DS209
Website www.lg.com www.netgear.nl www.qnap.com www.sitecom.nl www.synology.com
Prijs (zonder harde schijven) 167,- 149,- 299,- 129,- 259,-
Processor Marvell 88F6192 800MHz Spark 600 Mhz 1.2GHz Onbekend 1.2GHz
Geheugen 128 MB 256 MB 512 MB Onbekend 256 MB
Energieverbruik (actief/inactief) 30/4 35/- 21/5 Onbekend 25/10
DVD-brander Ja Nee Nee Nee Nee
eSATA poorten 1 Nee 2 Nee Nee
Aantal bays 2 2 2 2 2
Raid opties 0,1, JBOD X-raid 0,1, JBOD 0,1, JBOD 0,1, JBOD
Geluidsniveau 25 dB Onbekend 25,2 dB Onbekend 25 dB
Geheugenkaartlezer SD, MMC, MS, XD, SDHC Nee Nee Nee Nee
Wifi Nee Nee Nee Nee Nee
Ethernet 1 Gigabit 1 Gigabit 1 Gigabit 1 Gigabit 1 Gigabit
USB 2.0 aansluitingen 3 3 3 1 3
LCD-scherm Ja Nee Nee Nee Nee
Upnp Ja Ja Ja Ja Ja
Back-up programma op NAS Nee Ja Ja Nee Ja
One touch backup USB naar NAS Ja Ja Ja Ja Ja
Netwerkprotocollen CIFS/SMB, http, ftp, AFP CIFS/SMB, http, ftp, NFS,AFP CIFS/SMB, http, ftp, NFS, Telnet, AFP CIFS/SMB, ftp CIFS/SMB, http, ftp, NFS, Telnet, AFP
Shedule power off/on Ja Ja Ja Nee Ja
Toepassingen van derde installeren Nee Ja Ja Nee Ja
DDNS Ja Ja Ja Nee Ja
Support ip-camera Nee Nee Ja Nee Ja
File server Ja Ja Ja Nee Ja
FTP server Ja Ja Ja Ja Ja
Printer server Ja Ja Ja Nee Ja
Webserver Nee Ja Ja Nee Ja
My sql-server Nee Ja Ja Nee Ja
iTunes Music Server Ja Ja Ja Ja Ja
Download station Ja Ja Ja Ja Ja
DLNA Media Streaming server Ja Ja Ja Ja Ja
Photo station Nee Ja Ja Nee Ja
Audio Station Nee Ja Nee Nee Ja
e-mail notificatie Ja Ja Ja Nee Ja
Resource monitor Nee Nee Ja Nee Ja