GoPro Hero 3 Black Edition

GoPro Hero 3 Black Edition

De actiecamera van Gopro is een wel gewild hebbedingetje. Het minuscule cameraatje is bij uitstek geschikt voor de fanatieke sporters die hun prestaties en stunts willen vastleggen, maar toch ook voor de enthousiaste filmliefhebber. Wat maakt de GoPro zo populair?

Iedere filmliefhebber zal ongetwijfeld watertanden bij het zien van sommige GoPro actiefilmpjes op YouTube. Strak gemonteerde slowmotions, spectaculaire stunts met skateboards en auto’s en waanzinnige luchtopnames met een drone zorgen dragen bij aan een positieve uitstraling van het merk GoPro.

Dat marketing een grote rol speelt om de verkopen op te stuwen, merk je zelf al snel zodra je de GoPro Hero 3 wilt kopen. Er zijn drie verschillende edities te weten; The White, The Silver en The Black. Grootste verschil tussen deze edities is de beschikbare hoeveelheid resoluties en framerates waarin je de video kunt vastleggen. Daarnaast wordt bij de duurste variant, The Black Edition, een wifi-remote geleverd en een klein tafelstatief. Alle edities worden onder meer geleverd met een waterdichte behuizing en een oplaadbare batterij.

 

gopro hero3 black edition

De GoPro wordt geleverd met een waterdichte en open behuizing.

 

Je kunt natuurlijk genoeg hebben aan de uitrusting van de standaard edities, maar waarschijnlijk is dat niet het geval. Elke webshop toont direct de bijbehorende accessoires en voordat je die allemaal bekeken hebt en beoordeeld, ben je een dag verder. Er zijn montage systemen voor op de helm, fiets, surfplank en auto en vaak ook nog eens van verschillende fabrikanten. Er zijn Lens Replacement kits, behuizingen voor om de pols of voor in het water, een GoPro the Frame voor betere geluidsopname en de optie om de camera op te laden, tal van zuignappen voor gladde oppervlakten en tientallen verschillende bevestigingsmogelijkheden voor op een statief. Uiteraard kun je niet zonder een aantal extra batterijen, want met een batterij kun je maar maximaal anderhalf uur opnemen. Je kunt ook niet zonder een oplader, een beveiligingskoord, een geheugenkaart en waarschijnlijk een tas om al die accessoires bij elkaar te houden. Voordat je het weet is de initiële aanschafprijs verdubbeld. Maar het is allemaal wel gaaf!

 

GoPro instellen

De GoPro wordt geleverd in een prachtige behuizing, die tevens goed als statief kan dienen. De camera, die echt zo klein en licht is als een luciferdoosje, ziet er broos uit. Direct laad je als eerste de batterij op om zo snel mogelijk met de GoPro van start te gaan. De oplader van GoPro is een vreselijk ding die continu uit elkaar valt als je hem uit het stopcontact haalt.

Het plaatsen van het sd-kaartje en de batterij is eenvoudig, maar het stoort dat de kapjes op de camera los zitten. Extra goed op letten dus dat je deze niet tijdens het verwisselen ergens laat vallen! Er zit geen installatiehandleiding bij de camera, maar die kun je online bekijken. Tijdens de eerste installatie stel je direct een wifi-account in, zodat je de GoPro met de remote of de mobile app kunt instellen.

 

 

Gopro-lcd

De los verkrijgbare lcd back pac, vreet de batterij leeg.

 

Het instellen van de GoPro vergt geduld. Enerzijds komt dit door de vele functies, anderzijds door het minuscule schermpje op de GoPro en de Remote. Je moet daardoor continu wisselen van menuutjes en bijbehorende pictogrammen om de instellingen goed te krijgen. Je doet er verstandig aan direct de GoPro app te downloaden en daarna de instellingen te veranderen. Dat gaat veel eenvoudiger en sneller.

 

Slowmotions

Een van de grote pluspunten van de GoPro is het grote aantal mogelijkheden die je hebt om de camera in te stellen. Voor het videogedeelte betekent dit dat je kunt opnemen in verschillende resoluties met bijbehorende framerates. Zo kun je 4k opnames maken met 15 fps, 2k opnames met 25 fps, 1080p opnames met 24, 25 of 50 fps, 720p opnames met 50 of 100 fps en wvga met 240 fps. Die hoge framerates kun je gebruiken om prachtige slow motions te maken, door in je montageproject de framerate op 25 te laten staan.

 

Time Lapse

De GoPro stelt je ook in staat om op basis van tijdsinterval opnames te maken. Je kunt de camera instellen om elke 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 of 60 seconden een foto te nemen. Die foto’s hebben een resolutie van 4000 x 3000 pixels. Bij timelapse opnames die langer duren dan anderhalf uur heb je een probleem. Je zult dan de batterij moeten vervangen, waardoor de camerapositie niet meer hetzelfde zal zijn. Wil je dit omzeilen, dan zit er niets anders op dan de camera uit de behuizing te halen en vervolgens continu op te laden met een usb-kabel. Nadeel is dan dat de camera onbeschermd is, en je deze niet meer kunt bevestigen aan je accessoires, tenzij je de GoPro the Frame aanschaft. Je kunt dan de GoPro weer bevestigen aan je accessoires en de usb-aansluiting gebruiken, maar je bent niet beschermt tegen water.

 

Foto’s
Uiteraard kun je met de GoPro ook foto’s maken. Deze zijn twaalf megapixels. Behalve timelapse opnames kun je ook losse foto’s maken of snelopname. In dat geval neem je dertig foto’s per seconde. Ideaal om een snelle actie vast te leggen.

 

Filmen met de GoPro

Voor leken is het filmen met de GoPro eenvoudig. Je zet de GoPro aan en je houdt hem in de richting van hetgeen je wilt filmen. Je kunt bij het filmen het beeld in sommige resoluties en met enige vertraging controleren op de mobiele app. Dit kan niet als je timelapse gebruikt of de snelfunctie voor foto-opnames gebruikt.

Als je gewend bent veel te filmen met een normale videocamera, dan zul je de neiging hebben om de scherpte te willen instellen of de belichting. Op de GoPro is dit niet mogelijk. Dit is vervelend voor specifieke opnames als close-ups, maar daarentegen geheel begrijpelijk om de camera zo licht mogelijk te houden.

De GoPro afhankelijk van de gekozen resolutie filmen in wide, medium of narrow modus. In wide modus gebruikt de lens een hoek van 170 graden om te filmen. Deze enorme breedbeeld functie heeft als nadelig gevolg dat alle opgenomen beelden bollig ogen , het zo genoemde fish eye effect. Door een andere resolutie te kiezen met een medium of narrow point of view kan dit effect worden verminderd.

De kwaliteit van de beelden bij daglicht opname zijn zeer goed. Dit wordt minder zodra het een stuk donkerder wordt, maar nog alleszins acceptabel. Standaard worden de beelden opgenomen met een bitrate van 30 Mbit/s, maar schakel je de Protune mode in dan wordt deze bitrate verhoogd naar 45 Mbit/s. De kwaliteit staat als een huis.

 

Bewerken
Fotobestanden worden opgeslagen in jpg-formaat en videobestanden in mp4-formaat. Van de website kun de Cineformstudio software downloaden, om de opgenomen beelden te bewerken. Dit gaat vrij eenvoudig. Na het importeren kun je de clips trimmen en roteren. Daarna kies je een instelling om de clips te converteren naar avi of mov. De bitrate van die clips ligt tussen de 70 en 140 mbit/s, zodat je eventueel deze clips verder kunt gebruiken in een professionele montage.

Na deze conversie kun je ook besluiten de clips in Cineformstudio verder te bewerken. Er zijn tools om de kleuren te corrigeren, de witbalance aan te passen en om te zoomen. Daarna zijn de clips te exporteren naar mp4-formaat.

go-pro-cineformstudio

Met de bijgeleverde Cineformstudio software zijn de video’s van de GoPro te bewerken.

 

Filmen met de GoPro is leuk om verschillende redenen. Doordat de camera zo klein en licht is en er allerlei verschillende soorten bevestigingsmogelijkheden zijn, is er bijna geen situatie te bedenken waarin je de GoPro niet kunt gebruiken. Of je hem nu onder een drone hangt, op je auto, helm of fiets bevestigd of hem plaatst in de tuin om vogels te spotten, alles is mogelijk.

Door de ruime keuze aan resoluties en framesnelheden is er voor iedere wat wils om er het mooiste van te maken. Daarnaast brengt die veelheid aan mogelijkheden met zich mee dat je vrijelijk kunt experimenteren met 50p, 100p, 2k of 4k filmbestanden. Dat maakt de camera tevens interessant voor video-editors.

Punten die GoPro onder de loep mag nemen zijn de losse elementen van de camera en de gebruiksvriendelijkheid om de camera zonder app in te stellen. Ondanks deze kleine minpunten valt het goed te begrijpen dat dit hebbedingetje zo populair is, want de beelden die je met de Go Pro maakt zien er fantastisch uit en zul je waarschijnlijk nooit kunnen maken met een gewone videocamera.

 

 

GoPro Hero 3 Black Edition

Naam: GoPro Hero 3 Black Edition
Website: www.gopro.com
Prijs: 449 euro