Encoderen met kwaliteit, Sorenson Squeeze 9

squeeze-9-teaser

Encoderen met kwaliteit, Sorenson Squeeze 9

Als u regelmatig veel videobestanden converteert, is een batch videoconverter een onmisbare schakel om deze encodeerklus te vereenvoudigen. Er zijn tal van batch converters op de markt verkrijgbaar in allerlei verschillende prijsklassen. De goedkope varianten hebben vaak de beperking dat u verschillende bestanden maar naar één bepaalt bestandsformaat mag exporteren. Daarnaast zijn de opties om een codec naar uw hand te zetten in deze aantrekkelijk geprijsde converters doorgaans zeer beperkt.

Sorenson Squeeze is een professionele batch converter die u in staat stelt om één of meerdere bestanden geautomatiseerd te converteren naar tal van verschillende bestandsformaten. U hebt daarbij de vrijheid om een codec geheel naar eigen inzicht in te stellen of om gebruik te maken van een aantal templates. De geëncodeerde video kunt u laten controleren door anderen, voordat u deze online publiceert of opslaat op de harde schijf. De kwaliteit van de video die Sorenson Squeeze levert is zeer goed.

 

squeeze-9-overviewSorenson Squeeze 9 kan veel, maar kent ook beperkingen.

De interface van Sorenson Squeeze 9 is op een aantal punten iets aangepast. Meest in het oog springend is de donkere kleur van de monitor en de geïntegreerde knoppen die daarbij horen. Daarnaast zijn er een aantal extra zoekvensters om specifiek te kunnen zoeken naar bestandsformaten, filters, publishing options and reviews. De interface is schaalbaar en de monitor is los te koppelen om deze op een ander monitor fullscreen te kunnen bekijken.

 

 

Afspeelproblemen AVCHD/MTS

Nagenoeg elk videoformaat kunt u importeren. Net zoals in de voorgaande versies levert het afspelen van geïmporteerde mts-bestanden problemen op. Standaard worden deze niet afgespeeld. In de instellingen kunt u opgeven dat deze mts-bestanden standaard moeten worden uitgelezen met de DirectShow Build-in. Maar na het instellen van deze optie, speelden ze nog steeds niet af. Op een tweede testcomputer speelden deze mts-bestanden wel af, zelfs zonder deze DirectShow Build-in functie in te schakelen.

 

 

squeeze-9-mtsHet afspelen van mts-bestanden levert de nodige hoofdbrekens op.

 

 

Een verklaring hiervoor konden we niet vinden. Gelukkig is het wel mogelijk om door de video te scrubben met de cursor, zodat het toch mogelijk is om hoofdstukmarkeringen of markers voor stilstaande frames op te geven. Dit neemt niet weg, dat een pakket met zo’n grote naam, na drie jaar afspeelproblemen met dit formaat hier toch eens een oplossing voor moet vinden.

Bestandsformaten kiezen en instellen

Een keuze maken uit de lijst met beschikbare bestandsformaten waar naartoe u kunt exporteren is redelijk eenvoudig. De bestandsformaten staan op soort gerubriceerd en op basis van workflow. Daarnaast kunt u specifieke formaten definiëren als favoriet.

Nieuw is de optie om te kunnen exporteren naar HTML 5. Bij de export naar HTML 5 worden er altijd drie videobestanden gemaakt en een HTML-pagina die de video’s aanroept op basis van de gebruikte internetbrowser. Voor Internet Explorer en Safari wordt het mp4-bestand afgespeeld, voor Firefox en Chrome het Webm-bestand en het SWF-bestand voor oudere browsers die geen HTML 5 ondersteunen. Door de broncode te kopiëren en in te voegen op uw webpagina’s en na het plaatsen van de videobestanden op uw webserver, kunt u dus direct de video online bekijken.

 

 

squeeze-9-bestandsformatenExport naar HTML 5 is nu mogelijk.

Aan elk bestand dat u wilt converteren, kunt u meerdere templates toekennen. Zo is het mogelijk om in één handeling zowel een mp4, mkv, mov of dvd-bestand te maken. De templates die er staan zijn goed, maar het valt op dat ze standaard allemaal ingesteld zijn op zeer lage bitrates, bedoeld voor web of telefonie applicaties.

 

 

squeeze-9-codec-instellenHet instellen van een codec is niet eenvoudig met al die opties.

U kunt elke preset kopiëren, aanpassen en onder een eigen naam opslaan. Het instellen van deze presets is voor een beginner alles behalve eenvoudig. Er zijn gemiddeld zo’n vijftig opties om in te stellen. Het probleem is dat het niet duidelijk waarvoor alle opties dienen. De handleiding biedt uitkomst, maar wie zonder ervaring encodeert, zal het desondanks toch knap lastig vinden. Hebt u al veel ervaring met encoderen, dan zult u blij zijn de vrijheid te krijgen om alles naar uw eigen hand te kunnen instellen.

 

Cuda-ondersteuning

Een grote tegenvaller is, dat we niet volop konden genieten van de toegenomen snelheid bij het encoderen. Om optimaal gebruikt te kunnen maken van die snelheid is het noodzakelijk een videokaart te hebben van Nvidia die CUDA-ondersteund. Als dat het geval is, dan kan de encodeertijd enorm verkort worden bij het exporteren naar bestanden met de H.264 codec.

 

 

squeeze-9-cudaU kunt alleen van de snelheid van CUDA genieten als uw videokaart niet uitgerust is met een Kepler GPU.

In onze eerste testcomputer zit een Nvidia GTX 670 met welgeteld 1344 CUDA-cores aan boord. U zou toch mogen verwachten dat deze bijna jaar oude kaart zou worden ondersteund. Maar via het benchmark programma GPU-Z, konden we waarnemen dat er niets gebeurde. Na enig zoekwerk lazen we in de laatste regel van een helpdocument, dat Nvidia Kepler-kaarten niet worden ondersteund. Wel de oudere Nvidia-kaarten (200 tot 500 serie) met een GPU op basis van Fermi of Tesla architectuur.

In onze tweede computer zit een Nvidia GTX 580 met Fermi – GPU. Daar werkte de ondersteuning van CUDA wel. Het encodeerproces verliep daardoor aanzienlijk sneller, omdat de GPU dan meehelpt bij het encoderen.

Het valt flink tegen dat de nieuwere kaarten naar bijna een jaar nog niet worden ondersteund door Sorenson Squeeze. Wanneer deze ondersteuning er wel komt, is nog niet bekend.

 

 

Pre en post roll en filters

Een prettige nieuwe functie is dat u nu voor of na elk videobestand een andere video kunt plakken. Bijvoorbeeld om reclame of een logo te tonen. Dit werkt zonder problemen en het toekennen van zo’n pre of post roll gaat met een simpele muisklik.

 

 

squeeze-9-filterEr zijn verschillende filters die u kunt gebruiken. In de monitor krijgt u direct een preview te zien.

U kunt aan uw video verschillende filters toekennen. Denk hierbij aan filters om de belichting aan te passen, de kleuren te veranderen of om bijvoorbeeld een tijdcode mee te geven. Het instellen van deze filters gaat simpel en u krijgt daarbij direct een preview te zien in de monitor van het resultaat. Verschillende filters kunt u combineren in een template voor toekomstig gebruik.

 

Beoordelen en publiceren

Bij de aanschaf van Sorenson Squeeze krijgt u de optie om een Sorenson 360 account te gebruiken. U verkrijgt daarmee een stukje webruimte op sorensonmedia.com waar naartoe u uw video’s kunt uploaden. Door aan de encodeer job een notificatie toe te kennen, wordt na het uploaden een mailtje gestuurd naar de personen die de video moet beoordelen. De reacties van de reviewer kunt u bekijken op uw Sorenson 360 pagina.
De video’s die u op uw Sorenson 360 pagina publiceert kunt u tevens delen met anderen of zelf op uw website implementeren door gebruik te maken van de embedded code die wordt gegenereerd.

 

 

squeeze-9-360-webDoor gebruik te maken van het 360-account kunt u video online bekijken en delen met anderen.

 

 

Conclusie Sorenson Squeeze 9

Sorenson Squeeze 9 is een goede encoder. De kwaliteit van de geëncodeerde bestanden is buitengewoon goed. De workflow is prettig en gebruiksvriendelijk. Het instellen van de codecs is lastig voor beginners, maar het stelt u wel in staat om het onderste uit de kan te halen. Het aantal vernieuwingen valt tegen, mits u natuurlijk veel wilt exporteren naar HTML 5 of gebruik wilt maken van de pre en post roll optie.
Slecht is dat het afspelen van mts-bestanden zoveel problemen oplevert en dat de nieuwste Nvidia kaarten met Kepler GPU niet worden ondersteund waardoor gebruiksers met zo’n kaart niet de volledige snelheid van het pakket kunnen benutten. Zeker gezien de enorm hoge prijs van meer dan zeshonderd euro had dit tiptop in orde moeten. Die hoge prijs zorgt er ook voor dat velen liever een andere oplossing zoeken voor hun encodeerwerk. Want laten we eerlijk zijn, voor die prijs heb je ook bijna een professioneel videomontagepakket!

 

 

Sorenson Squeeze 9 standard

Naam: Sorenson Squeeze 9 standard
Website: www.sorensonmedia.com
Prijs: 605,72 euro

 

 

 

BorisFX Continuum Complete 8
GoPro Hero 3 Black Edition