BorisFX Continuum Complete 8

bcc8-teaser

BorisFX Continuum Complete 8

Al bijna twintig jaar ontwikkelt BorisFX  aan Continuum Complete en Boris FX, effecten plug-ins voor professionele videobewerkingapplicaties als Sony Vegas Pro, Grass Valley Edius, Avid Media Composer, Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro. Door één van beide pakketten te installeren beschikt u ineens over ontzettend veel effecten, die in dezelfde look and feel zijn ontworpen als de effecten in uw video-applicatie.

Na de installatie verschijnen de BCC-effecten onder de effecten in uw montagepakket. Er zijn zeventien categorieën. De meeste namen van die categorieën spreken voor zich, zoals 3D Objects, Blur & Sharpen, Image Restauration, Film Style, Textures en Lights.

 

 

bcc8-categorieenDe meer dan tweehonderd effecten worden netjes onderverdeeld in zeventien verschillende categorieën.

 

 

Maar er zijn ook namen die wellicht wat minder bekend voorkomen zoals, Particles, Warp en Obsolete. In dat geval loont het de moeite om te surfen naar de website van BorisFX. Daar vindt u een overzicht van alle categorieën met de nodige voorbeelden. Tevens staat er ook een lijst met alle effecten van het pakket. Klikt u op één van die namen, dan krijgt u een complete beschrijving van de parameters en voorbeelden van het effect. Zeker in het begin zijn die gegevens nodig om u vertrouwd te maken met deze grote hoeveelheid aan mogelijkheden.

 

Effecten BCC8

Of een effect zinvol is of niet, kunnen we voor u niet bepalen, want dat hangt geheel af van wat u wilt bereiken. U moet er niet van opkijken, dat u uiteindelijke een groot deel van de effecten niet zult gebruiken. Enerzijds komt dit doordat een aantal effecten ook al standaard in uw videomontagepakket aanwezig zijn, anderzijds zult u sommige effecten nooit gebruiken, omdat u ze niet nodig heeft.

 

 

bcc8-upscaleHet upscalen van video gaat uitstekend in Continuum Complete.

 

Gelukkig blijven er altijd genoeg effecten over in Continuum Complete die uw aandacht zullen trekken. Erg handig is het bijvoorbeeld het UpRez-effect. Hiermee kunt u SD-video upscalen naar HD of HD-video upscalen naar Ultra HD. De kwaliteit van de upscale is goed. Dit komt vooral doordat de originele beeldverhouding van de pixels behouden blijft in tegen stelling tot de normale uitvergroting van het montageprogramma.
Er zijn tal van creatieve effecten om een geheel andere beeld te creëren van uw videobeelden. U kunt van uw video verschillende soorten sketches maken, posters of verftekeningen, maar u kunt ook subtielere te werk gaan met bijvoorbeeld de nieuwe effecten Lensflare 3D, Stagelight of Film Glow.

 

 

bcc8-sketchEr zijn tal van creatieve effecten om uw video een andere look te geven.

 

 

Continuum Complete beschikt ook over tal van effecten om objecten of achtergronden te genereren. Met een paar drukken op de knop maakt u een compleet zonnestelsel met 3D-planeten. De planeten genereert u door een afbeelding met een bepaalde textuur met de Layer Transformer om te toveren tot ronde 3D bal, terwijl u de sterrenhemel maakt door op een transparante video het effect BCC Stars los te laten. Uiteraard kunt u alles naar wens aanpassen. Er zien tientallen textures die u kunt gebruiken om een achtergrond te genereren of een van de vele objecten vorm te geven. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om te spelen met licht in allerlei vormen, kleuren en maten. Combineer al deze effecten in combinatie met de honderden parameters en u zult zien dat bijna niets onmogelijk is.

 

 

bcc8-objecten-generateHet genereren van objecten, textures en omgevingen gaat buitengewoon goed.

 

Continuum Complete beschikt ook over een aantal teksteffecten. Zo kunt u titels omzetten naar 3D of de individuele letters van de titel animeren. Vervelend is, dat Continuum Complete een eigen titelgenerator gebruikt die beperkt is in zijn mogelijkheden en niet altijd even gebruiksvriendelijk is. Daarnaast is het vaak nodig om effecten eerst te renderen, voordat u het resultaat kunt zien.

 

bcc8-colorDe nieuwe scopes voor kleurcorrectie zijn lastig in gebruik.

Behalve creatieve en genererende effecten kunt u ook gebruik maken van corrigerende effecten. Er zijn effecten om kleuren te corrigeren of om videobeelden te restaureren, maar ook filters om videobeelden te blenden of te keyen. Door de complexiteit van deze effecten kost het de nodige tijd om ze eigen te maken. Bij het corrigeren van beelden kunt u nu gebruik maken van een aantal videoscopes. Dat is op zich positief, maar deze videoscopes worden pontificaal getoond over het beeld. Het is een hele klus om deze te schalen en te positioneren zodat u er doeltreffend gebruik van kunt maken.

 

Werking BCC8

De meeste effecten kunnen realtime worden bekeken. Continuum Complete zet daarbij OpenCl technologie van de grafische kaart matig in. Voor een deel van de effecten blijft het noodzakelijk om eerst de videobeelden te renderen, voordat u het resultaat kunt bewonderen.

Een grote kracht van Continuum Complete is dat elk effect geheel naar eigen hand te zetten is. Sommige effecten beschikken over wel meer dan veertig parameters die u kunt instellen. De helpfunctie bij de effecten werkt niet en dat is ronduit vervelend. U zult naar de website van BorisFX moeten gaan voor uitleg. De snelste manier om de werking van effecten te achterhalen is door te experimenteren. Dit kost heel veel tijd en geduld, maar is absoluut noodzakelijk om vertrouwd te kunnen raken met dit pakket. Het is daarbij raadzaam om direct aantekeningen te maken, zodat u naderhand daarop kunt terugvallen.

Boris Continuum Complete is een aanwinst voor iedereen die veel met effecten werkt en creatief met film bezig is. Het grote nadeel van Continuum Complete is de prijs. U betaalt ruim 750 euro. Voordat u dit aan een pakket uitgeeft, moet u er wel heel zeker van zijn dat het u een meerwaarde biedt. Gelukkig kunt u het pakket gratis vijftien dagen uitproberen. Vindt u de prijs sowieso te veel, maar wilt u wel een groot aantal van die effecten kunnen gebruiken, dan kunt u overwegen om BorisFX aan te schaffen. Die versie kost rond de 230 euro.

 

Boris Continuum Complete 8

Naam: Boris Continuum Complete 8
Website: www.borisfx.com
Prijs: 750 euro