Edius Neo, Pinnacle Studio of toch kiezen voor Sony Vegas Movie Studio

wie-van-de-drie-teaser

Edius Neo, Pinnacle Studio of toch kiezen voor Sony Vegas Movie Studio

Videomontagepakketten krijgen steeds meer functies die het u makkelijker moeten maken om de video te bewerken.  Drie pakketten die de laatste jaren een opvallende ontwikkeling door maken zijn Edius Neo, Pinnacle Studio en Sony Vegas Movie Studio. Deze pakketten krijgen steeds meer functionaliteit en proberen dat te combineren met gebruiksgemak.

De meest in het oogspringende verschillen met andere pakketten zijn de permanente aanwezigheid van zowel een bron- als tijdlijnmonitor, de optie om de video te trimmen met het toetsenbord en de werking van de verschillende trimtechnieken in combinatie met de monitoren. Alleen al deze mogelijkheden zijn voor sommige liefhebbers genoeg reden om hun keuze te beperken tot één van deze drie pakketten. Niet alleen omdat het monteren van de video daardoor veel efficiënter en rustiger verloopt, maar ook omdat men zich beter kan concentreren op de inhoud van de video.

Onderling verschillende Edius Neo, Pinnacle Studio en Sony Vegas Movie Studio behoorlijk. In de tabel staan de belangrijkste verschillen op een rij. Waar mogelijk hebben we er een waardeoordeel aan gekoppeld.

 

 

Edius Neo 3.52

Edius Neo biedt de mogelijkheid om in batch zwaar gecomprimeerde avchd-bestanden te converteren naar een beter monteerbaar formaat zonder kwaliteitsverlies. Dat is vooral prettig als u op een laptop werkt of oude computer. De organisatie van bestanden is beperkt tot het aanmaken van bins en het toevoegen van commentaar.

De interface van Edius Neo is zeer flexibel. Verschillende lay-outs zijn op te slaan en u hebt snel de meest gebruikte functies bij de hand door het toevoegen van knoppen aan de interface. Werkt u liever met het toetsenbord, dan bent u bij Edius Neo aan het goede adres. Vrijwel elke functie van het pakket kunt u toewijzen aan een toetsencombinatie.

 

wie-van-de-drie-neo-35-trimming-modeDe meest functies van Edius Neo, zoals het trimmen van clips en de kleurcorrectie mogelijkheden zijn zeer professioneel.

 

Monteren in Edius gaat feilloos. Het programma is zeer stabiel en kent uitgebreide mogelijkheden om video te trimmen met zowel de muis als het toetsenbord. Erg prettig is dat de twee monitoren volledig worden benut. Bij het trimmen krijgt u altijd twee beelden te zien en zelfs vier als u de slip of roll trim gebruikt in de trimmodus.

 

wie-van-de-drie-neo-35-venstersEdius Neo is iets duurder dan de rest, maar daar krijgt u een stabiel pakket met veel functionaliteit voor terug.

 

De effecten zijn goed, met in het bijzonder de kleurcorrectie mogelijkheden. Die komen rechtsstreek van de professionele grote broer Edius. Het enige dat ontbreekt zijn de vectorscope en de waveform monitor. Niet alle effecten zijn direct te animeren, maar als u het Mask filter combineert met die effecten, bereikt u met een omweg toch hetzelfde resultaat. Wat voor verbetering vatbaar is, is de handleiding. Behalve dat deze is afgestemd op broer Edius, is de uitleg niet altijd even helder.
De exportmogelijkheden van Edius Neo zijn ruim. Edius Neo beschikt over mooie menu-templates en het maken van een dvd of Blu-ray disk is eenvoudig.
De belangrijkste bestandsformaten worden ondersteund, exporteren met hoge bitrates is mogelijk en de kwaliteit is uitstekend. Tevens is het prettig dat u presets kunt maken om de beste instellingen te bewaren voor een volgende keer.

 

 

 

 

Pinnacle Studio 16

 

De organisatiemogelijkheden van mediabestanden in Pinnacle Studio is zeer goed. Niet alleen kunt u bestanden taggen, collecties aanmaken of clips waarderen in de Bibliotheek, tevens is het mogelijk om gebruik te maken van tabbladen, waardoor u altijd snel de juiste bestanden hebt gevonden. De flexibelheid die de Bibliotheek zo kenmerkt, ontbreekt in de rest van het programma. De lay-out is niet op te slaan en individuele vensters en knoppen zijn niet in te stellen.

De montagemogelijkheden van Pinnacle Studio zijn behoorlijk verruimd in de laatste twee versies. Bij het trimmen van de clips wordt automatisch omgeschakeld naar de trimmodus, waarbij de monitoren maximaal worden ingezet. Het trimmen met het toetsenbord gaat eenvoudig en u kunt zelf de toetsenbordcombinaties aanpassen. Het enige minpuntje hier is, dat de uitvoering van de trimtechnieken bij gebruik van meerdere sporen niet altijd even vlekkeloos werkt.

 

wie-van-de-drie-pinnacle-studio-16-trim-monitorBij het trimmen van clips schakelt Pinnacle Studio automatisch over naar de trimmodus.

 

De kwaliteit van de effecten in Pinnacle Studio is vaak matig. De kleurcorrectie mogelijkheden zijn zeer beperkt en het instellen van de effecten is niet altijd gebruiksvriendelijk. Dit komt voornamelijk door de soms onbegrijpelijke termen die worden gehanteerd.

 

wie-van-de-drie-pinnacle-studio-16-overviewPinnacle Studio is sterk verbeterd de afgelopen jaren.

 

Het grootste minpunten van Pinnacle Studio komt u tegen bij het exporteren van de video. Allereerst zijn er maar een beperkt aantal mogelijkheden om de instellingen van de export naar eigen hand te zetten. Daarnaast zijn eenmaal gekozen instellingen niet op te slaan in een preset voor toekomstig gebruik. Het grootste minpunt is echter de kwaliteit. Deze is ronduit matig en dat geldt zowel voor mpeg-2- als mp4-bestanden. Op één of andere manier verschijnt er een waas over het beeld en veranderen de kleuren. Gelukkig valt er het een en ander te compenseren wanneer u een extreem hoge bitrate kiest, maar dat levert dan weer zeer grote bestanden op.

 

Sony Vegas Movie Studio 12

In het Projectenvenster van Sony Vegas Movie Studio zijn clips onder te brengen in Bins en te voorzien van komma gescheiden commentaar waarop u kunt zoeken. De interface is net zoals die van Edius Neo geheel naar eigen inzicht in te richten en op te slaan.

Vegas Movie Studio beschikt over twee gescheiden monitoren. De tijdlijnmonitor is in te stellen op verschillende resoluties, zodat u altijd zonder de videobestanden te hoeven renderen of om te zetten alles realtime kunt afspelen. Zelden is het instellen van de resolutie noodzakelijk, omdat Vegas Movie Studio als enige pakket optimaal de kracht van de grafische kaart inzet bij het afspelen van de video.

 

 

wie-van-de-drie-sony-vegas-movie-studio-platinum-12-overviewSony Vegas Movie Studio is goedkoop en goed.

 

Het trimmen van de clips op de tijdlijn kunt u met het toetsenbord doen, maar de mogelijkheden zijn dan zeer beperkt. Door het ontbreken van selecteerbare trimfuncties, is het noodzakelijk om alle toetsenbordcombinaties uit u hoofd te leren.

De monitoren van Vegas Movie Studio worden niet optimaal benut bij het trimmen van clips. Alleen bij het uitvoeren van een slip en roll edit worden twee beelden getoond, maar alleen in de tijdlijn monitor.

Het toepassen van effecten gaat buitengewoon eenvoudig in Vegas Movie Studio en kan op verschillende manieren die veel tijd besparen. U kunt namelijk effecten toekennen aan zowel clips, individuele sporen of op de totale uitvoer van alle sporen.

 

wie-van-de-drie-sony-vegas-movie-studio-platinum-12-trimmerDe trimmonitor wordt niet ingezet bij het trimmen van clips op de tijdlijn.

 

De titelgenerator is beperkt en zorgt er zo nu en dan voor dat Vegas Movie Studio crasht. Effecten zijn er genoeg en kwalitatief valt hier weinig op aan te merken. Ze zijn wel lastig in te stellen. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van afwijkende codes voor kleuren en percentages en omdat er naast de nieuwe Openfx effecten nog tal van verouderde effecten aanwezig zijn geheel anders werken.

Het exporteren van bestanden gaat makkelijk. Er zijn filters om tot de juiste keuze te komen en u kunt de instellingen aanpassen om deze vervolgens op te slaan in een preset. De kwaliteit is zeer goed. Houd er rekening mee dat als u een dvd of Blu-ray disk wilt maken met een menu, dat u dit moet doen met het bijgeleverde DVD Architect Studio.

 

Wie van de drie?

Een keuze maken voor een videobewerkingspakket is nooit eenvoudig. Op elk pakket valt wel iets aan te merken. Voor Edius Neo, Pinnacle Studio en Sony Vegas Movie Studio is dat niet anders. Laten we eerst voor de makkelijkste weg kiezen. Als de prijs bepalend is, dan bent u het beste uit met Sony Vegas Movie Studio 12. Voor nog geen zeventig euro beschikt u dan over zeer compleet montageprogramma. Wilt u per se een Nederlandstalig pakket, dan is de enige optie die u hebt Pinnacle Studio 16. Het grootste bezwaar tegen dit pakket is de matige exportkwaliteit, maar als u de gratis Avid DnxHD codecs download, is hier toch nog een mouw aan te passen.

Als prijs en taal niet van belang zijn, dan bent u het beste uit met Edius Neo. Dit pakket scoort op nagenoeg op alle punten goed, is zeer stabiel en vrij eenvoudig om aan te leren.

Vergelijkingstabel Pinnacle Studio, Sony vegas Movie Studio en Edius Neo

 

Productnaam Grass Valley Edius Neo 3.5 Pinnacle Studio 16 Ultimate Sony Vegas Studio Platinum 12 Platinum
Bedrijf Grass Valley Corel Sony
Prijs € 165,41 € 129,95 € 69,95
Website grassvalley.com pinnaclesys.com sonycreativesoftware.com
32/64 bit 32 bit 32 bit 64 bit
Taal Engels Nederlands Engels
Importeren en organiseren
Taggen videoclips Nee Ja Nee
Waarderen videoclips Nee Ja Nee
Commentaar bij clips Ja Ja Ja
Analyse informatie video (bitrate, codec enz) Ja Ja Ja
Support 1920 x 1080 50p Ja Ja Ja
Zelf verschillende layouts opslaan Ja Nee Ja
Selecteren van buttons met functies Ja Nee Ja
Converteren naar bewerkbaar kwaliteitsformaat Ja Nee Nee
Montage
Bron en tijdlijn monitor Ja Ja Ja
Subclips maken Ja Nee Ja
Gebruik meedere tijdlijnen Ja Nee Nee
Nesten tijdlijnen Ja Nee Nee
Trimmen met toetsenbord Uitstekend Goed Matig
Aanpassen shortcuts toetsenbord Uitstekend Goed Nee
Ondersteuning GPU Matig Matig Uitstekend
Geavanceerde trim opties Slip, Slide, Rolling, Ripple Slip, Slide, Rolling, Ripple Slip, Rolling, Ripple
Hoeveelheid beelden getoond bij trimmen 4 2 2
Gebruik twee monitoren bij trimmen Ja Ja Nee
Titelgenerator met tekengereedschap Ja Ja Nee
Kleur matte genereren Ja Nee Nee
Audio mixer Ja Nee Nee
Aanpassen volume clip/track/master clip/track/master clip/track/master clip/track/master
Effecten met keyframes Ja Ja Ja
Instelbaarheid en toepasbaarheid effecten Uitstekend Matig Uitstekend
Kleurfilters Uitstekend Matig Goed
Exporteren
Opslaan exporttemplates Ja Nee Ja
Kwaliteit export Uitstekend Matig Uitstekend
Aanpasbaarheid exporttemplates Uitstekend Matig Goed
Ondersteuning CUDA Goed Matig Uitstekend
Branden dvd of Blu-ray Ja Ja Ja
Maken dvd-menu Ja Ja Ja, met dvd architect studio
Beoordeling
Importeren en organiseren Goed Uitstekend Goed
Montage Uitstekend goed Uitstekend
Export Uitstekend Matig Uitstekend
Algemene prestaties Uitstekend Matig Goed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Review Magix Foto Story Easy
Nieuwe belangrijke patch voor Pinnacle Studio 16