DVD maken

DVD maken

DVD's maken is leuk, handig en nu voor iedereen mogelijk. Eindelijk kunt u afkomen van die stapels VHS-banden, uw dv of HI8 cassettes legen en uw digitale foto's waardig tonen aan familie en vrienden. Een dvd staat voor haarscherp beeld, hoge kwaliteit audio en betrouwbaar opslagmedium. Door de dalende prijzen van dvd-branders en de steeds eenvoudigere software is het maken van een dvd niet alleen meer voorbehouden aan professionals uit Hollywood. Ook u kunt aan de slag.

Lang niet altijd hebt u daarvoor een dvd-authorings-pakket nodig. Bijna ieder videobewerkingspakket is in staat om video op dvd te branden. Wilt u echter een mooie lay-out of de navigatiestructuur kunnen bepalen, dan biedt een dvd-authorings-pakket uitkomst.

De gebruiksvriendelijkheid van veel authorings-pakketten is boven verwachting.

 

Bitrates

De kwaliteit van de uiteindelijke dvd wordt bepaald door de gekozen bitrate. Bij dvd's wordt de bitrate uitgedrukt in megabits per seconde (Mbit/s). Hoe hoger de bitrate, des te beter de kwaliteit van de video en audio. Een dvd kan een maximale bitrate hebben van 10,8 Mbit/s. Hiervan kan het videogedeelte maximaal 9,8 Mbit/s in beslag nemen. Een hogere bitrate betekent minder compressie maar ook toename in bestandsgrootte. Een goed uitgangspunt voor de gemiddelde dvd is 6 Mbit/s. Sommige pakketten bieden de optie tussen constante en variabele bitrate. Een variabele bitrate kan uitkomst bieden als u meer video op de dvd wilt plaatsen dan in eerste instantie mogelijk. Door rustigere momenten uit de film te encoderen op een lagere bitrate en complexere gedeelten met een hogere bitrate kan er ruimte worden gewonnen zonder kwaliteitsverlies.

In vier stappen een dvd maken. Geloof het of niet maar het kan nog sneller.

 

Het verschil in authorings-pakketten is groot. De meeste pakketten stellen u in staat om video te capturen en videobestanden te importeren. DVD MovieFactory, MyDVD 5 en NeoDVD bieden u zelfs de mogelijkheid om uw video rechtstreeks naar de dvd schrijven zonder dat u ook maar iets hoeft in te stellen. Dit is zeer handig zeker als u een tekort aan schijfruimte heeft. Vreemd is dat de duurdere pakketten als Encore DVD en ReelDVD alleen overweg kunnen met geïmporteerde bestanden. Ieder authorings-pakket is in staat om videobestanden en afbeeldingen te importeren. Omdat per pakket verschilt welke bestandsformaten worden ondersteund, doet u er verstandig aan om dit van te voren te checken. ReelDVD kan bijvoorbeeld alleen overweg met mpeg-bestanden waarvan de audio en video gescheiden zijn. Dit betekent dat u een mpeg-encoder nodig heeft voordat u met dit pakket aan de slag kan. En wilt u muziek gebruiken bij uw fotovoorstelling dan heeft u niets aan Instant Videoalbum en NeoDVDplus omdat die geen audiobestanden kunnen importeren.

 

Lay-out

 

Wat alle dvd-authorings-pakketten gemeen hebben, is dat ze u in staat stellen de lay-out van de dvd te bepalen. Deze lay-out bestaat uit het kiezen van een achtergrond, een menustructuur, knopkeuze en gewenste lettertype. Erg prettig is als het pakket toelaat menu's aan te passen of zelfgemaakte menu's, knoppen en frames toe te voegen. U bent dan niet meer afhankelijk van de soms kinderachtige menu's die worden bijgeleverd. MyDVD en Encore DVD gaan zelfs zo ver dat ze u leren menu's te maken in Photoshop.
Opvallend is de slechte ondersteuning voor meerdere audiosporen. Dit betekent dat u geen achtergrondgeluid kunt gebruiken zonder dat het geluid van uw video wordt verwijderd. Alleen Encore DVD en ReelDVD bieden hier uitkomst. Dit zijn ook de enige pakketten waarmee u uw dvd kunt ondertitelen en die gebruik maken van een timeline waarop kan worden gewerkt. Deze timeline is zeer handig omdat u op die manier de lengte van de audiobestanden precies op maat kunt maken met de lengte van de video.

 

AC3

Geluidsbestanden geëncodeerd met Dolby Digital krijgen het achtervoegsel .AC3. Een groot misverstand is dat deze bestanden altijd meerkanaals geluid (5.1) bevatten. AC3-bestanden kunnen ook mono of stereo zijn. Veel fabrikanten spelen op dit misverstand handig in door vooral te schreeuwen dat ze AC3 ondersteunen. Het blijkt dan te gaan om encodering naar Dolby Digital stereo. Alleen Encore DVD en ReelDVD ondersteunen het importeren van 5.1 AC3-bestanden.

Adobe pakt flink uit met Encore DVD. Dit pakket biedt alles maar voor een te hoge prijs.

 

Exporteren

Er valt voor veel pakketten nog een hele wereld te winnen als we kijken naar de exportmogelijkheden. De ondersteuning van breedbeeld (16:9) is minimaal en de mogelijkheid om dvd-rom content op te nemen zeldzaam. Als het geluid al kan worden geëncodeerd naar Dolby Digital is dit altijd in stereo en niet in het zo gewilde 5.1 surround geluid.

De kwaliteit van de uiteindelijke dvd, los van het gebruikte bronmateriaal, wordt bepaald door de instellingen van de mpeg-encoder. Alleen Encore DVD geeft u genoeg mogelijkheden deze instellingen aan te passen. Het merendeel van de pakketten geeft u enkel de keuze of u een goede, betere of beste kwaliteit wilt hebben. Voor startende dvd-makers is dit afdoende en handig maar voor het vervaardigen van professionele dvd's schiet dit te kort.

Slideshow

Om uw digitale afbeeldingen op een breedbeeld televisie goed er uit te laten zien moet u de foto's opslaan in een resolutie van 854 X 576. Voordat u de afbeeldingen importeert brengt u alleen de verticale resolutie terug naar 720. Mensen op deze afbeeldingen zien er dan ingedrukt uit. De dvd-speler zorgt er vervolgens voor dat u afbeeldingen in de juiste verhoudingen worden getoond.

 

Conclusie

De kwaliteit van de bekeken authorings-pakketten is over het algemeen goed te noemen. DVD MovieFactory is de beste keuze voor het minste geld. Het pakket biedt alle noodzakelijke functies en levert een prima kwaliteit dvd af. Nadelen zijn dat dit pakket geen geluid kan encoderen in Dolby Digital en geen functie heeft voor het importeren van menu's. Is dit belangrijk voor u, dan is MyDVD 5 de oplossing. De flexibiliteit van dit pakket is enorm. Alleen nog ondersteuning voor breedbeeld en het pakket is helemaal af. Het beste pakket dat we bekeken is zonder meer Encore DVD. Het is gebruiksvriendelijk, biedt alle vrijheid en verdient als enige het predikaat professioneel. Maar daarvoor moet u dan ook diep in de buidel tasten.

 

 

DVD MovieFactory 2

Ulead DVD MovieFactory 2 is een gebruiksvriendelijk pakket dat u in staat stelt om in een handomdraai DVD's te maken van zeer goede kwaliteit. Het ondersteunt de standaard audio- en videobestanden waardoor u direct aan de slag kunt. Daarnaast kunt u met MovieFactory ook capturen naar AVI, mpeg 1, mpeg 2 of dvd. Deze laatste optie is zeer handig bij gebrek aan schrijfruimte. Bent u niet tevreden over de gemaakte dvd, dan kunt u deze later nog aanpassen als u een rewritable dvd hebt gebruikt. Het authorings-gedeelte van MovieFactory bevat alle noodzakelijke opties om een dvd te maken

Ulead DVD MovieFactory 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kunt uw videobestanden knippen, hoofdstukken maken, kiezen uit verschillende menu's, een slideshow toevoegen en bestaande audio bij video vervangen. Dit alles is met enkele klikken op de muis gerealiseerd.
Helaas ondersteunt dit pakket geen zelfgemaakte menu's of aanpassing van de bestaande menu's anders dan de geboden templates. Dit gekoppeld aan het ontbreken van overgangen voor video en afbeeldingen, maakt dat de dvd's altijd hetzelfde van opbouw zijn. De audiomogelijkheden van MovieFactory zijn zeer beperkt. U kunt alleen audio vervangen bij videofragmenten of toevoegen aan een menu of slideshow.
De exportmogelijkheden van MovieFactory zijn talrijk. U kunt zelfs een dvd-folder maken of een dvd-image. U krijgt een aantal keuzes voor de mpeg-instellingen en die zijn afdoende om een goede dvd te produceren. DVD MovieFactory is een uitstekend pakket voor iedereen die snel een goede maar eenvoudige dvd wil maken.

 

Productnaam DVD MovieFactory 2
Bedrijf Ulead
Prijs € 49,95
website www.ulead.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 64 MB
Harde schijf 150 MB
Processor 450 MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog x
Capture naar mpeg x
Capture direct naar DVD x
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2, AVI, VOB, DAT, Quicktime
Audiobestanden MPEG audio, WAV, MP3
Afbeeldingen BMP, GIF, JPG, PNG, TGA, TIF
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw x
Video knippen x
Vervangen audio bij video x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline -
Importeren van menu's -
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's -
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen -
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Ondertiteling / editor -
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow -
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg x
Preview DVD x
Link verificatie -
DVD-rom content -
Aanpassen mpeg-instelllingen Minimaal
Ondersteuning breedbeeld (16:9) x
Audio PCM, mpeg-audio
Keuze VBR of CBR x
Aanpassen data rate x
Kopieer beveiliging -
Regio keuze -
DVD schrijven naarHD x
Disk Image x
Media DVD, SVCD, VCD

 

 

Ulead DVD Workshop AC3

De goed ogende maar vooral grote doos van DVD workshop moet de consument er van overtuigen dat het hier gaat om een professioneel DVD authorings-pakket. Zeker als u de versie ziet met ondersteuning voor AC3, zult u geen moment twijfelen aan de juistheid van uw aanschaf. Maar helaas is niets minder waar.

Het uiterlijk van DVD Workshop heeft veel weg van zijn jongere broertje DVD MovieFactory. De importfuncties komen praktisch overéén. Weliswaar is DVD Workshop niet in staat is om direct naar DVD te capturen maar kan daarentegen wel Dolby Digital AC3 audiobestanden importeren.

Ulead DVD Workshop AC3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pas bij het maken van het dvd-menu worden de eerste verschillen duidelijk. DVD Workshop beschikt over een grotere aanpasbare bibliotheek van templates waaruit u kunt kiezen en stelt u in staat om templates te importeren uit Photoshop of PhotoImpact. Het tweede belangrijke verschil met MovieFactory is dat u de menuknoppen kunt aan passen. Helaas ontbreken de geavanceerde opties. Er is geen timeline waardoor u de audio kunt afstemmen op de video, geen mogelijkheid om meerdere audio-sporen te gebruiken en geen ondersteuning voor ondertiteling.
Ook bij de export functies zijn de verschillen maar minimaal. De audio bitrate is nu aan te passen en u krijgt de mogelijkheid het geluid te encoderen naar Dolby Digital (AC3). Alhoewel de opties voor Dolby Digital anders doen vermoeden, wordt alleen Dolby Digital stereo ondersteund en niet het zo gewilde 5.1 geluid. De encodering naar AC3 verloopt slecht in DVD Workshop. Geïmporteerde 5.1 AC3-bestanden worden omgezet naar mpeg-audio evenals achtergrondmuziek bij menu's.
DVD Workshop biedt meer dan DVD MovieFactory maar niet afdoende om de 250 euro meerprijs te rechtvaardigen. Misschien dat de volgende versie het predikaat professioneel verdient, nu is dat zeker niet het geval.

 

Productnaam DVD Workshop AC3
Bedrijf Ulead
Prijs € 299,-
website www.ulead.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 64 MB
Harde schijf 150 MB
Processor 450 MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog x
Capture naar mpeg x
Capture direct naar DVD -
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2, AVI, Quicktime
Audiobestanden MPEG audio, WAV, MP3, AC3 (5.1)
Afbeeldingen MPEG audio, WAV, MP3, AC4
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw -
Video knippen x
Vervangen audio bij video x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline -
Importeren van menu's x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Ondertiteling / editor -
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow -
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg x
Preview DVD x
Link verificatie -
DVD-rom content -
Aanpassen mpeg-instelllingen Minimaal
Ondersteuning breedbeeld (16:9) -
Audio PCM, mpeg audio, AC3 (stereo)
Keuze VBR of CBR x
Aanpassen data rate x
Kopieer beveiliging -
Regio keuze -
DVD schrijven naarHD x
Disk Image x
Media DVD, SVCD, VCD

 

 

Encore DVD

Adobe liet lang op zich wachten met het uitbrengen van een dvd-authoringspakket. Encore DVD is een fantastisch pakket waar zowel thuisgebruikers als professionals snel mee uit de voeten kunnen.
Encore DVD beschikt niet over capture mogelijkheden maar importeert de meest gebruikte audio- en videoformaten. Vreemd is wel dat geëxporteerde mpeg 2-bestanden van Adobe Première niet worden herkend, tenzij u het achtervoegsel .m2v verandert in .mpg. Het aanpassen van video, audio en ondertitels is kinderspel op de overzichtelijke timeline. Desgewenst kunt u meerdere timelines openen om zo overzicht te behouden bij complexe dvd's.

Menu's maken in Encore DVD is een fluitje van een cent. Er zijn verschillende manieren om acties aan knoppen toe te kennen. Komt u er toch niet helmaal uit dan bieden de uitgebreide handleiding en de tutorial op dvd uitkomst. De lay-out van de bijgeleverde menu's zijn eenvoudig aan te passen en beschikt u over Photoshop dan kunt u nieuwe menu's maken en toevoegen aan de bibliotheek. De ingebouwde link checker is handig en wijst alle links, menu's en timelines aan die niet zijn gebruikt of fouten bevatten.

Voor het branden kunt u gebruik maken van een aantal templates of er voor kiezen zelf de mpeg-instellingen in te kiezen. Encore DVD is een compleet pakket. De prijs van ? 653,- is veel te veel in vergelijking met andere pakketten. Daarnaast is het jammer dat dit pakket alleen werkt onder Windows XP en daardoor niet geschikt is voor veel gebruikers.

 

Productnaam Encore DVD 1.0
Bedrijf Adobe Systems
Prijs € 653,31
website www.adobe.nl
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows XP
Intern geheugen 256 MB
Harde schijf 500 MB
Processor 800 MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog -
Capture naar mpeg -
Capture direct naar DVD -
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2, AVI, WMA
Audiobestanden MPEG audio, WAV, MP3, AC3 (5.1), MP2, MPA, AIF,WMA
Afbeeldingen BMP, JPG, PSD, PNG, , PCT, TGA, TIF, GIF, PICT
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw -
Video knippen x
Vervangen audio bij video x
Meerdere audio sporen x
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Ondertiteling / editor x
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow -
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg x
Preview DVD x
Link verificatie x
DVD-rom content x
Aanpassen mpeg-instelllingen x
Ondersteuning breedbeeld (16:9) x
Audio PCM, mpeg audio, AC3 (stereo)
Keuze VBR of CBR x
Aanpassen data rate x
Kopieer beveiliging x
Regio keuze x
DVD schrijven naarHD x
Disk Image x
Media DVD

 

 

Instant Videoalbum

Het enige Nederlandstalige pakket dat we bekeken komt van Pinnacle. Instant Videoalbum is een eenvoudig pakket bedoeld voor de beginnende computergebruiker. Het uiterlijk ziet er simpel uit en nodigt direct uit om te beginnen. In vier hoofdstappen begeleid Instant Videoalbum u tot uw eindresultaat. Als uw cd of dvd klaar is kunt u met de bijgeleverde labelmaker uw dvd presentabel maken voor familie of vrienden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het capturen van video verloopt probleemloos. Anders is dat bij het importeren van video. Veel bestanden weigert Instant Videoalbum te importeren met de melding dat de bestandsindeling niet wordt herkend.
Videoalbum biedt u een scala aan mogelijkheden om een menu te maken. Jammer is dat u zelf niets kunt toevoegen en dus tevreden moet zijn met de simpele menu's die worden geboden. Het maken van submenu's werkt omslachtig evenals het bewerken van de video. Het pakket biedt u de mogelijkheid voor beeldstabilisatie en kleurcorrectie, maar dit levert vaak een verslechtering op van het beeld. Pinnacle geeft u de mogelijkheid om bijgeleverde geluiden te selecteren die u ter vervanging onder een menu kunt zetten. Helaas kunt u zelf geen audiobestanden importeren.
De eenvoud van het programma treffen we ook aan bij het maken van de dvd. U kunt kiezen uit drie verschillende kwaliteiten en handmatig de gewenste bitrate aanpassen. Er zijn geen mogelijkheden voor het maken van een dvd-folder of image. De kwaliteit van de uiteindelijke dvd is goed, maar zeker niet het beste.

Het meest storende aan het Videoalbum is de instabiliteit. Om de haverklap loopt het pakket, om onduidelijke, reden vast. Behalve dat dit uiterst vervelend is, wordt ook daardoor de belofte niet nagekomen om snel, eenvoudig en veilig uw dvd's te maken.

 

Productnaam Instant Videoalbum 1.0
Bedrijf Pinnacle
Prijs € 39,-
website www.pinnaclesys.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 300 MB
Processor 500MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog x
Capture naar mpeg -
Capture direct naar DVD -
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2, AVI
Audiobestanden n.v.t.
Afbeeldingen BMP, JPG, WMF, PCT, TGA, TIF
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw -
Video knippen x
Vervangen audio bij video -
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline -
Importeren van menu's -
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's -
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen -
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's -
Audio toevoegen aan menu x
Ondertiteling / editor -
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow x
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg -
Preview DVD x
Link verificatie -
DVD-rom content -
Aanpassen mpeg-instelllingen -
Ondersteuning breedbeeld (16:9) -
Audio PCM
Keuze VBR of CBR -
Aanpassen data rate x
Kopieer beveiliging -
Regio keuze -
DVD schrijven naarHD -
Disk Image -
Media DVD, SVCD, VCD

 

MyDVD 5 Studio Deluxe

Sonic is al jaren een begrip als het gaat om dvd-authoring software. Ze beschikken over een hele reeks pakketten waarmee ze iedere doelgroep kunnen aanspreken. Hun instappakket heet MyDVD dat in drie verschillende versie leverbaar is. Met de uitgebreide MyDVD Studio Deluxe versie beschikt u ook over een dvd-speler, een label maker en recording software voor het branden van allerlei cd's en dvd's.

MyDVD zit goed in elkaar en eenvoudig te begrijpen. Nadat u beeldmateriaal hebt gecaptured of geïmporteerd kunt u aan de slag met een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Behalve het gebruikelijke knip en plak werk biedt MyDVD u ook de mogelijkheid om overgangen en effecten te gebruiken om uw dvd te verfraaien. U kunt niet alleen audio vervangen maar ook achtergrondgeluiden toevoegen. Er zijn verschillende stijlen voor menu's en desgewenst kunt u op de website van Sonic menu's ruilen en een plug-in downloaden om in Photoshop menu's te maken.
MyDVD kent ook een aantal zwakke punten. De ondersteuning voor breedbeeld ontbreekt en de kwaliteit van de mpeg-encodering had beter gemoeten. Jammer genoeg biedt MyDVD u niet de opties om de mpeg-instellingen aan te passen anders dan voor 'goede, betere of beste kwaliteit' te kiezen. Vervelender is dat als u er voor kiest de dvd te encoderen met AC3 geluid, het geluid vaak hapert en de audio niet meer synchroon loopt met de video.

De authorings-mogelijkheden van MyDVD zijn goed en zullen de meeste gebruikers bieden wat zij nodig hebben. MyDVD zou een toppakket kunnen zijn als de export mogelijkheden worden verruimd en de kwaliteit van de mpeg 2-encoder wordt verbeterd.

 

Productnaam MyDVD 5 Studio Deluxe
Bedrijf Sonic
Prijs € 90,11
website www.sonic.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 10 GB
Processor 800 MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog x
Capture naar mpeg x
Capture direct naar DVD x
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2, AVI, Quicktime, ASF, IFO
Audiobestanden MPEG audio, WAV, MP3, AC3 (stereo), MP2, AIF,ABS,WMA
Afbeeldingen BMP, JPG, PSD, PNG, , PCT, TGA, TIF
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw x
Video knippen x
Vervangen audio bij video x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline -
Importeren van menu's x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Ondertiteling / editor -
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow x
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg -
Preview DVD x
Link verificatie -
DVD-rom content -
Aanpassen mpeg-instelllingen -
Ondersteuning breedbeeld (16:9) -
Audio PCM, AC3 (stereo)
Keuze VBR of CBR -
Aanpassen data rate -
Kopieer beveiliging -
Regio keuze -
DVD schrijven naarHD x
Disk Image -
Media DVD, SVCD, VCD

 

 

NeoDVD plus 5

NeoDVD is een zeer beperkt dvd-authoringspakket. U kunt er inderdaad dvd's mee maken, maar daar is alles mee gezegd. NeoDVD kan video capturen of direct naar dvd schrijven. Wilt u bestanden importeren, dan moet u er rekening mee houden uw videobestanden audio bevatten omdat NeoDVD geen audio kan importeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Videobestanden en afbeeldingen zijn toe te voegen aan één van de vijf lay-outs voor menu's. Vervolgens kunt u een achtergrondafbeelding, het lettertype en de knoprand kiezen. Na aanpassing van de teksten in het menu is het authorings-werk klaar. Bij het exporteren hoeft u alleen maar aan te geven of het om een dvd-video, vcd of dvd+vr gaat. NeoDVD kan direct schrijven naar cd en dvd of naar een map op de harde schijf. U wordt niet vermoeid met mpeg-instellingen. Een keuze uit 'goed, beter, best' bepaalt of er meer of minder video wordt gebrand op de dvd. NeoDVD levert een prima kwaliteit dvd af als u voor de beste optie kiest. Alleen de omzetting van afbeeldingen in de slideshow vielen tegen en hadden scherper gemoeten. NeoDVD biedt geen opties voor videobewerking, audio en submenu's. Ook als de totale suite wordt aangeschaft beschikt u niet over de meest noodzakelijk opties. Goedkoop blijkt dan uiteindelijk toch duurkoop te zijn.

 

Productnaam NeoDVDplus 5
Bedrijf Mediostream
Prijs € 27,80
website www.mediostream.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 98, ME, 2000, XP
Intern geheugen 128 MB
Harde schijf 5 GB
Processor 700 MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog x
Capture naar mpeg x
Capture direct naar DVD x
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2, AVI, MOV, IFO, VOB, WMV
Audiobestanden n.v.t.
Afbeeldingen BMP, JPG
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw x
Video knippen -
Vervangen audio bij video -
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze -
Timeline -
Importeren van menu's x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen -
Geanimeerde menu's -
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen -
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's -
Audio toevoegen aan menu -
Ondertiteling / editor -
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow -
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg x
Preview DVD x
Link verificatie -
DVD-rom content -
Aanpassen mpeg-instelllingen -
Ondersteuning breedbeeld (16:9) -
Audio PCM, mpeg audio, AC3 (stereo)
Keuze VBR of CBR -
Aanpassen data rate -
Kopieer beveiliging -
Regio keuze -
DVD schrijven naarHD x
Disk Image -
Media DVD, VCD

 

ReelDVD

ReelDVD is een betrouwbaar pakket waar u zonder meer prachtige dvd's mee kunt maken. Het kost tijd voordat u met ReelDVD vertrouwd bent, omdat de werkwijze van ReelDVD verschilt van alle andere authorings-pakketten. Gelukkig krijgt u een prima handleiding en tutorial op cd meegeleverd die u snel op weg helpen.

ReelDVD richt zich op de professionele gebruiker. Features als meerder audio-streams, ondertiteling en ondersteuning van 5.1 AC3 bestanden zijn hier goede voorbeelden van. Ondanks deze geavanceerde mogelijkheden schiet ReelDVD flink te kort op de basisfunctionaliteiten. Er zijn geen capture mogelijkheden en de geïmporteerde video mag alleen mpeg 1 of mpeg 2 zijn. ReelDVD bevat geen standaard menu's en van geïmporteerde menu's kunt u niets aanpassen. Zonder videobewerkingspakket, mpeg-encoder en fotobewerkingspakket kunt u dus niet veel met ReelDVD.

De uitvoermogelijkheden van ReelDVD bieden ook niet wat je zou verwachten van een professioneel pakket. Er zijn geen beveilingsopties, de mpeg-instellingen kunnen niet worden aangepast, er is geen keuze tussen variabel en constante bitrate en de audio kan alleen worden geëxporteerd naar AC3 stereo of mpeg-audio. Daar tegenover staat dat de mpeg-enocoder beelden aflevert van een hoge kwaliteit.
Het veel goedkopere MyDVD biedt meer opties voor de gemiddelde thuisgebruiker en het duurdere Sonic Scenarist heeft alles in huis voor de professionele dvd-maker. ReelDVD valt daarmee tussen het wal en het schip en is daarom geen aanrader.

 

Productnaam ReelDVD 3.1
Bedrijf Sonic
Prijs € 630,84
website www.sonic.com
Systeemeisen
Besturingssysteem Windows 2000, XP pro
Intern geheugen 256 MB
Harde schijf 2 GB
Processor 800 MHz
DVD support DVD-R(W), DVD+R(W)
Importeren
Captue DV/ analoog -
Capture naar mpeg -
Capture direct naar DVD -
Videobestanden mpeg-1, mpeg-2
Audiobestanden MPEG audio, WAV, AIFF, AC3 (5.1)
Afbeeldingen BMP, JPG, PICT, PSD, TIF, TARGA
DVD Authoring
Edit dvd-rw of +rw -
Video knippen -
Vervangen audio bij video x
Meerdere audio sporen x
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen -
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen -
Knoppen menu aanpassen -
Selecteren achtergrond voor menu -
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Ondertiteling / editor x
Slideshow x
Overgangen voor video of slideshow -
Exporteren
Geen encodering van compliant mpeg x
Preview DVD x
Link verificatie x
DVD-rom content -
Aanpassen mpeg-instelllingen -
Ondersteuning breedbeeld (16:9) x
Audio AC3 (stereo), Mpeg
Keuze VBR of CBR -
Aanpassen data rate x
Kopieer beveiliging -
Regio keuze -
DVD schrijven naarHD x
Disk Image x
Media DVD, SVCD, VCD

 

Sonic ReelDVD
discWelder Bronze