Top drie montagepakketten vergeleken 2

wievandedrie-deel2-teaser-kl

Top drie montagepakketten vergeleken 2


Deel 2:  video bewerken

De drie hoofdrolspelers op de consumentenmarkt voor videobewerking zijn Pinnacle Studio, Premiere Elements en Magix Video deluxe. Met alle drie de pakketten kunt u video importeren, bewerken en exporteren, maar elk pakket heeft daarin wel zijn sterke en zwakke punten. In drie delen zetten we die voor u op een rij. In dit tweede deel kijken we naar middelen die de pakketten bieden om video te bewerken.

Het monteren van video is een tijdrovende klus. U hebt er dus alle belang bij dat een videobewerkingspakket u in staat stelt om met zo min mogelijk handelingen veelvuldig voorkomende taken kunt uitvoeren. Daarnaast moeten er ook genoeg functies voor handen zijn om de video op een creatieve wijze te kunnen bewerken en behalve dat deze functies er zijn moeten ze ook nog eens makkelijk te vinden en toe te passen zijn.

Kortom aan een goed videobewerkingspakket mag u de nodige eisen stellen. Op hoofdlijnen verschillen Magix Video deluxe, Adobe Premiere Elements en Pinnacle Studio niet veel van elkaar. Alle drie de montagepakketten beschikken over storyboard modus om snel video clips te kunnen rangschikken, een previewvenster om videoclips te kunnen afspelen, een tijdlijn voor de fijne bewerking, een audiomixer, een titelgenerator en tal van effecten om uw muziek en video te verbeteren of te veranderen.

Maar als u verder kijkt dan de hoofdonderdelen, zijn er wel degelijk verschillen. Pinnacle Studio blinkt bijvoorbeeld uit in eenvoud, waardoor het ideaal is voor startende editors, maar beschikt niet over de verfijnde bewerkingsmogelijkheden die zo kenmerkend zijn voor Premiere Elements en Magix Video deluxe.

Het pakket van Adobe biedt de meeste vrijheid bij het gebruik van effecten, heeft een duidelijkere interface, maar beschikt niet een handig toolbar waar alle edit functies op staan en is veel minder geschikt voor het bewerken van audio en avchd-bestanden dan bijvoorbeeld Video deluxe. Zo heeft ieder pakket zijn sterke en zwakke kanten.

Dat er verschillen zijn is natuurlijk alleen maar mooi. U hebt dan immers een keuze. Waar de één zweert bij eenvoud, kan voor een ander een montagepakket niet uitgebreid genoeg zijn. Om een goede keuze te kunnen maken is het van belang dat u de verschillen tussen de pakketten weet, zodat u kunt bepalen wat voor u van belang is. Daarom hebben we, net zoals in het eerste deel, een uitgebreide tabel gemaakt met de belangrijkste functies van de montagepakketten, maar nu alleen gericht op het bewerken van video.

Deze tabel is onder verdeeld in verschillende rubrieken die bij het bewerken van video van belang zijn. Het enige wat we hierin niet hebben opgenomen zijn de verschillen in titelgenerators. Deze verschillen waren zo klein dat we die even laten voor wat ze zijn.