Top drie montagepakketten vergeleken 2

wievandedrie-deel2-teaser-kl

Top drie montagepakketten vergeleken 2


De tijdlijn

De meeste tijd bij het bewerken van video zult u doorbrengen op de tijdlijn. Belangrijk is dat u kunt beschikken over genoeg video en audio sporen om lekker te kunnen werken. Het is daarom vreemd dat Pinnacle Studio nog maar steeds beschikt over twee video- en audiosporen. Inderdaad, het houdt de boel overzichtelijk, maar daar is alles mee gezegd. In die zin moet Video deluxe een compliment krijgen, omdat die als enige de mogelijkheid biedt om meerdere tijdlijnen te kunnen gebruiken binnen hetzelfde project. Zeker als u met grote montages werkt is dit ideaal om het overzicht niet te verliezen.

Op de tijdlijn worden de meeste bewerkingen uitgevoerd. Denk hierbij aan trimmen, splitsen, ordenen en groeperen van video clips. Het verbaast ons dat alleen Video deluxe over een navigatiebalk op de tijdlijn beschikt waar al deze functies op terug te vinden zijn. Het gemis van zo’n navigatiebalk was het grootst bij Premiere Elements. Pas na het achterhalen van verschillende toets-muiscombinaties konden we een video clip inserten of een J-cut of L-cut maken.

Hebt u deze toetsmuiscombinaties eigen gemaakt, dan werkt dat een stuk sneller dan wanneer u iedere keer een andere muismodus moet selecteren. Wat betreft trim, knip en verplaatst mogelijkheden doen Premiere Elements en Video deluxe niet veel voor elkaar onder. Alleen Pinnacle Studio blijft achter. Maar liefst acht handelingen zijn er nodig om een insert te kunnen maken op dezelfde tijdlijn, waar dat bij de ander pakketten in één handeling kan.

Als laatste wordt de tijdlijn gebruikt om projectmarkers en dvd-markers te plaatsen. Premiere Elements gaat hier het slimst mee om op de voet gevolgd door Video deluxe. Premiere heeft als voordeel dat u van marker naar marker kunt navigeren en direct kunt aangeven wat voor een thumbnail u op de dvd wilt gebruiken. In Pinnacle is het plaatsten van dvd-markers pas mogelijk na het invoegen van een dvd-menu. Dit werkt overzichtelijk, maar heeft wel als nadeel dat u nog een keer door heel de video heen moet als u handmatig de markers wilt instellen.

 

wievandedrie-deel2-magix-tijdlijn

 

wievandedrie-deel2-pinnacle-tijdlijn

 

wievandedrie-deel2-premiere-tijdlijn

 

 

 

 

Spring naar toolbar