HD-video capturen met Intensity Pro

IntensityPro-teaser-kl

HD-video capturen met Intensity Pro

HD-video capturen via HDMI of componenten aansluitingen of standaard video upscalen naar HD is wat de Intensity Pro van Blackmagic Design doet. Het capturen gebeurt in ongecomprimeerde vorm in een YUV-kleurruimte van 4:2:2. Een hele prestatie, zeker gezien de prijs van de capturekaart.

Het is al enige tijd mogelijk om HD-video te capturen, maar dan moest u hiervoor wel diep in de buidel tasten. Blackmagic Design brengt hier verandering in door een multifunctionele HDMI-capturekaart aan te bieden voor nog geen € 180,-. Voor deze prijs krijgt u een PCI Express x1 insteekkaart met een HDMI-ingang, HDMI-uitgang en een 26-pin D-sub poort aansluiting waarop u de bijgeleverde break-out kabel kunt aansluiten. Deze kabel telt elf RCA-jacks waardoor het mogelijk wordt om van verschillende analoge bronnen te capturen.

intensity-pro-instellingen

Vervelend is dat de drivers en het bijbehorende captureprogramma Media Express op de cd-rom zijn verouderd. Dit levert problemen op bij de installatie. Door eerst de capturekaart bij Blackmagic Design te registreren en de nieuwe drivers en software te downloaden kunt u deze problemen voor zijn. Tijdens de installatie van deze nieuwe software wordt automatisch de firmware van de Intensity Pro bijgewerkt.

De eerste poging om video te capture loopt op niets uit. Wat we ook proberen we krijgen geen beeld te zien in Media Express. Pas na lang zoeken vinden we de oorzaak hiervoor. In het configuratiescherm in Windows onder de optie geluid staat een pictogram verborgen om de instellingen van de HDMI-capturekaart te wijzigen. Pas als de instellingen van dit configuratiescherm overeenkomen met die van Media Express, Premiere Pro of Final Cut Pro is het mogelijk om beelden te capturen.

 

Capturen via HDMI

Als eerste sluiten we de HD-camera met een HDMI-kabel aan op de HDMI-ingang en koppelen we een tweede computerscherm aan op de HDMI-uitgang. Het beeld verschijnt in Media Express en op de tweede monitor en ziet er zeer goed uit. De HD-beelden worden rechtstreeks van de beeldsensor geplukt, waardoor er geen compressie plaatsvindt. De beelden van de HD-camera worden ongecomprimeerd in 8-bit YUV 4:2:2 kleurruimte opgeslagen op de harde schijf. Deze betere kleurruimte zorgt voor gedetailleerdere kleuren dan de standaard 4:2:0 kleurruimte waar normaliter de beelden mee worden opgeslagen. Het grote voordeel van deze extra kleurinformatie is dat de beelden beter te bewerken zijn. Als u veel binnen filmt of gebruik maakt van green of blue screens komt de Intensity Pro dan ook zeker van pas.

intensity-pro-speed-test

Om deze grote hoeveelheid, ruim 100 MB per seconde, ongecomprimeerde data te kunnen wegschrijven naar de harde schijf is een RAID 0 configuratie noodzakelijk. Met het bijgeleverde Disk Speed Test programma kunt u de snelheid van uw harde schijf controleren. Hebt u geen RAID-configuratie, dan kunt u de beelden opslaan met een Motion Jpeg codec of kiezen voor een lagere HD-resolutie.

De Intensity Pro kan niet capturen van beveiligde HDMI-apparaten zoals multimediaspelers, gameconsole of Blu-ray-spelers. De HDMI-uitgangen van deze apparatuur zijn beveiligd met HDCP (High-Bandwith Digital Content Protection). Om toch beelden van deze apparaten te kunnen capturen zult u gebruik moeten maken van de analoge-uitgangen.

 

Analoog capturen

Door de break-out kabel te gebruiken kunt u zonder problemen analoge beelden capturen van videorecorders, oude videocamera’s, game consoles en mediaspelers. Sluit u deze apparaten aan met de componentenkabel, dan kunt u zonder conversie in HD-resolutie de beelden capturen. De kwaliteit is uitstekend en er is met het blote oog geen verschil te zien met de digitale HDMI-beelden.

intensity-pro-vhs-169intensity-pro-vhs-fullhd

Erg prettig is dat de Intensity Pro standaard beelden kan upscalen naar HD. Door hiervan gebruik te maken is het mogelijk om oude VHS-beelden zonder kwaliteitverlies om te zetten naar HD. Daarbij hebt u tevens als voordeel dat de oude beelden beter te corrigeren zijn. Wilt u de beelden niet vergroten naar HD-resolutie dan kunt u ze ook capturen als Letterbox.

 

Intensity Pro applicaties

De Intensity Pro wordt direct herkend door Adobe Photoshop, Adobe After Effects, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro en het bijgeleverde Media Express en On-Air for Mac Pro. Met deze laatste twee applicaties kunt u wel video capturen maar niet bewerken. Gebruikt u een ander montageprogramma, dan zult u de projectinstellingen zelf moeten instellen. Het bewerken van de ongecomprimeerde videobeelden gaat zeer soepel en een zware computer is hiervoor niet vereist.

intensity-pro-presets-premiere-pro

intensity-pro-vhs-capture

De Intensity Pro is een betaalbare en goede HD-capturekaart. De installatieprocedure kan beter en de software mag iets gebruiksvriendelijker, maar op de kwaliteit van de gecapturde beelden valt niets aan te merken. De Intensity Pro is daarmee uitstekend geschikt voor als u veel werkt in Studio situaties of wanneer u ‘oude’ analoge beelden snel wilt converteren naar HD.

Blackmagic Design Intensity Pro

Naam: Intensity Pro
Website: www.blackmagic-design.com
Prijs: € 179,-