Ulead Video Studio 9

Chroma-keying behoort nu ook tot de mogelijkheden van VideoStudio 9.

Ulead Video Studio 9

Dat het steeds eenvoudiger wordt om opgenomen videobeelden te monteren en geschikt te maken voor het afspelen op dvd, bewijst Ulead met haar nieuwe versie van VideoStudio. Met de nieuwe dv-to-dvd wizard maakt u in twee stappen een complete dvd met menu's, titels en muziek.

Erg prettig is de mogelijkheid dat u zelf kunt bepalen welke scènes u op de dvd wilt plaatsen. Om dit te kunnen doen maakt VideoStudio een snelle scan van uw tape en zet alle verschillende scènes voor u op een rij. U kiest de gewenste scènes en een menu lay-out om vervolgens de dvd te maken. De kwaliteit van de dvd is prima. Wilt u volledige vrijheid in uw montage dan gebruikt u de Video Editor. Dit montageprogramma is eenvoudig in gebruik en overzichtelijk. De lay-out is hetzelfde gebleven. De venster zijn niet schaalbaar en de editor werkt met één beeldscherm. Problematisch is dit alleen voor het projectenvenster. U blijft heen en weer klikken om uw video-, en audio-bestanden, overgangen, effecten en afbeeldingen te selecteren. Gelukkig staat VideoStudio het wel toe om de pop-up vensters op het tweede beeldscherm te plaatsen.

 

Chroma-keying behoort nu ook tot de mogelijkheden van VideoStudio 9.

Chroma-keying behoort nu ook tot de mogelijkheden van VideoStudio 9.

 

Vernieuwingen
De meest in het oog springende vernieuwingen voor versie 9 zijn de ondersteuning voor breedbeeld, chroma keying, ripple editing. Door middel van een chroma key kunt u objecten en personen die voor een effen achtergrond staan losweken van die achtergrond en deze positioneren over een ander videofragment. Deze optie gecombineerd met de mogelijkheid de video te croppen en te positioneren op iedere gewenste plek, stellen u in staat om zeer mooie picture-in-pictures te maken. Montage mogelijkheden van video op de tijdlijn in VideoStudio waren zeer beperkt. Doordat getrimde videofragmenten niet van het preview venster naar de tijdlijn konden worden verplaatst, was het noodzakelijk alle fragmenten te trimmen op de tijdlijn. Hierdoor ontstonden continu lege ruimtes. Dit probleem wordt nu voorkomen door de ripple editing functie te gebruiken. Hierdoor worden alle video-, audio-, en titellagen mee geschoven bij het trimmen. Dit voorkomt onnodig tijdverlies en ergernis bij de fijne afstemming van uw montage. Naast deze opvallende vernieuwingen kent VideoStudio een tal van kleine verbeteringen. De video- en audio-effecten zijn uitgebreid in aantal en mogelijkheden om ze in te stellen, de hoeveelheid overgangen is sterk uitgebreid en als u verbinding heeft met het internet kunt u gebruik maken van veel gratis muziek fragmenten.

Exporteren
De exportmogelijkheden van Ulead zijn zeer gevarieerd. Bijna ieder bekend formaat wordt ondersteund en u krijgt veel vrijheid bij het aanpassen van de instellingen voor de kwaliteit. Exporteert u naar dvd dan kunt u deze uitrusten met geanimeerde menu's, achtergrondmuziek en titels. Helaas ontbreekt nog steeds de mogelijkheid om zelfgemaakte menu's te gebruiken of om aangepaste menu's als templates op te slaan.

De kwaliteit van de mpeg-encoder is zeer goed en het encoderen naar Dolby Digital stereo is opmerkelijk voor een pakket van deze prijs. Erg handig zijn de opties om uw video te presenteren als greeting card, screensaver of door middel van een activeX plug-in op een webpagina.

Conclusie

Video Studio 9 blijft een eenvoudig, stabiel en goed pakket om videomontages mee te maken. De ondersteuning voor chroma keying, ripple editing en het aanbod van audio effecten maken het pakket completer. Jammer is dat u nog steeds niet de vrijheid krijgt om eenmaal gemaakte effecten en aangepaste titels op te slaan voor toekomstig gebruik. Hierdoor moet veel werk constant worden herhaald wat het plezier in het monteren verminderd. De kwaliteit en de gevarieerdheid van de exportmogelijkheden zijn bijzonder goed en garanderen het plezier om naar uw zelf gemaakte montage te kijken.

Systeemeisen Windows XP/2000/98/ME
Pentium 3 800 MHz
256 MB ram
Prijs Ulead VideoStudio 9 €83,-
Info Ulead
Publicatie PCM 10, 2005