Canopus Edius 3

Edius 3 kan nu ook overweg met high definition video

Canopus Edius 3

De hardware matige video-encoders van Canopus zijn een begrip in de professionele videowereld. Minder bekend van Canopus is het videobewerkingspakket Edius Pro. Dit professionele videobewerkingspakket heeft in haar derde versie tal van nieuwe functies gekregen die het pakket een stuk completer maken.

 

Edius 3 kan nu ook overweg met high definition video

Edius 3 kan nu ook overweg met high definition video

De lay-out van Edius 3 ziet er strak en verzorgd uit. U krijgt de volledige vrijheid om de lay-out naar uw hand te zetten en uw voorkeuren op te slaan. Edius captured en importeert alle bekende video- en audioformaten. Goede vernieuwing is dat Edius in staat is om het derde en vierde audiokanaal van uw dv-tape te halen en video- en audiogegevens van een dvd te capturen.

Ondanks de strakke lay-out zijn alle bewerkingsfuncties en instellingen van Edius niet overzichtelijk gepresenteerd. Er is geen navigatiebalk waar u alles in kunt terug vinden. Functies en instellingen zijn verborgen achter rechtermuisknoppen en onder logo's en pictogrammen. Het kost de nodige tijd om hier de weg in te vinden. Om soepel te kunnen werken met Edius is het noodzakelijk om veel toetsenbordcombinaties te leren omdat Edius geen gebruik maakt van muisaanpassingen om de functies uit te voeren. Heeft u eenmaal uw weg gevonden dan blijkt Edius zeer efficiënt en stabiel.

 

Title Motion Pro

Erg goed zijn de add-on pakketten Title Motion Pro voor het maken van titels en Xplode voor het maken van overgangen. Edius 3 kent een aantal nieuwe effecten en overgangen. De meeste kunt u aanpassen en als voorkeur opslaan. Door combinatie filters te gebruiken kunt u effecten eenvoudig samenvoegen. De hoeveelheid effecten valt tegen in vergelijking met pakketten uit dezelfde prijscategorie. Erg vervelend is dat de effecten niet door middel van keyframes kunnen worden aangepast in tijd.

De kleurcorrectie mogelijkheden zijn sterk verbeterd. Een uitgebreid witbalans filter en de mogelijkheid voor secundaire kleurcorrectie bieden afdoende mogelijkheden om uw beeld te corrigeren. Het enige wat ontbreekt zijn de effecten voor automatisch kleurcorrectie.

Audio-effecten

Er zijn een aantal kleine verbeteringen aangebracht in het werken met audio. De belangrijkste is dat de mixer nu beschikt over een automatisch registratie van de veranderingen die u maakt in de audio. Het valt tegen dat Edius nog steeds geen oplossing biedt voor het werken met submixes en surround geluid. De audio-effecten zijn weliswaar uitgebreid, maar als u echt aan de slag wilt met audio-nabewerking zult u gebruik moeten maken van de geïmporteerde vst-plug-ins van andere pakketten.

De kleurcorrectie mogelijkheden zijn sterk verbeterd.

De kleurcorrectie mogelijkheden zijn sterk verbeterd.

 

High definition video

Een belangrijke vernieuwing van Edius 3 is de ondersteuning van high definition video. Edius stelt u in staat om het hdv-materiaal in mpeg transport stream in oorspronkelijke staat te bewerken of om het videomateriaal om te zetten naar een mpeg program stream of avi. Het afspelen van beide mpeg varianten verliep niet probleemloos. Sommige clips liepen goed maar meestal stopte de speler met afspelen. Het werken met de avi-variant verliep daarentegen vlekkeloos. Exporteren in Edius is kinderspel. De bijgeleverde Canopus Procoder Xpress loods u door middel van wizards naar het eindresultaat. U kunt exporteren naar dvd, cd, internet of bestand. De vrijheid die u krijgt bij het instellen van uw exportmogelijkheden is zeer goed en de kwaliteit is uitstekend.

 

Conclusie

Edius is zonder meer een prima pakket. Het is stabiel en biedt de noodzakelijke functies om tot een goed eindresultaat te komen. Het gebruiksgemak kan nog sterk worden verbeterd. De hoeveelheid functionaliteit voor de prijs van ? 699,- is beperkt. Ondanks de uitstekende 2d en 3d titel editor en Xplode voor het maken van fantastische overgangen, blijft de diversiteit van de effecten en de audio-mogelijkheden onder de maat en biedt Edius geen mogelijkheden voor het maken van een dvd-menu.

 

Systeemeisen Windows XP Professional
Pentium 4 3.0GHz
512 MB ram
Prijs Canopus Edius Pro 3 €699,-
Info xtrm.nl
Publicatie PCM 9, 2005