Resolume 2.3

De interface van Resolume is net zo indrukwekkend als de prestaties ervan.

Resolume 2.3

Videofragmenten, foto’s, teksten en flashanimaties mixen en afspelen op de beats van de muziek behoort tot het domein van de Video Jockey. Resolume is het gereedschap waardoor de vj zijn voorstelling kan realiseren.

Het mixen van beelden op muziek gebeurt voornamelijk op grote party’s. De vj improviseert de beelden op de muziek van de disc jockey. Door effecten toe te kennen aan de beelden en verschillende beelden met elkaar te mixen kan een spectaculaire voorstelling worden gegeven.

Met de nieuwste versie van Resolume heeft de vj-er alles in handen om dit te kunnen realiseren.

De interface van Resolume is opgedeeld in vier hoofdgedeelten. Via de bestandenbrosser kan worden gezocht naar verschillende media op de harde schijven, kunnen effecten en decks worden geselecteerd, de audio worden ingesteld en de bron worden bepaald voor live videobeelden. De decks worden gebruikt om videobeelden te selecteren. Een geselecteerd videobeeld wordt in een van de drie layers weergegeven en afgespeeld in het preview venster. Als laatste beschikt de interface over drie kaders waarin een effect kan worden geplaatst.

Het pakket ondersteunt het werken met twee of meerdere monitoren. De overzichtelijkheid wordt hierdoor sterk vergroot. Behalve het previewvenster kunt u nu ook full screen de output bekijken.

De interface van Resolume is net zo indrukwekkend als de prestaties ervan.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resolume kan overweg met de mediaformaten avi, mov, qt, mpg, flash, bmp, gif, jpg en wmf. Daarnaast kunt u ook de live-beelden van een aangesloten webcam of camera gebruiken. Geselecteerde mediabestanden kunnen worden gesleept naar één van de twintig thumbnail-kaders in een deck. Er zijn acht verschillende decks te selecteren door op een tabblad te klikken. Direct heeft de vj dus 160 mediabestanden tot zijn beschikking. Dit is een enorme hoeveelheid. Alhoewel alle avi-bestanden mogen worden gebruikt, genieten bestanden geëncodeerd met Cinepak, Indeo of mjpeg de voorkeur. De compressiemethode van de bestanden is beter geschikt om met effecten te werken dan de streng geëncodeerde divx of mpeg-2 bestanden. Gebruikt u zeer omvangrijke bestanden dan kan Resolume wel eens happeren omdat het de grote hoeveelheden data niet kan verwerken.

 

Effecten
Het fijne van Resolume is dat ieder mediabestand tot in detail kan worden ingesteld. Behalve begin- en eindpunten kan ook aan ieder bestand een effect worden toegekend. Daarnaast kunt u van te voren de opaciteit, de framerate en de manier van afspelen (bounce, reverse, normaal) instellen. U kunt een deck dus helemaal naar u hand zetten. Bij tevredenheid kunt u het deck opslaan voor later gebruik.

Resolume is in staat drie bestanden tegelijkertijd met elkaar te mixen. Hiervoor worden de bestanden ieder apart in een layer gezet. Voor het mixen kunt u gebruik maken van masks en overgangen die u per layer kunt selecteren. Zelfgemaakte gray-scale masks en overgangen kunt u importeren en direct gebruiken. De keuzevrijheid die u heeft is enorm en wordt nog eens vergroot doordat u aan de output nog drie effecten toe kennen. U kunt hiervoor een keuze maken uit een totaal van zestig effecten die Resolume kent. De effecten kunnen betrekking op de bewegingen van het beeld, de kleuren of kunnen het beeld vervormen. U kunt ze het beste vergelijken met de effecten van een videobewerkingspakket. Alle effecten kunt u zelf aanpassen. Op de website van Resolume kunt u overigens nog zeventig extra gratis effecten downloaden. De uiteindelijke beeldmix kan worden opgenomen. Na opname verschijnt deze direct in het deck en kan het opnieuw worden gebruikt.

Alle beelden en effecten kunnen worden gelinkt aan de audio. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de fast fourier transformation. De beelden kunnen op die manier reageren op de lage, midden en hoge tonen van de muziek. U kunt dit wederom per layer regelen of er voor kiezen dit per mediabestand te doen.

Conclusie
Resolume geeft de vj-er ontzettend veel mogelijkheden voor het samenstellen van zijn show. Alle acties zijn met het toetsenbord of een midi-controller te realiseren. De veelheid aan effecten, overgangen gecombineerd met drie lagen video is overweldigend. Gelukkig is het programma eenvoudig in gebruik, zodat alle energie gestopt kan worden in het samenstellen van een goede show.

Resolume 2.x

Prijs: €199.00 Euro

Beoordeling: Vier sterren

Pluspunten:

  • Bediening
  • Werken met drie lagen video
  • Samenstellen en tunen decks

Minpunten:

  • Gebruiksaanwijzing
  • Werken met grote videobestanden