Sorenson Squeeze 7

sorenson-squeeze-7-teaser

Sorenson Squeeze 7

Er zijn maar weinig pakketten in staat om een totaaloplossing te bieden voor het converteren van één of meerdere bestanden naar verschillende formaten, deze bestanden te publiceren naar elke gewenste omgeving en ook nog eens kwaliteit leveren.

Sorenson Squeeze 7 is zo’n pakket. De gebruiksvriendelijkheid was al door de nieuwe interface sterk verbeterd in de vorige versie, maar nu zijn daar nog eens enkele handige uitlegfilmpjes aan toegevoegd die bij het starten van het programma direct te bekijken zijn. Wat tevens opvalt na een aantal dagen werken met dit pakket, is dat de stabiliteit veel beter is geworden. Geen enkele keer liep het pakket vast en dat was in de vorige versie wel anders.

sorenson-squeeze-7

De workflow van Squeeze 7 bestaat uit vijf stappen. Je start met het importeren van één of meerdere bestanden die automatisch onder een Job worden geplaatst. Daarna selecteer je een Preset en die ken je toe aan de gehele Job of aan afzonderlijke videobestanden. In de derde stap optimaliseer je de video met één of meerdere filters zoals Blur, deïnterlace of Brightness. In de laatste twee stappen geef je aan waar naartoe moet worden gepubliceerd en wie van het eindresultaat op de hoogte moet worden gesteld.

 

Nieuwe import- en exportopties

Behalve de verbeterde gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit, beschikt Squeeze 7 over een aantal nieuwe functies. Zo kun je nu FLV-bestanden met de Spark- of VP6-codec importeren en worden mts-bestanden zonder problemen afgespeeld. Om dit laatste te realiseren, wordt er wel gebruik gemaakt van de Directshow filters van FFDshow die tijdens de installatie worden geïnstalleerd.

Het aantal exportmogelijkheden is verruimd met templates voor MPEG-transport streams met de H.264 codec en Dolby AC3, Blu-ray export met de VC1-codec, ondersteuning voor de formaten DivX, x.264 en Xvid en als laatste de mogelijkheid om te exporteren naar het nieuwe WebM formaat met de VP8-codec.

sorenson-squeeze-7-preset.tif

Een geheel nieuwe exporttemplate is die voor Adaptive Bitrate Encoding. Door deze template te gebruiken bij bijvoorbeeld de export naar mobiele telefoons of de iPad, kun je een bestand encoderen dat geschikt is om te bekijken met verschillende snelheden, zonder dat de kwaliteit daar minder van wordt. De verschillende bitrates voor de verschillende snelheden mag je zelf definiëren.

 

Preset Exchange

Alle presets voor de export zijn handig gerubriceerd naar formaat, apparaat montage of uitzending en alle presets zijn aan te passen. Daarnaast zijn alle presets nu ook direct zichtbaar in Premiere Pro of Final Cut.
Het veranderen van een preset kan lastig zijn, omdat het vaak een heel werk is om de juiste settings te achterhalen. Ideaal is daarom de Preset Exchange functie. Met een klik op de knop kun je jouw preset uploaden naar de andere gebruikers van Squeeze die je vervolgens kunnen helpen bij het finetunen er van. Daarnaast kun je via de Preset Exchange ook tientallen kant-en-klare presets downloaden en die direct aan jouw favorieten toevoegen.

De kracht van Squeeze komt pas echt tot uiting wanneer je meerdere Jobs tegelijkertijd definieert. Aan elk bestand kun je niet alleen één of meerdere presets toekennen, maar ook individuele publicatiemogelijkheden meegeven zoals een ftp-server, een netwerkschijf of websites als Youtube of Sorenson 360. Het encodeerproces zelf verloopt prima en door de nieuwe ondersteuning van Nvidia CUDA  tevens een stuk sneller wanneer je met de H.264-codec encodeert.

Als de encodeerklussen zijn geklaard, kun je jezelf een sms of e-mail laten sturen. Heb je ook gepubliceerd naar de Sorenson 360 website, dan is daar de video te bekijken door iedereen die jij daarvoor toestemming geeft. De kijkers kunnen het resultaat beoordelen, van commentaar voorzien en goedkeuren.

Er valt eigenlijk weinig aan te merken op Sorenson Squeeze 7. Het is een complete en gebruiksvriendelijke en kwalitatief goede encodeermachine. Het enige nadeel is de hoge prijs, waardoor niet iedereen het zomaar even kan aanschaffen.

Sorenson Squeeze 7

Naam: Sorenson Squeeze 7
Prijs € 586,-
Website: www.sorensonmedia.com