Sony Vegas Movie Studio 12

sony-vegas-movie-studio-12-teaser

Sony Vegas Movie Studio 12

Een soepeler werkend programma, vernieuwde effecten en uitstekende CUDA ondersteuning is wat je onder meer kunt verwachten van de twaalfde versie van Sony Vegas Movie Studio Platinum.

Wie hd-video bewerkt, vraagt vaak het uiterste van zijn computer. De meeste consumentenpakketten zijn daartoe niet in staat. Sony Vegas Movie Studio 12 brengt daar verandering in. Naast een 32-bit versie is er nu ook een volledige 64-bit versie verkrijgbaar. Daardoor is het pakket nu in staat om meer dan 4 GB geheugen in te zetten voor de bewerking van je video. Vooral bij langere montages zul je het verschil direct merken, omdat het programma geen moment hapert.

sony-vegas-movie-studio-12-overview

De interface van Vegas Movie Studio is maar miniem gewijzigd. Het is jammer, dat Sony niets heeft veranderd aan de wijze waarop mediabestanden worden georganiseerd. Je kunt weliswaar media organiseren in afzonderlijke bins, maar er is geen enkel mechanisme om mediaclips te taggen of metadata te koppelen aan je clips. Hierdoor is het zeer lastig om een goed archief voor de toekomst op te bouwen.

Wel zijn er drie nieuwe pictogrammen die je in staat stellen om snel video te trimmen en de presentatie van de clip op de tijdlijn is iets aangepast. De clips krijgen een gele rand na selectie. Behalve dat ze hierdoor beter te onderscheiden zijn, is het tevens eenvoudiger om  de clip specifieke functies te selecteren. Met deze vernieuwingen hoopt Sony tegemoet te komen aan de klacht dat dit programma voor beginners te lastig is om onder de knie te krijgen.

Het moet gezegd dat de nieuwe functies inderdaad goed aanvoelen. Dit neemt niet weg dat de meeste editing functies nog steeds onder de sneltoetsen verborgen zitten. Heb je die sneltoetsen onder de knie, dan zul je verbaast zijn over de vrijheid die je krijgt om je montage te perfectioneren. De veelzijdige editing tools  voor het realiseren van ripple, rolling en slip edits worden ondersteund door een goede monitor die in staat is om twee beelden tegelijkertijd te tonen, waardoor je maximale controle houdt over de inhoud.

GPU-effecten

De wijze waarop Vegas Movie Studio je in staat stelt om effectief met effecten te werken is uitstekend. Effecten kunnen worden toegekend aan bronbestanden, clips op de tijdlijn, hele sporen of aan de totale output. Door het uitbreiden van het aantal te gebruiken sporen met twintig, is je montage overzichtelijk in te richten, waardoor je efficiënter kunt werken.

sony-vegas-movie-studio-12-gpu

De meeste effecten en overgangen zijn vernieuwd en ondersteunen GPU-acceleratie. Tussentijds renderen van effecten is vaak niet eens noodzakelijk, maar als je dit doet, boek je enorme snelheid winst door die GPU-acceleratie als je videokaart krachtig genoeg is. De nieuwe effecten hebben allemaal een fris en duidelijk uiterlijk en alle parameters van die effecten zijn afzonderlijk te animeren door gebruik te maken van keyframes.
Twee minpunten. Sony hanteert afwijkende getalnotaties om kleuren te selecteren en objecten in beeld te positioneren. Daarnaast is de titelgenerator functioneel beperkt. Titels zijn niet in de live preview te roteren en het schalen verloopt niet optimaal. Daarnaast ontbreken er opties om vormen te tekenen die juist bij het maken van titels zo belangrijk kunnen zijn.

Export

Voor het exporteren van avc-gecodeerde video biedt Vegas Movie Studio je twee opties. Je kunt dit doen met de codec van Sony of Mainconcept. Beide opties ondersteunen CUDA, waardoor de grafische kaart helpt bij het encoderen.  Met een gemiddelde van zeventig procent belasting op die grafische kaart kunnen we alleen maar constateren dat de implementatie van CUDA uitstekend is. Dit scheelt je enorme tijdwinst bij het afronden van je montage.

Sony Vegas Movie Studio is een buitengewoon compleet videomontageprogramma in deze prijsklasse. Het beschikt over veel professionele editing functies waar de concurrentie niet aan kan tippen. Natuurlijk kunnen er altijd een aantal zaken net iets beter, maar voor een prijs van nog geen zeventig euro, krijg je absoluut waar voor je geld.

Sony Vegas Movie Studio 12

Naam: Sony Vegas Movie Studio Platinum 12
Website: http://www.sonycreativesoftware.com/moviestudiope
Prijs: € 64,95