Review Cyberlink Powerdirector 12 Ultra

cyberlink-powerdirector-12-overview

Review Cyberlink Powerdirector 12 Ultra

Snelle, creatieve en veelzijdige editor

Cyberlink Powerdirector 12 heeft weer een aantal nieuwe functies gekregen, waar onder een Multicam Designer en een nieuwe Themaontwerper. Daarnaast zijn er tal van kleine vernieuwingen te ontdekkken.

Powerdirector is een niet al te duur pakket om video mee te bewerken. Het staat al jaren bekend om zijn uitstekende implementaties van nieuwe technieken voor hardwareversnelling, waardoor u nagenoeg alles zonder problemen realtime kunt afspelen. Het maakt daarbij niet uit of u met SD of HD video werkt, want Powerdirector is een echte krachtpatser.

 

cyberlink-powerdirector-12-overview

Powerdirector is een prettig montagepakket voor de beginnende editor.

De installatie verloopt probleemloos. Bij het importeren van video komt u de eerste twee nieuwe opties tegen. Powerdirector importeert nu Powerpoint bestanden, mits Powerpoint is geïnstalleerd, en accepteert nu ook videobestanden met Dolby Digitaal 5.1 geluid.

De interface is onveranderd gebleven, is schaalbaar en komt rustig over. Dit ondanks de vele vensters waarmee u te maken krijgt als u video gaat bewerken. Het inkorten van videoclips kan op de tijdlijn met een simpele muisbeweging en nieuw is dat u bij het loslaten van die muis er nu voor kunt kiezen om automatisch een crossfade te maken door deze te selecteren uit een contextmenu. Dit menu wekt wel de nodige irritatie op, omdat het elke keer verschijnt als u een clip trimt of verplaatst.

Effecten

De creatieve mogelijkheden die Powerdirector u aanreikt zijn enorm. Er zijn tientallen overgangen en effecten, al dan al kant en klaar geanimeerd. Nieuw zijn de presets van ColorDirector, waarmee u de stijl van uw film kunt veranderen. Al deze effecten zijn over tijd te veraderen door gebruik te maken van keyframes. Daarbij is het nu mogelijk om eigenschappen van keyframes te kopiëren naar andere clips voor een consistenter resultaat.

 

cyberlink-powerdirector-12-kleureffect

Met de nieuwe kleureffecten tovert u uw montage om in een geheel andere stijl.

 

Multicam Designer

Een van de grote nieuwe functies in Powerdirector 12 is de Multicam Designer. De werking is eenvoudig. U importeert de multicambestanden in de Multicam designer die in een pop-up verschijnt. De Multicam Designer is mooi en duidelijk vormgegeven, Maar het is alleen jammer dat de onderlinge venster niet te schalen zijn. U kunt tot maximaal vier clips gebruiken. Deze streams worden weergeven in vier aparte vensters. Per venster kunt u extra bestanden toevoegen. De clips zijn te synchroniseren op tijdcode, handmatig, markering of audioanalyse.

 

cyberlink-powerdirector-12-multicam

De Multicam Designer zit goed in elkaar en werkt snel.

 

Zodra u op de rode knop drukt begint de video af te spelen en kunt u switchen tussen de vier streams met de cijfers 1 tot en met 4. De video wordt daardoor geknipt en weergegeven op de tijdlijn. Daarna is het mogelijk om snijpunten te verleggen of om alsnog van camera te wisselen. De Multicam Designer werkt zeer prettig en soepel, zelfs met vier HD-beelden. Nadat u alle bewerkingen hebt uitgevoerd, wordt de gemonteerde stream op de tijdlijn geplaatst van Powerdirector om verder te bewerken. De Multicam Designer is een goede vernieuwing, die een uitkomst biedt voor iedereen die opnames maakt met meerdere camera’s.

 

Themaontwerper

De tweede grote vernieuwing is de toevoeging van de themaontwerper. Deze stelt u in staat om videoproducties te creëren met een eenduidige look-and-feel. Op basis van een thematemplate kunt u altijd eenzelfde soort begin, midden en einde aan uw montage toekennen. Het idee achter de themaontwerper is goed, maar de uitvoering laat te wensen over. Zo is er maar één template en het is onduidelijk op welke wijze u aan meer thematemplates kunt komen. In de handleiding staat een verwijzing naar de Magic Movie-wizard om thema’s te maken, maar de knop die daar staat, werkt niet. Daarnaast is het thema niet aan te passen. De opties om tekst in te voeren of achtergronden te selecteren werken niet. Het is te hopen dat dit snel door middel van een update wordt gecorrigeerd.

 

cyberlink-powerdirector-12-themontwerper

De themaontwerper werkt nog niet optimaal.

 

Ondertiteling

In de vorige versie van Powerdirector kon u al kennismaken met de ondertitelgenerator. Deze is nu iets verbeterd, doordat er nu de mogelijkheid is om de ondertiteling te positioneren. Daarnaast is het eenvoudiger geworden om teksten op te maken door de nieuwe vormgegeven vensters. Ondertitels zijn in de video te branden of op te slaan als separaat srt-bestand.

 

cyberlink-powerdirector-12-ondertiteling

Het maken van ondertiteling gaat zeer eenvoudig.

 

Export

Exporteren met Powerdirector is even wennen. de templates kunnen wel een opfrisbeurt gebruiken om ze zo direct geschikt te maken voor de nieuwste apparaten en diensten. Nu moet u meestal zelf de juiste instellingen kiezen. De kwaliteit van de video is uitstekend en ook op de snelheid van de encoder valt niets aan te merken.

Cyberlink Powerdirector 12 is een prettig videomontagepakket voor iedereen die even snel een leuk filmpje wil monteren. Het is gebruiksvriendelijk, maar door de vele mogelijkheden, zal het de meesten de nodige tijd kosten om vertrouwd te raken met dit pakket.

 

 

Cyberlink Powerdirector 12 Ultra

Website: www.cyberlink.com

Prijs: € 69,99