Review Movavi video Editor 9

movavi-video-editor-9-overview

Review Movavi video Editor 9

Doorslaan in eenvoud

Movavi biedt voor nog geen drie tientjes de nieuwe versie van het videobewerkingspakket Movavi Video Editor 9 aan. Is dit goedkoop of duurkoop?

Movavi Video Editor is een simpele editor voor iedereen die zonder al te veel moeite snel een filmpje wil maken. De installatie verloopt probleemloos en het is goed te zien dat het hele pakket nu volledig in het Nederlands is. De interface is ongewijzigd gebleven. Prettig is dat, u als gebruiker, niet door allerlei instellingen hoeft om aan de slag te kunnen.

movavi-video-editor-9-overview

Movavi Video Editor is een simpele editor die de moeite waard zou zijn als hij vlekkeloos zou werken.

Movavi Video Editor laadt zo’n beetje alles in wat er aan videobestanden op de markt verschijnt. Dat is een grote pré. Daarnaast kunt u live opnames importeren van een webcam, maar ook dvd’s in laden of audio inspreken. De mediabestanden worden naast elkaar getoond, maar u kunt ze niet classificeren, in mappen verdelen of op een andere manier ordenen. Dat is geen enkel probleem, want dit programma is bedoeld om even snel een paar filmpjes, al dan niet gecombineerd met wat foto’s aan elkaar te plakken.

De bestanden kunt u plaatsen op een storyboard of tijdlijn, waarna u met de montage kan beginnen. Veel kunt u niet doen wat betreft editing. U kunt clips inkorten op twee manieren en u kunt clips verplaatsen op de tijdlijn. Die tijdlijn kan meerdere tracks bevatten, zodat u titels over de video kunt plaatsen of een beeld-in-beeld kunt creëren.

movavi-video-editor-9-beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de monitor is erg slecht.

De eenvoud spreekt aan, maar wordt hier en daar te ver doorgevoerd. Stel u verwijdert een clip. Dan ontstaat er een lege ruimte. Datzelfde gebeurt als u een clip trimt. De enige manier om deze lege ruimtes te verwijderen, is door de overige clips handmatig te verschuiven. Dat is een omslachtig en vervelend karwei. Daarnaast zou u toch mogen verwachten dat het afspelen van twee hd-beelden zonder problemen verloopt. Niets is minder waar. De prestaties van Movavi Video Editor zijn niet al te best. Zodra u effecten of twee beelden gebruikt begint het afspelen te haperen. Dit gebeurt, ondanks dat de hardwareversnelling aanstaat en er schaduwbestanden van de HD-clips zijn gemaakt in AVI-formaat. Het enige wat u rest, is de resolutie van de monitor te verlagen. Dan loopt het allemaal redelijk, waar het niet dat de monitor van zeer matige kwaliteit is. Geschoten interlaced beelden worden niet automatisch gedeïnterlinieerd, wat ontzettend storend werkt in de monitor en de beelden zien er nooit scherp uit.

movavi-video-editor-9-titelgenerator

Alles is aanwezig om uw video te verfraaien, zo ook een titelgenerator.

Na het trimmen van de clips kunt u overgangen en effecten gebruiken om uw montage te verrijken. Dit werkt op de auto correctiefilters na allemaal prima en snel, want er valt nagenoeg niets aan de effecten in te stellen. Het maken van titels is niet moeilijk, maar is beperkt. Er zijn geen optie om de titel uit te lijnen en u kunt geen vormen tekenen, die als achtergrond kunnen dienen. Wel zijn de titels met een muisklik te animeren. Movavi video Editor heeft geen audiomixer of filters om het geluid te corrigeren. De audio is wel in volume aan te passen per spoor op de tijdlijn.

movavi-video-editor-9-export-formaten

Er is een grote keuze aan bestandsformaten om naar toe te exporteren.

Na het monteren kunt u uw video exporteren. Dit kan naar tal van formaten, waaronder avi, mp4, wmv, webm en mkv. Daarnaast zijn er tal van presets voor mobiele apparaten. Het instellen van de exportinstellingen is niet al te lastig. U kunt de resolutie veranderen, de bitrate aanpassen en bij sommige bestandsformaten de codec wijzigen. De kwaliteit is over het algemeen redelijk tot goed.

movavi-video-editor-9-dvd-menu

Er is één dvd-menu, die u maar beperkt kunt aanpassen.

U kunt ook exporteren naar dvd en Blu-ray disk. Dit kan zonder en met menu. Helaas werkt de link naar de downloads voor extra menu’s niet, zodat u het moet doen met het enige menu dat is bij geleverd. De teksten op het menu kunt u wijzigen, maar het is niet mogelijk om zelf te bepalen wanneer er een nieuw hoofdstuk moet beginnen. U kunt de disk direct branden of er voor kiezen om de disk weg te schrijven naar een map of ISO-bestand.

Movavi Video Editor is zoals gezegd een pakket met beperkte mogelijkheden. Op zich een prima uitgangspunt, want veel mensen zitten niet te wachten op een pakket met honderden mogelijkheden. Neemt niet weg dat de prestaties beter moeten en dat de workflow efficiënter kan. Op dit moment moeten we dan ook concluderen dat wat betreft Movavi Video Editor, goedkoop duurkoop is.

 

Movavi Video Editor 9

Prijs: € 39,-
Website. www.movavi.com