Pinnacle Studio 14

pinnacle-studio-14-tk

Pinnacle Studio 14

De veertiende versie van het populaire videobewerkingspakket Pinnacle Studio kent weer tal van verniewingen. Studio 14 komt in drie versies; Pinnacle Studio HD, Pinnacle Studio Ultimate en Pinnacle Studio Ultimate Collection. Wij installeerden de laatste meest uitgebreide variant en waren benieuwd of de vernieuwingen een overstap waard zijn.

De twee staps installatie verloopt snel en vlekkeloos zowel onder Windows Vista als Windows 7. Eerst wordt Studio zelf geïnstalleerd en daarna de plug-ins. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; Studio 14 beschikt niet over de Boris FX en Vitascene plug-ins dus als u deze wilt gebruiken, dan zult u ze apart moeten installeren.

Met de Content Transfer Wizard kunt u plug-ins, premium packs en ander inhoudselementen van eerdere versies van Pinnacle Studio overzetten naar Studio 14. Vervelend is, dat de Transfer Wizard alleen de Studio versies 10 en 11 accepteert, maar niet de dvd’s van Studio 12. Om toch gebruik te kunnen maken van de Boris FX en Vitascene plug-ins moet u deze handmatig installeren.

pinnacle-studio-14-borisfx

De Vitscene plug-ins werkte daarna zonder problemen, maar bij gebruik van de Boris FX plug-in, krijgt u het Pinnacle logo over de video te zien.  Om dit te voorkomen moet u op de computer waarop ook Studio 12 is de bestanden BorisFXUI.fex en BorisGraffitiUI.XML uit de RTFx-map van Studio 12 te kopiëren naar de RTFx-map van Studio 14. Als u daarna ook de Graffiti-map kopieert van de Studio 12 Ultimate Plugins folder naar de Studio 14 Ultimate Plugins folder kunt u de Boris FX plug-ins zonder problemen gebruiken.

 

Pinnacle Studio 14: Nieuw design

Het eerste wat opvalt na het starten van Studio 14 is het nieuwe uiterlijk. De interface is donkerder en ziet er strak uit. Er vallen drie dingen op. Als eerste is de VU-meter veranderd van mono naar stereo. Op zich aardig, want zo kunt u de afzonderlijke kanalen in een stereomix beter beoordelen. Het is alleen vreemd dat deze stereo VU-meter niet ook in de audiomixer is terug te vinden, zodat u er uiteindelijk weinig aan hebt.

pinnacle-studio-14-vu-meter

Een positieve verbetering is de schuifbalk die het systeem van bladeren door pagina’s vervangt. De schuifbalk zorgt ervoor dat u snel door de overgangen, videobestanden en dvd-menu’s kunt scrollen.

pinnacle-studio-14-scrollbar

De laatste nieuwe knop die opvalt bevindt zich naast de projectnaam boven de tijdlijn. Met deze knop opent u het Projectvak. In dit vak worden alleen de bestanden getoond die u in uw montage gebruikt of wilt gaan gebruiken. Bestanden op de tijdlijn worden automatisch toegevoegd, maar u kunt ook bestanden uit de albums toevoegen aan het projectvak zonder dat ze op de tijdlijn staan. Deze nieuwe optie bespaart u veel tijd omdat u nu niet iedere keer door de albums hoeft te navigeren.

pinnacle-studio-14-projectvak

 

Pinnacle Studio 14: nieuw Studio Import

Pinnacle Studio 14 heeft een totaal nieuw importvenster met de naam Studioimport. U kunt importeren van camera’s, webcams, harde schijven, geheugenkaarten of van niet-beveiligde dvd’s en Blu-ray-disks. Studioimport herkent zonder problemen de avchd-camera. Vervelend is wel dat de mappenstructuur niet automatisch wordt getoond, maar dat u zelf naar de stream-map moet navigeren om de avchd-bestanden te kunnen zien.

pinnacle-studio-14-studioimport

Daartegenover staat dat Pinnacle er als een van de weinigen in is geslaagd om u zowel bestanden te laten selecteren van de hd-camera en dat u daarvan ook een preview kunt bekijken. U kunt alle bestanden selecteren of deselecteren, maar nog beter is dat u invloed kunt uitoefenen op de bestandsnamen van de bestanden. U kunt zelf een naam opgeven en deze naam laten volgen door een nummer, creatietijd of tijdsduur.  Vervolgens kunt u aangeven op u de originelen fragmenten na import wilt verwijderen en of duplicaten zijn toegestaan of niet. Minpunt van Studioimport is dat de bestanden op de camera iedere keer opnieuw moeten worden ingelezen als u een aantal bestanden hebt geïmporteerd. Dit duurt erg lang omdat er ook een duplicaat check wordt uitgevoerd.

pinnacle-studio-14-stopmotion

Met de nieuwe Stop beweging (Stop Motion) kunt u geanimeerde films maken van live-beelden. Door iedere keer op de Frame Opnemen knop te klikken worden er 8 of 12 frames per seconde gecaptured van de live-beelden. Deze beelden kunt u vervolgens importeren in uw montage. Een leuk functie om bijvoorbeeld een poppenanimatie te maken. Door gebruik te maken van de Uienschil optie, waardoor u het opgenomen beeld ziet ten opzichte van het actuele beeld, kunt u tot leuke creaties komen.

De goed verzorgde interface in combinatie met de nieuwe opties als het automatisch aanpassen van bestandsnamen, het kunnen previewen van avchd-materiaal en het maken van animaties, zorgt ervoor dat het importeren met Studioimport niet alleen eenvoudiger is geworden, maar ook veelzijdiger.

 

Pinnacle Studio 14: Albums

De gecapturde videofragmenten kunt u terugvinden in de albums. Wilt u extra bestanden van de harde schijf importeren dan kunt u via de mappenstructuur individuele bestanden importeren. Studio 14 biedt, evenals de voorgangers, nog steeds niet de mogelijkheid om meerdere bestanden tegelijkertijd te importeren via de albums. U kunt wel de map selecteren met alle videobestanden, maar dat heeft tot gevolg dat u dan alle bestanden importeert. De snelste manier om een specifiek aantal bestanden te importeren blijft toch door gebruik te maken van de Windows Explorer. Als u daar de bestanden selecteert die u wilt hebben kunt u ze direct slepen naar een album of nu ook naar het projectvak.

 

Pinnacle Studio 14: Nieuwe plug-ins en titelgenerator

Pinnacle Studio 14 heeft maar een beperkt aantal nieuwe dvd-menu’s, montage thema’s en effecten waarvan u gebruik kunt maken in uw montage. Aan het werken met de videobestanden op de tijdlijn is weinig veranderd. Op de tijdlijn kunt u gebruik maken van een video-, audio-, overlay-, geluidseffecten en muziekspoor om uw montage vorm te geven.  Alles werkt zoals het moet en ook het afspelen van full hd-videobeelden leverde geen problemen op.

pinnacle-studio-14-toonit-plug-in

U kunt uw montage verfraaien met de vijf nieuwe plug-ins van Red Giant. Met Knoll Light Factory kunt u verschillende lichteffecten creëren, waarmee u bijvoorbeeld zonlicht kunt nabootsen. Erg leuk is de Toonit plug-in waarmee u videobeelden als cartoons, olieverf schilderijen of als aquarel kunt weergeven.

pinnacle-studio-14-knoll-light-factory

Met Red Giant 3Dstroke kunt u bliksemflitsen, wervelstromen, neon kronkels, lussen, vierkanten, cirkels en andere 3D elementen creëren en animeren. Ziet u liever explosies, sneeuwstormen, elektronbollen, rookgordijnen en vuur speel dan vooral even met de Trapcode Particular plug-in.

pinnacle-studio-14-trapcode-shine-plug-in

Met de laatste Red Giant plug-in Trapcode Shine kunt u uw videobeelden een andere uitstraling geven door verschillende Schijnsels toe te passen. U kunt op die manier de kleuren van de diepe zee nabootsen, een Mars omgeving creëren of iemand in de belangstelling plaatsen met het hemel schijnsel. Hebt u eenmaal een effect toegepast dan kunt u nu eenvoudig de eigenschappen daarvan op de tijdlijn kopiëren en plakken op ander videoclips.

Om uw beelden te verlevendigen kunt u muziek gebruiken, geluidseffecten toepassen of achtergrondmuziek genereren met Scorefitter. Kon u in de vorige versie nog via een omweg gebruik maken van SmartSound, nu is dat niet meer mogelijk. Smartsound heeft aangegeven dat ze geen plug-in gaan ontwikkelen voor Pinnacle Studio 14.

pinnacle-studio-14-motiontitler

De meest opvallende vernieuwing van Pinnacle Studio 14 komt u tegen als u titels gaat maken. De klassieke titelgenerator om stilstaande titels te maken is uitgebreid met een Motion Titler. U kunt geanimeerde titels opbouwen door verschillende lagen met teksten, vormen en foto’s op elkaar te stapelen. Iedere afzonderlijke laag kunt u animeren. U kunt de tijdsduur van het effect aanpassen en u kunt eenvoudig de kenmerken van het effect kopiëren van de ene naar de andere laag. Verschillende lagen kunt u groeperen en opslaan als template voor later gebruik. De nieuwe titelgenerator werkt prettig en is simpel in gebruik zodat u er snel vertrouwd mee zal zijn.

 

Pinnacle Studio 14: Exportfuncties

Nieuw bij het exporteren is dat u een keuze hebt om de hele tijdlijn te exporteren of juist alleen delen daarvan. De exportmodule herkent markeringen op de tijdlijn en u kunt deze in de exportmodule selecteren om alleen specifieke gedeelte te exporteren.  Pinnacle ondersteunde al veel bestandsformaten maar het is nu ook mogelijk om presets te selecteren voor mp3-bestanden.

pinnacle-studio-14-mp4-exportpinnacle-studio-14-export-Bluray

Een flinke tegenvaller is het ontbreken van de mogelijkheid om mp4-bestanden te maken met de H.264 codec. Ook in versie 14 wordt nog steeds gebruik gemaakt van de verouderde mpeg-4 codec waarvan de kwaliteit niet al te best is en waarvan de maximale bitrate maar 12 Mbit/s is. Dat dit ook nog eens zo traag gaat als een slak is erg vervelend. De encoder is netzoals in Versie 12 zeer langzaam.

pinnacle-studio-14-blu-ray-export

Positief is dat de kwaliteit van de Blu-ray disks en AVCHD-DVD’s een stuk beter zijn geworden, doordat de maximale bitrate is opgeschroefd van 25 Mbit/s naar 40 Mbit/s.  Bekijkt u AVCHD en Blu-ray bestanden na de mp4-bestanden dan bent u direct overtuigd van de kracht van H.264.

 

Pinnacle Studio 14: Conclusie

Pinnacle Studio 14 werkt zonder meer een stuk prettiger dan Studio 12. Het vernieuwde importvenster, de schuifbalken bij de albums en het nieuwe projectvak zijn welkome verbeteringen. Daarnaast zorgen de nieuwe titelgenerator en de Red Giant plug-ins er voor dat u weer heel wat uren  zoet kunt zijn met het maken van mooie effecten. Dat nu ook de kwaliteit van de geëxporteerde hd-videobeelden op AVCHD DVD’s en Blu-ray disks zeer goed zijn is natuurlijk uitstekend.

Ondanks het ontbreken van een extra videospoor, een stereo VU-meter in de audiomixer en de mogelijkheid om MP4-bestanden te maken met de H.264-codec, is een upgrade van versie 12 naar 14 zeker de moeite waard.