Corel Digital Studio 2010

corel-digital-studio-teaser-kl

Corel Digital Studio 2010

Corel Digital Studio 2010 is een bundeling van vier pakketten. Met PaintShop Photo kunt u simpele fotobewerkingen uitvoeren, met VideoStudio een eenvoudig filmpje maken, met DVD Factory een dvd of audio-cd samenstellen en met Windvd kunt u verschillende multimediabestanden afspelen op uw computer. De namen van de pakketten lijken op die van de uitgebreidere broers, maar in uiterlijk en functionaliteit hebben ze weinig met elkaar gemeen.

De interface van Corel Digital Studio 2010 ziet er zeer goed uit. U werkt in een dynamische omgeving waarin vensters en menu’s vaak pas zichtbaar worden als u er met de muis overheen beweegt. PaintShop Photo, VideoStudio en DVD Factory starten allemaal met dezelfde Instant Viewer. In deze centrale omgeving kunt u bestanden importeren, organiseren en exporteren. Afhankelijk van het pakket dat u start krijgt u meer of minder opties gepresenteerd om multimediabestanden te importeren of te bewerken. Zo kunt u bijvoorbeeld in VideoStudio wel foto’s importeren en deze roteren en bijsnijden, maar kunt u geen gebruik maken van de opties om de foto te optimaliseren terwijl deze wel worden getoond. Dit is jammer, want nu moet u iedere keer wisselen tussen programma’s om een taak te kunnen voltooien.

 

Corel Instant Viewer

De basisonderdelen van de Instant Viewer zijn wel hetzelfde. De geïmporteerde video-, audio- en fotobestanden worden in schaalbare venstertjes weergegeven. Op het raamwerk van deze venstertjes staan pictogrammen waarmee u de bestanden kunt selecteren, verwijderen, roteren of in het geval van audio- en videobestanden kunt afspelen. De geselecteerde bestanden worden onder in het venster aan de mediacompilatie toegevoegd, zodat u de bestanden die u wilt gebruiken netjes bij elkaar hebt staan.

corel-digital-studio-2010-instant-viewer-jump-list

Om de vele multimedia bestanden te kunnen ordenen zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt ze later in de bewerkingsmodus een waardering meegeven door een aantal sterren toe te kennen, u kunt ze ordenen op datum, toevoegen aan albums en voorzien van een zelfgekozen label. Het wijzigen van de naam van een album verloopt in Windows Vista niet altijd zonder problemen. Regelmatig crasht de Instant Viewer en moet u de applicatie opnieuw starten. Op Windows 7 kunt u probleemloos de namen van de albums aanpassen. Daarnaast kunt u in Windows 7 ook direct gebruik maken van de nieuwe jump list op de taakbalk, waardoor u snel toegang hebt tot de laatste bestanden en gerelateerde taken.

Het toekennen van labels als vakantie, vrienden en plaatsen is zeer simpel. Lastiger is het om de afbeeldingen weer te voorschijn te toveren die u hebt gelabeld. In plaatst van gebruikelijke knoppen om labels en sublabels te kunnen selecteren moet u in Digital Studio gebruik maken van het zoekvenster. Hier geeft u de namen van de labels en daarna verschijnen de bijbehorende afbeeldingen.
Zeer prettig is dat u vanuit de Instant viewer direct multimedia bestanden kunt delen met anderen. U kunt de bestanden mailen, maar ook direct online plaatsten op Flickr, YouTube of Facebook. Tevens kunt u foto’s op verschillende manieren printen en video bestanden op een dvd-branden.

Door in de mediacompilatie te dubbelklikken op een multimediabestand wordt de Snel bewerken modus geactiveerd van het programma dat u hebt gestart. De bewerkingen die u kunt uitvoeren zijn voor iedere applicatie beperkt tot de hoog noodzakelijke en veel voorkomende taken.

 

Corel Paintshop Photo 2010

In Paintshop Photo krijgt u een vergrote weergave te zien van de afbeelding die u wilt bewerken. U kunt deze afbeelding verder uitvergroten, bijsnijden en opslaan in hetzelfde formaat. U kunt de afbeelding optimaliseren door rode ogen te verwijderen, kleuren, scherpte of schaduwen aan te passen en u kunt de afbeelding verfraaien met een viertal effecten en frames. U wordt niet geconfronteerd met lastige exportinstellingen en het is ook niet mogelijk om de afbeelding in een ander formaat op te slaan.

corel-digital-studio-2010-paintshop-photo-rode-ogen

 

Corel VideoStudio 2010

Met VideoStudio kunt u nagenoeg alle bekende videoformaten importeren. Na het importeren geeft u een projectnaam op en maakt u direct een keuze voor het dvd-menu. In principe is uw video dan al klaar, maar u kunt de onderdelen nog wel bewerken. U kunt de videofragmenten inkorten, voorzien van titels en achtergrondmuziek en u hebt de mogelijkheid om de scherpte aan te passen en het beeldruis te verminderen. Daarnaast kunt u het dvd-menu nog aanpassen door hier teksten te veranderen en extra hoofdstukken aan te maken.

corel-digital-studio-2010-avchd

VideoStudio kent twee minpunten. Hd-video wordt haperend afgespeeld en de beelden verschieten van kleur en de keuze uit het aantal dvd-menu’s is met vier wel erg beperkt. Goed is wel dat u de video zonder enige exportinstelling te hoeven opgeven kan exporteren naar verschillende bestandsformaten. Daarnaast kunt u de video branden op een dvd of avchd-dvd of direct uploaden naar een videowebsite.

corel-digital-studio-2010-videostudio

 

Corel DVD Factory 2010

Met DVD Factory kunt u fotoshows maken, audio-cd’s samenstellen of verschillende videofragmenten met een menu branden op een dvd of avchd-dvd. Veel verschil met VideoStudio is er niet. Eigenlijk kunt u beter VideoStudio gebruiken omdat u dan meer vrijheid hebt in het maken van de dvd. DVD Factory is wel het onderdeel waarmee u multimediabestanden kunt kopiëren naar uw iPod, PSP of mobile telefoon.

corel-digital-studio-2010-dvd-factory-delen

 

Corel Windvd 2010

Windvd is een mooi vormgegeven multimediaspeler en die prettig is in bediening. U kunt muziek- en videobestanden afspelen en toevoegen aan een afspeellijst, maar u kunt Windvd ook gebruiken voor het kijken naar dvd’s en het luisteren naar cd’s. Als u Blu-ray disks wilt afspelen dan moet u Windvd upgraden naar de Plus versie

corel-digital-studio-2010-windvd

 

Conclusie Corel Video Studio 2010

Corel Digital Studio is een mooi vormgegeven en niet moeilijk aan te leren pakket, waarmee u snel resultaat zult boeken. De functionaliteit is beperkt, maar net genoeg om eenvoudige taken mee uit te voeren. Het aantal templates om uw creaties mee te verfraaien had meer gemogen en het is jammer dat hd-video niet vloeiend wordt afgespeeld. Of het pakket iets voor u is, kunt u zelf uitproberen door een gratis proefversie te downloaden op de website van Corel.

Naam: Corel Digital Studio 2010
Website: www.corel.nl
Prijs: € 69,-