Pinnacle Studio 11 ultimate

pinnacle_studio11

Pinnacle Studio 11 ultimate

Speciale momenten in ons leven leggen we het liefst vast op video. Voor ons zelf als herinnering maar ook steeds meer om anderen te laten zien waartoe we in staat zijn. Een opmerkelijk filmpje op YouTube kan immers wereldfaam betekenen. De kwaliteit van de beelden is hierbij ondergeschikt. Video-opnames van webcams en mobiele telefoons geven ons meer bewegingsvrijheid en leveren vaak spectaculairdere beelden dan die zijn vastgelegd met een gewone videocamera. Voor alle opnames geldt wel dat u ze een finishing touch moet geven in de montage. Pinnacle Studio 11 biedt u genoeg gereedschap om uw videobeelden te pimpen en geschikt te maken voor iedere denkbaar medium.

De installatie van Studio 11 duurde lang. Na een installatie van meer dan een half uur kregen we eerst de melding dat versie 11.1 beschikbaar was en daarna dat we de proDAD VitaScene update moesten installeren om hiermee aan de slag te kunnen. Na drie kwartier konden we het programma starten en viel het direct op dat dit nog net zo traag verliep als in de vorige versie. Maar liefst 35 seconden deed Studio er over om de interface te tonen.

Op ons eerste testsysteem, dat al enige tijd zonder schone installatie draait, kregen we bij de eerste verkenning regelmatig vastlopers. Deze werden veroorzaakt op die momenten dat Studio verbinding zoekt met het internet. Helaas geeft Pinnacle niet aan wat er fout gaat en er zit niets anders op dan het programma iedere keer opnieuw te starten. Op ons tweede ‘schone’ test pc kwamen we dit probleem niet tegen.

Bijna alle effecten van de bonus-cd werken pas nadat u de premium content hebt gekocht.

 

 

 

 

 

Tweede monitor

Aan de interface van Studio 11 is weinig veranderd. De bekende tabbladen Opnemen, Bewerken en Film maken, wijzen u stap voor de stap de weg in het montageproces. De aankondiging op de doos van een schaalbare interface kunt u met een korreltje zout nemen. Weliswaar kunt u de interface uitrekken over twee monitoren, maar de individuele vensters zijn niet schaalbaar. Erg prettig is wel dat u de tweede monitor nu als preview venster kunt gebruiken.

Studio 11 kan overweg met alle gangbare bestandformaten die u eenvoudig kunt inladen via het tabblad Opnemen of direct kunt importeren via het album. Als de videobeelden eenmaal in het album staan kunt u ze via het storyboard of tijdlijn gaan bewerken. Gebruik van de tijdlijn geeft u meer bewegingsvrijheid omdat u hier kunt werken met een extra video- en audiospoor. Helaas zijn er weinig vernieuwingen doorgevoerd om het monteren van video te veréénvoudigen. Er kunnen bijvoorbeeld geen markers worden geplaatst om specifieke momenten in de video te synchroniseren met geluid, kunt u de audio niet van de video scheiden en is het verplaatsen van keyframes voor video-effecten op de tijdlijn niet mogelijk.

Met de nieuwe BIAS SoundSoap plug-in kunt u uw geluid eenvoudig vrij maken van ruis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernieuwingen

Een aantal vernieuwingen zijn er wel te vinden in de effecten. Met de BIAS SoundSoap plug-in kunt u geluid opschonen en met de proDAD Vitascene hebt u een extra set effecten tot u beschikking. Naast de honderden andere effecten zijn deze aanvullingen natuurlijk zeer welkom. De installatie van de bonus-cd levert nog meer effecten op maar hieraan kleeft ook een nadeel. Veel audio- en video-effecten zijn wel zichtbaar, maar u kunt ze pas gebruiken als u hiervoor hebt betaald. Dat is zeer opmerkelijk omdat we zouden verwachten dat bij een Ultimate versie alles inbegrepen zou zijn.
Nieuw is ook de muziekgenerator ScoreFitter. Hiermee kunt u op maat muziek plaatsen onder uw videobeelden. ScoreFitter werk hetzelfde als SmartSound wat nog steeds te gebruiken is. De veertig bonusnummers van ScoreFitter zullen door hun oubolligheid niet iedereen aanspreken.

Exporteren naar hd dvd of blu-ray is voor Pinnancle Studio geen enkel probleem.

 

 

 

 

 

 

Exporteren

Het exporteren van video levert in Studio 11 geen enkel probleem op. De video kan geschikt worden gemaakt voor onder meer DVD, HD dvd, Blu-ray, iPod, PSP, Mpeg 1, 2 en 4 en AVI. Voor het encoderen naar mpeg-4 en Dolby Digital is wel activering via het internet vereist, maar het is gratis en de kwaliteit zeer goed.

 

Pinnacle Studio Ultimate


Website: www.pinnaclesys.nl
Prijs: € 129
Beoordeling: Vier sterren

Pluspunten:

  • Nederlandstalig
  • Eenvoudig
  • Goede kwaliteit na encoderen

Minpunten:

  • Bonus is geen bonus
  • Bewerkingen op tijdlijn

Alternatief: Magix Video Deluxe 2007 plus (€ 99)