Magix Video deluxe premium 2013: Cosmetische vernieuwingen

magix-video-deluxe-2013-greenscreen-teaser

Magix Video deluxe premium 2013: Cosmetische vernieuwingen

Magix geeft zelf aan dat er wel vijftig vernieuwingen zijn, maar de meeste daarvan zijn cosmetisch. Hier en daar wat opties weglaten bij de instellingen, een paar extra overgangen en templates, maar de meeste daarvan zijn niet noemenswaardig.

Als je Video deluxe start zal het je direct opvallen dat deze sneller start en dat de bestanden sneller zijn te laden. Behalve dat, vallen direct de icoontje op in de Mediapool die verschijnen zodra je met de muis over een thumbnail beweegt. Door te klikken op één van de drie icoontje kun je nu direct een videobestand bekijken, openen in de trimmer of plaatsen op de tijdlijn.

magix-video-deluxe-2013Magix Video deluxe is iets sneller geworden.

Erg goed is dat er nu een optie is om meerdere tijdlijnen of films te maken binnen één project. Hierdoor is het eenvoudiger om je montage op te delen op basis van inhoud of simpelweg omdat je even iets wilt uitproberen. Wil je de tijdlijnen later samenvoegen, dan kun je dat doen door de inhoud van de ene tijdlijn te kopiëren naar de andere. Dit is niet perfect, maar het is een stap voorwaarts met wat het was. Op de tijdlijn zijn de videosporen nu eenvoudiger in hoogte aan te passen. Opmerkelijk is de keuze van Magix om de audio van een videoclip voortaan niet meer op een apart spoor te plaatsen. Dit moet je elke keer handmatig instellen en dat is vervelend.

magix-video-deluxe-2013-greenscreenDe verbeterde chroma key, werkt nog niet optimaal.

De monitor vertoont een aantal vervelende bugs. Die kom je tegen bij de multicammodus en het trimmen van clips op de tijdlijn. Als je bijvoorbeeld twee getrimde clips naast elkaar op de tijdlijn plaatst en een rolling edit uitvoert, slaat de monitor op zwart. Dit is uitermate irritant om dat dit een van de basisacties is van het monteren van een film. Wat betreft de overgangen en effecten is er weinig vernieuwd. De chroma key zou zijn verbeterd, maar het resultaat is nog steeds niet opperbest.
Snelheid
Magix geeft aan dat er voornamelijk is gesleuteld aan de snelheid van het pakket. Full hd-video streams gecodeeerd met de H.264 codec zouden nu beter moeten afspelen door de ondersteuning van GPU-acceleratie. Of dat ook daad werkelijk gebeurt hangt af van de videokaart in je systeem. Gebruik je een kaart van AMD, die gebruik maakt van OpenCl, dan is er weinig verschil te merken ten aanzien van de vorige versie. Dit geldt zowel voor de bewerking als voor de export. Gebruik je een Nvidia videokaart, dan is er wel degelijk verschil. De GPU wordt dan tijdens het afspelen en exporteren van H.264-video gemiddeld tussen de dertig en veertig procent belast.

Concreet betekent dit dat het tegelijkertijd afspelen van twee Full hd-streams zonder effecten probleem loos zal verlopen. Dit is niet het geval wanneer je op één van die streams bijvoorbeeld een vervormingseffect gebruikt. Zet je de monitor op halve resolutie, waarvoor nu een handig icoontje is aangebracht in de monitor, dan speelt de video probleemloos af. Schakel je over naar een volledige resolutie, dan speelt het beeld ook goed af, totdat je bij een beeldwisseling komt of in de multicam modus werkt. Dan gaat het beeld stotteren. Gelukkig is het niet zo dat het beeld dramatisch slecht wordt als je op halve resolutie werkt. Je kunt dit dus beter als standaard instelling gebruiken om van de snelheidwinst te profiteren.

Het aantal nuttige vernieuwingen in Magix Video deluxe 2013 is minimaal. Ja, Video deluxe presteert iets beter, maar alleen in combinatie met een Nvidia kaart. Video deluxe is nog steeds een aardig pakket om video mee te bewerken, maar Magix moet nu wel alle zeilen bijzetten om niet aan alle kanten te worden gepasseerd door de concurrentie.

 

Magix Video deluxe 2013

Naam: Magix Video deluxe 2013
Website: www.magix.nl
Prijzen: € 69,99 standaard. €99,- plus, € 129.99 Premium

 

Bye Bye Avid Studio, welkom Pinnacle Studio 16
Adobe Premiere Elements 11: eenvoudiger voor beginners