Bye Bye Avid Studio, welkom Pinnacle Studio 16

pinnacle-studio-16-teaser50

Bye Bye Avid Studio, welkom Pinnacle Studio 16

Met de overname van Corel van Avid Studio en Pinnacle Studio van Avid, was het voor iedereen even afwachten welk pakket Corel de voorkeur zou geven om door te ontwikkelen. De keuze is gevallen op Avid Studio, maar wel onder de naam Pinnacle Studio.

De zestiende versie van Pinnacle Studio heeft dus maar weinig gemeen met Pinnacle Studio 15. Pinncle Studio 16 bouwt voort op Avid Studio en de vernieuwingen mogen er wezen. De uitstekende Bibliotheek om mediabestanden te categoriseren en te taggen is grafisch aangepast om met één oogopslag duidelijk te maken met welke mediabestanden u van doen hebt. Daarnaast is het eenvoudiger geworden om snel tags aan te brengen en commentaar toe te voegen aan de individuele mediabestanden.

 

Twee monitoren
De belangrijkste wijzigingen in de lay-out betreffen de extra permanente monitor en de toevoeging van een storyboard-optie. In de eerste versie van Avid Studio was het al mogelijk om van twee monitoren gebruik te maken, maar je moest daarvoor wel switchen tussen de ene en de andere. Nu hoeft dat niet meer, want de twee monitoren kun je permanent naast elkaar open laten staan. Dit is niet alleen makkelijk voor het trimmen van clips, maar ook voor het perfectioneren van beeldwisselingen op de tijdlijn. Bij het uitvoeren van de montagemogelijkheden op de tijdlijn, worden beide monitoren ingeschakeld, zodat je precies ziet wat je aan het editen bent. Dit is een zeer groot pluspunt ten op zichten van andere pakketten die dit nog niet kunnen.

pinnacle-studio-16-overview-monitoren

Nieuw is ook de optie om 3D-video te kunnen bekijken en bewerken. Je kunt dat doen in de anaglyph-modus of full frame door gebruik te maken van de Nvidia 3D Vision Kit in combinatie met een 120 Hz monitor.
Boven de tijdlijn is een ruimte gereserveerd voor het tonen van een storyboard. Van elke clip op de tijdlijn wordt het eerste frame weergegeven op het storyboard, waardoor het eenvoudiger wordt om bestanden in de juiste volgorde te plaatsen. De storyboard-optie kan worden ingeschakeld voor elke afzonderlijke video of audio track op de tijdlijn.

 

Editing
Het monteren in Pinnacle Studio 16 is eenvoudiger geworden, doordat de automatisch trimmodus voor ripple en rolling edits niet meer standaard actief is. Wie nu clips trimt op de tijdlijn, gebruikt de normale edit modus en dat is ook hetgeen de meeste verwachten. Wil je wel gebruik maken van de geavanceerde montagemogelijkheden dan kun je altijd overschakelen naar de geavanceerde trimmodus met de T-knop. Erg goed is ook dat de opties om met het toetsenbord te monteren verder zijn uitgebreid. Alle toetsenbordcombinaties zijn nu zelf te bepalen via de algemene instellingen.

pinnacle-studio-16-effecten

Snelheid
Erg blij zul je worden van optie om effecten en overgangen te laten renderen door de GPU. Hierdoor zijn veel  effecten realtime te bekijken, zonder dat u eerst een tijd moet wachten. De implementatie van de GPU-acceleratie is redelijk geslaagd; de GPU wordt gemiddeld zo’n veertig procent belast. Een minpunt is er ook. Pinnacle Studio loopt soms om onduidelijke redenen vast. Dit mag natuurlijk niet gebeuren, maar gelukkig vraagt het programma altijd wel of je het voorgaande project wilt hervatten.

 

Export
Nieuw is de optie om te kunnen exporteren naar de Box. Dit is een clouddienst van Corel, waarvoor u standaard 40 GB schijfruimte krijgt. U kunt daar projecten opslaan, om ze vervolgens met de app van Pinnacle verder te kunnen bewerken op de iPad.

Op de exporter van Pinnacle Studio valt weinig aan te merken behalve dat het exporteren met de geavanceerde H.264 opties als CABAC en nog steeds niet mogelijk is. Dit gaat ten koste van de kwaliteit.
Pinnacle Studio 16 is op veel punten sterk verbeterd. Niet alleen voor oude Pinnacle Studio gebruikers maar ook voor Avid Studio gebruikers loont het om over te stappen of te upgraden.

 

Pinnacle Studio 16

Naam: Pinnacle Studio 16
Website: www.pinnaclesys.com
Prijzen:
Pinnacle Studio  €59,95
Pinnacle Studio Plus €99,95
Pinnacle Studio Ultimate €129,95