Adobe Premiere Elements 11: eenvoudiger voor beginners

adobe-premiere-elements-11-organizer-teaser

Adobe Premiere Elements 11: eenvoudiger voor beginners

Adobe heeft er voor gekozen om Premiere Elements geheel op nieuw te redesignen, zodat het voor beginners nog eenvoudiger om met het pakket te werken. Op wat schoonheidsfoutjes na pakt deze strategie goed uit.

Als je al eerder hebt gewerkt met Premiere Elements en je start de elfde versie voor het eerst op zul je even verbaasd staan te kijken. Het programma komt geheel anders over dan de vorige versie. Koos Adobe er een paar versies gelden nog voor om de interface donkerder te maken, nu is deze weer een stuk lichter dan voorheen. Dat is in het begin even wennen, want het geheel ziet er flets uit en dat bevordert niet altijd de leesbaarheid van kleinere letters. Helaas is het niet mogelijk om de interface zelf donkerder te maken.

adobe-premiere-elements-11-overviewPremiere Elements 11 heeft een volledig nieuwe interface.

Direct valt op, dat alle knoppen en balken op een andere plaatst zitten en dat er veel icoontjes om functies te activeren zijn verdwenen. Een goede zet, want het programma is daardoor ineens een stuk gebruiksvriendelijker. In de vorige versies zaten de functies verstopt onder de verschillende tabbladen en moest je bekend zijn met de verschillende icoontjes om ze goed te kunnen inzetten. Nu zijn alle functies altijd direct zichtbaar.

De Organizer waar je de bestanden classificeert en tagt, is nog steeds 32-bit en daardoor niet volledig geïntegreerd met Premiere Elements. Prettig is dat de Organizer ook de zelfde look and feel heeft gekregen als Premiere Elements. Clips kun je in de Organizer op tal van manieren taggen en classificeren, maar nieuw zijn de opties om clips te koppelen aan plaatsen op een wereldkaart of ze op basis van een kalender te organiseren. De Organizer van Premiere Elements is zeer makkelijk in gebruik en een groot voordeel is, dan je in staat wordt gesteld om je media-archief te back-uppen.

 

----

Interesse in een training Adobe Premiere Elements? Klik hier voor het aanbod.

----

Vanuit de Organizer kun je videoclips rechtstreeks sturen naar Premiere Elements. Dit is geen handige optie, want daarmee worden de clips direct op de tijdlijn geplaatst en voorzien van verschillende overgangen tussen de clips. Beter is het om ze handmatig te verslepen naar de Project Assets map.

 

Quick
Het nieuwe Quick-modus is bedoeld voor als je snel een filmpje wilt maken zonder al te veel extra poespas. Je plaatst de clips op een storyboard, waar je eenvoudig de volgorde kunt aanpassen en clips kunt trimmen. Prettig is daarbij dat de monitor bij het trimmen automatisch twee beelden laat zien, zodat je kunt zien wat je doet. In deze Quick-modus is het tevens mogelijk om snel correcties uit te voeren, effecten toe te kennen, titels te maken of audio te corrigeren. Zonder enige twijfel zullen veel nieuwe gebruikers baat hebben bij deze eenvoudige bewerkingsmodus.

adobe-premiere-elements-11-organizerIn de Organizer zijn clips nu ook te koppelen aan een plaatst op de wereldkaart.

 

Expert
Wil je meer controle over je montage, dan schakel je over naar de Expert-modus. Dan beschik je over meerdere tijdlijnen om je montage te perfectioneren. Wat betreft de functionaliteit, zul je in de Expert-modus niet veel nieuws aantreffen. Er zin weliswaar wat extra effecttemplates, maar het enige wat echt nieuw is, is de Time Remapping functie, waardoor je delen van clips op een zeer simpele manier kunt versnellen of vertragen.

Een klein minpintje tref je aan als je de video op de tijdlijn wil gaan bewerken door gebruik te maken van toetsenbordcombinaties. Zo zou je bijvoorbeeld de c-toets gebruiken om je cursor te veranderen in een scheermes om je video te knippen. Maar helaas werken een aantal van die short-cuts niet.

Wat betreft de prestaties van Premiere Elements zit het goed. Door de uitstekende implementatie van de GPU-acceleratie kun je zonder problemen met twee full hd avchd videostreams werken in combinatie met effecten, zonder dat het beeld gaat haperen.

 

----

Interesse in een training Adobe Premiere Elements? Klik hier voor het aanbod.

----

Premiere Elements 11 mag dan weliswaar weinig vernieuwingen bevatten, toch krijg je het gevoel door de interface aanpassingen en de nieuwe Quick-modus, dat het pakket prettiger en gebruiksvriendelijker werkt dan voorheen.

Adobe Premiere Elements 11

Naam: Adobe Premiere Elements 11
Taal: Nederlands en Engels
Website: www.adobe.nl
Prijzen:
Upgrade € 79,97
Volledig: € 100,43