LaCinema Classic HD

lacinema-teaser-50

LaCinema Classic HD

De nieuwe High Definition Media Player van Lacie, de LaCinema Classic HD ondersteunt een indrukwekkende lijst met bestandsformaten en ziet er goed uit. Maar hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid?

Het uiterlijk van LaCinema Classic HD is ontworpen door designer Neil Poulton. Net zoals een aantal andere multimedia-apparaten van Lacie glimt ook deze zwarte mediaspeler de kast uit. De LaCinema Classic ziet er precies hetzelfde uit en heeft dezelfde afmetingen als de Network Space 2.

lacinema-hd-Left

Aansluiten van de mediaspeler op de tv is eenvoudig te realiseren met de bijgeleverde HDMI of composiet kabel.  We missen echter de componenten-aansluiting. Dit heeft als consequentie dat u alleen naar HD-beelden kunt kijken met de LaCinema Classic als uw televisie over een HDMI-aansluiting beschikt, omdat de composiet aansluiting hiervoor niet geschikt is. Maakt u gebruik van de HDMI-aansluiting, dan zien de beelden van het menu er stukken beter uit dan wanneer u gebruik maakt van de composiet-aansluiting. Lacie had hier meer aandacht aan moeten besteden, omdat de beelden van het menu nu verre van optimaal zijn. Er is een enorme kleurzweem en de letters op het beeld zijn slecht te lezen.

lacinema-hd-back

Om de audio aan te sluiten zijn er drie mogelijkheden. Analoog via de rode en witte tulp of digitaal via HDMI en SPDIF. Door een van deze laatste twee aansluitingen te koppelen aan een AV-receiver, kunt u genieten van surround geluid.

 

 

LaCinema Classic HD: Opslag

De LaCinema Classic HD beschikt over een 1 TB harde schijf waar naartoe u uw video, audio of foto bestanden kunt kopiëren. Deze opslagcapaciteit kunt u nog uitbreiden door een externe harde schijf aan de USB-poort te koppelen.

Er zijn twee manieren om uw multimediabestanden te kopiëren naar de LaCinema Classic. U kunt de mediaspeler aansluiten op uw computer via USB of gebruik maken van de 10/100 Mbit/s ethernet-aansluiting. Het is vreemd dat Lacie niet heeft gekozen voor een gigabit-aansluiting, te meer omdat de mediaspeler exact hetzelfde is als de Network Space 2 die daarmee wel is uitgerust. Bij het overzetten van veel bestanden kunt u dan ook beter gebruik maken van de snellere USB-aansluiting.

 

LaCinema Classic HD: Network Assistant

Zowel via het netwerk als USB wordt de LaCinema Classic direct herkend door de computer. De handleiding geeft aan dat u vervolgens de Lacie Network Assistant die op de cd staat kunt  installeren om eenvoudig bestanden naar de multimediaspeler te kunnen kopiëren. Alleen is Lacie vergeten dit programma op de cd te zetten. Gelukkig kunt u het van de website downloaden. Maar ook hier gaat het niet helemaal goed, omdat de te downloade versie de LaCinema Classic niet herkend.

Gelukkig kunt u via de Windows Verkenner ook direct bij de mediaspeler komen, waardoor de Network Assistant overbodig is.

 

LaCinema Classic HD: Weinig functies

Van de eerste kennismaking met het menu zult u niet onder de indruk raken. Het bestaat uit vijf pictogrammen waarmee u toegang krijgt tot uw foto’s, muziek en video op de harde schijf van de LaCinema Classic, instellingen kunt veranderen en netwerkapparaten kunt selecteren.

De instellingen zijn beperkt en u zult hier dan ook geen moeite mee. Enige wat verwarrend kan werken is de keuze tussen stereo en digitaal bij de uitvoermogelijkheden van audio. Ook bij de optie stereo wordt het geluid digitaal uitgevoerd, met dat verschil dat surround geluid nu gedownmixed wordt, wat bij de optie digitaal niet gebeurt.

lacinema-hd-hoofdmenu

De instellingen geven een goed beeld van de functies van de mediaspeler. En die vallen toch wel tegen voor een apparaat in deze prijsklasse. Zo is er geen ingebouwde FTP-service, is er geen muziek af te spelen van radiostations op het internet, kunt u geen achtergrondmuziek selecteren voor de fotoshow, is er maar één overgangsfilter voor foto’s en kunt u bijvoorbeeld geen snelkoppelingen maken naar veel gebruikte mappen op netwerkapparaten.

 

LaCinema Classic HD: Netwerk

Zonder problemen herkent de LaCinema Classic UPnP en DLNA apparaten in uw netwerk. Bij de apparaten die als mediaserver kunnen fungeren worden altijd de drie mappen Foto’s, Muziek en Video getoond. Afhankelijk van de map die u selecteert, kunt u vervolgens weer een selectie maken per map, artiest, genre,  afspeellijst, datum of de optie kiezen om alle bestanden te tonen.

lacinema-hd-netwerk

Het is erg prettig dat de LaCinema Classic HD veel bestandsformaten herkent. Voor video zijn dit onder meer, AVI, MP4, MKV, DIVX, VOB en M2TS en voor audio MP3, MP4, WAV, PCM , WMA OGG, AAC, FLAC en AC3. Daarnaast worden ook alle foto’s in JPEG, TIFF, PNG en BMP weergegeven. Als extra ondersteunt deze mediaspeler verschillende ondertitelformaten zoals SRT, SSA, SUB, SMI, PSB en ASS. Door de titelbestand dezelfde naam te geven als het videobestand, wordt deze automatisch herkend en getoond. In de instellingen kunt u bovendien nog aangeven wat het formaat van deze ondertitels moet zijn.

 

LaCinema Classic HD: Selectie bestanden

Ondanks het eenvoudige menu is het zeer lastig de juiste video- of fotobestanden te selecteren om af te spelen. Er worden namelijk geen thumbnails getoond, er is geen preview te bekijken en ook worden de bestandstypen niet aangegeven. Het selecteren van muziek gaat daarentegen eenvoudiger omdat u op artiest, album, genre of titel kunt filteren.

lacinema-hd-vts

Ook een minpunt van de LaCinema Classic HD is dat het niet in staat is om dvd-menu’s te tonen. De individuele VOB-bestanden worden wel na elkaar afgespeeld, maar u moet dan wel eerst de juiste er uit vissen. Daarnaast is het niet mogelijk om een ondertitel te selecteren, maar kunt u gelukkig nog wel via de instellingen van audiokanaal verwisselen. Kortom, het menu is niet gebruiksvriendelijk en wekt na verloop van tijd zelfs irritatie op.

lacinema-hd-instellinge-tijdens-film

De LaCinema Classic HD is niet het juweeltje dat we hadden verwacht. Weliswaar kunt u er van alles mee afspelen en ziet de mediaspeler er prima uit, maar het aantal functies en de gebruiksvriendelijkheid schieten hier en daar flink te kort. Zeker voor een mediaspeler waarvan de adviesprijs van boven de tweehonderdtwintig euro en de straatprijs rond de tweehonderd euro ligt, mag u meer verwachten.

LaCinema Classic HD

Naam: LaCinema Classic HD
Website: www.lacie.com
Prijs: € 229,90