Edius Neo 3

neo-teaser

Edius Neo 3

Neo 3 is het instap videobewerkingspakket van Grass Valley en de kleinere broer van Edius. De derde versie kent een aantal vernieuwingen, waaronder een audiomixer, een 3D lay-outer en de mogelijkheid om video fullscreen weer te geven.

Neo 3 is het instap videobewerkingspakket van Grass Valley en de kleinere broer van Edius. De lay-out van Neo 3 ziet er zeer strak uit en lijkt als twee druppels water op die van de grotere broer. Als u met twee monitoren werkt, wordt de interface daarop direct aangepast. Op de ene monitor staat dan de tijdlijn met zowel een bron- als previewmonitor en op de andere monitor staan de verschillende vensters voor het beheren van bestanden, effecten en het aflezen van informatie.

In deze derde versie kunt u bij het importeren van avchd-bestanden gebruik maken van de Source Browser. Deze toont razendsnel de pictogrammen van de honderden videoclips op uw geheugenkaart van uw camera. U kunt deze bekijken en kopiëren naar uw harde schijf of direct toevoegen aan de tijdlijn. Alle overige bestanden kunt u importeren via de Bin, Nieuw is de ondersteuning voor progressive full hd bestanden en video bestanden van Canon DLSR camera’s. Alle geïmporteerde bestanden worden keurig weergegeven, maar een verfijnt mechanisme op al deze bestanden te ordenen of te classificeren ontbreekt. Het enige dat u kunt doen is aan de verschillende bestanden een aparte kleur toekennen.

Neo-3-overview

De kracht van Neo 3 is dat u zonder problemen allerlei verschillende bestandsformaten door elkaar heen kunt gebruiken in uw project. Klopt de resolutie niet, dan wordt de resolutie van de videoclip automatisch omgezet naar de projectresolutie. Deze conversie gebeurt op de achtergrond en door het nieuwe Background Job venster te openen, kunt u dit proces monitoren of pauzeren.

Neo 3: Nested Sequences

Multimedia bestanden zijn op verschillende manieren op de tijdlijn te plaatsen. Erg handig en uniek voor een consumentenpakket is dat u dit via de bronmonitor kunt doen. In deze monitor kunt u de beelden tevens trimmen. Uiteraard zijn de videoclips ook vanuit de bin te slepen op de tijdlijn. Doet u dit nu met de rechtermuisknop, dan verschijnt er een menu met een aantal opties, zoals insert, overwrite en replace. Om te voorkomen dat tracks ongewenst verschuiven, kunt u de nieuwe sync optie per track inschakelen.

Om bij grotere montageprojecten het overzicht goed te kunnen bewaren, kunt u nu gebruik maken van Nested Sequences. Voor elke scene of hoofdstuk in uw montage creëert u een aparte tijdlijn met video en audio tracks. Elke tijdlijn wordt als een videoclip weergegeven in de Bin en als u deze videoclips combineert op een nieuwe tijdlijn, stelt u zo eenvoudig uw montage samen.

Neo 3 kan nu ook beelden Full Screen weergeven. De beeldkwaliteit is uitstekend en dat is een groot pluspunt van Neo 3. Het enige minpuntje is,  dat u geen invloed kunt uitoefenen op de previewresolutie. Dat kan een probleem vormen als u meer dan vier avchd-streams tegelijkertijd wilt afspelen. In dat geval zult u de montage eerst moeten renderen.

Neo 3: Lay-outer

Zowel de overgangen als effecten zijn nagenoeg onveranderd gebleven. Ze zijn ouderwets en op een uitzondering na niet te animeren met keyframes. Verwacht u dus vooral niet al te veel tierelantijnen en teveel special effects. Wel is de standaard Lay-outer van videoclip vernieuwd, waardoor deze nu over twee tabbladen beschikt voor het croppen en positioneren van videobeelden. Het positioneren van beelden kan nu in een driedimensionale ruimte, waardoor er leuke beeld-in-beeld effecten zijn te maken.

neo-3-audiomixer

Een vernieuwing die de zeker de moeite waard is, is de implementatie van de audiomixer. Deze mixer stelt u in staat om het geluid van verschillende audiotracks aan te passen en te pannen. De totale mix kan daarnaast met de Master Audio Track nog in volume worden aangepast. De mixer werkt prima, maar is niet gebruiksvriendelijk. Door de onschaalbaarheid van de mixer moet u elke keer horizontaal scrollen om de juiste schuiven te kunnen bedienen.

Ook in de exportfase blijkt Neo 3 een recht toe recht aan pakket. Alle exportopties zijn aanwezig, maar er zijn zeer weinig dvd-menu’s en er zijn geen mogelijkheden voor directe export naar Youtube of Facebook.
Neo 3 is zonder meer een uitstekend videobewerkingspakket dat stabiel werkt en kwaliteit levert. Het is daarmee ideaal voor editors die zonder veel omhaal een goed filmpje willen maken en daarvoor iets meer willen betalen.

Grass Valley Neo 3

Naam: Grass Valley Neo 3
Website: www.grassvalley.com
Prijs: € 184,95