Cyberlink PowerDirector 9

powerdirector-9-teaser

Cyberlink PowerDirector 9

Powerdirector is nooit een videobewerkingspakket geweest om serieus te nemen. Het was te simpel van opzet en te beperkt in het aantal functies. De nieuwe negende versie zet een grote stap in de goede richting om van dat image af te komen.

Powerdirector  is vooral bekend om zijn technische vernieuwingen. Zo was dit pakket één van de eerste die avchd-ondersteunde en daarbij ook nog eens gebruik maakte van de Cuda-technologie van Nvidia om de processor van de grafische kaart in te schakelen bij het afspelen en renderen van H.264 videobestanden. Maar alleen aan technische vernieuwingen hebt u niet veel als u vervolgens geen audio kunt bewerken, u maar een beperkt aantal tijdlijnen hebt, het werken met keyframes zeer spartaans gaat en de kwaliteit van het preview venster te slecht is om video te kunnen bewerken.

powerdirector-9-overview

De nieuwe Powerdirector 9 heeft ook een aantal technische vernieuwingen, maar nu gaan deze gepaard met tal van verbeteringen, waardoor dit videbewerkingspakket ineens interessant wordt voor de beginnende videobewerker. Powerdirector is compleet opnieuw geprogrammeerd en is nu volledig 64-bit. Daarmee is Powerdirector 9 het eerste consumenten videobewerkingspakket dat optimaal gebruik kan maken van snellere computersystemen met veel geheugen. Het tegelijkertijd afspelen van negen avchd-streams op een i7 920 met 12 GB geheugen is daardoor mogelijk. Niet dat u dit vaak nodig zult hebben, maar het kan wel!

Het zal u dan ook niet verwonderen dat het afspelen van één of twee avchd-bestanden zonder problemen verloopt. Behalve dat Powerdirector 64-bit is maakt het ook gebruik van de nieuwe True Velocity Engine waardoor optimaal gebruik kan worden gemaakt van het geheugen. Dit levert als voordeel op dat ook het inladen tonen van thumbnails van tientallen mts-bestanden binnen enkele seconden is gerealiseerd en dat het programma zeer stabiel is en snel reageert op bewerkingen die worden uitgevoerd.

Maar zoals gezegd hebt u weinig aan dit alles als de videobewerkingsmogelijkheden niet afdoende zijn om vlot een leuk filmpje te kunnen monteren. Deze gedachte is waarschijnlijk ook bij Cyberlink opgekomen en daarom hebben zij veel vernieuwingen doorgevoerd waardoor het monteren makkelijker gaat.

 

Powerdirector 9: Lay-out

Laten we bij het begin beginnen.  De lay-out van Powerdirector 9 is hier en daar aangepast. De kleuren zijn donkerder, waardoor het geheel er beter uitziet, de pictogrammen in de topnavigatie hebben plaatsgemaakt voor een duidelijk menu, alle vensters opkomende vensters hebben nu dezelfde lay-out en kleur en de tijdlijn is uitgebreid met de mogelijkheid om namen toe te kennen aan de individuele tracks.

powerdirector-9-tijdlijn

Dit laatste komt erg goed uit want de beperking van maximaal negen videotracks is opgeheven. U kunt nu maximaal honderd verschillende video- en audiotracks aanmaken. Erg handig daarbij is dat u nu lege videotracks automatische kunt verwijderen en dat u de tracks waarmee u werkt in hoogte kunt aanpassen. Met de plus en min toets kunt u de tijdlijn schalen, maar het is nog niet mogelijk om het uiterlijk van videoclips op de tijdlijn te veranderen, zodat elk frame zichtbaar wordt.

 

Powerdirector 9: Previewvenster

Het grootste bezwaar van de vorige versies van Powerdirector was de slechte preview kwaliteit. In eerste instantie was het dan ook even schrikken toen we in deze nieuwe versie de eerste beelden bekeken en moesten constateren dat die nog steeds slecht waren. De reden dat deze beelden niet mooi worden weergegeven is omdat de preview resolutie op Normal staat. Verandert u deze naar HD preview of Full HD preview, dan staat het beeld als een huis. Althans dat dachten wij. Er zit nog een kleine bug in het programma die er voor zorgt dat het beeld dat u bekijkt als de video niet speelt en wanneer het wel speelt verschillende van kleur is. Het stilstaande beeld heeft de juiste kleur, terwijl het afgespeelde beeld een stuk lichter van kleur is, waardoor alle kleuren een stuk fletser overkomen. Het goed corrigeren van beelden is daardoor onmogelijk.

powerdirector-9-preview

De bug (zie op de laatste pagina de reactie van Cyberlink) komt mogelijk voort uit de nieuwe functie van het previewvenster om op clipniveau in het previewvenster de beelden te kunnen croppen. Als u een clip selecteert, wordt in het preview venster het beeld omkaderd en verschijnt er in het midden een kruis. Door de video nu vast te pakken met de muis kunt u het positioneren en door de buitenste lijnen vast te pakken kunt u de video croppen. Het is zeer goed dat u bij het positioneren en croppen gebruik kunt maken van gridlijnen die het beeld in twee of meerdere vlakken verdelen. Het mooie is dat de lijnen van het videobeeld automatisch snappen met deze gridposities. Een videowall maken met negen videobeelden is op die manier kinderspel.

powerdirector-9-grid-lines

 

Powerdirector 9: Trimmen

De trimfuncties zijn niet gewijzigd in Powerdirector 9. Dat is een gemiste kans, want hieraan kan het nodige worden verbeterd. U kunt videoclips op twee manieren trimmen. De makkelijkste manier is door dit te doen op de tijdlijn. Het is de bekende manier van de uiteinden vastpakken en vervolgens de clip inkorten of verlengen. De tweede manier is handig als u uit een langere videoclip verschillende delen wilt verwijderen of juist wilt behouden. U opent dan de Multi Trim functie en geeft vervolgens met in en uitpunten aan om welke delen het gaat.

powerdirector-9-trimmen

Deze twee methoden werken prima, maar de geavanceerde methoden als slip en slide trim, waarbij u direct de twee beelden in het preview venster ziet die u aan he trimmen bent, zijn er niet. Daarnaast is het ook niet mogelijk om videoclips die u nog moet invoegen op de tijdlijn van te voren te trimmen met het trimvenster of in de previewmonitor.

 

Powerdirector 9: Effecten en keyframes

Er zijn genoeg effecten in Powerdirector 9 om u video mee te verrijken. Al deze effecten worden keurig onder elkaar weergegeven in de Effect Room. Als u op een video-effect klikt, krijgt u in het previewvenster een lelijke animatie te zien van dat effect. Door een effect te slepen op een videoclip wordt deze actief.

powerdirector-9-keyframes

Een heel goede verbetering is de wijze waarop u nu gebruik kunt maken van keyframes. Deze worden nu van alle effecten tegelijkertijd getoond in een nieuw keyframe-venster. Niet alleen de effecten die u hebt geselecteerd staan daar, maar ook de standaard effecten voor het corrigeren van video, het aanpassen van de opaciteit en het volume.

powerdirector-9-overgangen

Het zou nog mooier zijn geweest als u de mogelijkheid had gekregen om keyframes te kopiëren naar andere videoclips of om ze in het nieuwe keyframe-venster makkelijk te kunnen verwijderen. Dit laatste kunt u alleen maar doen door elke keyframe afzonderlijk te selecteren en vervolgens op het keyframe icoontje te klikken. Desalniettemin is het een hele verbetering en is het eenvoudig geworden om in dit programma met effecten te werken.

 

Powerdirector 9: Audiobewerking

In Powerdirector 8 was het niet mogelijk om audio te bewerken. Met de introductie van de nieuwe Wave Editor behoort dat tot de verleden tijd.  U kunt nu elke geluidstrack van een videoclip openen in deze editor.  Daarvoor moet u eerst de audio unlinken van de videoclip. Powerdirector zet elke  audiostream  eerst om naar wav, voordat u deze kunt bewerken.

powerdirector-9-audiomixer

De Wave Editor is simpel van opzet, maar werkt prima. U kunt het volume aanpassen, fades maken, maar ook de audio verbeteren door ruis weg te halen of de equalizer te gebruiken. Daarnaast ondersteunt deze Wave Editor VST-plug-ins van derde partijen. Als u de audio hebt bewerkt en de Wave Editor afsluit, wordt de bewerkte audiostream direct op de tijdlijn geplaatst. Overigens blijft daarbij altijd het origineel behouden in een aparte map.

powerdirector-9-wave-editor

Om de verschillende audiotracks met elkaar te mixen, kunt u gebruik maken van de nieuwe audio mixer. Deze toont nu alle afzonderlijke geluidstracks naast elkaar. De audiomixer is erg primitief. Het enige wat u kunt doen is het volume per track verhogen of verlagen en het geluid pannen naar de linker of rechter luidspreker. De mastertrack ontbreekt evenals de volumemeters zodat u nooit kunt zien wanneer er clipping optreedt.

 

Powerdirector 9: Exporteren

Uw montage kunt u met Powerdirector 9 exporteren naar verschillende bestandsformaten voor gebruik op pc, mobiele apparaten en internet. U kunt daarvoor gebruik maken van verschillende templates, waarvan de templates voor mobiele telefoons nieuw zijn. Staat de juiste template er niet bij, dan kunt u deze zelf aanmaken en bewaren.

powerdirector-9-avchd-export

Bij de export naar avchd doet u er verstandig aan de optie Hardware video encoder aan te vinken, waardoor de grafische kaart helpt bij het encoderen van de video. De tijdwinst die dat oplevert kan al snel dertig tot vijftig procent bedragen, afhankelijk van uw videokaart. Op de kwaliteit van de geëxporteerde video’s is niets aan te merken. Die is gewoon uitstekend.

powerdirector-9-powerzone

Wilt u uw montage liever exporteren naar een disk, dan kan dat ook. Er zijn templates voor de export naar video cd, dvd, Blu-ray disk en avchd. Het maken of wijzigen van een menu gaat eenvoudig en het enige wat we missen is een aantal standaard templates waaruit u kunt kiezen. Standaard wordt er namelijk maar één template geïnstalleerd. Wel is het mogelijk om tientallen templates te downloaden van Directorzone. Hier kunt u gratis op inloggen, waarna u niet alleen dvd-menu’s maar ook titels, en objecten kunt downloaden die u zowel voor uw montage als dvd-menu kunt gebruiken.

powerdirector-9-disk-opties

Voor het daadwerkelijk branden van een disk zijn er een aantal templates beschikbaar, die u niet verder kunt aanpassen. Dit is ook niet nodig, want de kwaliteit van de gebrande disks is goed. Wilt u toch gaan voor zekerheid, dan kunt u het beste de dvd niet direct branden naar een schijf, maar exporteren naar een harde schijf. Voor Blu-ray Disk is dit niet mogelijk.

 

Powerdirector 9: Conclusie

Cyberlink heeft een hele stap gezet met deze nieuwe alleen in het Engels verkrijgbare versie van Powerdirector. Het programma werkt stabiel en is gebruiksvriendelijk. De 64-bit code en de True Velocity Engine zorgen ervoor dat het bewerken van avchd-video makkelijk gaat.

De nieuwe functies van de tijdlijn, het werken met keyframes en het bewerken van audio zorgen ervoor dat Powerdirector 9 een stuk completer is geworden en daarmee geschikt voor het bewerken van video. Wel is het te hopen dat de bug van het previewvenster snel wordt verholpen om een correcte weergave van de video te krijgen en dat de audiomixer wordt verbeterd. Als die kleine punten worden aangepakt kan Powerdirector de concurrentie met bijvoorbeeld Pinnacle Studio met vertrouwen aangaan.

 

Cyberlink Powerdirector 9

Naam: Powerdirector 9
Website: www.cyberlink.com
Prijs: € 73,-

 

Reactie Cyberlink

Een review maken van een softwarepakket is altijd leuk. Natuurlijk probeer ik altijd zo objectief mogelijk te zijn en daarom heb ik vaak contact met de makers van de software als ik commentaar heb op bepaalde onderdelen. In de deze review van Cyberlink Powerdirector 9, haalde ik aan dat de grootste beperking van dit pakket de color shifting was. Als je de video afspeelt, is het beeld anders dan wanneer het stil staat. Ik heb dit probleem doorgespeeld aan Cyberlink en op verzoek van Jeffrey Cheng, de product manager, zal ik hier zijn reactie posten.

Ik schreef hem de eerste keer:

"I love most of the new things but there's one problem. There's always a colorshift when playing video. The right color is when the video is not playing, but when you hit the playbutton the video becomes lighter and the colors are not anymore the original ones. It doesn't matter what video formats you play it always happens. Do you know why this is happening? I tried as far as I can think of all the possible options but nothing solves the matter. Strange is, that it doesn't do it when playing jpg-files.

Jeffrey's eerste reactie:

"In a more technical expression, the current preview feature in PowerDirector is implemented in Microsoft Video Mixing Renderer, and we will shift to the new replacement module called Enhanced Video Renderer in future releases. I hope this is going to happen in PowerDirector 9 lifespan, but we need more time to verify the risk since it is a fundamental change. There is historical reason behind that: at the time we first implement the dual monitor support, VMR is the only option we can take. After Microsoft shifting to EVR, GPU vendors are more focused on the quality tuning on EVR, instead of VMR.

Luckily this color-shift issue will not apply on your final production, no matter you are using software encoding mode, the SVRT mode, or the hardware encoding mode. We have an in-house binary that allows you to switch to EVR in PowerDirector (but not a final version for release). If you are interested please let me know."

Daarop reageerde ik met:

"I understand what you are saying about the rendering engine, but I hope you will fix it soon, because that would be a very important reason fort not buying Powerdirector. Because of the color shifting it’s almost impossible to correct colors. Therefore I’m very interested in the in-house binary. Perhaps it’s even an idear to offer this for download on dvscene.nl (if it is working :-).

Vanochtend ik zijn reactie:

We had an internal discussion after your email, and we made a decision to create a second release of PowerDirector 9 before end of 2010. In that release we will include the implementation to correct the color shift issue, and the free patch will be offered to end users. I cannot read German, so if possible I’d like to ask for your favor to add this information on your review if you mention the color-shifting matter.

Regards,

Jeffrey

Bij dezen Jeffrey. Zo kan je dus ook reageren en actie ondernemen. Chapeau voor Cyberlink. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte als de patch er is.