WD TV Live Hub

wd-tv-live-hub-teaser

WD TV Live Hub

Western Digital heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn mediaspeler. De WD TV Live Hub beschikt onder meer over een 1 GB netwerkaansluiting, een terabyte opslagruimte en heeft een nieuwe grafisch interface.

De WD TV Live wordt geleverd zonder kabels en dat valt, gezien de advies prijs van € 219, toch wel tegen. Het kastje van zwarte harde kunststof ziet er goed uit. De voorkant wordt opgesierd met een fel brandend logo van Western Digital, maar dit is in het menu uit te zetten. Erg goed is dat deze mediaspeler over een power-knop beschikt en dus niet continu in stand-by stand stroom hoeft te verbruiken. Zowel aan de voor- als achterkant zit een USB 2.0-aansluiting, zodat u extra opslagruimte aan de mediaspeler kunt koppelen. De video kan worden uitgevoerd door gebruik te maken van de HDMI, composiet of componenten uitgang en de audio via HDMI, tulp of optische uitgang.

wd-tv-live-hub-set

Aansluiten gaat super eenvoudig en het beeld verschijnt direct op het scherm. De nieuwe interface ziet er goed uit en u kunt deze zelf veranderen door een van uw foto’s als achtergrond te gebruiken.  Het enige wat stoort aan de interface is de temperatuuraanduiding van 64 graden Fahrenheit, die niet weg te halen of aan te passen is naar graden Celsius.

Het complete menu is Engelstalig, maar Western Digital overweegt nog om via een update een Nederlandse vertaling door te geven. Via het afstandsbediening, die goed in de hand ligt, kunt u snel wisselen tussen het Home menu en de instellingen. Deze instellingen worden overzichtelijk gepresenteerd en u zult er dan ook geen problemen mee hebben hier uit te komen. Bij de instellingen kunt u onder meer aangeven hoe de slide show van de afbeeldingen er uit moet komen te zien, bepalen of u thumbnails of een lijst gepresenteerd wilt krijgen van alle mediabestanden en bepalen of de bestanden automatisch moeten kunnen worden afgespeeld als u ze aanklikt. Het voordeel hiervan is dat u niet zelf de juiste bestanden uit een dvd-map hoeft te vissen.

 

In het hoofdmenu staan duidelijk onder in beeld verschillende knoppen. De knoppen Videos, Photos en Music verwijzen naar de mediabibliotheek. De eerste keer wordt u gevraagd een locatie op te geven waar multimediabestanden staan. U kunt gebruik maken van de lokale harde schijf, een netwerkschijf of een andere media server. Overweeg deze keuze vooral zeer goed. Wij kozen voor onze 2 TB NAS en dat hadden we beter niet kunnen doen. Het duurder ruim vijf uur voordat de indexering klaar was. Het is namelijk niet mogelijk om één enkele map van die NAS uit te kiezen voor de bibliotheek.

wd-tv-live-hub-UI2

Dit is om twee redenen erg vervelend en dat is dan ook tevens het grootste probleem van deze mediaspeler. De eerste reden is dat het zo ontzettend lang duurt voordat alles is geïndexeerd en dat als u even switcht van de Nas naar bijvoorbeeld de interne harde schijf alles opnieuw moet worden geïndexeerd. De tweede reden waarom dit erg vervelend is, omdat dit de enige manier is om in het menu thumbnails gepresenteerd te krijgen van foto’s of covers van cd’s. Na het indexeren van onze NAS, waarop 20.000 foto’s staan, moesten we door honderden pagina’s scrollen om de juiste foto te kunnen vinden.

Gelukkig zijn er nog twee andere manieren om mediabestanden te benaderen, maar die hebben beide ook nadelen. Als u de bestanden benadert via de Media Server optie, krijgt u geen thumbnails te zien en worden daarnaast lang niet alle mediabestanden afgespeeld. Zo kunt u geen ISO-bestanden afspelen en worden ook losse ondertitelbestanden niet herkend. Het voordeel van deze Media Server optie is daarentegen wel dat u snel bij uw bestanden bent omdat alleen de mappen video, foto’s en muziek worden gepresenteerd.

De tweede manier om bestanden te tonen is door de Netwerk Share te activeren. Op die manier kunt u ook uw NAS benaderen, maar wordt niet alles geïndexeerd en krijgt u geen thumbnails te zien. Voordeel van deze optie is wel dat u alles kunt afspelen. Het nadeel is dat u geen netwerkshares naar speciale mappen kunt bewaren, waardoor u elke keer door alle mappen moet struinen om de juiste bestanden te vinden. Daarnaast speelt daarbij een rol dat de WD TV Live Hub geen bestandsextenties weergeeft, waardoor het lastig is de juiste bestanden te herkennen.

 

De beste optie is toch nog gebruik te maken van de interne harde schijf van één terabyte. De indexering van de bibliotheek verloopt dan het snelst. Bestanden overzetten naar de WD TV Live Hub kan via het netwerk of door gebruik te maken van een extern USB harde schijf. De mediacenter is uitgerust met een 1 Gigabit netwerkaansluiting, maar desondanks was het voor ons niet mogelijk om bestanden met een hogere snelheid dan 12 MB per seconde naar dit kastje te krijgen.

wd-tv-live-hub-rear

De meest bekende bestandsformaten worden door de mediaspeler afgespeeld, alleen geen dv-avi, en de beeldkwaliteit is uitstekend. Heel goed is dat de WD TV Live Hub zelf ook als mediaserver kan dienen. Op die manier kunt u achter uw computer met de Windows Media Speler direct de bestanden op de mediaspeler benaderen en afspelen.

 

Behalve het afspelen van mediabestanden, biedt de WD TV Live Hub ook de mogelijkheid om een aantal diensten van het internet te gebruiken. De verschillende diensten vindt u onder de knop Services. U kunt filmpjes van YouTube bekijken of foto’s uploaden naar Facebook of Flickr. Er staan nog wel vier andere diensten zoals Accuweather.com, live365.com, Pandora en Mediafly, maar veel hebt u hier niet aan, omdat deze diensten zijn bedoeld voor Amerika.

wd-tv-live-hub-UI1

Al met al is de WD TV Live Hub een aardig apparaatje. De beeldkwaliteit is goed, de meeste bestanden worden afgespeeld en als u gebruik maakt van de bibliotheek is alles goed te bedienen. De functies die het eenvoudige maken om bestanden af te spelen van een Media Server of Netwerk Shares ontbreken nog evenals de kabels om de WD TV Live Hub mediacenter aan te sluiten op uw tv. De prijs van € 219 is veel te veel gezien de concurrentie. Gelukkig gaat het hier om een adviesprijs en zal de straatprijs hopelijk een stuk lager uitkomen.

 

Functies WD TV Live Hub

Naam WD TV Live Hub
Fabrikant Western Digital
Prijs € 219
Website http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=891
LAN 10/100/1000 Mbps
Draadloos Met optionele adapter
SMB Ja
NFS Nee
Bittorent Nee
DDNS Nee
FTP Nee
Itunes Server Ja
DLNA-server Ja
av-uitgangen HDMI v1.4, component, composite video, analoog stereo uit, S/PDIF optical
USB extra opslag 2x
Harde schijf 1 TB
eSATA-aansluiting Nee
Geheugenkaarten Nee
Audio aac, wav, mp3, ogg, wma, flac, dts en ac3, pcm, lpcm, mka, aif
Videocontainers avi, mpg,vob, mkv, ts, m2ts, mp4, mov, wmv, iso, flv
Codecs mpeg-1, mpeg-2, mpeg-4, divx, xvid, h.264, wmv9, vc1,x.264
Afspeellijsten m3u, pls, wpl
Ondertiteling srt, ssa, sub, smi, ass
Afbeeldingen jpeg, tiff, gif, bmp, png
Hoogte (mm) 31.75 mm
Diepte (mm) 198 mm
Kabels Niet meegeleverd
Internet connectiviteit Flickr, Youtube, Facebook