Adobe Production Studio Premium

Adobe_productionstudio

Adobe Production Studio Premium

Adobe’s Video Collection Professional is niet meer. Haar opvolger is de Production Studio Premium. Deze studio versie omvat maar liefst zes programma’s; After Effects, Audition, Première Pro, Encore DVD, Photoshop CS2 en nieuw toegevoegd Illustrator CS2. In deze review zullen we alleen de eerste vier pakketten bespreken.

Het eerste wat opvalt aan de Production Studio is de compleet nieuwe donkerder interface van alle programma’s. Veel videobewerkers zullen deze stap toejuichen omdat het rustiger is voor de ogen. De helderheid van de interface kunt u aanpassen. De tweede opmerkelijke verandering is de verdwijning van de zwevende panelen. De panelen zijn nu verankerd in zeer flexibel raamwerk. Verandert u de breedte of hoogte van één paneel, dan passen de overige panelen zich automatisch aan. Het werken met de nieuwe panelen is even wennen, zeker als u met twee monitoren werkt. Bevallen de nieuwe panelen u niet, dan kunt u alsnog kiezen voor de zwevende panelen. De nieuwe interface van Production Studio is uitermate flexibel en geheel naar eigen voorkeur in te richten.

 

 Integratie

De integratie tussen de afzonderlijke pakketten is sterk verbeterd in Production Studio. Voorwaarde is wel dat u de complete Production Studio aanschaft omdat u dan gebruik kunt maken van de twee nieuwe functies Dynamic Link en Adobe Bridge.

Dynamic Link zorgt ervoor dat u geopende projecten kunt opvragen in andere programma’s zonder de data eert te hoeven renderen.De uitwisseling van projecten tussen After Effects en Première Pro en After Effects en Encore DVD verloopt hierdoor zeer snel.

Het bestanden beheerprogramma Adobe Bridge is nu ook in Production Studio aanwezig. Met Adobe Bridge kunt u al uw multimedia bestanden organiseren, bekijken en voorzien van specifieke metadata. Deze metadata kan van alles zijn, van copyrights tot aspect ratio’s en van commentaren tot zeer specifieke bestandgegevens. De metadata zorgt ervoor dat u snel de juiste bestanden kunt terugvinden. Erg prettig is dat Bridge onafhankelijk van Windows Explorer bestanden kan openen in zelf gekozen programma’s.

 

After Effects

De nieuwe Graph editor maakt het werken met keyframes een stuk overzichtelijker.

 

 

 

 

After Effects is het programma voor het maken van motion graphics en visuele effecten. De ondersteuning voor het aantal bestandsformaten is sterk uitgebreid. Importeren van raw-, 32-bit Photoshop en tiff-, 32-bit audio-, aaf-, 10-bit yuv, en hdv-bestanden is nu ook mogelijk.

Voor het maken van animaties en het creëren van effecten maakt u veel gebruik van keyframes. In vorige versies kon u deze keyframes per effect visualiseren op de tijdlijn. De relatie met andere effecten was hierdoor niet duidelijk. Met de nieuwe Graph-editor wordt dit probleem voorkomen. De Graph-editor geeft een visuele presentatie van alle eigenschappen per effect. Door verschillend kleurgebruik is in één oogopslag duidelijk welke lijn bij welke eigenschap hoort en kunt u eenvoudig veranderingen doorvoeren.

After Effects heeft tal van geanimeerde presets en templates voor achtergronden, overgangen, dynamische elementen en nuttige effecten die u kunt aanpassen en gebruiken. Zeker voor starters in After Effects biedt dit een uitgelezen kans om het programma te leren kennen. Zo kunt u door één van de geanimeerde dvd-menu’s te kiezen snel en eenvoudig een spectaculair menu maken voor gebruik in Encore DVD. Knoppen voor dit menu kunt u maken met de optie create button for Encore DVD. Hiermee zet u elke gewenste laag om naar een psd-bestand voor gebruik in Encore DVD.

Door de ondersteuning van OpenGL 2.0 worden tal van renderingprocessen als motion blur op 2D-layers en track mattes versneld doordat beter gebruik wordt gemaakt van de geavanceerdere opties van videokaarten. Uw finale product kunt u nu ook exporteren naar hdv, flash of opslaan als Première Project.

Adobe Audition

De nieuwe mixer van Audition is overzichtelijk en toont veel overeenkomsten met de mixer van Première Pro.

 

 

 

 

 

 

 

 Het geluidsprogramma van de Production Suite heeft de meeste uiterlijk veranderingen ondergaan. Het voormalige Cooledit Pro is nu geheel in stijl gebracht met de overige pakketten. Een goede zet want hiermee doet het programma ineens vertrouwd aan en zijn een hoop functies beter terug te vinden.

De nieuwe low-latency mixing engine die asio-hardware ondersteunt, zorgt voor minder vertragingen in het afluisteren van geluid. Audition is uitgebreid met 80 live-inputs, 16 sends per kanaal, effecten op alle kanalen, bussen en de master. Synchronisatie van alle realtime effecten wordt gewaarborgd door de automatic delay compensation.

Audition is sterk verbeterd in het werken met videobestanden. Behalve avi kunt u nu ook mpeg, mpeg-2, wmv en mov-bestanden importeren. Het aangepaste geluid kunt u zonder gevolgen opslaan in de videostream. Videobestanden gemaakt met Première Pro kunnen worden voorzien van markers die aangeven waarde audio moet worden aangepast of ingesproken.

Aan het afmixen van geluid is veel aandacht besteed. De nieuwe multiband compressor stelt u in staat om de dynamiek en totale volume aan te passen op vier verschillende frequentie niveaus en het mastering rack biedt u de mogelijkheid om zestien onafhankelijke effecten te combineren en te beheren.

Eigenaardig is dat Audition nog steeds niet kan exporteren naar dolby digital en dts. Zeker gezien de combinatie met de overige pakketten had deze optie niet misstaan. In de hele suite is er geen mogelijkheid om naar dts te encoderen en voor het creëren van multikanaals dolby digital moet flink worden betaald.

Encore DVD

Niet verassend maar wel handig is de mogelijkheid een flowchart te maken van uw dvd-navigatie.

 

 

 

 

 

 

 

Dvd’s maken met Encore DVD werkt zeer intuïtief. Objecten en menu’s aan elkaar koppelen is kinderspel en het linken van audio- en videobestanden kan met het slepen van de muis worden gerealiseerd. De vernieuwingen van Encore DVD zijn niet spectaculair. Weliswaar kunt u nu een slideshow maken en krijgt u door een flowchart een compleet overzicht van de navigatie, maar deze optie hadden natuurlijk al in de vorige versies moeten zitten.

Beter zijn de verbeteringen van de tijdlijn en het genereren van playlists. Op de tijdlijn kunt u nu meerdere videoclips plaatsen die automatisch een hoofdstukindeling krijgen. Door deze optie wordt het mogelijk om snel een scène index te maken van alle videocontent op de dvd. De indeling van deze index kunt u door het maken van chapter playlist eenvoudig aanpassen zonder dat de videocontent twee maal moet worden geëncodeerd. Resultaat hiervan is dat de kwaliteit van de video verbetert doordat er meer ruimte op de disk overblijft.

Première Pro

Met de nieuwe drie-weg-kleurcorrector van Première Pro hebt u een professionele tool in handen voor het restaureren van uw videobeelden.

Met de nieuwe drie-weg-kleurcorrector van Première Pro hebt u een professionele tool in handen voor het restaureren van uw videobeelden.

Het videobewerkingspakket Première Pro ondersteunt nu volledig hdv en hd-sdi import en export. Dit gecombineerd met de ondersteuning van 10 bit en 16 bit kleuren, een volwaardige drie-weg kleurcorrector en support voor rs-422 en rs-232, zorgt er voor dat Première Pro in professionelere omgevingen kan worden omarmt.

Een fijne vernieuwing is de mogelijkheid om dvd-hoofdstukmarkeringen toe te kennen aan de tijdlijn en deze vervolgens in een dvd-menu op te roepen. De keuze in dvd-menu’s is beperkt maar u kunt ze wel zelf maken en toevoegen.

Erg prettig werkt de nieuwe multi-camera editor voor opnames met meerdere camera’s. De multi-camera editor laat u realtime vier verschillende camerabeelden zien. Door op record te klikken en vervolgens wisselend één van de vier gewenste beelden te selecteren in de preview, wordt een nieuwe videostream samengesteld. Achteraf is deze stream nog aan te passen en te bewerken.

Om extra feedback te krijgen van klanten, vrienden of bekenden kunt u gebruik maken van Adobe Clip Notes. U exporteert de tijdlijn naar een pdf-bestand en mailt deze naar de klant. Deze opent het pdf-bestand, bekijkt de video en levert op tijdcode commentaar. Het commentaar importeert u en verschijnt als marker op de exacte tijd in de tijdlijn.

 

Conclusie

Production Studio mag met recht een studio worden genoemd. Alle benodigde functionaliteit is aanwezig om multimediale content te leveren voor gebruik op televisie, dvd of internet. De toevoeging van Illustrator CS2 is vooral prettig voor diegene die veel gebruik maakt van After Effects. De nieuwe en eenduidige interface vereenvoudigd het werken met de verschillende pakketten. De uitwisseling tussen de verschillende programma’s is zeer goed en bespaart tijd. Minpuntje is dat deze uitwisseling alleen tot zijn recht komt als de volledige Production Studio Premium wordt aangeschaft.

 

Adobe Production Studio Premium

Prijs: Nederland/België € 2259,81 / € 2259,81

Website: www.adobe.nl

Beoordeling: 4,5 sterren

Pluspunten:

  • Goede uitwisseling tussen onderlinge programma’s
  • Grote vrijheid in het aanpassen van de interface

Minpunten:

  • Geen encoderings mogelijkheid voor meer kanaals Dolby Digital
  • Uitwisseling tussen programma’s alleen optimaal bij aanschaf van complete studio