Avid Liquid Edition 7 Pro

avid_liquid7

Avid Liquid Edition 7 Pro

Met Avid Liquid kunt u zowel analoge als digitale video inladen, professioneel video bewerken met tientallen verschillende effect editors en voorzien van surround geluid en exporteren in bijna ieder denkbaar bestandsformaat. Daarnaast beschikt Avid Liquid over een compleet dvd-authorings programma. Avid Liquid biedt zoveel en is zo omvangrijk dat het niet eenvoudig is dit pakket onder de knie te krijgen.

Na een eenvoudige installatie krijgen we met geen mogelijkheid het testproject afgespeeld. Pas na het installeren van de nieuwste Nvidia drivers en het uitschakelen van zowel de firewall als de virusscanner kunnen we de beelden afspelen.

De interface van Liquid heeft een aantal kleine veranderingen ondergaan. Zo kunt u nu in plaatst van het bronvenster het projectenvenster getoond krijgen als u met één monitor werkt. Daarnaast zijn er drie knoppen aan het menu toegevoegd die u snel toegang geven tot het importeren, bewerken en exporteren van uw materiaal.

Om de overstap van Pinnacle Studio gebruikers te vereenvoudigen is het nu mogelijk een speciale Studio template te laden die het uiterlijk van de tijdlijn vereenvoudigd. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om de interface van Liquid naar uw eigen hand te zetten. Vensters zijn niet schaalbaar en u kunt geen eigen werkbladen samenstellen. Veel kostbare ruimte gaat hierdoor verloren en in een aantal vensters moet daarom onnodig verticaal en zelfs horizontaal worden gescrolled.

Liquid 7 beschikt over drie kleur correctie editors om de videobeelden te corrigeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Snellere import

Het importeren van video via de bijgeleverde break-out box is eenvoudiger geworden door EZ-capture. Met deze capture-module kunt u direct aan de slag zonder u te hoeven bekommeren om een compleet logging systeem. Wie dat wel wenst, kan gebruik maken van de oude module. Het importeren van avi-bestanden is aanzienlijk sneller geworden doordat bij het importeren de video niet langer van de audio wordt gescheiden.

De trimmogelijkheden op de tijdlijn zijn beperkt tot het inkorten of verlengen van clips. Voor geavanceerde trimfuncties als rolling en slip edit is het trimvenster noodzakelijk. De functies van het trimvenster zijn beperkt en bieden u niet de mogelijkheid om de in of uitpunten van vier clips tegelijker tijd te tonen.

De bewerkingsmogelijkheden van uw montage zijn verruimd door de toevoeging van een aantal nieuwe effect editors als dreamglow, soften en duochrome. Liquid kent tientallen effect editors waarmee de effecten op maat kunnen worden gemaakt. Behalve effect editors beschikt Liquid ook over een wipe, tijdwarp, kleur, keying, 2D en 3D editors. Het is lastig om snel thuis te raken in het werken met deze editors. Dit komt voornamelijk door een overvloed aan pictogrammen waarvan niet direct duidelijk is waarvoor ze dienen.

Navigatie structuren zijn eenvoudig te realiseren met de dvd-editor.

 

 

 

 

 

Multikanaals geluid afspelen kan met Liquid nu ook als u beschikt over een DirectX compatible geluidskaart. Voor het optimaliseren van geluid kunt u gebruik maken van een beperkt aantal geluidseffecten die u kunt uitbreiden met vst-plug-ins van derden. Nieuw is de integratie van Smartsound. Hiermee beschikt u over tal van gratis rechtenvrije muziekcompilaties die u op lengte kunt importeren in uw montage.

De exportmogelijkheden zijnverruimd met een aantal nieuwe bestandsformaten als divx, 3gp, real media en Windows Media HD. Tevens kunt u met Liquid professionele dvd’s maken. U kunt hiervoor gebruik maken van de dvd-wizard of dvd-editor die niet zijn vernieuwd. De aangeboden menu sjablonen kunt u aanpassen of u kunt er voor kiezen om menu’s geheel opnieuw te ontwerpen in Liquid of Photoshop.

 

Conclusie

De vernieuwingen in Liquid 7 zijn er vooral op gericht om beginnende gebruikers zich sneller thuis te laten voelen in dit pakket. Functies als EZ capture, Smartsound en de Studio 10 template voor de tijdlijn zijn hiervoor prima middelen. Jammer is dat Avid alleen grijpt naar nieuwe middelen en niet de bestaande interface probeert te vereenvoudigen. De gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie zouden daardoor alleen maar kunnen toenemen. Desalniettemin blijft Liquid een compleet pakket met ongekende mogelijkheden voor zowel beginnende als gevorderde gebruiker.

 

Avid Liquid 7 Pro

Minimale systeemeisen: Pentium 4 2.4GHz, 512 MB ram, Windows XP Professional SP, AGP 4x grafische kaart met 128 MB,

Prijs: Avid Liquid 7 / Pro Є411,- /Є 823,-

Info: www.avid.nl