7 video instappakketten getest

7instappakket

7 video instappakketten getest

Vakantiefilmpjes, dierbare momenten en speciale gebeurtenissen vragen erom om gedeeld te worden met anderen. Dat video monteren niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijzen de vele instappakketten voor videobewerking. In een mum van tijd stellen deze pakketten u in staat u montages te tonen op computer, internet, cd, dvd, pda en mobiele telefoon.

Voor onze test bekeken we zeven instappakketten die het afgelopen jaar met een nieuwe versie op de markt zijn gekomen en niet meer kosten dan honderd euro. De grote verschillen tussen de pakketten worden steeds kleiner. We zien bij de nieuwe versies dat ze allemaal in staat zijn video en dvd-r te importeren, dvd’s te authoren en dual layer disks ondersteunen en allemaal goed beeld afleveren. Om toch tot een oordeel te kunnen komen welk pakket de voorkeur geniet hebben we 120 verschillende functionaliteiten in negen hoofdgroepen bekeken en hier sterren aan toegekend.

De importfuncties liggen dicht bij elkaar. Alle pakketten op Nero Vision na importeren de bekende bestanden en kunnen capturen. Er zijn er maar een paar die ook in staat zijn om batch te capturen en cd’s te importeren.

Wie aan het monteren gaat, wordt al snel na het capturen met scènedetectie geconfronteerd met honderden aparte videoclips. Het goed kunnen organiseren van al deze bestanden is noodzakelijk om snel en efficiënt aan de slag te kunnen.

Het projectenvenster van Première Elements is het meest overzichtelijk en werk het prettigst. Behalve het organiseren van bestanden is het erg handig als het programma u in staat stelt vensters te schalen. Bij veel programma’s is dit niet mogelijk, terwijl bij anderen u in staat wordt gesteld om zelfs op twee monitoren te werken. Vegas Video Studio en Première Elements bieden u wat betreft flexibiliteit van de werkomgeving de meeste mogelijkheden.

 

Montage mogelijkheden

Het monteren begint bij het maken van een storyboard dat u snel een compleet beeld geeft van het verhaal dat u wilt vertellen. Vervolgen kunt u gaan werken op de tijdlijn. Steeds meer pakketten bieden extra tijdlijnen, wat zeer prettig werkt. Daarna begint de grote klus van het trimmen van de clips. Belangrijk is dat u krijgt te zien wat u trimt. In het beste geval krijgt u tevens en beeld van de aangrenzende clip, zodat u een exacte overgang kunt bepalen.

Na het trimmen kunt u aan de slag met het plaatsen van overgangen en effecten. Om niet iedere actie opnieuw te hoeven uitvoeren, is het prettig als u templates van effecten, overgangen en titels kunt opslaan of kopiëren. Ook wat betreft montage mogelijkheden bieden Vegas Video Studio en Première Elements de meeste mogelijkheden.

Geluid is van enorm belang hoe videobeelden worden beleefd. Het verschil tussen de pakketten ligt vooral aan de manier waarop de audio kan worden gemixt en hoe de effecten kunnen worden toegepast. Een goede mixer is het halve werk, zeker als aan de master output van de mixer effecten kunnen worden toegekend. Vegas Video en Video Deluxe beschikken over de beste mixers en audiobewerkingsmogelijkheden. Studio 10 en Video Deluxe hebben als enigen de mogelijkheid voor het maken van surround geluid.

Met het exporteren van een montage kan ieder pakket goed uit de voeten. De meeste bestandstypen worden ondersteund en de kwaliteit is goed. Voor het maken van een dvd-menu ligt dat anders. Over het algemeen was het teleurstellend te zien dat u maar weinig vrijheid krijgt in het kiezen en aanpassen van dvd-menu’s. Vegas Video biedt de meeste vrijheid voor het maken van dvd’s direct gevolgd door Video Deluxe.

Conclusie

Vegas Video en Video Deluxe ontliepen elkaar niet veel in functionaliteit. Toch vonden we Vegas Video net iets overzichtelijker dan Video Deluxe. Daarnaast kent dit pakket vele vernieuwingen in vergelijking tot Video Deluxe. Het meest gebruiksvriendelijk vonden we Première Elements. Behalve een overzichtelijk indeling en een efficiënte werkomgeving biedt dit pakket goede montage mogelijkheden.

 

Adobe Première Elements 2.0

Met de tweede versie van Première Elements verwerft Adobe definitief een plek in de consumenten software voor videobewerking. De werkwijze van het programma komt in grote lijnen overéén met het professionele pakket Première Pro. Erg prettig aan Elements is de strakke, overzichtelijke lay-out die ook geschikt is voor dual monitor gebruik. Het projectenvenster is overzichtelijk, snel, biedt alle benodigde informatie en is net als alle andere vensters schaalbaar. Trimmen kan vanuit het bronvenster waardoor tijd wordt bespaard op de tijdlijn.

Een preview-venster met trim mogelijkheden werkt efficiënter.

Een preview-venster met trim mogelijkheden werkt efficiënter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elements is het enige pakket die de editor de beschikking geeft over 99 video- en audiotracks. Bewerking van videoclips op de tijdlijn is eenvoudig en duidelijk. Tevens krijgt u bij het aanklikken van een clip, direct alle informatie over effecten en overgangen gepresenteerd in een apart venster. Voor zowel de overgangen als effecten geldt dat u deze over tijd kunt aanpassen door gebruik te maken van keyframes. Eenmaal zelf aangepaste effecten kunnen worden opgeslagen voor later gebruik wat veel tijd bespaart. Daarnaast is het ook mogelijk om eigenschappen van effecten en overgangen eenvoudig te kopiëren naar andere clips.

Première Elements is zeer beperkt in de audio-mogelijkheden. De audio-effecten kunnen alleen worden toegekend aan een clip en niet worden toegepast op de master en er kan geen voice-over worden opgenomen. Het ontbreken van een mixer maakt het gebruik van meer dan twee audiotracks onaandoenlijk.

Het maken van een dvd gaat simpel en u krijgt de keuze uit een aantal zeer mooie motion menu’s. Submenu’s worden ondersteund maar u kunt deze niet zelf toevoegen. Vervelend is dat de optie voor het instellen van de mpeg-encoder zeer beperkt zijn.

De kracht van Première Elements zit in de overzichtelijkheid, de grote vrijheid om de interface naar u eigen hand te zetten en de mogelijkheid om veel eigen instellingen op te slaan in presets.

Functieoverzicht Adobe Premiere elements 2

Productnaam Premiere elements 2.0
Bedrijf Adobe
Prijs € 98,77
website www.adobe.nl
Importeren
Presets voor video project selecteren en aanpassen x
Video mpeg 1/2/4, dv, avi, wmv, mov, 3gp, vob
Geluid wav, wma, ac3 (stereo), mp3, asf, mpeg
Beeld bmp, jpg, tif, gif, psd, ai, png
Scène detectie x
Batch Capture -
Direct capturen naar mpeg -
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips x
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert -
Cd-audio import -
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 99
Aantal overlay tracks 99
Aantal overgangen 81
Aantal video-effecten >150
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten 5 sterren
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline x
Keyframeable overgangen, filters en track motion x
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden -
Alpha channel support x
Real-time preview effecten en overgangen x
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden x
Aspect ratio's x
Trim monitor x
Trimmen vanuit bronvenster x
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines x
Netwerk rendering -
Audio van video loskoppelen x
Gebruik van (on)genummerde markers x
Aanpassen tijdcode timline -
Snel zoeken naar effecten of overgangen x
Background rendering -
Speelsnelheid video aanpassen x
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips x
Switschen tussen verschillende takes van een scène -
Invoegen region markers -
Nummeren van frames -
Werkomgeving
Dual monitor support x
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels Alleen kleur en lettertype
Bewaren templates voor effecten en overgangen Alleen effecten
Schalen van vensters x
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren x
Storyboard x
Geschiedenis lijst acties x
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen x
Uitgebreid project instellingen venster x
Bron en preview monitor -
Preview monitor -
Blokkeren van audio en video tracks -
Cue manager -
Audio
Opnemen van audio -
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring -
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring -
Asio driver support x
Pitch shifting x
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks -
Gebruik van externe VST-plug-ins -
Gebruik van externe DirectX-plug-ins -
Audio effecten geen
Audio volume aanpassen -
Audio pannen -
Hoeveelheid audiotracks 99
MIDI Synchronisatie -
Surround panner -
Exporteren
High Definition Video -
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring x
DVD-branden x
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 2 sterren
Quicktime x
RealVideo -
Windows Media x
Audio-cd -
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG x
Audio AC3 stereo
Exporteren naar dv-camera x
Command markers voor streaming media -
Dual layer support x
Hoofdstukmarkering voor dvd x
Project archiverings mogelijkheden x
DVD-authoring
Dvd opslaan naar folder x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's -
Menu's opslaan -
Genoeg keuze uit menu's / knoppen Alleen menu's
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen -
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Slideshow -
Originele content opslaan op dvd -

 

Magix Video Deluxe 2006

Er zijn niet zo gek veel vernieuwingen aangebracht in deze nieuwe versie van Video Deluxe. Echt vreemd is dit niet omdat Video Deluxe 2005 in vergelijking tot concurrerende pakketten al over zeer veel functionaliteit beschikte. Net zoals alle andere pakketten kan Video Deluxe nu ook dvd-r importeren, ondersteunt het ook het branden van dual layer disks en kan er direct een dvd-hoofdstukmarkering worden meegegeven op de tijdlijn.

Op de videobewerkingsmogelijkheden valt weinig aan te merken. Bijna alle functies kunnen direct vanuit de tijdlijn worden benaderd en Video Deluxe beschikt over zeer geavanceerde trim mogelijkheden. Dit gecombineerd met het gebruik van 32 audio- en videotracks geeft de editor zeer veel ruimte om een goede montage te maken. Een belangrijke verandering is het gebruik van keyframes waarmee u effecten op een door u gewenst tijdstip kunt laten starten, veranderen en stoppen. Deze keyframes kunnen echter alleen worden toegepast op enkele effecten. Het instellen van alle effecten gaat nog steeds via één venster. Dit is lastig, omdat het vaak niet duidelijk is wat u hier kunt aanpassen.

Video Deluxe 2006 is zeer compleet, maar kent weinig vernieuwingen.

 

 

 

 

 

 

 

Video Deluxe is erg sterk op het gebied van audiobewerking en restauratie. Vanaf de tijdlijn kunt u de audiotracks direct bewerken. Nieuw is dat u nu ook gebruik kunt maken van externe vst-plug-ins. De audio-mixer is zeer goed en het is mogelijk dat ook aan de master effecten worden toegekend.

Magix heeft een kans laten liggen door niets aan de interface te veranderen. Het gebruik van het projectenvenster is onoverzichtelijk en werkt niet prettig. Daarbij komt nog dat we er regelmatig niet in slaagden om videobestanden te slepen van dit venster naar de bronmonitor.

Video Deluxe 2006 is een videobewerkingspakket met zeer veel mogelijkheden. Het kost even moeite om het pakket onder de knie te krijgen, maar wie hier in slaagt kan met dit pakket prachtige montages maken die door de ruime exportmogelijkheden overal op kunnen worden getoond.

 

Functieoverzicht Magix Video Deluxe 2006

Productnaam Video deluxe 2006 Plus
Bedrijf Magix Entertainment BV
Prijs € 99,99
website www.magix.com
Importeren
Presets voor video project selecteren en aanpassen -
Video avi, mpeg 1/2/4, mov, rm, wmv, dv
Geluid wav, mp3, mpeg-1, wma, midi, ac3 (5.1), ogg
Beeld bmp, jpg, tiff, tga, gif
Scène detectie x
Batch Capture x
Direct capturen naar mpeg x
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips -
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert -
Cd-audio import x
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 32
Aantal overlay tracks 32
Aantal overgangen 284
Aantal video-effecten 70
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten 2 sterren
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline x
Keyframeable overgangen, filters en track motion op enkele effecten
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden x
Alpha channel support x
Real-time preview effecten en overgangen x
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden x
Aspect ratio's x
Trim monitor x
Trimmen vanuit bronvenster x
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines x
Netwerk rendering x
Audio van video loskoppelen x
Gebruik van (on)genummerde markers x
Aanpassen tijdcode timline -
Snel zoeken naar effecten of overgangen -
Background rendering -
Speelsnelheid video aanpassen x
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips x
Switschen tussen verschillende takes van een scène -
Invoegen region markers -
Nummeren van frames -
Werkomgeving
Dual monitor support x
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels x
Bewaren templates voor effecten en overgangen Alleen effecten
Schalen van vensters x
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren -
Storyboard x
Geschiedenis lijst acties -
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen -
Uitgebreid project instellingen venster -
Bron en preview monitor -
Preview monitor x
Blokkeren van audio en video tracks x
Cue manager -
Audio
Opnemen van audio x
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring x
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring x
Asio driver support -
Pitch shifting x
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks x
Gebruik van externe VST-plug-ins x
Gebruik van externe DirectX-plug-ins -
Audio effecten 35
Audio volume aanpassen x
Audio pannen x
Hoeveelheid audiotracks 32
MIDI Synchronisatie -
Surround panner x
Exporteren
High Definition Video x
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring x
DVD-branden x
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 5 sterren
Quicktime x
RealVideo x
Windows Media x
Audio-cd x
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG x
Audio AC3 -
Exporteren naar dv-camera x
Command markers voor streaming media -
Dual layer support x
Hoofdstukmarkering voor dvd x
Project archiverings mogelijkheden x
DVD-authoring
Dvd opslaan naar folder -
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's -
Menu's opslaan x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Slideshow x
Originele content opslaan op dvd x

 

 

Nero Vision Express 3

Het brandpakket Nero staat al jarenlang aan de top. Met Nero Premium 7 wordt een totaal oplossing geboden voor het werken met video, afbeeldingen en geluid in combinatie met het brandpakket.

Nero Vision Express is het montageprogramma. Alhoewel, montageprogramma is eigen veel te veel van het goede. Op een enkele videotrack en twee audiotracks kunnen door te capturen of te importeren video- en audiofragmenten worden geplaatst. Hieraan kunt u een overgang of een simpel effect toekennen die minimaal aanpasbaar zijn. Een previewvenster dat hakkelig de beelden toont, een storyboard, de mogelijkheid om een titel in te voegen en audio op te nemen, complementeren de videobewerkingsmogelijkheden van dit programma.

Enige optie die u na de bewerking heeft is het bestand te exporteren als avi of mpeg en deze vervolgens in te laden in het onderdeel dvd maken. Hier kunt u een simpel menu toevoegen en de dvd branden.

Nero Vision Express kan niet serieus worden genomen als videobewerkingspakket. Er zijn freeware programma’s die tot betere resultaten leiden.

Functieoverzicht Nero Vision Express 3

 

Productnaam Nero Vision Express 3
Bedrijf Nero
Prijs € 69,99
website www.nero.com
Importeren
Presets voor video project selecteren en aanpassen -
Video asf, avi, mov, dv, mpeg 2/4, vob, wmv
Geluid aac, ac3, wav, mp3, mod, wma
Beeld geen
Scène detectie x
Batch Capture -
Direct capturen naar mpeg x
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips x
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert -
Cd-audio import -
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 1
Aantal overlay tracks -
Aantal overgangen 25
Aantal video-effecten 64
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten 1 ster
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline -
Keyframeable overgangen, filters en track motion -
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden -
Alpha channel support -
Real-time preview effecten en overgangen -
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden x
Aspect ratio's -
Trim monitor -
Trimmen vanuit bronvenster -
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines -
Netwerk rendering -
Audio van video loskoppelen -
Gebruik van (on)genummerde markers -
Aanpassen tijdcode timline -
Snel zoeken naar effecten of overgangen -
Background rendering -
Speelsnelheid video aanpassen -
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips -
Switschen tussen verschillende takes van een scène -
Invoegen region markers -
Nummeren van frames -
Werkomgeving
Dual monitor support -
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels -
Bewaren templates voor effecten en overgangen -
Schalen van vensters -
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren -
Storyboard x
Geschiedenis lijst acties -
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen -
Uitgebreid project instellingen venster -
Bron en preview monitor -
Preview monitor x
Blokkeren van audio en video tracks -
Cue manager -
Audio
Opnemen van audio x
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring x
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring -
Asio driver support -
Pitch shifting -
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks -
Gebruik van externe VST-plug-ins -
Gebruik van externe DirectX-plug-ins -
Audio effecten -
Audio volume aanpassen x
Audio pannen -
Hoeveelheid audiotracks 4
MIDI Synchronisatie -
Surround panner -
Exporteren
High Definition Video x
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring -
DVD-branden -
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 -
Quicktime -
RealVideo -
Windows Media -
Audio-cd -
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG -
Audio AC3 x
Exporteren naar dv-camera -
Command markers voor streaming media -
Dual layer support x
Hoofdstukmarkering voor dvd -
Project archiverings mogelijkheden -
DVD-authoring
Dvd opslaan naar folder x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline -
Importeren van menu's x
Menu's opslaan x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen x
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's -
Audio toevoegen aan menu x
Slideshow x
Originele content opslaan op dvd -

 

Pinnacle Studio Plus 10.1

Opnieuw opgebouwd rond de professionele Pinnacle Liquid engine moet Studio 10 nu nog stabieler en sneller werken. Met de stabiliteit zit het wel goed, maar op een aantal vlakken was Studio 10 tergend langzaam. Het duurde op onze testcomputer met 2 GB ram en een FX5600 128 MB videokaart ruim een minuut voordat het programma was gestart. Vervolgens moesten we meer dan tien minuten wachten voordat onze 650 clips met een totale lengte van vijf uur waren geïmporteerd. Pinnacle hoopt in januari met een update te komen die de traagheid sterk moet verminderen.

Werken met de albums van Pinnacle Studio gaat omslachtig door de vele pagina’s.

 

 

 

 

 

 

Studio 10 heeft nog steeds het bekende uiterlijk waar een ieder makkelijk mee uit de voeten kan. De ondersteuning van hdv is mooi meegenomen evenals de uitbreiding van het aantal overlay-tracks. Belangrijker is de nieuwe functie om keyframes te kunnen gebruiken, waardoor effecten in de tijd kunnen worden aangepast. Dit gecombineerd met een aantal extra effecten en overgangen levert weer genoeg nieuwe mogelijkheden op om uw video te verfraaien. Wie over twee monitoren beschikt kan direct het resultaat full screen op de tweede monitor bekijken.

Pinnacle heeft er niet voor gekozen om het werken met de albums te verbeteren. In ons geval van 650 clips moesten we telkens door 92 pagina’s heen navigeren om de juiste bestanden te kunnen vinden. Na iedere bewerking op een clip begon het bladeren opnieuw. Het telkens opnieuw uitvoeren van een handeling zien we ook terug bij het gebruik van effecten, overgangen en titels. Studio biedt geen mogelijkheid om templates op te slaan of effecten met keyframes en overgangen te kopiëren naar andere clips.

Het maken van een dvd gaat erg eenvoudig. Helaas ondersteunt Studio geen submenu’s en is het aantal beschikbare menu’s zeer beperkt. Daarentegen kunt u wel gebruik maken van surround geluid en de mpeg-settings zelf instellen.

Functieoverzicht Pinnacle Studio Plus 10.1

Productnaam Pinnacle Studio plus 10.1
Bedrijf Pinnacle
Prijs € 99
website www.pinnaclesys.com
Importeren
Presets voor video project selecteren en aanpassen -
Video avi, mpeg 1/2/4, mov, hdv, wmv, dv
Geluid wav, mp3
Beeld bmp, jpg, tiff, tga, gif
Scène detectie x
Batch Capture -
Direct capturen naar mpeg x
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips x
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert -
Cd-audio import x
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 1
Aantal overlay tracks 2
Aantal overgangen 112
Aantal video-effecten > 150
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten 2 sterren
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline -
Keyframeable overgangen, filters en track motion alleen effecten
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden -
Alpha channel support -
Real-time preview effecten en overgangen x
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden -
Aspect ratio's -
Trim monitor x
Trimmen vanuit bronvenster x
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines -
Netwerk rendering -
Audio van video loskoppelen -
Gebruik van (on)genummerde markers -
Aanpassen tijdcode timline -
Snel zoeken naar effecten of overgangen x
Background rendering x
Speelsnelheid video aanpassen x
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips -
Switschen tussen verschillende takes van een scène -
Invoegen region markers -
Nummeren van frames -
Werkomgeving
Dual monitor support preview op tweede monitor
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels alleen kleur en lettertype
Bewaren templates voor effecten en overgangen -
Schalen van vensters -
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren -
Storyboard x
Geschiedenis lijst acties -
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen -
Uitgebreid project instellingen venster -
Bron en preview monitor -
Preview monitor x
Blokkeren van audio en video tracks x
Cue manager -
Audio
Opnemen van audio x
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring x
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring -
Asio driver support -
Pitch shifting x
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks -
Gebruik van externe VST-plug-ins -
Gebruik van externe DirectX-plug-ins -
Audio effecten 9
Audio volume aanpassen x
Audio pannen x
Hoeveelheid audiotracks 2
MIDI Synchronisatie -
Surround panner x
Exporteren
High Definition Video x
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring x
DVD-branden x
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 2 sterren
Quicktime -
RealVideo x
Windows Media x
Audio-cd -
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG x
Audio AC3 -
Exporteren naar dv-camera x
Command markers voor streaming media -
Dual layer support x
Hoofdstukmarkering voor dvd x
Project archiverings mogelijkheden -
DVD-authoring
Dvd opslaan naar folder x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's x
Menu's opslaan -
Genoeg keuze uit menu's / knoppen -
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's -
Audio toevoegen aan menu -
Slideshow -
Originele content opslaan op dvd -

 

 

Roxio Videowave 8

Roxio heeft net zoals Nero er voor gekozen een multimedia suite uit te brengen die u een totaal oplossing moet bieden voor het bewerken van foto- en videomateriaal, het maken van een dvd en het branden van allerlei varianten van cd’s en dvd’s. Het montagepakket Videowave 8 kunt u gebruiken voor het bewerken van de video. Videowave kent weinig vernieuwingen ten op zichte van versie 7. U kunt nu werken met breedbeeld en hdv-materiaal, dvd-r importeren en een dvd authoren.

Dvd-authoring met Videowave 8 is super eenvoudig, maar zeer beperkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

De interface van Videowave ziet er simpel uit. In dit programma is het bijna niet mogelijk de weg kwijt te raken. Het projectenvenster geeft een duidelijk beeld van alle bestanden en beschikt over extra functies om bestanden te kenmerken en snel op te zoeken. Alle bewerkingen moeten worden uitgevoerd op een enkele videotrack en één overlay track. Er zijn genoeg effecten en overgangen, maar u kunt deze niet aanpassen of voorzien van keyframes. Het trimmen van de videoclips is lastig omdat u geen preview krijgt te zien.
De audio mogelijkheden zijn beperkt tot het importeren en opnemen van geluid. U kunt nog wel geluid mixen maar het pakket ontbeert audio-effecten en surround mogelijkheden.

De stabiliteit van Videowave is niet goed. Regelmatig crashte het programma. Dit kwam voor bij het invoeren van negatieve waarden om slow motion te bewerkstelligen, maar ook als op de interne videotrack de video werd bewerkt.
Voor het maken van een dvd kunt u gebruik maken van het simpele DVD Express of het uitgebreidere MyDVD 8. DVD Express levert een dvd af met een statisch menu. De keuze uit menu’s is beperkt tot drie dat veel te weinig is, omdat u ze ook niet kunt importeren. Door uw montage te bewerken in MyDVD krijgt u meer bewegingsvrijheid. Ook hier moesten we constateren dat het programma niet stabiel werkte en de keuze uit menu’s zeer klein was.

Productoverzicht Roxio Videowave 8

Productnaam Roxio Videowave 8
Bedrijf Roxio
Prijs € 79,99
website www.roxio.com
Importeren
Presets voor video project selecteren en aanpassen -
Video hdv, avi, dv, mpeg 1/2/4, divx, mov, m2t
Geluid wma, mp3, flag, ogg, wav, ac3 (stereo), wma
Beeld bmp, jpg, tif, gif
Scène detectie x
Batch Capture -
Direct capturen naar mpeg x
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips x
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert -
Cd-audio import x
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 1
Aantal overlay tracks 1
Aantal overgangen > 150
Aantal video-effecten 100
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten niet mogelijk
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline -
Keyframeable overgangen, filters en track motion -
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden -
Alpha channel support -
Real-time preview effecten en overgangen x
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden x
Aspect ratio's x
Trim monitor x
Trimmen vanuit bronvenster -
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines x
Netwerk rendering -
Audio van video loskoppelen -
Gebruik van (on)genummerde markers -
Aanpassen tijdcode timline -
Snel zoeken naar effecten of overgangen -
Background rendering -
Speelsnelheid video aanpassen x
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips -
Switschen tussen verschillende takes van een scène -
Invoegen region markers -
Nummeren van frames -
Werkomgeving
Dual monitor support -
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels x
Bewaren templates voor effecten en overgangen -
Schalen van vensters -
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren -
Storyboard x
Geschiedenis lijst acties -
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen -
Uitgebreid project instellingen venster -
Bron en preview monitor -
Preview monitor x
Blokkeren van audio en video tracks -
Cue manager -
Audio
Opnemen van audio x
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring x
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring -
Asio driver support -
Pitch shifting -
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks -
Gebruik van externe VST-plug-ins -
Gebruik van externe DirectX-plug-ins -
Audio effecten -
Audio volume aanpassen x
Audio pannen -
Hoeveelheid audiotracks 3
MIDI Synchronisatie -
Surround panner -
Exporteren
High Definition Video x
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring x
DVD-branden x
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 2 sterren
Quicktime -
RealVideo -
Windows Media x
Audio-cd -
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG x
Audio AC3 stereo
Exporteren naar dv-camera x
Command markers voor streaming media -
Dual layer support x
Hoofdstukmarkering voor dvd -
Project archiverings mogelijkheden -
DVD-authoring
Dvd opslaan naar folder x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's -
Menu's opslaan x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen -
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Slideshow x
Originele content opslaan op dvd x

 

 

Ulead Video Studio 9

Dit Engelstalige pakket is zeer prettig om mee te werken. De indeling is duidelijk en wijst voor zichzelf. Video Studio ondersteunt geen volledig dual monitor gebruik, maar de pop-up vensters kunnen wel op een tweede monitor worden geplaatst. De bestanden kunnen netjes worden georganiseerd in het projectenvenster. Er zijn een beperkt aantal video- en audiotracks en hier kunnen weinig bewerkingen worden uitgevoerd. Het trimmen op de tijdlijn is lastig om u geen preview krijgt te zien van hetgeen er getrimd wordt. Het multi-trimvenster is hiervoor beter geschikt maar dit previewvenster ondersteunt geen breedbeeld.

Ulead Studio 9 is stabiel en prettig om mee te werken

 

 

 

 

 

 

 

Video Studio kent een beperkt aantal vernieuwingen. U kunt nu keyframes gebruiken op effecten en overgangen, dvd-r importeren, hoofdstuk markeringen aan brengen voor de dvd en afbeeldingen met alpha-kanalen importeren. De aanpassingen op effecten en filters zijn beperkt en u kunt eenmaal gemaakte aanpassingen niet opslaan of kopiëren naar andere clips. De audio-mixer van Video Studio werkt zeer prettig. Het volume van de verschillende audiotracks kan eenvoudig worden geregeld en desgewenst kunt u alleen de audio exporteren.

Een dvd maken gaat eenvoudig en er is ruime keuze uit menu’s en knoppen. De mpeg-encoder die goed in te stellen is levert een prima beeld kwaliteit af. Behalve naar dvd kunt u ook naar de bekende bestandsformaten exporteren maar ook naar een greeting card, e-mail of screensaver.

 

Functieoverzicht Ulead Video Studio 9

Productnaam Ulead Video Studio 9
Bedrijf Ulead
Prijs € 82,60
website www.ulead.com
Importeren
Video avi, mpeg-1, mpeg-2, mov, wmv, rm, mpv
Geluid wav, mp3, mp2, mp1, au, aiff, wma, rm, cda, ac3
Beeld jpg, tiff, bmp, tga, gif, psd, png
Scène detectie x
Batch Capture x
Direct capturen naar mpeg x
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips x
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert x
Cd-audio import x
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 1
Aantal overlay tracks 1
Aantal overgangen 191
Aantal video-effecten 45
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten 1 ster
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline x
Keyframeable overgangen, filters en track motion Alleen filters
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden -
Alpha channel support x
Real-time preview effecten en overgangen x
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden x
Aspect ratio's x
Trim monitor -
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines -
Netwerk rendering -
Audio van video loskoppelen x
Gebruik van (on)genummerde markers -
Aanpassen tijdcode timline x
Snel zoeken naar effecten of overgangen -
Background rendering -
Speelsnelheid video aanpassen x
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips -
Switschen tussen verschillende takes van een scène -
Invoegen region markers -
Nummeren van frames -
Werkomgeving
Dual monitor support -
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels -
Bewaren templates voor effecten en overgangen -
Schalen van vensters -
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren -
Storyboard x
Geschiedenis lijst acties -
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen -
Uitgebreid project instellingen venster -
Bron en preview monitor -
Preview monitor x
Blokkeren van audio en video tracks -
Cue manager -
Audio
Opnemen van audio x
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring x
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring -
Asio driver support -
Pitch shifting -
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks x
Gebruik van externe VST-plug-ins -
Gebruik van externe DirectX-plug-ins -
Audio effecten 7
Audio volume aanpassen x
Audio pannen x
Hoeveelheid audiotracks 2
MIDI Synchronisatie -
Surround panner -
Exporteren
High Definition Video -
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring x
DVD-branden x
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 4 sterren
Quicktime x
RealVideo x
Windows Media x
Audio-cd -
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG x
Audio AC3 stereo
Exporteren naar dv-camera -
Command markers voor streaming media -
Vob -

 

Vegas Video Studio & dvd 6

Sony heeft met Vegas Video Studio een zeer veelzijdig product in handen. Vegas Video geniet niet de bekendheid die vele andere pakketten wel hebben. Eigenlijk is dat vreemd omdat dit pakket naast Magix de meeste functionaliteit kent van allemaal. De werkwijze en interface van Vegas Video wijken af van alle andere pakketten. Het kost dan ook tijd, mede omdat het pakket in het Engels is, om hiermee goed uit de voeten te kunnen.
Er zijn een groot aantal vernieuwingen aangebracht ten op zichten van de vorige versie.

Behalve dual monitor support beschikt Vegas Video nu ook over meer audio- en videotracks om de montage te maken. Het importeren van 650 videoclips kost de nodige tijd, maar staan daarna wel overzichtelijk in het projectenvenster. Vanuit het projectenvenster kunnen clips direct worden getrimd en op de tijdlijn worden geplaatst. Effecten en overgangen kent Vegas Video genoeg. Prettig is dat u grote vrijheid krijgt om deze aan te passen en op te slaan als preset. Nieuw is dat u nu ook keyframes kunt gebruiken. De kleurcorrectie mogelijkheden zijn groot maar kunnen nog beter worden als u de Platinum versie koopt voor 29 euro. Die versie beschikt ook over nog meer effecten en de mogelijkheid om hdv-materiaal te bewerken.

De audio mogelijkheden van Vegas Video zijn erg goed.

 

 

 

 

 

 

 

De audio-mogelijkheden zijn zeer groot. U kunt gebruik maken van externe vst- en directx- plug-ins of de zeer goede eigen audio-effecten. U kunt deze toekennen aan individuele audio-clips of aan de master. Vegas Video kent geen mogelijkheden voor surround sound. Vegas Video ondersteunt alle bekende exportmogelijkheden. Groot nadeel is dat u geen invloed kunt uitoefenen op de mpeg-instellingen. De mpeg-2-bestanden kunt u na het opslaan importeren in DVD Architect. Met dit programma kunt u uw dvd-menu maken. DVD Architect is net als Vegas Video niet eenvoudig in gebruik maar wel rijk aan verschillende mogelijkheden. U kunt submenu’s maken, menu’s opslaan, slideshows importeren en origineel materiaal opslaan op de dvd.

 

Functieoverzicht Vegas Video Studio & dvd 6

Productnaam Vegas Video Studio 6
Bedrijf Sony
Prijs € 99
website www.xtrm.nl
Importeren
Presets voor video project selecteren en aanpassen x
Video avi, mpeg 1/2/4, mov, wmv, dv
Geluid wav, mp3, wma, ogg, mpeg-audio
Beeld bmp, jpg, gif, psd
Scène detectie x
Batch Capture x
Direct capturen naar mpeg -
Tonen video-informatie geïmporteerde of gecapturde clips x
Preview geïmporteerde clips x
Photoshop layers inporteren -
Importeren dvd/dvd-vr x
Batch convert -
Cd-audio import x
Video
Aantal timelines 1
Aantal videotracks op timeline 4
Aantal overlay tracks 3
Aantal overgangen 187
Aantal video-effecten 334
Aanpasmogelijkheden van overgangen en effecten 5 sterren
Nesting van timelines -
Grootte timeline aanpassen x
Alle frames tonen op timeline x
Keyframeable overgangen, filters en track motion x
Geavanceerde kleurcorrectie mogelijkheden -
Alpha channel support x
Real-time preview effecten en overgangen x
Titel generator x
Roll en Crawl mogelijkheden x
Aspect ratio's x
Trim monitor x
Trimmen vanuit bronvenster x
Edit on 23.976, native 24, 25, 29.97 or 30 fps timelines x
Netwerk rendering -
Audio van video loskoppelen x
Gebruik van (on)genummerde markers x
Aanpassen tijdcode timline x
Snel zoeken naar effecten of overgangen -
Background rendering -
Speelsnelheid video aanpassen x
Zoeken lege time slots -
Groeperen van video clips x
Switschen tussen verschillende takes van een scène x
Invoegen region markers x
Nummeren van frames x
Werkomgeving
Dual monitor support x
Bewaren instelling lay-out -
Bewaren templates voor titels x
Bewaren templates voor effecten en overgangen x
Schalen van vensters x
Toetsenbord aanpassen / short cuts definiëren x
Storyboard -
Geschiedenis lijst acties x
Kleurgebruik werkomgeving aanpassen x
Uitgebreid project instellingen venster x
Bron en preview monitor -
Preview monitor x
Blokkeren van audio en video tracks x
Cue manager x
Audio
Opnemen van audio x
Mixing van audio x
24 bit 192 Khz support -
5.1 surround mixing tools -
Auto input monitoring x
5.1 audio support for the master bus -
Downmix monitoring -
Asio driver support x
Pitch shifting x
Fader automation -
Bus to bus routing -
Sole or mute tracks x
Gebruik van externe VST-plug-ins x
Gebruik van externe DirectX-plug-ins x
Audio effecten 50
Audio volume aanpassen x
Audio pannen x
Hoeveelheid audiotracks 4
MIDI Synchronisatie -
Surround panner -
Exporteren
High Definition Video -
AVI x
DV-AVI x
DVD-authoring x
DVD-branden x
Mpeg-1 (VCD) x
Mpeg-2 (SVCD) x
Mpeg-2 (DVD) x
Aanpassen instellingen mpeg-2 -
Quicktime x
RealVideo x
Windows Media x
Audio-cd x
EDL export -
AAF export -
Audio PCM x
Audio MPEG x
Audio AC3 -
Exporteren naar dv-camera x
Command markers voor streaming media x
Dual layer support x
Hoofdstukmarkering voor dvd x
Project archiverings mogelijkheden -
DVD-authoring
Dvd opslaan naar folder x
Meerdere audio sporen -
Hoofdstuk keuze x
Timeline x
Importeren van menu's -
Menu's opslaan x
Genoeg keuze uit menu's / knoppen -
Geanimeerde menu's x
Lettertypen menu aanpassen x
Knoppen menu aanpassen x
Selecteren achtergrond voor menu x
Ondersteuning submenu's x
Audio toevoegen aan menu x
Slideshow x
Originele content opslaan op dvd x
Freeware voor maken van dvd
Adobe Production Studio Premium