Adobe Premiere Elements 4

premiere_elements4

Adobe Premiere Elements 4

Het nieuwe uiterlijk van Premiere Elements staat als een huis. Uitgevoerd in een modern donker uiterlijk met kleurrijke tabbladen kan de beginnende gebruiker de weg niet kwijt raken. Elements werkt tot op zekere hoogte zeer intuïtief. Dit is ook nodig omdat er maar een kleine les bij het pakket zit die u in mum van tijd een video laat bewerken en publiceren op YouTube. Maar wie langer werkt met dit programma komt steeds weer iets nieuws tegen, wat alleen in de uitvoerige help wordt beschreven. De grootste vernieuwingen van Premiere Elements zijn de manier waarop u uw videofragmenten organiseert, de overzichtelijke wijze van het maken van een dvd-menu en het nieuwe sharing centrum.

Door het taggen van fragmenten kunt u snel alles terugvinden.

Taggen

Premiere Elements was in vergelijking tot collega-pakketten van Pinnacle en Ulead al een stuk verder in de manier waarop u uw videofragmenten kunt organiseren. Specifieke informatie plaatsen bij de video en de mogelijkheid om complete mappen met bestanden te importeren zijn daar voorbeelden van. Premiere Elements gaat in deze versie nog een stapje verder. U kunt nu uw video classificeren door één tot vijf sterren toe te kennen aan een videofragment en door de verschillende fragmenten te voorzien tags. Op die manier kunt u alle vakantiefragmenten voorzien van de tag vakantie of alle verjaardagsmomenten met de tag verjaardag. Het is even werk om dit toe te passen op een archief van drie jaar, maar daarna kunt u alles snel en eenvoudig terugvinden.

Een kleine vernieuwing is de sceneline, een eenvoudige versie van de tijdlijn. Op de sceneline kunt u snel videofragmenten plaatsen en overgangen en audio toevoegen om vervolgens het geheel te exporteren. Nog eenvoudiger kan het door alleen de video toe te voegen en vervolgens een thema te kiezen zoals komedie of reizen, waarmee de video wordt bewerkt. Het eindresultaat hiervan is leuk voor een eerste kennismaking, maar meer ook niet.

Elements geeft u alle vrijheid om de professionele effecten naar uw hand te zetten.

Kracht

De gevorderde gebruiker kiest voor bewerking altijd de tijdlijn. En dit is ook de grote kracht van Premiere Elements. De tijdlijn, met 99 audio en video tracks, geeft u zeer veel vrijheid in het bewerken van de video. U kunt gebruik maken van zeer veel effecten en overgangen en deze geheel naar wens aanpassen met keyframes. We raden u aan om in de help te kijken naar de uitleg hierover. Veel functionaliteit is onttrokken uit de grote broer Premiere Pro en stelt u in staat om de meest waanzinnige effecten te maken.

De nieuwe audio-mixer zorgt ervoor dat u het geluid van de verschillende audio-tracks goed kunt afmixen. Leuk is ook de nieuwe ‘Detect beats’ functie. Door die te gebruiken worden op de maat van de muziek markers geplaatst op de tijdlijn, zodat u uw video eenvoudig hierop kan monteren.

Dvd’s maken met Premiere Elements is kinderlijk eenvoudig.

Dvd-menu

De afgemonteerde video kan op de tijdlijn worden verzien van dvd-markers om zo snel de indeling voor het dvd-menu te bepalen. In de vorige versie was Adobe vrij gierig in het aantal templates voor het maken van een dvd-menu. Met 87 nieuwe templates is hier nu geen sprake meer van. De stappen om tot een goed werkend dvd-menu te komen zijn eenvoudig en door gebruik te maken van tiptools wordt u hierbij voorzien van handige tips.

Sharing Centrum

In de huidige wereld wordt video vooral gedeeld met anderen. Premiere Elements speelt hier handig op in met het nieuwe Sharing Centrum. Vanaf de tijdlijn direct op YouTube, iPhone of andere mobile telefoon. Het werkt perfect. Wel is het soms nodig om de presets aan te passen voor nog betere kwaliteit na export.

 

Conclusie

Premiere Elements combineert eenvoud met kracht. Het nieuwe uiterlijk gecombineerd met de nieuwe functies maken een upgrade zeer de moeite waard. Premiere Elements ligt met deze vierde versie een stap voor op de concurrentie wat betreft organisatie van uw project en vrijheid in montage. We kunnen niet wachten dat de Nederlandse versie over enkele maanden in de winkel ligt.

Premiere Elements 4

Beoordeling: 4,5 sterren

Pluspunten:

  • Overzichtelijkheid in het werken met veel bestanden
  • Eenvoudige montagemogelijkheden met goede effecten

Minpunten:

  • Veel verborgen functies die alleen worden uitgelegd in de helpfunctie
  • Weinig lessen om het programma te leren kennen

Systeemeisen:
Minimale systeemeisen: Pentium 4 1,7 GHz, 512 MB ram, Windows XP/Vista, 4,5GB harde schijf.
Prijs: Premiere Elements 4 ? 89,77
Info: www.adobe.nl

Alternatief: Magix Video Deluxe 2007 of Pinnacle Studio 11 plus