Adobe Premiere Elements 10

adobe-premiere-elements-10-teaser

Adobe Premiere Elements 10

De voornaamste vernieuwing van de tiende versie van Adobe Premiere Elements is dat het programma 64 bit is en daardoor meer geheugen kan aanspreken. Hierdoor start het sneller en werkt stabieler dan zijn voorgangers.

Daarnaast is het tegelijkertijd afspelen van drie avchd full hd streams geen enkel probleem meer in de hoogste monitor resolutie. Plaatst je op de twee PIPs zware blur effecten dan speelt het beeld nog steeds goed af, mits je de kwaliteit van de monitor op de automatische stand zet. Het beeld wordt daardoor slechter, maar is nog goed te volgen.

Twee zaken vallen op bij het gebruik van effecten en meerdere streams. Van de 16 GB werkgeheugen op onze test pc, wordt maximaal maar 47 procent gebruikt. Hier is dus nog ruimte voor verbetering. Ten tweede valt het op dat Premiere Elements geen enkel gebruik maakt van de kracht van de grafische kaart. Ook niet als je de bestanden tussentijds gaat renderen. De rendertijden zijn er dan ook niet op vooruit gegaan.

adobe-premiere-elements-10-overview

Ondanks de verbeterde stabiliteit en basisprestaties bij het afspelen van video, zijn er nog steeds problemen met de interface. Bij het schalen van vensters, het verwijderen van bestanden en bij het werken met de monitor, reageert de interface hakkelig en wordt deze niet goed ververst.

Overige vernieuwingen
Premiere Elements maakt evenals Photoshop Elements gebruik van de Organizer om je mediacollectie te beheren en te catalogiseren. Nieuw in deze Organizer zijn de opties om op vergelijkbare objecten te kunnen sorteren en om foto’s te koppelen aan Facebook-vrienden. Omdat de Organizer niet is herschreven naar 64-bit is deze uit Premiere Elements verwijderd. Dit is op zich geen ramp, waar het niet dat je vanuit de Organizer alleen bestanden naar Premiere Elements kunt sturen die daar dan direct op de tijdlijn worden gezet. Je kunt er dan beter voor kiezen om de bestanden vanuit de Organizer te slepen naar het vernieuwde projectenvenster om ze daar te organiseren.

De videoclips kunnen nu in het projectenvenster in thumbnail weergave worden bekeken. Helaas is het niet mogelijk om de thumbnail te schalen of de volgorde er van aan te passen, zodat je een storyboard kunt samenstellen. Daarnaast is het kleine previewvenster met de optie om het posterframe van de thumbnail aan te passen om onbegrijpelijke reden verwijderd. Tevens is het aantal beschikbare kolommen met metadata drastisch ingekort, waardoor je geen commentaar of shotbenoeming kunt opgeven bij de videoclips. Het projectenvenster is er dus op achteruit gegaan.

Effecten
Het Ripple-effect is verdwenen en daarvoor krijgt je twee kleurcorrectiefilters terug. Met Autotone & Vibrance worden de helderheid, contrast en belichting automatisch aangepast en kun je de verzadiging van de kleuren verhogen. Met de Three-way Color Corrector zijn  de donkere, midden en lichte belichten pixels in het beeld afzonderlijk in kleur aan te passen. Om te onderscheiden  hoe het videobeeld uit deze drie belichtingsfacetten is opgebouwd, kun je deze zichtbaar maken zodat je precies weet welke gedeelten je gaat beïnvloeden.

adobe-premiere-elements-10-three-way

De laatste vernieuwing die je zult aantreffen in de bewerkingsfase is de optie Pan and Zoom. Met dit effect zijn statische foto’s tot leven te wekken, doordat je er op kunt in- en uitzoomen en tegelijkertijd het kader van de zoom kunt verplaatsen over het totale beeld. Dit werkt eenvoudig en levert goede resultaten op.

Export
Een groot gemis in de vorige versie van Premiere Elements was het ontbreken van  een export optie naar mp4 met de H.264 codec. Gelukkig zijn er nu 28 verschillende templates om naar een avchd-formaat te exporteren. Bij de rendering met de H.264 codec wordt er geen gebruik gemaakt van CUDA om het renderproces te versnellen en dat zou je anno 2011 inmiddels toch wel mogen verwachten.
Premiere Elements 10 is een zeer goed pakket voor beginnende editors. Helaas zijn de vernieuwingen in deze versie minimaal. Neemt niet weg dat dit pakket net even iets stabieler werkt en beter presteert dan de vorige versie. En dat zijn toch doorgaans de belangrijkste redenen om te upgraden.

Adobe Premiere Elements

Naam: Adobe Premiere Elements
Website: www.adobe.nl
Prijs: €99,-