7 AVCHD-converters

teaser_hd-converters

7 AVCHD-converters

HD-video is mooi. Maar het bewerken van AVCHD-bestanden is velen een doorn in het oog. Computers blijken te langzaam, mediaspelers spelen de bestanden niet af en het branden naar AVCHD-DVD kan nog niet iedereen.  AVCHD-bestanden converteren naar een ander formaat lijkt vooralsnog de enige oplossing. DVscene bekeek zeven AVCHD-converters en was benieuwd of ze nog iets overlieten van de prachtige HD-beelden.

Het monteren van AVCHD-bestanden roept bij velen rendez-vous gevoelens op. Het is nog niet zo gek lang geleden dat we dezelfde problemen ondervonden met MPEG-2-bestanden. Ook toen zat er niets anders op dan de bestanden te converteren naar een ander formaat zodat u ze kon bewerken.

hd-converters-cyberlink-bitrate-groot

Was bij MPEG-2 de compressie al aanzienlijk, bij de opvolger H.264/AVC is deze nog eens opgeschroefd zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. H.264/AVC , dat ook bekend staat onder de namen MPEG-4 AVC,  H.264 en MPEG-4 Part 10, is daarom ook de keuze geworden als compressieformaat voor HD-video.

De strenge compressie wordt onder meer bewerkstelligd door gebruik te maken van maximaal 16 referentie frames om een frame te encoderen.  Bij MPEG-2 waren dat er maximaal twee. Daarnaast zorgt de Variable Block Size Motion Compensation (VBSMC) er voor dat verschillen tussen het ene en andere frame niet alleen worden bekeken aan de hand van blokken van 16 x 16 pixels maar dat als er minder beweging is, blokken van  4 x 4 pixels afdoende zijn om de verschillen vast te leggen.  Behalve dat dit nauwkeuriger is, levert het ook een reductie op in de bestandsgrootte. Consequentie van de strengere encodering is dat er veel rekenkracht nodig is om de beelden te decoderen.

hd-converters-xilisoft-voltaichd-bitrate-groot

De uitstekende kwaliteit en de relatief kleine bestandsomvang van H.264/AVC maakt deze codec geschikt voor de opslag van video in HD-camera’s. Om  te zorgen dat de opnames ook afspeelbaar zijn op Blu-ray-spelers werden de structuur van de videocontainers MTS en M2TS aangepast. Deze bestandsformaten staan nu bekend onder de naam AVCHD.

hd-converters-resultaat-xilisoft

AVCHD gebruikt de H.264/AVC codec om video te encoderen en slaat audio op in ongecomprimeerd 7.1 PCM of als gecomprimeerd AC-3 5.1. Daarnaast ondersteunt AVCHD ook ondertiteling in 8 bit kleuren, menunavigatie en slideshows.

Alle data wordt opgeslagen in een MPEG-2 transport stream met de naam BDAV die overeenkomt met de structuur van Blu-ray.  De bitrate die wordt gebruikt om de video op te slaan ligt rond de
17 Mbit waardoor het ook geschikt is voor  opslag op flashgeheugen of dvd.

Kwaliteit

Als u problemen ondervindt met het bewerken van AVCHD-bestanden kunt u overwegen deze te converteren naar een formaat waarmee uw computer en montagepakket makkelijker om kan gaan. Voorwaarde bij het converteren is wel dat er zo min mogelijk kwaliteitsverlies optreedt.  We hebben de zeven converters dan ook op dat punt beoordeeld en niet op het feit hoeveel exportformaten ze ondersteunen of wat de kwaliteit is van bijvoorbeeld de geëxporteerde iPod-bestanden.

De meest voor de hand liggende keuzes om naar te converteren zijn MPEG-2 omdat het compressieformaat overeenkomt met H.264/AVC of AVI met een eerdere versie van MPEG-4, namelijk MPEG-4  Part 2.

 

Alive HD Video Converter

Met de opzet en snelheid van deze converter is niets mis. In razend tempo zet Alive HD Video Converter AVCHD-bestanden om naar verschillende HD-bestandsformaten in de hoogste resolutie en met een maximale bitrate van 12 Mbit/s.  Per bestand moet u aangeven welk profiel u wilt gebruiken. Profielen zijn niet op te slaan en daardoor is het noodzakelijk iedere keer de settings aan te passen.

hd-converters-alive-hd-video-converter

De kwaliteit van de beelden is goed zolang er weinig of geen beweging in beeld is. Is dit wel het geval dan hapert Alive HD Video Converter in alle gevallen bij de resolutie van 1920 x 1080. Door de lage bitrate van 12 Mbit/s is er een duidelijk verschil te zien met het origineel. Er treedt dan veel vervaging en blokvorming op.
Daarbij komt nog dat als u converteert naar MPEG-2 er een container wordt gebruikt van MPEG-1 waardoor de bestanden niet meer in iedere speler te bekijken zijn.

Converteert u naar een lagere resolutie dan worden de snelle beelden wel goed geconverteerd. Het is jammer dat de kwaliteit matig is, want wat betreft opzet en werking is dit een fijne converter.

Naam Alive HD Video Converter
Fabrikant Alivemedia
Website alivemedia.net
Prijs € 27
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Ja
Export
Uncompressed avi Nee
AVI DV25 Nee
AVI MPEG-4 V2 Ja
MPEG -2 Ja
WMV HD Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 12 Mbit/s
DVD Nee
Batch Ja
Kwaliteit Matig

 

AVCHD Upshift

Video-effecten specialist NewBluefx heeft een zeer goede AVCHD-converter uitgebracht met de naam AVCHD-Upshift. De converter importeert MTS en M2TS bestanden en zet deze om naar MPEG-2.  U kunt zelf bepalen welke variabele of constante bitrate de mpeg-2 bestanden krijgen met een maximum van 60 Mbit/s. Daarnaast kunt u aangeven hoeveel keyframes u per Group of Pictures (GOP) wilt gebruiken en hoe groot de GOP-lengte moet zijn.  Bij een kleinere GOP wordt er minder gecomprimeerd en zal de bestandsomvang toenemen. Tenslotte kunt u de audio nog wegschrijven als WAV-bestand om het te kunnen nabewerken.

hd-converters-avchdupshift

De geëxporteerde bestanden worden weggeschreven als M2T-bestanden. De meeste videobewerkingssoftware kan met dit bestandsformaat overweg.  Mocht dat niet het geval zijn dan kunt u de extensie M2T gewoon veranderen in MPG. De kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is uitstekend en er zijn geen verschillen te zien met het origineel.

Naam AVCHD Upshift
Fabrikant NewBluefx
Website newbluefx.com
Prijs € 40
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Nee
Export
Uncompressed avi Nee
AVI DV25 Nee
AVI MPEG-4 V2 Nee
MPEG -2 Ja
WMV HD Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 60 Mbit/s
DVD Nee
Batch Ja
Kwaliteit Uitstekend
Tweede keuze

 

AVS Video Converter

AVS Video Converter converteert naar bijna ieder denkbaar bestandsformaat. Het importeren van AVCHD-bestanden is geen probleem, maar het exporteren is lastiger.  De HD-formaten waar naar toe u kunt exporteren zijn namelijk ondergebracht onder de verschillende exportmogelijkheden van MPEG, AVI en WMV.  De meeste HD-profielen in AVS  Video Converter zijn bedoeld voor het afspelen op mobiele apparaten en hanteren dus zeer lage bitrates.  Deze profielen werken allemaal prima en de kwaliteit is goed.

hd-converters-avs-video-converter

De beste mogelijkheden die AVS Video Converter biedt voor het omzetten van AVCHD-bestanden zijn een ongecomprimeerd AVI-bestand en een MPEG-2-bestand met een maximale bitrate van  15.000 Mbit/s.  Er is wel een optie om de originele bitrate te handhaven, maar als we dat selecteerde liep het programma iedere keer vast.
De video van het ongecomprimeerde AVI-bestand was schokkerig, maar de kwaliteit van het MPEG-2-bestand was goed.

AVS Video Converter beschikt over een kleine editor  waarmee u snel  een AVCHD-bestand  kunt inkorten. Daarnaast zijn er een aantal video- en audio effecten die u kunt gebruiken om de video te optimaliseren.

Naam AVS Video Converter 6.2
Fabrikant AVS
Website avsmedia.com
Prijs € 30
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Ja
Export
Uncompressed avi Ja
AVI DV25 Nee
AVI MPEG-4 V2 Ja
MPEG -2 Ja
WMV HD Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 15 Mbit/s
DVD Ja
Batch Ja
Kwaliteit Goed

 

Elecard Converter Studio AVC HD Edition

De uitgeklede versie van de Elecard Converter Studio is speciaal bedoeld voor het omzetten van AVCHD-bestanden.  Met de AVC HD Edition kunt u AVCHD-bestanden omzetten naar  ongecomprimeerde AVI, AVI DV25 en alle varianten van MPEG-2.  Van alle varianten zijn er al templates gemaakt die u desgewenst tot in detail kunt aanpassen.  Of het nu om de resolutie gaat, GOP-lengte, bitrate of de manier waarop de frames moeten worden geëncodeerd, alles is in te stellen.  Staan de instellingen goed dan kunt u het aangepaste profiel bewaren en de encodeer taak toevoegen aan de batch-lijst. Eventuele foute instellingen worden door de converter gemeld in een pop-up. Deze kunt u vanuit de batchlijst dan weer aanpassen.

hd-converters-elecard-groot

De kwaliteit van de zowel de AVI’s als de MPEG-2-bestanden is prachtig en voldoet aan alle verwachtingen.  Converter Studio AVC HD Edition is misschien iets duurder dan de andere converters, maar die prijs is het meer dan waard. Een absoluut toppakket.

Naam Elecard Converter Studio AVC HD Edition
Fabrikant Elecard
Website elecard.com
Prijs € 57
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Ja
Export
Uncompressed avi Ja
AVI DV25 Ja
AVI MPEG-4 V2 Nee
MPEG -2 Ja
WMV HD Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 80 Mbit/s
DVD Ja
Batch Ja
Kwaliteit Uitstekend
Eerste keuze

 

OJOsoft HD Video Converter

De interface van OJOsoft HD Video Converter lijkt als twee druppels water op die van AVS Video Converter.  Deze HD-converter accepteert alle HD-formaten en u kunt deze naar verschillende bestandsformaten converteren.  Om het u eenvoudig te maken is er speciaal een ‘To HD’ knop toegevoegd aan het menu  m snel naar andere HD-formaten te kunnen converteren.
Voor ieder exportformaat zijn er verschillende profielen beschikbaar waaruit u kunt kiezen. Er wordt keurig een overzicht gegeven van alle kenmerken van het exportbestand en ieder kenmerk is aan te passen.

hd-converters-ojosoft-hd-video-converter

OJOsoft HD Video Converter werkt traag en lang niet altijd feilloos.  Vaak hapert het programma al nadat er op de convert-knop wordt geklikt.  Na twee seconden verschijnt er dan al een venster dat het bestand klaar is, maar in feite is er niets geconverteerd.  Als het programma wel werkt, duurt het converteren lang en is het resultaat bedroevend.  De video wordt dan in slow motion afgespeeld of loopt vast.  Als er als input gewone dv-bestanden worden gebruikt gaat het converteren wel goed.

Naam OJOsoft HD Video Converter
Fabrikant Ojosoft
Website ojosoft.com
Prijs € 23
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Ja
Export
Uncompressed avi Nee
AVI DV25 Nee
AVI MPEG-4 V2 Ja
MPEG -2 Ja
WMV HD Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 15 Mbit/s
DVD Nee
Batch Ja
Kwaliteit Slecht

 

VoltaicHD

Deze converter is zeer beperkt wat betreft functionaliteit.  Het importeert MTS en M2TS bestanden en zet deze om naar AVI of WMV in de resolutie van 1440 x 1080 of 1920 x 1080. U kunt meerdere bestanden tegelijkertijd omzetten maar u kunt niet per bestand opgeven of dit naar AVI of WMV moet. Er zijn geen profielen waaruit u kunt kiezen dus na het importeren hoeft u alleen nog maar te converteren.

hd-converters-voltaichd-groot

De AVI-bestanden worden met een Microsoft MPEG4 v2 codec  gecodeerd en  VoltaicHD zet surround geluid om naar stereo. In tegenstelling tot wat u zou verwachten als u naar de slechte kwaliteit van het previewvenster kijkt, is het resultaat zeer goed. De doelgroep waarop VoltaicHD zich richt zijn de gebruikers van Windows Movie Maker en de AVI-bestanden die VoltaicHD genereert zijn hiermee dan ook uitstekend te bewerken.

Naam VoltaicHD
Fabrikant Shedworx
Website shedworx.com
Prijs € 27
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Nee
Export
Uncompressed avi Nee
AVI DV25 Nee
AVI MPEG-4 V2 Ja
MPEG -2 Nee
WMV HD Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 25 Mbit/s
DVD Nee
Batch Ja
Kwaliteit Zeer goed
Derde keuze

 

Xilisoft Video converter Ultimate

Deze alleskunner heeft een speciaal exportmenu voor HD-formaten. Templates voor het exporteren naar HD-MPEG-2, HD-AVI en HD-MP4 zijn standaard aanwezig en u kunt ze naar uw hand zetten door de instellingen aan te passen. De aangepaste templates kunt u opslaan, zodat u vanuit het snelmenu ze kunt selecteren.
Xilisoft Video converter Ultimate importeert all AVCHD-bestanden en u kunt deze exporteren met een maximale resolutie van 1920 x 1280 en een bitrate van 12 Mbit/s.

hd-converters-xilisoft-groot

Deze bitrate is niet afdoende om de kwaliteit van de HD-video te waarborgen. Blokvorming is in de hoogste resoluties altijd zichtbaar. Bij lagere resoluties ziet het beeld er goed uit zolang er niet al te veel snelheid zit in het beeld.

Xilisoft Video Converter Ultimate zou als algemene converter goed scoren. Het heeft een ingebouwde editor, een handige bitrate converter en het geeft keurig het CPU-gebruik aan. Voor HD-conversies is deze converter niet goed genoeg.

Naam Xilissoft Video Converter Ultimate
Fabrikant Xilisoft
Website xilisoft.com
Prijs € 44
Input
MTS Ja
M2TS Ja
TOD Ja
Export
Uncompressed avi
AVI DV25
AVI MPEG-4 V2 Ja
MPEG -2 Ja
WMV HD Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 12 Mbit/s
DVD Nee
Batch Ja
Kwaliteit Matig

 

Conclusie

Uit onze test blijkt dat voor behoudt van kwaliteit minimaal een bitrate noodzakelijk is van 25 Mbit/s. De kwaliteit van HD-bestanden van de converters die lagere bitrates hanteren is vaak ver onder de maat. Alleen AVS Video Converter vormt hierop een uitzondering.  Daarnaast viel op dat de drie beste converters allemaal nieuw zijn ontwikkeld. De absolute winnaar is Elecard Converter Studio HD Edition. Behalve dat het naar meerdere MPEG-2 formaten kan exporteren  en AVI DV25 is er, ook naar uitvergroting, met het blote oog geen verschil te constateren met het origineel. Goede tweede is AVCHD-Upshift die alleen kan exporteren naar MPEG. De AVI-bestanden van VoltaicHD zagen er schitterend uit, maar legden het toch af in vergelijking met de MPEG-2-bestanden.

 

Overzicht AVCHD-converters

Naam Alive HD Video Converter AVCHD Upshift AVS Video Converter 6.2 Elecard Converter Studio AVC HD Edition
Fabrikant Alivemedia NewBluefx AVS Elecard
Website alivemedia.net newbluefx.com avsmedia.com elecard.com
Prijs € 27 € 40 € 30 € 57
Input
MTS Ja Ja Ja Ja
M2TS Ja Ja Ja Ja
TOD Ja Nee Ja Ja
Export
Uncompressed avi Nee Nee Ja Ja
AVI DV25 Nee Nee Nee Ja
AVI MPEG-4 V2 Ja Nee Ja Nee
MPEG -2 Ja Ja Ja Ja
WMV HD Ja Nee Ja Nee
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 12 Mbit/s 60 Mbit/s 15 Mbit/s 80 Mbit/s
DVD Nee Nee Ja Ja
Batch Ja Ja Ja Ja
Kwaliteit Matig Uitstekend Goed Uitstekend
Tweede keuze Eerste keuze

 

Naam OJOsoft HD Video Converter VoltaicHD Xilissoft Video Converter Ultimate
Fabrikant Ojosoft Shedworx Xilisoft
Website ojosoft.com shedworx.com xilisoft.com
Prijs € 23 € 27 € 44
Input
MTS Ja Ja Ja
M2TS Ja Ja Ja
TOD Ja Nee Ja
Export
Uncompressed avi Nee Nee
AVI DV25 Nee Nee
AVI MPEG-4 V2 Ja Ja Ja
MPEG -2 Ja Nee Ja
WMV HD Ja Ja Ja
Overig
Max MPEG 2 HD Bitrate 15 Mbit/s 25 Mbit/s 12 Mbit/s
DVD Nee Nee Nee
Batch Ja Ja Ja
Kwaliteit Slecht Zeer goed Matig
Derde keuze
Handige gratis converter
Elecard AVC HD Suite