Waar moet u op letten bij de aanschaf van HD-apparatuur

hd-camera-kopen-teaser-100

Waar moet u op letten bij de aanschaf van HD-apparatuur

Haarscherpe beelden en weergaloos geluid zijn de belangrijkste kenmerken van High Definition. Maar om hier volop thuis van te kunnen genieten, moet u wel over de juiste apparatuur beschikken. Door het enorme aanbod van hdtv’s, Blu-ray- en hd-mediaspelers is het van groot belang dat u precies weet wat u koopt, zodat de uw High Definition ervaring niet in mineur eindigt.

Er is niets vervelender dan er na enkele weken achter te komen dat u eigenlijk de verkeerde hdtv hebt gekocht, dat uw Blu-ray-speler niet kan wat u verwachtte of dat uw hd-mediaspeler niet in staat is om uw favoriete hd-videobestanden af te spelen.  Om u zo’n teleurstelling te besparen zetten we voor u de belangrijkste aandachtspunten voor een optimale hd-beleving op een rij.

Hdtv

De spil van uw hd-beleving vormt de hdtv. Om hd-beelden goed tot hun recht te laten komen is een beelddiagonaal van minimaal 32 inch noodzakelijk. Daarnaast moet u goed letten op de ondersteunde resolutie die de breedte x hoogte in pixels van het beeldscherm weergeeft. Er zijn drie officiële hd-resoluties.

De beste resolutie staat bekend onder de term Full HD en heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Dit Full HD beeld kan op twee manieren worden getoond. Als alle beeldlijnen in één keer worden getoond, spreekt men van progressieve beelden en deze  resolutie wordt aangegeven met de naam 1080p. Wordt het beeld opgebouwd door halfbeelden of interlaced beelden, dan spreekt met van 1080i. De kwaliteit van progressieve beelden is beter, omdat er geen berekeningen hoeven worden uitgevoerd om halfbeelden op elkaar aan te laten aansluiten.

De derde officiële hd-resolutie is 1280 x 720 pixels. Deze resolutie die alleen maar gebruik maakt van progressieve beelden, wordt door de meeste Amerikaanse televisiestations gebruikt om uit te zenden. De resolutie 1280 x 720 staat ook bekend onder de naam 720p.

HD Ready

De goedkopere hdtv’s worden aangeprijsd met een HD Ready logo. Dit houdt in, dat de maximale resolutie 1366 x 768 pixels is. Dit is geen officiële hd-resolutie, maar omdat de hd-resolutie van 1280 x 720 hierop kan worden weergegeven, kunt u toch naar hd kijken.
Als u van plan bent een hdtv te kopen dan is het om drie redenen verstandig om te kiezen voor een Full HDTV. Ten eerste omdat u dan gegarandeerd bent van de maximale beeldkwaliteit, ten tweede omdat de meeste randapparatuur zoals Blu-ray-spelers, gameconsoles en mediaspelers video afspelen in een Full HD resolutie en ten derde omdat Full HDTV’s vaker zijn uitgerust met nieuwere functies.

Belangrijke functies

Voor een optimale hd-beleving en om ervoor te zorgen dat u niet in de problemen komt met het aansluiten van andere apparatuur, zijn er een aantal zaken waarop u moet letten. Allereerst moet er genoeg hdmi-aansluitingen zijn. Hdmi staat voor High Definition Multimedia Interface en is bedoeld om Full HD beelden door te geven van bijvoorbeeld de PlayStation, Blu-ray-speler of hd-mediaspeler naar de hdtv.  Minimaal drie hdmi-aansluitingen zijn noodzakelijk om alle randapparatuur zonder problemen te kunnen aansluiten.

Daarnaast is het prettig als de hdtv beschikt over een analoge componenten-ingang. Deze gebruikt u als alternatief voor de hdmi-aansluiting in het geval dat uw randapparatuur hier niet over beschikt en u toch wilt kijken naar hd-beelden.

Een usb-aansluiting mag ook niet ontbreken. Is uw hdtv voorzien van een usb-aansluiting, dan kunt u met behulp van een usb-stick super eenvoudig kijken naar uw vakantiefoto’s of filmpjes zonder dat u daarvoor extra apparatuur nodig hebt.

Wilt u echt het onderste uit de kan halen, dan kiest u voor een hdtv met netwerkaansluiting en DLNA ondersteuning. Door de hdtv aan te sluiten op uw computernetwerk is het mogelijk om met uw tv direct op internet te gaan. Het kijken naar YouTube-filmpjes of bijvoorbeeld Uitzending Gemist is dan met een druk op de knop van de afstandsbediening te realiseren. De DLNA-certificering, wat staat voor Digital Living Network Alliance, zorgt ervoor dat uw hdtv zonder problemen andere DLNA-apparatuur in uw netwerk herkent.  Hierdoor wordt het simpel om op uw hdtv te kijken naar foto- of videobestanden op uw computer, NAS, mediaspeler of Blu-ray-speler.

Kijken naar High Definition

Om optimaal te kunnen genieten van High Definition is het noodzakelijk dat de beelden waarnaar u kijkt echt Full HD zijn. Dat betekent dat het originele beeld opgenomen moet zijn met een minimale resolutie van 1920 x 1080.

Waar dit voor speelfilms  bijna altijd het geval is, is dit voor reguliere televisie-uitzendingen nog eerder uitzondering dan regel. Maar vijftien procent van wat de publieke omroepen uitzenden is opgenomen in hd, terwijl dit percentage bij de commerciële omroepen nog veel lager ligt.

Om u toch een beeld aan te bieden in Full HD wordt gebruik gemaakt van upscaling. Dit houdt in dat het beeld wordt uitvergroot en de bitrate, die mede verantwoordelijk is voor de uiteindelijke kwaliteit, wordt verhoogd.  De ge-upscalede beelden zien er zeker beter uit dan standaard televisie-uitzendingen, maar halen het niet bij de echte Full HD uitzendingen die u kunt ontvangen als u een apart hd-abonnement afsluit bij de kabel- of satellietleverancier.

Blu-ray-speler

Maar gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om volop van uw hdtv te kunnen genieten. De bekendste mogelijkheid is door films en documentaires op een Blu-ray disk te kopen of te huren. Om deze disks af te spelen hebt u een Blu-ray-speler nodig. Deze is met een hdmi-kabel aansluiten op de hdtv. De nieuwste lichting Blu-ray-spelers hebben een ingebouwde harde schijf om films op te slaan, een usb-aansluiting om snel filmpjes en foto’s via de Blu-ray-speler te kunnen afspelen, een netwerkaansluiting en zijn DLNA-gecertificeerd.

Hd-mediaspeler

Hebt u veel hd-films op uw computer staan, dan kunt u die met een DLNA ondersteunende hdtv deze rechtstreeks afspelen op uw televisie.  Ondersteunt uw hdtv geen DLNA dan is het toch mogelijk om naar deze films te kijken door gebruik te maken van een hd-mediaspeler. Door de hd-films naar deze hd-mediaspeler te kopiëren en hem daarna met een hdmi-kabel aan te sluiten op de hdtv, zijn deze direct te bekijken.

Let u er bij de aanschaf van een hd-mediaspeler op dat de bestandsformaten van uw hd-films wel worden ondersteund door de mediaspeler. Daarnaast is het belangrijk een mediaspeler te kiezen met netwerkaansluiting en DLNA-certificering, zodat u het apparaat makkelijk kunt opnemen in uw netwerk.

Hd-geluid

Als u uw Blu-ray-speler, PlayStation 3 of mediaspeler rechtstreeks met hdmi aansluit op uw hdtv, luistert u in bijna alle gevallen naar stereo geluid via de televisie. Dit is natuurlijk prima, maar als u echt wilt genieten van uw favoriete hd-film, kunnen we u aanraden te luisteren naar hd-surroundgeluid.

De enige manier om dit voor alle apparaten in één keer te regelen is door gebruik te maken van een av-receiver met minimaal vier hdmi-ingangen en één hdmi-uitgang. Alle randapparatuur sluit u aan op de hdmi-ingangen en de hdtv koppelt u aan de hdmi-uitgang van de av-receiver. Let er bij de aanschaf van een av-receiver wel op dat deze de hd-geluidsformaten Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio en DTS-HD Resolution Audio  ondersteunt, zodat u er zeker van bent dat u alle Blu-ray disk zonder problemen kunt bekijken en beluisteren.

Het moderne AV-netwerk in de praktijk (2)
Firewire in Windows 7