Reviews

Review Edius 6

Inhoudsopgave

Grass Valley (voormalig Canopus) heeft nooit op de troepen vooruit gelopen. Het motto lijkt vooral te zijn, doe wat je moet doen en doe dat goed. Brengt Edius 6 hierin verandering?

Edius is een professioneel montagepakket dat vooral geroemd wordt om zijn stabiliteit en zonder enige twijfel is dat een zeer belangrijke eigenschap voor een videobewerkingspakket. Maar daarnaast mag je ook van een videobewerkingspakket verwachten dat het inspringt op nieuwe ontwikkelingen en gebruiksvriendelijk is. En met die laatste twee factoren heeft Edius meer problemen.

Zo was het pakket bijvoorbeeld rijkelijk laat met het ondersteunen van avchd-bestanden, het werken met 5.1 geluid, het maken van een dvd met een menu en was het tot de laatste versie niet in staat om full screen een preview te geven van de montage.

Edius is ook niet altijd even gebruiksvriendelijk. Het maakt gebruik van veel vensters, die altijd in de weg lijken te staan, veel functies zijn alleen via het menu te activeren en sommige functies zitten zo verstopt dat er een handleiding nodig is om ze te kunnen vinden. Natuurlijk, als je al jaren met Edius werkt, ken je alle ins en outs, maar voor nieuwe gebruikers is Edius niet altijd even gemakkelijk.

Edius 6 kent maar liefst zestig nieuwe functies, waarvan de belangrijkste in deze review worden besproken. De meeste nieuwe functies zijn zinvol, maar er zitten er ook een paar waar we de nodige twijfels bij hebben.

 


Sonja 17.01.2013 15:15  
Edius 6 en Windows 8 Nee0  

Overgeschakeld van Windows 7 naar 8. Mijn installateur heeft een upgrade gedaan naar Edius 6.5 om er te kunnen mee werken in de 8. Ik moest mij registreren, maar als ik het serienummer invul en op 'registreren' druk krijg ik een melding en lukt dit niet. Moet ik Edius deïnstalleren en opnieuw installeren en upgraden naar Edius 6.5 of heeft iemand een andere oplossing ?
Groetjes

 
   
       
behi 01.10.2012 01:45  
edius tijdlijn Nee0  

Beste mensen wie kan mij helpen ?
ik werk met edius en ik doe aan trouwen rij reportage. Mijn vraag hoe kan ik mijn project en tijdlijn opslaan zo dat ik voor volgende bruiloft de zelfde tijd lijn en muziek kan gebruiken met benamingen zo een vaste project dat ik bij meerdere trouwfilm kan gebruiken ?net als bij Adobe Première. Bij Adobe Première

 
   
       
behi 30.07.2012 18:53  
video kaart edius ? Nee0  

beste mensen ik wil graag weten bij project setting welke render format is ideaal voor beste HD kwaliteit canopus HQ Standaard of hq fine of hqx ?
en wie kan mij vertellen welke video kaar kan ik gebruiken voor edius 6.7 ?momentel heb ik een intel core i7 cpu 920 2.67 GHz 2.65GHz 12 GB geheugen op systeem 64 bit

 
   
       
hansing 18.02.2012 13:37  
Edius Nee0  

Beste mensen,
Wij werken al jaren en vrij intens met Edius.
Als Edius er niet meer is stoppen wij ermee.
Van het gekloot met Premiere krijg ik uitslag.
Ok, de prijs er er dan ook naar.
Maar als de Edius in een goede computer wordt installeert door een vakman die zijn stiel kent, ben je voor de rest van je dagen gesteld.
Ik baal van de 145ste upgrade en update van premiere.
Een collega die het kan weten zei me ooit eens :
Werken met Premiere is als naar de bakker gaan voor een broodje met een oplegger.

 
   
       
Trip 27.04.2011 10:48  
Opmerking: meerdere avchd beelden tegelijk Nee0  

een opmerking over het afspelen van meerdere avchd beelden simultaan: daarin presteert Edius blijkbaar wel een pak beter dan Final Cut. Bekijk dit filmpje even... http://www.youtube.com/watch?v=mcrbHB3q0DI

 
   
       
ViVaRi 28.02.2011 19:27  
Edius Nee0  

Het is duidelijk dat u voorstander van een ander programma bent dan Edius (CS5 wellicht?) Ik kan uw mening niet delen, uw review is vrij beperkt,
Zaken die in Edius 5.51 reeds aanwezig zijn noemt u niet.
De stabiliteit is gewoon de beste kwalitiet, te weinig overgangen etc? Ik gebruik ze bij voor keur niet en moet ik dan iets anders dan komt dat wellicht uit een plug in, nou en? Voor mij doet dat absoluut geen afbreuk aan het programma.
Ja,CS5 heeft een nieuwe broncode, dat werd tijd ook.
Edius gaat niet met z,n tijd mee?
Het is erg intiutief en logisch bedinebaar, je vind je weg er snel in.
En er is een zeer goed boek van Geert Kusters en een erg uitgebreide instructie als PDF via de site van GrassValley te downloaden.
Ze luisteren wel naar hun klanten(gebruik ers). En die zijn dik tevreden, waarom al dat afgeven op Edius en Premiere de hemel in prijzen.
Ik en met met mij velen zijn heel tevreden en gelukking met Edius.

 
   
       
robin 07.01.2011 00:22  
te beperkte review Nee0  

Het is wel een heel beperkte review, ik had vooral gehoopt op meer info over de field edit export functie en de nieuwe hqx codec maar dat blijft spijtig genoeg onbesproken. 2 nieuwigheden die je volgens mij in geen enkel ander montageprogramm a terugvindt.
Er wordt aangegeven dat 1080p ondersteuning nieuw is, hoezo? Dat werkt in Edius 5 ook hoor.
Alhoewel Edius niet 64bits is, is het als je in hun eigen canopus hq codec werkt vele malen sneller dan bv premiere pro cs5, dit zowel in verwerkings- als export snelheid, net dat is één van de sterke punten van Edius.

 
   
       
paul simon 05.01.2011 00:29  
edius 6.1 en spark Nee0  

Het is mij nog niet duidelijk waarom
de extra monitor aangesloten op de spark kaart de ene keer het preview
beeld weergeeft en een andere video met ogenschijnlijk dezelfde instelling (settings) geen preview
beeld geeft.Idee?
vr groet Paul Simon

 
   
       
Jansegers FLorent 14.12.2010 15:17  
Mijn problemen met EDIUS 6.01 Nee0  

Het inladen van After Effect brids Ok,maar geen enkel effect of filter wilt werken?
Video essensials het geen er nu bij gekomen is kunnen niet gerenderd worden?
Een mask maken gaat zeergoed maar wanneer men daar dan die keyers wilt gebruiken of er filters wilt inzetten kan men dat ook weer niet renderen?
Men kan dit alleen als men het stukje film selecteerd en tussen in en uit plaatst dan kopieerd, en dan paste op een andere plaats zet
dan kan men het wel renderen en word het blauw maar gekunt het niet meer bewerken als men er nog iets wilt aan veranderen
Verder werkt EDIUS 6 perfect en tevreden
Beleefde groeten

 
   
       

  1000 Resterende tekens

 
 

Zoeken