Maak je eigen mp3 cd’s

Maak je eigen mp3 cd’s

Mp3 muziekbestanden zijn hot! Ze nemen weinig ruimte in beslag, je kunt ze afspelen op je dvd-speler of je Pocket eXpanium mp3-speler en je kunt deze cd's zelf maken. Om je eigen muziekcollectie om te zetten naar mp3-bestanden die goed klinken is zóveel software voor handen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom een handleiding voor het maken van je eigen mp3-cd's. We gebruiken zoveel mogelijk gratis software en geven je tips en achtergrondinformatie. Welkom in de wereld die mp3 heet!

Mp3-bestanden bestaan al een aantal jaren, maar in de beginjaren veroorzaakte deze technologie een ware revolutie in de muziekwereld. Het stelde computergebruikers in staat om muziekcd's om te zetten naar computerbestanden zonder dat dit massa's schijfruimte vergde op de computer. De meest gebruikte methode tot de komst van mp3 was het WAV-bestand. Per nummer kostte dat al snel 50 mb op je harde schijf. Nu lijkt dat misschien niet zoveel in vergelijking tot de harde schijven die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, maar met de 280 MB schijven van toen was dit onbegonnen werk.

De kleine bestandgrootte, het geringe verlies aan kwaliteit en het feit dat steeds meer mensen over een cd-brander beschikten, maakte mp3 tot een standaard. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat de eerst audioapparatuur verscheen die in staat was om mp3-bestanden af te spelen.

Inmiddels zijn er portable cd-spelers, DVD-spelers, hifisets en autoradio's die overweg kunnen met zelfgebrande cd's met daarop mp3-bestanden. In al deze apparaten gingen vooralsnog de normale cd's van 12 cm. Afhankelijk van de cd-recordable kan hierop 650 tot 700 mb aan data worden opgeslagen. Dit betekent dat er op een cd van 650 mb 162 nummers van vier minuten kunnen worden opgeslagen in mp3-formaat met cd-kwaliteit. Dit formaat cd's zal zeker niet verdwijnen, maar er is wel een formaat bijgekomen: de 8 cm disk.

 

Audio cd's omzetten met Musicmatch

 • De eerste stap op weg naar het maken van een mp3-cd is het omzetten van muziek op een gewone cd naar mp3-bestanden. Hiervoor maken we gebruik van het programma MusicMatch. De basisversie van dit programma is gratis en kun je downloaden op http://www.musicmatch.com. Als je dit programma hebt geïnstalleerd kun je het starten.
 • Vervolgens stop je je favoriete cd in de cd-rom speler van je computer. MusicMatch detecteert de cd en geeft de titel en de artiest/groep van het nummer aan. Heb je twee cd-rom spelers in je computer, dan moet je MusicMatch even aangeven waar de cd zich bevindt. Je doet dit door te klikken op het knopje 'drive' onder de titels van de nummers.
 • Vervolgens klik je boven in het menu op 'options' en klik je op de laatste optie 'settings' (een snellere manier is door de tegelijkertijd de ctrl + shift + s toetsen in te drukken op je toetsenbord). Je ziet nu bovenin een aantal tabbladen. Klik op het tabblad 'recorder'.
 • Bij 'recording format' selecteer je mp3. Je kunt dan aangeven welke kwaliteit je wilt hebben. Wij raden je aan om voor 128 kbps te kiezen als je niet zeker weet of je apparatuur hogere waarden aan kan. Heb je de nieuwe eXpanium, dan kun je zelfs de allerhoogste waarden of voor variabele waarden kiezen.
 • Hogere bitrates zorgen voor een betere kwaliteit muziek. We raden je aan om een test te doen met hetzelfde nummer in verschillende bitrates en dan goed te luisteren of je het verschil hoort. Het is namelijk niet gezegd dat iedereen die verschillen kan waarnemen.
 • Het nadeel van hogere bitrates is dat de bestandsgrootte aanzienlijk toeneemt, waardoor er minder nummers op een disk passen. Een nummer van 3.07 minuten met een bitrate van 128 kbps kost ongeveer 3 mb, terwijl dit voor een nummer met een bitrate van 320 kbps bijna 7.5 mb kost.
 • Je kunt ook kiezen voor een Variabele Bit Rate (VBR). Let er wel op dat je apparatuur dit moet ondersteunen! Een nummer, geëncodeerd in variabele bitrate, bepaalt zelf wanneer de bitrate omhoog moet om een rijker geluid te krijgen. De bestandsgrootte is dan kleiner dan bij 320 kbps, maar groter dan bij 128 kbps. De grootste vraag is altijd: hoor je het verschil? We kunnen je nu al verklappen dat de meeste mensen dat niet horen. Wij raden je aan om voor 128 kbps te kiezen.
 • Bij 'Recording Source' kijk je of de juiste cd is geselecteerd.
 • Nu klik je op 'Tracks Directory' om de laatste settings goed te zetten.
 • Bij 'Directory For New' kun je kiezen waar de bestanden moeten worden opgeslagen.
 • Zorg dat bij 'Make Sub-Patch using' een vinkje staat bij Artist en Album. Deze informatie wordt later weergegeven op je apparatuur (Je apparatuur moet dit wel ondersteunen).
 • Bij 'Name Track File using' kun je aangeven welke informatie je wilt zien als het nummer wordt afgespeeld op je apparatuur. De meest gebruikte opties zijn: Artist, Track Name en Album.
 • klik op 'OK' om terug te gaan naar de 'Recorder' tab en klik nogmaals op 'OK'.
 • Door nu op de rode knop te klikken, verschijnt de recorder. Als de lijst met nummers is verschenen, kun je door een vinkje te zetten aangeven welke nummers moeten worden omgezet naar een mp3-bestand. Heb je dat gedaan dan klik je op de onderste rode record knop.
 • MusicMatch geeft aan als omzetting klaar is. Je kunt nu een andere cd in de speler stoppen. De settings hoef je niet meer te veranderen. Het enige wat je moet doen is aangeven welke nummers je wilt omzetten. Als je klaar bent met al je cd's kun je vervolgens de mp3-bestanden gaan branden op een lege cd-recordable.

 

Cd's branden met Nero Burning Rom

Om te kunnen branden heb je een cd-brander nodig in je computer. Bij die cd-brander heb je hoogstwaarschijnlijk software gekregen om cd's te kunnen branden. In dit voorbeeld gaan we uit van Nero Burning Rom. Heb je dit programma niet, dan kun je een demo downloaden op http://www.nero.com.

 • Na de installatie, start je het programma. Je krijgt dan het venster 'New Compilation' te zien. Aan de linker kant staat als bovenste optie 'cd-rom (ISO)' geselecteerd. Dat is goed. Je hebt nu nog de keuze tussen 'Start Multisession disk', 'Continue Multisession disk' en 'No Multisession'. Je kiest voor 'Start Multisession disk' als je meerdere malen iets op de cd-rom wilt branden. Dit kan uiteraard totdat de cd-rom vol is. Je kiest voor 'Continue Multisession disk' als je een cd-rom hebt waarop al eerder iets staat gebrand. Je kiest voor 'No Multisession' als je de cd-rom in één keer vol zet met mp3-bestanden.
 • Je kiest nu voor 'Start Multisession disk'. Vervolgens klik je op 'New' en er verschijnen twee vensters. Links zie je het lege venster van de lege cd-rom en rechts de File Browser waarin je de bestanden kunt zien die op je harde schijf staan. Ga nu naar de plek waar de bestanden staan.
 • Voordat je nu de bestanden van het ene venster naar het andere sleept, klik je eerst op 'View' in het bovenste menu en dan op 'Options'. Je ziet een aantal tabbladen en je klikt op het tabblad 'General'. Je ziet daar in het midden de optie 'Status bar marker positions'. Hier kun je hulplijnen aangeven die bijhouden wanneer je over de grens bent van het toegestane aantal data dat op de cd-rom past.
 • Heb je een cd waarop 650 mb gebrand kan worden dan vul je bij de 'Red marker' onder minuten 74 in. Heb je een cd waarop 700 mb kan worden gebrand, dan vul je bij de 'Red marker' onder minuten 80 in. Heb je een kleine cd van 8 cm, dan vul bij de 'Red marker' onder minuten 21 in. Wij kozen voor deze laatste optie. Je klikt vervolgens op 'OK'.
 • Je ziet nu onderin je scherm bij 185 mb een rode lijn staan. Als je nu bestanden verplaatst van het rechter- naar het linkerscherm, zal er een blauwe lijn verschijnen. Deze lijn mag de rode lijn bij 185 mb niet overschrijden.
 • Nu alles goed staat, selecteer je de mappen met de artiestennamen die je wilt branden en sleept ze naar het linkervenster. Als je zeker weet dat alles goed staat, ga je in het bovenste menu naar 'File', kies je voor 'Write CD' en er verschijnt een venster. In dit venster vink je bij 'Action' aan: 'Simulation' en 'Write'. Selecteer vervolgens de snelheid waarmee je wilt branden bij 'Write Speed'. Klik nu rechtsboven op 'Write' en de cd wordt gebrand. Enjoy the music!