Davinci Resolve Lite: Verkenning interface en opzetten project

Davinci Resolve Lite: Verkenning interface en opzetten project

Enige mate van kleurcorrectie is vrijwel altijd nodig om een videomontage te perfectioneren. Door het corrigeren van de belichting, het verwijderen van kleurzweemen en het matchen van shots, ziet uw montage er in eens veel beter uit.  Daarnaast kunt u door te spelen met kleuren een geheel eigen sfeer geven aan uw montage.

In de meeste videobewerkingsprogramma’s voor consumenten is het corrigeren van kleuren een bijna onmogelijke zaak. Niet alleen ontbreken in deze pakketen de meetinstrumenten die nodig zijn om goed kleuren te kunnen corrigeren, ook is vaak de uiteindelijke kwaliteit zeer bedroevend.

In professionele videobewerkingspakketten lukt het al een stuk beter om eenvoudige correcties uit te voeren. De beperking van deze pakketten ligt meestal in het feit dat het zeer lastig is om specifieke delen van het videobeeld te isoleren voor specifieke bewerkingen.

Gelukkig is er een goed gratis alternatief; Davinci Resolve Lite. U kunt dit pakket downloaden op blackmagicdesign.com. Davinci Resolve Lite beschikt over zeer professionele mogelijkheden om kleuren te corrigeren. Geen enkel consumenten videobewerkingspakket en menig professioneel videobewerkingspakketkan hieraan tippen.

Davinci Resolve Lite beschikt over verschillende scopes om helderheid en kleuren te kunnen beoordelen en u kunt zowel primaire als secundaire kleurcorrecties uitvoeren op specifieke delen van de videoclip.

davinci-resolve-lite-d1-downloadZowel Davinci Resolve Lite als de oefenbestanden kunt u gratis downloaden van Blackmagic.com.

Om u snel vertrouwd te maken met Davinci Resolve Lite, zullen we in een aantal artikelen de basishandelingen uitleggen. Wel willen we u er van te voren op wijzen dat de installatie van Davinci Resolve Lite vereist dat u beschikt over een Nvidia videokaart met CUDA-cores. Dit zijn nagenoeg alle Nvidia-kaarten die de afgelopen vier jaar op de markt zijn verschenen.

In dit deel eerste deel van deze serie zullen we aandacht besteden aan het opzetten van een project en het importeren van bestanden. De bestanden waarmee we uiteindelijk gaan werken kunt u gratis downloaden van blackmagic.com. Deze bestanden staan in het Support Center onder het kopje Demo en Tutorial Video Clips.

Opzetten project in Davinci Resolve Lite

Als u Davinci Resolve Lite hebt geïnstalleerd en start, wordt u gevraagd een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Na het inloggen verschijnt de Project Manager. Hier komen de projecten te staan in de vorm van thumbnails, waaraan u in de toekomst werkt. U kunt nieuwe projecten aanmaken door links onderin op het plusteken te klikken. U verwijdert projecten door met de rechtermuisknop op een thumbnail te klikken en te kiezen voor Delete.

davinci-resolve-lite-d1-log-inU kunt onder verschillende namen inloggen, een wachtwoord opgeven is niet noodzakelijk.

Voordat u daadwerkelijk een project opent, moet u eerst aangeven waar Davinci uw bestanden kan vinden op de harde schijf. Die locatie wordt opgeslagen in de database. Druk op crtl + komma op uw toetsenbord. Het venster van de System Overview wordt getoond.

davinci-resolve-lite-d1-project-managerIn de Project Manager staan alle projecten waaraan u werkt.

Onder Media Storage staat de optie om verschillende verwijzingen naar mappen aan te maken. De eerste map waarnaar u verwijst, wordt gebruikt als een cache-folder voor Davinci Resolve. Maak hiervoor een lege map aan op uw harde schijf. De tweede map kunt u laten verwijzen naar de videobestanden waarmee u wilt werken. Herstart daarna het programma om de wijzigingen door te voeren en log in.

davinci-resolve-lite-d1-system-overviewVan te voren moet u de plaatst aangeven waar uw videoclips staan op de harde schijf.

Maak daarna een project aan door op het plusteken te klikken links onderin het venster en geef een naam mee aan het project. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het zojuist aangemaakte project en kies uit het menu de optie Config.

Project Settings Davinci Resolve Lite

Het instellen van het project is minder lastig dan het lijkt. De meeste optie hoeft u n iet te veranderen. Belangrijk is, dat u de projectinstelling laat overeenkomen met de eigenschappen van uw videomateriaal. Doorgaans betekent dit, dat u de hoogte en breedte (resolutie) op moet geven, of het interlaced of progressive video is, de kleurdiepte van de video en het aantal frames per seconde van uw videomateriaal.. Deze kenmerken van uw videobestanden zijn doorgaans eenvoudig te achterhalen in het projectvenster van uw eigen videomontageprogramma. U kunt daarvoor ook het gratis programma Mediainfo gebruiken, dat u kunt downloaden van http://mediainfo.sourceforge.net/nl.

davinci-resolve-lite-d1-projectinstellingenStel altijd de projectinstellingen af op het videomateriaal waarmee u gaat werken.

Als u het configuratiescherm opent, komt u altijd binnen op het tabblad van de Master Project Settings. Aan de rechterkant staan alle instellingen die u kunt aanpassen. Selecteer onder het kopje Timeline Format bij Set timeline resolution to de resolutie die overeenkomt met uw videomateriaal. Werkt u met mini dv-tapes, dan kiest u Pal. Voor de oefenbestanden van Davinci kiest u 1920 x 1080.

Bij Playback Framerate selecteert u 25 frames per seconden.  Onder het kopje Video Monitoring selecteert u bij Video monitoring format is, wederom de resolutie van uw video. Let er daarbij op dat uw videomateriaal uit hele beelden kan bestaan (p of progressive) of uit halfbeelden (i of interlaced). U kunt dit achterhalen met Mediainfo.

De bitdiepte van uw videoclips zal vrijwel altijd 8-bit zijn. Dat betekent dat u 256 kleurgradaties hebt voor zowel het rode, groene als blauwe kleurkanaal in uw video. Voor de oefenbestanden van Davinci kiest u 10bit. Elk kleurkanaal beschikt dan over 1024 kleurgradaties.

Als laatste past u onder Conform Options de frame rate aan bij Calculate Timecode at. Selecteer ook hier 25 frames per seconde. Klik daarna onderin op Apply om de wijzigingen door te voeren.

 

 

Presets en Auto Save in Davinci Resolve Lite

Als u niet elke keer de instellingen van uw nieuwe project wilt aanpassen, dan kunt u bestaande instellingen opslaan in een preset. Klik daarvoor aan de rechterkant op de bovenste optie Presets. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op Current Project en kies Save As om de preset op te slaan onder een eigen naam of kies voor Save as User Default Config, om deze preset te koppelen aan de log-in naam.

 

 

davinci-resolve-lite-d1-presetsSla de standaardinstellingen voor uw video op in een preset.

 

davinci-resolve-lite-d1-backupVergeet niet om de Auto Save optie in te schakelen.

 

 

Het is altijd verstandig om een automatisch back-up in te stellen voor het geval uw computer of Davinci crasht. Verlaat daarvoor eerst de Project Settings door onderin op Cancel te klikken. Kies vervolgens de optie Save as door met de rechtermuisknop op het Default project te klikken. Geef een naam mee aan het project en klik daarna met de rechtermuisknop op de thumbnail van dit project en kies nog een keer voor Config. Selecteer in de rechterkolom de laatste optie Auto Save en selecteer de optie On aan de rechterkant. Sla de wijzigingen op door op Apply te klikken en verlaat de Project Instellingen door op Cancel te klikken.

 

 

Bestanden importeren in Davinci Resolve Lite

Als de projectinstellingen goed staan, kunt u dubbelklikken op de thumbnail van het project om hiermee te gaan werken. U komt binnen op het Tabblad Media. De verschillende tabbladen van Davinci staan onderin het beeld. U kunt hier altijd op klikken om ergens naar toe te springen.
Linksboven staat het venster van de Library of bibliotheek met een verwijzing naar de cachemap en de map met uw videobestanden, die u eerder hebt aangemaakt.  Klik op deze verwijzing en aan de rechterkant verschijnen de submappen en de videobestanden.

 

 

davinci-resolve-lite-d1-tabbladenOnderin het scherm staan de verschillende tabbladen voor de workflow van Davinci Resolve.

 

 

Het zal een aantal van u direct opvallen, dat lang niet alle videobestanden worden getoond. Dit komt doordat Davinci maar een beperkt aantal bestandsformaten ondersteunt. Veelal zijn dit bestanden in een mov, mxf of mp4 container. De reden daarvoor is, dat Davinci Resolve van origine alleen maar werkte op een Apple computer. Filmt u met een fotocamera, dan hebt u waarschijnlijk geluk en hoeft u uw bestanden niet om te zetten naar een mov-formaat.

 

 

davinci-resolve-lite-d1-supported-bestandenOp de website van Blackmagicdesign.com staat in de Support Center een document met alle bestandsformaten die worden ondersteund.

 

Anders is dat als u voornamelijk werkt met mts of avi bestanden. Voordat u die kunt importeren, zult u ze eerst moeten omzetten naar mov of mp4. Dit kan met de meeste videobewerkingspakketten zonder enig probleem als bij de export kiest voor Quicktime of mp4 met de H.264-codec. Belangrijk is dat u bij het exporteren de originele resolutie en framerate handhaaft en dat u de bitrate minimaal gelijk houdt om kwaliteitsverlies te voorkomen. De hoogte van de originele bitrate kunt u simpel achterhalen met Mediainfo.

 

 

davinci-resolve-d1-magix-avidDoor gebruik te maken van de professionele Avid DNxHD codec kunt u mov-bestanden maken met zeer hoge bitrates, zoals hier in Magix Video deluxe.

 

Als het niet mogelijk is in uw montagepakket om de originele bitrate te handhaven bij de export, dan kan het handig zijn de gratis professionele Avid DNxHD Codec 2.3.8 te downloaden en te installeren.  Als u op deze naam zoekt in Google, dan vindt u hem direct.  Is deze codec geïnstalleerd, dan krijgt u bij een aantal pakketten bij de export naar Quicktime de optie om deze codec te selecteren. U kunt dan met behoud van kwaliteit en met zeer hoge bitrates 9tot 220 Mbit/s) uw mts of avi bestanden omzetten.

 

 

davinci-resolve-d1-movavi-avidOm meerdere bestanden in één keer om te zetten met de AVid Codec kunt u een testversie gebruiken van Movavi Video Converter.

 

 

Ondersteunt uw montagepakket deze Avid codec niet, dan kunt u een testversie downloaden van Movavi Video Converter. Voordeel is dan tevens, dat u meerdere bestanden tegelijkertijd kunt omzetten.

Hebt u al een film afgemonteerd, dan is het tevens mogelijk om de scène herkenning functie te gebruiken in Davinci Resolve. Daarnaast zijn er ook opties om montages uit te wisselen tussen Davinci Resolve Lite en Adobe Premiere Pro, Edius Pro en Sony Vegas  Pro. Stapsgewijze handleidingen voor de scène herkenning en de roundtrips met professionele montagepakketten kunt u nalezen op videotrainingscentrum.nl.

 

 

Bestanden en metadata bekijken in Davinci Resolve Lite

Door op een videobestand te klikken in de Library, wordt deze aan de rechterkant getoond in de monitor. Daar kunt u videobeelden afspelen en beoordelen. Onder de monitor staat het Metadata paneel. Standaard opent dit paneel met de Clip Details. Door in dit paneel rechts bovenin op Clip Details te klikken, krijgt u een lijst met een aantal andere opties om metadata te kunnen tonen die aan de clip is toegekend.

 

 

davinci-resolve-lite-d1-monitor-metaVideobestanden zijn te beoordelen in de monitor. Extra gegevens kunt u toevoegen in het metadata paneel.

 

davinci-resolve-lite-d1-tabblad-mediaOnder het tabblad media importeert u uw bestanden, beoordeelt u de video en voegt u metadata toe.

 

Om metadata te kunnen toevoegen, moet u eerst de clips uit de bibliotheek toevoegen aan de Media Pool. U doet dit door eerst te selecteren en daarna met de muis te verslepen. Een tweede manier is, door met de rechtermuisknop op een videoclip te klikken in de bibliotheek en dan de eerste optie Add into Media Pool te selecteren. Als u daarna in de Media Pool een clip selecteert, zijn de invoervelden in het metadata paneel te selecteren en aan te passen.

 

 

Tabblad Conform in Davinci Resolve Lite

Alle clips geplaatst in de Media Pool staan klaar om te worden bewerkt. Klik onderin op het tabblad Conform. De Master Timeline wordt direct getoond met daarop alle clips uit de mediapool. Op de Master Timeline zijn videoclips niet te trimmen of te verplaatsen. Om dat te kunnen doen moet u eerst een nieuwe tijdlijn aanmaken door met de rechtermuisknop in het Timelines venster te klikken en te kiezen voor Create New Timeline. Geef de tijdlijn een naam en klik op Create New Timeline. Er wordt nu een kopie gemaakt van de Master Time Line. De clips op deze tijdlijn kunt u wel verplaatsen, inkorten of verwijderen.  Daarnaast staan er op dit tabblad verschillende overgangen die u mag gebruiken.