Mediaspeler Zyxel DMA 2500

zyxel-dma-2500-teaser

Mediaspeler Zyxel DMA 2500

De behuizing van de Digital Media Streamer (DMS) van Zyxel is licht en klein en oogt goedkoop. De DMS wordt geleverd met HDMI-, netwerk-, composiet- en rca-audiokabels. Daarnaast zit er bij de DMS een prettige afstandsbediening en software om media op de pc te kunnen streamen naar mediaspeler.

De Digital Media Streamer bevat geen harde schijf en u kunt deze ook niet inbouwen. Wel is het mogelijk om een externe harde schijf via USB aan de DMS te koppelen. De achterkant van de DMS is voorzien van aansluitingen voor HDMI 1.1, composiet en een gecombineerde uitgang voor S-video en componenten video. Deze laatste gecombineerde uitgang is een vreemde eend in de bijt, want een kabel voor deze uitgang is nauwelijks verkrijgbaar. Dit betekent dat als uw televisie niet over HDMI beschikt u niet naar HD-video kunt kijken.

 

mediaspelers-zyxel-geen-iso

 

Het menu van de DMS is eenvoudig van opzet, maar ziet er niet sprankelend uit. Het hoofdmenu bestaat uit drie knoppen: Configuratie, Mijn media en My iMedia. De DMS is snel in te stellen. Handig zijn de opties voor automatische firmware update en de mogelijkheid om de fabriekswaarden te herstellen.

 

mediaspeler-zyxel-home

 

Door op de knop Mijn Media te klikken in het hoofdmenu krijgt u een lijst gepresenteerd met alle toegankelijke media in uw netwerk. De UPnP apparaten staan boven in de lijst en onderin dezelfde lijst staan alle netwerk shares. Vervelend is dat u hier niet direct koppelingen kunt maken naar mappen met mediabestanden. Deze mogelijkheid zit verstopt onder de geavanceerde instellingen in het configuratiescherm, maar hier kunt u niet meer dan vijf snelkoppelingen aanmaken.

 

mediaspelers-zyxel-netwerklijst

 

De DMS speelt alle bekende bestandsformaten af behalve DTS-bestanden. Om die te kunnen –afspelen, hebt u een extra-apparaat nodig die deze signalen kan decoderen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat niet alle ISO-bestanden worden afgespeeld, alhoewel de specificatie dit wel aangeeft. De DMS speelt alleen dvd-iso-bestanden af, mits u ze benaderd via de netwerk shares. Het afspelen van Blu-ray films met menu’s is daardoor onmogelijk.

 

Ondertitelbestanden

Het selecteren van juiste mediabestanden in een map wordt bemoeilijkt, doordat er geen extra informatie, een thumbnail of een voorbeeld wordt getoond van de videobestanden. Daarnaast heeft de DMS ruim de tijd nodig om videobestanden te kunnen afspelen. Zowel bij afbeeldingen als filmbestanden moet u iedere keer we vijf tot acht seconden wachten voordat het beeld verschijnt. Deze traagheid ziet u ook terug als u snel door de films wilt navigeren. Bij acht keer de snelheid wordt het beeld niet meer soepel afgespeeld. Op de kwaliteit van het beeld valt niets aan te merken. Deze is zonder meer goed. Maakt u gebruik van losse ondertitelbestanden, dan kunt u deze tijdens het afspelen inschakelen. Het ondertitelmenu werkt echter zeer lastig, omdat de opties die u kunt veranderen niet worden gemarkeerd als u deze selecteert.

 

zyxel-dma-2500

 

HD media server

De bijgeleverde HD Media Server software zorgt ervoor dat u mappen op uw computer kunt delen met de DMS. Dit is vooral handig voor Windows XP en Windows Vista, omdat Windows 7 dit automatisch kan. De HD Media Software stelt u tevens in staat om extra streaming audio en video websites toe te voegen aan uw iMedia-menu. Dit is enorm handig en scheelt veel tijd in vergelijking met de invoer via de afstandsbediening

Standaard is iMedia-menu voorzien van een koppeling naar Live365 en YouTube. Met Live365 kunt u naar verschillende radiostations luisteren, terwijl u met de optie YouTube naar onder meer de beste bekeken, de meest besproken of de meest recente filmpjes kunt kijken. Het is niet mogelijk om via dit menu zelf naar filmpjes te zoeken.

De DMS is gezien de prijs beperkt in functionaliteit. Zo is er geen optie om een harde schijf in te bouwen, kan de DMS geen bestanden downloaden van het internet en kunt u de DMS alleen draadloos gebruiken als u de Zyxel Wireless-n USB adapter koopt.

 

Specificaties Mediaspeler Zyxel DMA 2500

 

Naam Digital media Streamer
Fabrikant Zyxel
Prijs 199
Website www.zyxel.nl
   
Processor Sigma SMP8635
LAN 10/100 Mbps
Draadloos Alleen met Zyxel wireless n Adapter
SMB Ja
NFS Ja
Bittorent Nee
DDNS Nee
FTP Nee
av-uitgangen HDMI 1.1,CVBS, S-Video/Component, S/PDIF(Coaxial)
USB computeraansluiting Nee
USB extra opslag 1x
Harde schijf Nee
Optie voor harde schijf Nee
eSATA-aansluiting Nee
Geheugenkaarten Nee
   
Audio aac, ac3, wav, pcm, mp3, ogg, wma, flac, dts-doorvoer
Videocontainers avi, wmv, mpg, iso, ifo, mp4, asf, tp, ts, m2ts, mov, mkv, vob
Codecs H.264, wmv9,mpeg-1, mpeg-2, mpeg-4, vc1, DivX, Xvid
Afspeellijsten Nee
Ondertiteling srt, ssa, idx, sub
Afbeeldingen jpeg, tiff, png, gif, bmp
Breedte (mm) 186
Hoogte (mm) 38
Diepte (mm) 114
Kabels hdmi, netwerk, rca composiet
Internet connectiviteit Live365 internet Radio, Youtube, zelf gekozen streaming websites

 

HDMI capturekaart
Top drie montagepakketten vergeleken 1