Test fotosoftware, slideshow maken

fotoslideshow-test-teaser

Test fotosoftware, slideshow maken

Als je veel foto’s maakt, weinig tijd hebt en deze foto’s toch leuk wilt presenteren, dan biedt specifieke software om een slideshow te maken uitkomst. Wij hebben zes mogelijke kandidaten waarmee je deze klus snel kunt klaren voor je bekeken.

Voor het maken van een leuke fotoshow heb je niet veel nodig. Met een paar leuke effecten, overgangen en een goed gekozen achtergrondmuziekje, kom je al een heel eind. Alle zes de pakketten bieden deze basisfunctionaliteit. De verschillen komen pas aan het licht als je net iets meer wilt dan dat. Denk daarbij aan het toevoegen van ingesproken commentaar, het op maat snijden van muziek en bijvoorbeeld de opties om zelf effecten, thema’s of menu’s aan te passen om de fotoshow te perfectioneren. Cyberlink MediaShow en Inalbum deluxe vallen, als je net iets meer wilt, dan al snel af. Wondershare Slideshow builder kan net iets meer dan die twee, maar heeft last van een vervelende bug.

De overige drie kandidaten; Magix Foto’s op dvd, Photostage Slideshow en Proshow Gold kennen minimale verschillen in de bewerkingsfase. Alle drie de pakketten bieden extra functie om de fotoshow geheel naar je eigen hand te zetten als de standaard functies je niet bevallen. Photostage Slideshow valt van die drie als eerste af, omdat je met dit pakket geen Blu-ray disks kunt maken en omdat de gebruiksvriendelijk door de verouderde interface en slechte monitor niet prettig is om mee te werken.

Magix Foto’s op dvd en Proshow Gold doen niet veel onder van elkaar als je puur kijkt naar de functionaliteit in de bewerkingsfase. Tocht wint Proshow Gold deze test. De eerste reden hiervoor is de grotere bestandsformaten ondersteuning van Proshow gold. Belangrijker nog dan dat is, dat zowel de interface als alle effecten, menu’s en templates er veel beter uit zien dan in Magix Foto’s op dvd. Dit werkt niet alleen prettiger, het zorgt er ook nog eens voor dat je uiteindelijk een mooiere en betere fotoshow kunt maken.

 

 

Cyberlink Mediashow 6 Ultra

De interface van Cyberlink Media Show ziet er goed uit en werkt dynamisch. Wel kost het even tijd om de workflow te begrijpen. Mediashow bestaat uit verschillende modules. Na het importeren van de foto’s en video’s, krijg je hier een keurig overzicht van.  Als je foto’s wilt bewerken, dan wordt automatisch de foto-editor gestart. Hiermee kun je effecten toekennen aan de foto’s, ze corrigeren of de foto’s taggen. Wil je ook video’s in je slideshow hebben, dan krijg je de optie om die eerst te bewerken in de video-editor. Je kunt video’s inkorten, samenvoegen, stabiliseren, corrigeren en exporteren. Dit werkt allemaal zeer simpel en effectief.

Vervolgens stel je in Mediashow de slideshow samen door foto’s en video’s te combineren op een storyboard. De volgorde is daarop snel te wijzigen en je kunt een standaard design selecteren voor je fotoshow. Die stelt overigens niet veel voor en bestaat eruit dat je niet handmatig overgangen hoeft te plaatsen. Daarnaast kun je geanimeerde teksten toevoegen en verschillende achtergrondmuziekjes selecteren uit je eigen muziekcollectie. Het is niet zelf te bepalen wanneer de muziek start of stopt en dat is jammer.

 

fotoslideshow-test-mediashow-overviewDe workflow van Cyberlink Mediashow is even wennen.

 

Na het samenstellen van de slideshow kun je deze in eerste instantie alleen opslaan als bestand of uploaden naar YouTube of Facebook. Is het bestand eenmaal gemaakt, dan kies je vervolgens uit het beginmenu de optie om een schijf te maken. Er zijn genoeg menu templates, maar ze zijn niet aanpassen. Daarnaast is het niet mogelijk om je kostbare foto’s mee te archiveren op disk.

Iedereen zal snel in staat zijn om met Cyberlink Mediashow 6 een fotoshow te maken, nadat je bekend bent met de gehanteerde workflow van het programma. Door het ontbreken van een tijdlijn en de beperkte audio opties, is het niet mogelijk de fotoshow tot in detail te perfectioneren. Als dit ook niet nodig is, zul je veel plezier hebben aan dit pakket en genieten van de uitstekende kwaliteit.
 

Inalbum deluxe 4.0

Van de eerste kennismaking met Inalbum worden we niet direct enthousiast. De lay-out is niet fraai en het doet ouderwets aan. Zo moet je zelf naar de folder navigeren via een mappenstructuur, omdat de Windows bibliotheken niet worden herkend en is het vrij lastig om te achterhalen welke bestandsformaten Inalbum kan importeren.

Vijf tabs loodsen je door het proces van het maken van de slideshow heen. Bij het importeren kun je direct een bijschrift opgeven voor de foto en de helderheid en contrast aanpassen.  Later kom je er achter, dat het alleen in deze stap mogelijk is om de volgorde van je afbeeldingen aan te passen.

 

fotoslideshow-test-inalbum-deluxe-editfotoslideshow-test-inalbum-deluxe-edit.tif

 

In de volgende drie stappen zijn de individuele foto’s te bewerken. Veel heeft dit niet om handen. Je mag één van de 23 effecten toekennen, maar je moet daarbij bij sommige effecten wel oppassen dat deze niet meer terug te draaien zijn. De overige bewerkingen die je mag uitvoeren zijn zeer beperkt; zo kun je maar één achtergrondmuziekje selecteren en zijn er maar een beperkt aantal templates om je fotoshow te verfraaien. Ook de werkwijze is niet prettig. Het is allemaal niet moeilijk, maar je moet onnodig veel stappen herhalen om iets gedaan te krijgen.

Het grootste minpunt is, dat je niet even de fotoshow kunt afspelen tijdens het bewerken om deze te beoordelen. Dit ontneemt het plezier om er aan te werken. Pas in de stap voor de export kun je het resultaat bekijken om naar aanleiding daar van de fotoshow verder te bewerken.

Er zijn voldoende exportopties aanwezig, maar bij het maken van de video wordt altijd gebruik gemaakt van verouderde codecs, zodat je nooit de hoogste kwaliteit behaalt. Inalbum deluxe 4.0 stelt je in staat om een fotoshow te maken en kost weinig, maar het pakket is tevens zeer beperkt en biedt je weinig creatieve vrijheid.

 

 

Photostage Slideshow Software Pro edition

Photostage Slideshow is goedkoop en dat zie je direct af aan de interface. Veel scrollbalken, beperkte functionaliteit van de vensters en lay-out en een zeer matige kwaliteit van de monitor. Dit alles neemt niet weg, dat dit pakketje beschikt over behoorlijk wat functionaliteit om een leuke slideshow in elkaar te zetten.

De werkwijze is simpel en in vijf stappen wordt je door het proces heen geloodst. Dit kan nog korter met de  Quick Create functie. Daar hoef je enkel en alleen de foto’s te selecteren, een muziekje te kiezen en op export te drukken.

Fijn is, dat Photostage Slideshow veel bestandsformaten ondersteunt. Als je bestanden importeert worden deze alleen in lijstvorm weergegeven, waardoor het maken van een selectie pas kan gebeuren nadat je alle bestanden op het storyboard hebt geplaatst. Daar kun je tevens de volgorde aanpassen, overgangen kiezen en de duur van elke foto regelen.

 

fotoslideshow-test-fotostage-overviewPhotostage Slideshow heeft geen goede monitor.

 

De effecten zijn  aardig, maar beperkt in te stellen. Door het effect Text Overlay te kiezen, wordt je in staat gesteld om een titel te maken met een beperkte titelgenerator. Het werken met geluid is beter geregeld. Je kunt meerdere muziekbestanden in je slideshow gebruiken en elke audiobestand is in te korten, te voorzien van audio-effecten en in- of uit te faden.

Het resultaat is continu te monitoren in de monitor, die van zeer slecht van kwaliteit is. Dit komt doordat het schalen van de enorme foto’s niet lekker gaat. Pas nadat je de foto’s hebt gecropt, wordt de beeldkwaliteit iets beter.

De website geeft aan dat het mogelijk zou moeten zijn om cd of Blu-ray disks te maken. Dit kan wel, maar alleen als je deze brandt als datadisk. Photostage Slideshow, is afgezien van de vreselijke lay-out een prima pakket om snel een goede slideshow mee te maken. Daarnaast is het ook nog eens niet al te duur.

 

 

Magix foto’s op dvd 2013 deluxe

Foto’s op dvd biedt je een groot aantal mogelijkheden om een leuke slideshow te maken. Wil je snel resultaat dan kies je voor de Slideshow Assistent of Filmtrailer optie en wil je precisie, dan kies je voor de handmatige optie.

Je kunt gebruik maken van een eenvoudige storyboard of een geavanceerde tijdlijn om je fotoshow samen te stellen. Werk je met het Storyboard, dan voeg je kant-en-klare overgangen en effecten razendsnel toe met een muisklik zodat je daarna in de tijdlijnmodus de verfijningen kunt aanbrengen. Daar kun je verschillende sporen gebruiken om beelden over elkaar heen te leggen of om audiomuziekjes te mixen. Heel prettig is, dat je meerdere storyboards of tijdlijnen tegelijkertijd mag gebruiken, zodat je een grote fotoshow kunt opdelen in stukken.

Foto’s op dvd bevat alle functionaliteit die nodig is om een goede fotoshow te maken. Er zijn tal van overgangen, effecten en correctiemogelijkheden en er is zelf een apart programma om een routeanimatie te maken op een wereldkaart.

 

fotoslideshow-test-magix-fotos-op-dvd-2013Magix Foto’s op dvd is het enige Nederlandstalige pakket.

 

Het programma is in de bewerkingsfase niet moeilijk in gebruik en in mum van tijd zul je de fotoshow af hebben. Het is dan ook jammer dat die eenvoud wordt verlaten, zodra je de fotoshow probeert te exporteren. Er is wel een eenvoudige automatische optie om te exporteren, maar die levert minder kwaliteit dan de handmatige optie. Alleen als je die optie gebruikt, dan wordt je overdonderd door Engelse termen en tientallen geavanceerde parameter opties, waar de meesten niets van zullen snappen. Het zijn echter wel die opties, die het  mogelijk maken om je fotoshow met een perfecte kwaliteit te exporteren.

Magix Foto’s op dvd 2013 is, ondanks de verouderde interface, een pakket dat alles in huis heeft om een goede fotoshow af te leveren. Daarnaast is het natuurlijk een voordeel dat dit pakket voornamelijk in het Nederlands is uitgevoerd.

 

 

Proshow Gold 5

Wat een prettige verrassing is Proshow Gold. De interface mag je volledig zelf inrichten. Je kunt vensters docken en sluiten en je mag zelfs de kleuren aanpassen. De grote verscheidenheid aan informatievensters zorgen ervoor dat je altijd direct wordt voorzien van de belangrijkste informatie om je fotoshow aan te passen.

Proshow Gold kent een wizard om in vier stappen een fotoshow te maken. Het mooie aan dit pakket is dat het over tientallen schitterende effecten en templates beschikt, zodat je fotoshow er ook nog eens modern en goed uitziet.

Uiteraard is de fotoshow ook handmatig samen te stellen. Op het storyboard zijn overgangen snel toe te voegen en kun je de tijd aanpassen. Op de tijdlijn voeg je daarna nog de muziek toe. Het enige minpuntje aan dit pakket is dat het maar over twee sporen beschikt. Wil je toch muziek mixen of een voice over gebruiken naast de muziek, dan moet je dit per foto regelen.

 

fotoslideshow-test-proshow-gold-overviewProshow Gold biedt alles wat je wenst om een slideshow te maken.

 

Het corrigeren van foto’s en het toekennen van effecten en thema’s gaat eenvoudig. Er zijn meer dan tweehonderd templates waarvan je gebruik kunt maken en die zien er allemaal voortreffelijk uit. Wil je zelf iets creëren, dan krijg je daar alle gelegenheid toe. Proshow Gold ondersteunt het werken met lagen die je kunt voorzien van allerlei effecten die individueel zijn te animeren.

De lijn van moderne en strakke templates wordt doorgetrokken in de exportfase bij het kiezen van een menu voor op de dvd of Blu-ray disk. In eerste instantie lijken er maar weinig templates te zijn, maar er zijn tientallen templates gratis te downloaden van uit het exportmenu. Je kunt er ook voorkiezen om zelf een menu te maken met eigen foto’s en muziek.

Exporteer je naar een bestand, dan kun je gebruik maken van de up to date templates voor de nieuwste diensten, telefoons en tablets. De kwaliteit van de export is goed.

Proshow Gold is een modern, gebruiksvriendelijk en kwalitatief goed pakket, waarmee je mooie fotoshows kunt maken. Een echte aanrader dus!

 

Wondershare Slideshow builder deluxe 6

Wondershare Slideshow builder is een eenvoudige fotoshow maker. In drie hoofdstappen zet je een fotoshow in elkaar. In de eerste stap importeer je alle foto’s en video’s die je wilt gebruiken. Deze worden op een storyboard geplaatst. De foto’s zijn daar in de juiste volgorde te plaatsen en je kunt ze corrigeren, croppen en voorzien van effecten die het beeld veranderen.

In de tweede stap wordt er automatisch overgeschakeld naar een tijdlijn. Daar kun je de verschillende sporen gebruiken om geluid, titels en cliparts toe te voegen. Alle objecten op de tijdlijn zijn eenvoudig in lengte aan te passen met de muis. In deze stap kun je ook een van de vele overgangen selecteren of motion effecten toekennen aan individuele foto’s. Er zijn ook een aantal leuke geanimeerde cliparts, maar de overlay effecten zijn verre van bijzonder. Er valt niets in te stellen aan de effecten, titels en overgangen, dus je kunt ook niets nieuws creëren. Een groot minpunt is dat er een bug in het programma zit die er regelmatig voor zorgt dat je muiscursor verandert en dat de tijdlijn als een gek begint te scrollen. De enige optie die je dan hebt om hier vanaf te komen is het programma opnieuw te starten.

 

fotoslideshow-test-wondershareWondershare Slideshow heeft een vervelende bug.

 

In de derde en laatste stap krijg je de opties geboden om de fotoshow te exporteren. Wondershare Slideshow builder exporteert alleen naar dvd, internet en tal van bestandsformaten. De dvd-menu’s zien er goed uit en zijn aan te passen. Daarnaast zijn er genoeg templates om de fotoshow in goede kwaliteit te exporteren naar verschillende devices.

Wondershare Slideshow builder is een interessant programma voor iedereen die snel en zonder al te veel gedoe een slideshow wil maken. Voorwaarde is dan wel dat de bug in het programma wordt opgelost, want anders valt er met dit programma niet te werken.

 

Tabel 1 fotoshowtest

 

Algemeen Productnaam Cyberlink Mediashow 6 Ultra Inalbum deluxe 4.0 Magix foto's op dvd 2013 deluxe
Prijs 61,74 22,9 64,99
Website www.cyberlink.com www.inalbum.com www.magix.nl
Taal Engels Engels Nederlands
Importeren en organiseren Video avi, wmv, mpeg, mov, 3d, mts, m2ts, mp4, tod, wmv, mvc avi, wmv, mpeg, mov, mpeg-4, divx avi, wmv, mpeg, mov, mts, m2ts
Muziek mp3, wav, m4a, wma mp3, wav, ogg, wma mp3, wav, ogg, wma, ac3
Foto jpg, bmp, png, jps, arw,cr2,dng,rw2,srf,raf,mrw,x3f, mpo jpg, tiff, gif, bmp, png jpg, tiff, gif, bmp
Montage Overgangen/toepassen op alles/random x/x/x x/x/x x/x/x
Effecten x x x
Eigen muziek/bijgeleverd x/- x/x x/x
Foto bijsnijden/roteren/schalen x/x/x -/x/- x/x/x
Fotocorrectie x - x
Tijdlijn - - x
Storyboard x - x
Clip arts - x x
Voice over - x x
Tijd per foto aanpassen x x x
Titels/Intro en outro x/x x/x x/x
Voorbeeld bekijken tijdens bewerking x - x
Quick optie slideshow maken - - x
Beeld in beeld - - x
Exporteren Bestanden mp4,mpeg-2,wmv,mp4 avc avi,mov,mpeg 1/2/4, flv, rm,3gp avi, wmv, mpeg, mov, avc
Facebook / Youtube x/x x/x x/x
dvd/blu-ray-disk/avchd dvd x/x/x x/-/- x/x/x
Bestanden archiveren op disk - - x
HD-resolutie x - x
Beoordeling Gebruiksgemak 3,5 sterren 2 sterren 3,5 sterren
Functionaliteit 2,5 sterren 2 sterren 4 sterren
Totaalscore 6 sterren 4 sterren 7,5 sterren

 

 

Tabel 2 fotoshowpakketten

 

Algemeen Productnaam Photostage Slideshow Software Pro edition Proshow Gold 5 Wondershare Slideshow builder deluxe 6
Prijs 29,59 69,95 59,95
Website www.nchsoftware.com/slideshow www.photodex.com www.wondershare.net
Taal Engels Engels Engels
Importeren en organiseren Video avi, mpg, wmv, divx, xvid,h.264, 3gp,vob, mov, mp4, rm, ogm avi, wmv, mpeg, mov, mts, m2ts, mp4, divx, wmv, xvid 3gp, asf, avi, flv, mts, mkv, mp4, mpg, rm, wmv, vob
Muziek wav, mp3, mp2, mid, flac, aac, wma, aiff, cda mp3, wav, m4a, wma, ogg ac3, wav, mp3, aiff, ogg, ape, flac, mka, ra
Foto bmp, gif, jif, jpg, tiff, psd, tga,pcx bmp, dng, gif, ico, jpg, png, psd, psp, rle, tiff nmp, jpg, gif, tif, png
Montage Overgangen/toepassen op alles/random x/x/x x/x/x x/x/x
Effecten x x x
Eigen muziek/bijgeleverd x/x x x/x
Foto bijsnijden/roteren/schalen x/x/x x/x/x x/x/x
Fotocorrectie x x x
Tijdlijn x x x
Storyboard x x x
Clip arts - - x
Voice over x x x
Tijd per foto aanpassen x x x
Titels/Intro en outro x/x x/x x/x
Voorbeeld bekijken tijdens bewerking x x x
Quick optie slideshow maken x x -
Beeld in beeld x x -
Exporteren Bestanden avi, wmv, asf, mpg, 3gp, mp4, mov avi, flv, mpg 2/4, mov, wmv, avc avi, mp4, mpg, flv, 3gp, wmv, mov, mkv
Facebook / Youtube x/x x/x x/x
dvd/blu-ray-disk/avchd dvd x/-/- x/x/x x/-/-
Bestanden archiveren op disk x x -
HD-resolutie x x x
Beoordeling Gebruiksgemak 3 sterren 4 sterren 2 sterren
Functionaliteit 3,5 sterren 4 sterren 3 sterren
Totaalscore 6,5 sterren 8 sterren 5 sterren